Фраза, която мразя

• 1 218 020
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 930
"Мажем" се ползва в СИ. Аз съм му свикнала. Не е да се правиш на интересен, така си казват хората.
В Ловешко, поне за преди 40 години имам спомен, се казваше лЕпя, за боядисване. Моят чичо беше бояджия, казваха му лепача. Simple Smile
И аз съм чувала да употребяват лепя, но конкретно за варосване.

# 15 931
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ужас!
мажа с латекс и лепя с вар!

# 15 932
  • Пловдив
Добри, на теб ти е смешно, ама така говорят хората. В селото на баща ми също лепят (варосват) и като имаш предвид, че се топлят основно на дърва и въглища - всяко лято е за „лепене“. Леля ми поне го правеше така, докато батко не ѝ каза, че ще отеснее стаята и налепи тапети. Те не че не потъмняват от пушака, ама да се спре малко и да не се претоварва.

# 15 933
  • SF
Е... знаеш ли колко хора си мажат грим и  ноктите.
"Ще ходя фризьорката да ме намаже, защото сама не мога." - това като го чуя и.... Dizzy Face
"Не успях да си намажа ноктите."

# 15 934
хм, ноктите си и аз мажа защото като почна да лакирам и стигам до първа фаланга Wink
маникюристката ми ги лакира.

# 15 935
  • София
И на село е лепя за варосване Grinning
Леле, бях го забравила.
"Днес ще лепиме"
"Ще викна комшията да налепи" Joy

# 15 936
"Ще ходя фризьорката да ме намаже, защото сама не мога." - това като го чуя и.... Dizzy Face

И мен ме дразни, когато го чувам във връзка с боядисване на коса.

# 15 937
не ми е смешно, странно ми е, защото тези думи принципно са за друго действие.

Wink в "моето" село е фарбаме, чувала съм вапцаме, май в Банско, нямам проблем с това.

# 15 938
  • В градината...
Аз пък сравнително скоро чух "вапцам" и ми беше много странно. Дори не знам точно какво означава. В нашия край се използва единствено като "овапцахме я" /стана тя, каквато стана/.

# 15 939
  • Пловдив
Аз го знам "вапцам", но като остаряла дума или в леко подигравателен смисъл (виж го как грозно е вапцал, вапцахме криво-ляво). Но щом Никола Вапцаров е с такова име, значи съвсем наистина някога някъде са казвали на бояджията вапцар. Wink
Май и за боядисани яйца се среща в литературата вапцането.
Да "измажем" за стените може да се срещне и тук понякога, но дали е с боя, дали с вар...

# 15 940
странно ми е, защото тези думи принципно са за друго действие.

О, то много други такива примери има. В София е немислимо някой да каже "изтърквам" вместо "изтривам" съобщение. В Източна България масово казват "изтърках СМСа", "изтърках снимката", всъщност е изстрита. Търкането е друго действие и означава друго нещо, ама хайде Wink

# 15 941
За пръв път чувам, че някой "изтърква" смс, думата не е синоним на изтривам/заличавам. Поне в североизточна, където имам роднини, никой не говори така.

# 15 942
  • Пловдив
Много думи се използват в различни региони за леко различни действия, така е.
И за изтъркване на снимка съм чувала, не помня къде, може и в интернет.

Иначе изтърквам е синоним на изчегъртвам. Wink Във всеки смисъл, вкл. изтривам с търкане.
То като се замислиш, и трия означава търкам, не точно заличавам.

# 15 943
О, за мейли, за телефони, също съм чувала изтъркай ги.

# 15 944
За пръв път чувам, че някой "изтърква" смс, думата не е синоним на изтривам/заличавам. Поне в североизточна, където имам роднини, никой не говори така.
Ами има в Хасково, Димитровград, мисля, че и Бургаския регион... От много хора съм чувал "изтърках ги" ... за снимки или съобщения. УжасТ.

Общи условия

Активация на акаунт