Фраза, която мразя

• 1 193 307
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 585
За Пазарджик/Велинград речник мога да издам. Simple Smile То само сладкО да беше.
Знаете ли, че мн.ч. на контакт е контаЦи? Ако не, запишете си нова дума. Joy
Нокът е нокТа, в ж.р.. Членувано е ноктата. Сапунена вода е сапунишка. Simple Smile

Елени, и аз не смея да пиша къде какво съм чула, че веднага ще ме оборят. Куп'вам съм чула само и единствено в Пловдив, но преди доста години. Съученичка в гимназията първо, после друга жена, съседка.
Га го ползват в Чирпан, Хасково и региона.

# 15 586
  • SF
"Га" би трябвало да е в родопския край.

# 15 587
  • ту тук, ту там
“Га” го чух от човек от Сандански. “Купвам” го чух от жена от Сопот родом, ама живее другаде сега и кой знае и къде е била още, та не казвам, че в Сопот така говорят. Може да е прихванала нещо някъде.

Аз съм от Североизточна България, сега живея в Банско. Има доста думи, които съм възприела - къде на майтап, къде на истина - стават си част от езика. Давам си сметка,че може би звуча смешничко на местните - мек говор с тукашен диалект едва ли звучи особено натурално. 😁
Ама това беше малко отклонение всъщност, няма директна връзка с темата. По-скоро исках да кажа, че понякога човек възприема думи и изрази и от места, където е живял или се е позадържал за известно време, и си остават в езика му и невинаги може да се каже “там говорят така”. Ето, аз сега не мога да твърдя, че в Сопот се казва “куп’вам”. 😁

Дано ме разбрахте, че още не съм се разсънила. 😄

# 15 588
  • Пловдив
Няма, бе, Дева. Simple Smile Ахкайте си къде колко различно и неправилно говорели. Нищо, че в България диалектни разлики днес почти няма - умряха, щото то нали ужасно и неправилно. Wink

Аз пък повече от десет години работя в Пазарджик и няма да издавам речник, щото няма какво да напиша там. При положение, че Пазарджик е само на 36 километра от Пловдив, няма как говорът да е особено различен. Да, наистина казват "сладкО", също "чубрика", забират си децата от детска градина (докато в Сливен ги взимат от дОма) и на апартамента понякога му викат "кооперация". И горе-долу това е. Но то и цяла Бг вика на блока "кооперация", а кооперацията е организация (някога е имало жилищностроителни, сегашните блоци ги строи един предприемач и после разпродава, няма кооперации, извинявам се за офтопика).

Та щях да казвам, че 2004-2005 работех в Ботевград, Софийска област. Жената на единствения колега (другите бяха жени) беше от Димитровград и за годините живот в Ботевград беше усвоила неусетно (или пък не) местни изрази, вкл. екане (нема, бело), но ги изговаряше с меко произношение. Нормално е всъщност, когато живееш дълго някъде.

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 09:53 от Магдена

# 15 589
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...цяла Бг вика на блока "кооперация"...

не така на едро. Wink
има си блокове има си и кооперации. вторите обикновено са по-ниски и с по-малко апартаменти. строили са се на кооперативни начала - няколко семейства, купуват парцел, правят си плановете, хващат строители... кооператив.

в Козлодуй на апартамента казват "блок". предполагам по-старите хора, но съм го чувала и от колеги по-малки от мен.

"купихме на децата блок" ме изумяваше в началото. Wink

# 15 590
  • Пловдив
Знам какво е, знам и за ЖСК, горе споменах, дори съм израснала в такъв блок, строен като ЖСК от 6 семейства. Simple Smile На всеки малък блок обаче сега у нас навсякъде (мисля) му викат кооперация. Мързеше ме да уточнявам, че обикновено не се имат предвид панелките и многоетажните блокове, то е ясно. Новите "кооперации" не се строят от ЖСК, но пак така им викат.
Да, "купих си кооперация" съм чувала в Пз.

