Фраза, която мразя

• 1 193 263
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 600
  • В градината...
В нашия град кооперациите са строени от кооперации и в случая съвпадат нещата. Поне не знам някой да нарича блок кооперация. Аз съм израснала в сграда, строена от кооперация и в нашия район всички са такива. Просто блокове няма.

# 15 601
И аз се дразня от умалителните- "чуванка", "парички"... Дразня се и когато възрастен човек говори за себе си умалително- "чорапки", "крачета" Grin

Ооо като чуя "парички" и се изприщвам! Скоро не съм го чувала Слава Богу, но преди година-две беше набрало такава популярност, че дори хора, които не говорят така по принцип, го използваха. УжасТ!

# 15 602
Това ме подсети как преди време (може и в тази тема да е било) бях написала, че се дразня на измислените съществителни, завършващи на -ка. Примерно "Какви са тези криенки по ъглите?" вместо "криене" или пък "Без подсказванки!" вместо "подсказване". Тогава една дама тръгна да спори, че имало смислови разлики между двете. Grinning

Е, има дума „криеница“. Може да е пак нещо регионално – вместо „криеница“, „криенка“.

# 15 603
И в Пз казват нема. Не всички, но доста.
Не съм чула някой да казва, че има кооперация. А самата дума си е популярна за многофамилни сгради, с ниска етажност. И не панелно строителство.

# 15 604
  • Пловдив
"Нема" казват основно хора, които са от района на Белово и Септември. Там някъде явно минава ятовата граница. Wink
Аз съм чувала "купи/х/а си кооперация". Няколко пъти от различни хора.

"Хрумка" ме дразнеше мен навремето, ама май му свикнах.

# 15 605
  • Down south
"Уникално" паразитен израз.
"Изначално" не съм го чувала, само чела.
"На мен ми е красиво/а"

# 15 606
Дразня се на "пръстенце" вместо пръстче. "главенце" вместо глава.

И аз се дразня като цяло на умалителни думи, още повече когато са думи, които дори не съществуват.

# 15 607
Абе, ако ти дадат едно внуче ще видиш и пръстенца, и ушенца, и на дете ще станеш от кеф Simple Smile

# 15 608
  • SF
Гроздице - Северна България.
орЕхи - къде ли не го казват така. Чувала съм го на много места.

# 15 609
  • В градината...
А какво е гроздице?

# 15 610
  • SF
Грозде.

# 15 611
  • В градината...
Ама то не е гроздице, а е гроздинце /грозденце/, дори гроздинци го произнасяме.

# 15 612
  • SF
Гроздинци в Северна България?

# 15 613
Това ме подсети как преди време (може и в тази тема да е било) бях написала, че се дразня на измислените съществителни, завършващи на -ка. Примерно "Какви са тези криенки по ъглите?" вместо "криене" или пък "Без подсказванки!" вместо "подсказване". Тогава една дама тръгна да спори, че имало смислови разлики между двете. Grinning
Мисля, че е диалектна особеност. Образуват отглаголни съществителни на -ка. Излизанка, разхожданка, изпитванка...

# 15 614
Ама то не е гроздице, а е гроздинце /грозденце/, дори гроздинци го произнасяме.

В селото на татко точно гроздице казват. Умалително за грозде.

Общи условия

Активация на акаунт