Фраза, която мразя

• 1 217 856
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 16 200
  • Велико Търново
В заглавие членуването е неуместно. Вълкът изяде заека - за кой вълк и за кой заек иде реч?

# 16 201
  • София
В конкретния случай става дума точно за пренебрежително отношение към професията, в повечето случаи защото на конкретния индивид просто не му е харесала новината. Примерно актуална информация за пандемията и се почва с коментари от рода на "журналята пак ни плаши". А който попада на неграмотно написана и недостоверна информация, явно чете от такива източници. Аз чета сайта на БНР. Там грешките са сведени до минимум.
Охо, опит да клъвнеш останалите - колко са прости и не си подбират източниците, за разлика от теб.
При наличието на и-нет и множество мнения, не бих се забила в един източник, и то точно държавното радио.
Да, повечето журналя търсят сензации и преекспонират всякакви теми, вкл. покрай епидемията от ковид.

# 16 202
Напоследък по вицовете масово срещам да се пише "рикия" вместо "ракия".  Предполагам, че е станало модерно покрай някой диалект, ама като не го знам кой е този диалект, това рикия ме дразни. Не знам защо.

# 16 203
Е как бе? Великият Северозапад Simple Smile

# 16 204
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на "ичкия" попаднах наскоро.
на мен би звучеше като "бичкия" Wink трион пак в Резервата, но се оказа ракия.

светът е голям и забавни думички изкачат отвсякъде.
Simple Smile

# 16 205
  • В градината...
Дай една ичкия. Класика. Не знаех, че не е така известно.
https://en.m.wiktionary.org/wiki/i%C3%A7ki
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%8F/

# 16 206
"Душкам си", "чаках промоцийката да си закупя тези бебчета, по принцип закупувам парфюми само от мола, но в този магазин можеш да закупиш всякакви продукти". "Закупих пресата, добър продукт е". "Продуктът не покри белите ми коси". 🤯

# 16 207
Ичкия го знам, ама рикията ми е ново и масово навлезе в последно време. Май няма и да се опитвам да свиквам Grinning

# 16 208
  • SF
Продължавам да се дразня от обърканата употреба на думата "хапвам".
Вчера ме питаха "Хапвам ли магданоз".
Имам 2 отговора на този въпрос. Единият е "да" - харесвам много магданоз и го ям  в салати, не го чистя, не казвам на сервитьорите да ми носят салата без магданоз.
Вторият отговор е "не" - нямам навика да си измия малко магданоз и да си хапвам от китката или да си го нарежа ситно и да си хапвам, докато гледам филм или чета.

Много ме дразни и тенденциозното изписване грешно на много думи. За справка: форумът на бг мама. В ТВ темите редовно се пише шоО и то точно по този начин. Хем показват, че се знае правописът, хем категорично нямаме правилното изписване на тази дума. Какъв е смисълът???
Както и "мъжО". С главно О.
Не става нито  по-красиво, нито по-оригинално, нито по-сменшно, така че какво кара писателите да пишат по този начин, не е ясно.

# 16 209
А има и потребители, които по принцип така си пишат, мислейки се за оригинални. Първо е нечетимо, второ е тъпо и трето - не говори особено за грамотност, каквато уж се предполага, че имат. ШоО, мъжО, милУтУ, СиСи и пр. Да не говоря за хилядите начини за цензуриране на "секс", все едно е някаква мръсна дума. Друго, което ме дразни, е пак цензуриране на нещо, ама така, че чак не разбираш коя е думата, нещо от сорта на "к****@".

# 16 210
  • SF
И когато се коментира участник в предаване, известна личност и т.н., се преиначават имената им с цел грозно звучене. За Гергана примерно Гера, ГеритУ, Гана... Даниела е ДанчетУ, ДанитУ, Дана, Данка... Александра става Сашка, Шашка, СашетУ. Да, ако са известни с такива прозвища, нищо против, но ако идеята е просто да звучи обидно и гадно...
Става малко досадно за четене, през пост "ДанитУ се е записала за участие в шоОтУ, за да стане инфлуенЦър и да я забележат мъжовете."

# 16 211
Идеята в такова изписване е, според мен, да се подчертае, че умишлено го пишеш грешно, а не че си неграмотен.
И аз понякога пиша така. Например проС народ.

# 16 212
Дразни ме ''Отивам да се срамувам в ъгъла'', много тъпо клише ми е.

# 16 213
  • Пловдив
Дразни ме ''Отивам да се срамувам в ъгъла'', много тъпо клише ми е.
А също и еди какво си, еди що си, сега ме убийте с камъни...Unamused
И то обикновено за нещо, за което едва ли на някого му пука.

# 16 214
Става малко досадно за четене, през пост "ДанитУ се е записала за участие в шоОтУ, за да стане инфлуенЦър и да я забележат мъжовете."

Любим в момента прийом на интернет хейтърите. По този начин те се стремят да унизят, осмеят, стъпчат обекта на отрицателните си чувства, обикновено публична личност, която не познават лично (а тя дори не е чувала за тях), но имат категорично и ясно изразено отрицателно мнение за нея.
Така де, когато често виждаш някого по масмедиите от дивана в дома си, в един момент започваш да го възприемаш като човек от близкото ти обкръжение. Оттам и любопитството, клюките, интригите... омразата дори.
Винаги съм се чудела – ако човек е способен така силно да мрази напълно непознати хора, с които няма лични контакти и които нямат никакво отношение към живота му (за разлика например от политиците и всякакви държавни служители на по-високи и по-ниски нива) и да изразява омразата си с такива изразни средства, как ли се държи с хората от своето обкръжение?
Не, никой не може да ме убеди, че типичният интернет хейтър е добър човек. Дори да пази някакво поведение пред обществото и да се държи лицемерно добре с близките си, самият факт, че си позволява отрицателните му емоции да вземат връх в сравнително анонимните условия на интернет и да ги изразява по такъв просташки начин, за мен говори много.

Общи условия

Активация на акаунт