Фраза, която мразя

• 1 207 097
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 905
  • софия
София е мегаполис. От Северозапада съм. Мъжът ми е от Плевенско. Родила съм дете в този мегаполис преди 17 години. Просто говори на български.Аре стига лигавщини с тези диалекти.За два часа превкючвам на диалект ако попадна в средата.Ама да говориш книжовен български в България как е проблем за някого не мога да схвана. Туй ще да е чудо извънземно....

# 13 906
  • SF

А, къде не всичко се случва, че да си почина малко от "случването на пиперки в магазин на територията в София"?

Smile Нарочно го написах така. Simple Smile Не се случи случайно.
Иначе случването на пиперките се случи в Била в град София. Много ми е неприятно!
Извинете, къде са пиперките? - До кромида и доматито.
Дразнят ме софиянци, които отмарят това лято по морето.

# 13 907
Аз не нападам никого, че казва на чушката пипер или пиперка.
Не съм сигурен точно за какво се спори, но чушка мисля, че е форма и част от растение - чушка (от/на) пипер, чушка шипка и др. Т.е. зеленчукът е пипер, а чушката е аналог на думата чепка, ако става дума за грозде. Пишат ти Артикул: Грозде, а ти искаш да пише Артикул: Чепка. Вариантът Пиперка вече е жаргонно изкривяване.

# 13 908
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не съм сигурен точно за какво се спори, но чушка мисля, че е форма и част от растение - чушка (от/на) пипер, чушка шипка и др. Т.е. зеленчукът е пипер, а чушката е аналог на думата чепка, ако става дума за грозде. Пишат ти Артикул: Грозде, а ти искаш да пише Артикул: Чепка. Вариантът Пиперка вече е жаргонно изкривяване.

ъъъъъ.... к'о речИ?
чушка шипка!?

# 13 909
  • sofia
Баба ми садеше пипера, но береше чушки... това май се опита да каже Smiley
Иначе аналогията с гроздето е грешна....там растението е лоза, а плодът е грозд (грозде)

# 13 910
  • В градината...
Оказа се диалектно пЕперка

ПИПЀРКА ж. 1. Отделен плод на растението пипер, който е с продълговата форма, кух и месест, със зелен, червен или бял цвят, широко използван в сурово състояние, печен, пържен и преработен; чушка. Дедо Дичо .. работи кое може... Тая вечер плетеше кошничета за пиперки и Лило го завари в одаята с върбовите клечки у ръце. М. Георгиев, Избр. разк., 63. Към полученото пюре се прибавят ситно нарязаните магданоз и лютива пиперка. Л. Петров и др., БНК, 148.

2. Този плод, приготвен като ястие, туршия, изсушен и под. Аз на моите им направих пълнени пиперки още вчера. Б. Райков, ПВ, 113. Голямата каца напълних до шия / със чушки и зеле — за чудо туршия. / Дребните пиперки на една тояга / низ до низ наредих и турих над прага. Елин Пелин, Съч. V, 151-152.

◊ Малък като пиперка. Диал. За човек — много малък, дребен на ръст, нисък.

— Друга (диал.) форма: п е п è р к а.

# 13 911
така е написано, че аз разбрах обратното.
цитирам "...зеленчукът е пипер..."
тогава значи за растението остава да е чушка...
съвсем се обърках Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 13 912
  • София
Ама продават чушкопек ,не пиперкопек де Grinning

# 13 913
  • София
Чувала съм го- на лютите чушки казват шипки.

# 13 914
нито на лютите, нито на сладките казвам "пиперки".
не знам дублети ли са, диалектни ли, правилни или неправилни, пипер е само разсада=растението.
другото са чушки.
а шипките са сорт. както и рибките, долмата, сиврията, белия калинков гороглед...
все чушки. Wink

# 13 915
  • В градината...
Добри, чушка е обобщаващо понятие -плодът на някои зеленчуци. Според речникът и на зеления боб плодът е чушка.
Люти чушки не са пипер/пиперки.

# 13 916
Има люти чушки шипки и люти чушки рибки. Какви са им официалните сортове не знам.

# 13 917
  • В градината...
Шипка е сорт, български. Рибките не знам дали е име на сорт или просто така се наричат заради формата, както има и камбанки.

# 13 918
Разбрах, Добри, и аз така.

# 13 919
Хайде почна се пак.

Общи условия

Активация на акаунт