# 15 591
Аз съм родена в кооперация и май всички къщи наоколо бяха така - центъра на София, все стари сгради от преди войната. То тогава май друг начин не е имало и затова "кооперация" беше станало нарицателно за всички стари високи сгради със скатен керемиден покрив. Това в контрапункт на блоковете, които бяха нови и с плоски покриви. Някъде в сивата зона бяха тухлените сгради, строени след 1945 година. Ниските тухлени къщи на по един или два етажа също бяха отделно.

# 15 592
  • Пловдив
Абе, за мен всичко над два етажа и разделено на апартаменти е блок. Нашето е със скатен керемиден покрив, на три етажа, построено през 1960-та г.  Но имах предвид, че думата от начин на организиране на строежа се пренася изобщо върху всички подобни сгради, без оглед от кого са строени, а някъде (Пз) - и върху едно жилище в такава.

# 15 593
За Пазарджик/Велинград речник мога да издам. Simple Smile То само сладкО да беше.
Знаете ли, че мн.ч. на контакт е контаЦи? Ако не, запишете си нова дума. Joy
Нокът е нокТа, в ж.р.. Членувано е ноктата. Сапунена вода е сапунишка. Simple Smile

Елени, и аз не смея да пиша къде какво съм чула, че веднага ще ме оборят. Куп'вам съм чула само и единствено в Пловдив, но преди доста години. Съученичка в гимназията първо, после друга жена, съседка.
Га го ползват в Чирпан, Хасково и региона.

Повярвай ми трите най- омразни думи за мен са: нокта, ноктата и нокет. Grinning Като ги чуя и винаги си представям само едно- мъж с дълъг нокЕт на кутрето.

# 15 594
  • София
Аз съм родена в кооперация и май всички къщи наоколо бяха така - центъра на София, все стари сгради от преди войната. То тогава май друг начин не е имало и затова "кооперация" беше станало нарицателно за всички стари високи сгради със скатен керемиден покрив. Това в контрапункт на блоковете, които бяха нови и с плоски покриви. Някъде в сивата зона бяха тухлените сгради, строени след 1945 година. Ниските тухлени къщи на по един или два етажа също бяха отделно.

Точно! В София винаги "кооперации" са се наричали сградите в центъра, а блокове - панелките в кварталите. Това си е софийски сленг и няма да се промени, кореняците го знаят. Е, в днешно време има кооперации и в кварталите, но това са блокове от новото строителство, дето не приличат външно на панелните.

# 15 595
  • Пловдив
Как ще е софийски кореняшки сленг, бе, хора! Simple Smile Нали точно това казах горе - цяла България нарича малките тухлени блокчета (=сгради с апартаменти) кооперации! Даже в Пазарджик наричат така и жилище в такава сграда.
Не съм от София, макар че половината ми род от сто години живее там.
Не уточних, че големите блокове не ги наричат така, защото смятах, че е ясно, ударението беше на това, че изначално кооперацията не е сграда, а организация.

# 15 596
  • София
Как ще е софийски кореняшки сленг, бе, хора! Simple Smile Нали точно това казах горе - цяла България нарича малките тухлени блокчета (=сгради с апартаменти) кооперации! Не съм от София, макар че половината ми род от сто години живее там.
Не уточних, че големите блокове не ги наричат така, защото смятах, че е ясно.

ОК, не съм разбрала. Значи така си е прието навсякъде.

# 15 597
Все по-често срещам в писмен вид безумиЦА и нелепиЦА. Все още не съм чула някой да говори така, но като ги видя изписани, определено се дразня. Вместо да кажеш "Това е безумие" или "Това е нелепо", колко по-яко е "Каква е тази безумица/нелепица."🤦‍♀️Докато пиша, аутокоректът десет пъти ми го поправи. Чакам да срещна абсурдица. Trollface

# 15 598
  • Mars Hotel
Това ме подсети как преди време (може и в тази тема да е било) бях написала, че се дразня на измислените съществителни, завършващи на -ка. Примерно "Какви са тези криенки по ъглите?" вместо "криене" или пък "Без подсказванки!" вместо "подсказване". Тогава една дама тръгна да спори, че имало смислови разлики между двете. Grinning

# 15 599
И аз се дразня от умалителните- "чуванка", "парички"... Дразня се и когато възрастен човек говори за себе си умалително- "чорапки", "крачета" Grin

Общи условия

Активация на акаунт