Фраза, която мразя

• 1 193 476
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 540
И мен ме дразни, но обикновено не мога да измисля с кое българско възклицание да го заменя. Вие какво бихте казали вместо "уау"?

Чувам често по филмите да го превеждат с "Леле".

# 15 541
Напоследък много често срещам и написано и в разговор да се ползва тЕя, вместо тИя. Еми, не е правилно и ми звучи лигаво.

И тЕй, вместо тъй.

# 15 542
Цитат
"ивъх“, „въй“ и т.н., без да броим нецензурните от рода на „баси“

Точно това е, за всичките чувам в главата си как майка ми ми прави забележка, че така не се говори Laughing Най-безобидното като че ли е "леле".

# 15 543
  • Ямбол
Аз пък като чуя "леле" в главата ми проехтява мазния цигански глас на Азис с "Лелееей"(продължава "сякаш пред църквата някой оставил е бебе"). Въй и "баси" не е еквивалент на "уау", по-скоро "ехе" и "еха".
В последно време ме дразни - "да го изговорим" в смисъл на да го обсъдим.

# 15 544
  • Пловдив
"Леле" го превеждат, и аз това щях да кажа.

# 15 545
Относно "Уау" - преди да се правим на модерни, казвахме "купих си страхотна нова рокля" вместо "новата ми рокля е уау". Сто пъти по-естествено и българско ми звучи "гласът ти има красив тембър" пред "гласът ти е уау". Изобщо уау е някакъв досаден американски паразит. Дори да искаш да изразиш изненада, аз бих попитала "наистина ли казвате еди си какво" вместо "Уау, значи казвате не знам си какво."

# 15 546
Може и "ах" или "ех". Зависи от контекста. Ах, каква жена! /кола, дреха.. /

# 15 547
  • В градината...
Тея, еми....  а още преди години тук за първи път срещнах "е" вместо "я".
Вземам Е. Вместо - вземам Я.

# 15 548
  • София
"Бъди благословена" - в пожелания за рожден ден, имен ден, или какъвто и да е повод.
"Бъди жива, здрава и благословена" - примерно.
От къде дойде това хората да "благословяват".
"Господ да те благослови" ми звучи съвсем нормално.

# 15 549
"Ней тъй" , "наще" - откачам като ги срещна. И тъпото  "преценя" . То е ясно, ама няма нужда през пост да се пише, уж подигравателно.
За "лафка", написано специално тук от учители, без думи.

# 15 550
  • Крайбрежен район
Благословен означава някой който носи изобилие от блага, който е осветен чрез молитва,  който е достоен за похвала и благодарност, а също радостен, надарен, блажен. В християнския свят пожеланието за благословия е най-нормалното нещо. Благословията се свързва не само с църковен ритуал и молитва, а и с щастие, късмет, просперитет. "Бъди благословен" е нещо като нашето "Всичко най-хубаво".

# 15 551
  • София
Аз пък като чуя "леле" в главата ми проехтява мазния цигански глас на Азис с "Лелееей"(продължава "сякаш пред църквата някой оставил е бебе"). Въй и "баси" не е еквивалент на "уау", по-скоро "ехе" и "еха".
В последно време ме дразни - "да го изговорим" в смисъл на да го обсъдим.
Само че не Азис е измислил възклицанието "Леле", за мен е нещо съвсем нормално. То си съществува в народните песни, съществуват и съчетанията "Леле-мале/майко" или "Леле Боже".
Впрочем, чувала съм вариант "Леле, сякаш пред църквата някой разсипал е зеле" (римата е далеч по-сполучлива)

# 15 552
Ето, даже и журналисти пишат така?!
Не, че Блиц е еталон в журналистиката, но трябва да имат критерии.

# 15 553
Чета из форума и често срещам синка вместо синина. Дразни ме Grinning

# 15 554
Ето, даже и журналисти пишат така?!
Не, че Блиц е еталон в журналистиката, но трябва да имат критерии.

Щом журналистка от водеща телевизия питаше министър "как оценя" не знам си какво, вече всичко очаквам.

Общи условия

Активация на акаунт