Фраза, която мразя

• 1 218 229
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 390
  • SF
Да, досетихме се.

# 18 391
На български е планьор, но думата е стара и хората искат да звучат модерно.

# 18 392
На български е планьор, но думата е стара и хората искат да звучат модерно.

Или не я знаят въобще тази дума и наскоро са разбрали какво е туй нящу

# 18 393
Не виждам с какво "планьор" е по-различно от "планер", и двете са от чужди езици. На български бих казала, че е "календар-бележник".

# 18 394
  • ту тук, ту там
А за мен всичко е тефтер. 😄
Останалите споменати не са ми в речника изобщо. 😁

# 18 395
Ето го планерът

# 18 396
Не виждам с какво "планьор" е по-различно от "планер", и двете са от чужди езици. На български бих казала, че е "календар-бележник".
С нищо, тук си пишем какво ни дразни, мен лично ми правят впечатление думи които безпричинно са заменени с чуждица, въпреки наличието на българска дума, все едно хората се срамуват от езика си. Още Паисии нещо беше казал по този повод, да не цитирам.

# 18 397
По повод на дискусията за планера Smirk, реших да видя в нет-а що е то това чудо.

Скрит текст:
Нашият планер е не просто един красив планер, той е мощен инструмент, който ще ти помогне да преследваш мечтите си и да постигаш целите си.
Основава се на наша авторска система, която разработихме с помощта на най-добрите книги за целеполагане и самоусъвършенстване и на доказани техники за продуктивност.
Ние дълбоко вярваме, че всеки от нас може да постигне всичко, което си постави за цел, затова създадохме инстумент, който да ти помогне, ако решиш да опиташ да преследваш мечтите си.
В планера ще намериш:
    нашата авторска система за определяне на цели с кратко ръководство как да извлечеш максималното от планера
    календари за 2023 и 2024 година
    годишно разписание за 2023 година - датирано
    12 месечни изгледа - недатирани - един месец на две страници, с място за фокус и цели за месеца и списък с работни и лични ангажименти
    страници за месечен разбор и равносметка за всеки месец
    53 седмични разписания - недатирани - една седмица на две страници, хоризонтално разположени дни с отделно място за фокус и цели за седмицата
    таблици за проследяване на цели и навици
    страници за месечен бюджет
    проследяване на периодични месечни разходи и ангажименти
    страници за автомобилна поддръжка
    списък с профили и пароли
    страници за проследяване на онлайн поръчки
    раздел за пътувания с планиране на бюджет, полети, настаняване, транспорт, забележителности, кухня, магазини и още място за бележки и пълен списък - чеклист за багаж
    списък за нещата, които искаш да направиш поне веднъж в живота си
    книги, които искаш да прочеш
    филми, които искаш да гледаш

място, на което да записваш идеите за дома си
    списък с идеи за подаръци
    допълнителни празни страници с редове и с точки, които да добавиш, към който раздел желаеш или пък да направиш свои списъци за нещо...
    вдъхновяващи и мотивиращи цитати на български език

Буквално в раздела "Жива да не бях!"

# 18 398
А-ха-ха... Чак ми се прииска да се метна на планера и да не слизам скоро. Simple Smile

# 18 399
От онзи ден мразя колаборация. Гледах художествена гимнастика и колаборация беше казана няколкостотин пъти. Знам,че е термин и вероятно не могат да го заменят с български синоним, но беше изнервящо и прекалено. Чак спрях звука. А, и някакъв елемент беше изпълнен в кольцо. Тук поне имаме - в кръг, в колело.Така е прието под руско влияние, но по-младите, които не са учили руски, ще се чудят какво е то.

# 18 400
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
От онзи ден мразя колаборация. Гледах художествена гимнастика и колаборация беше казана няколкостотин пъти. Знам,че е термин и вероятно не могат да го заменят с български синоним, но беше изнервящо и прекалено. Чак спрях звука. А, и някакъв елемент беше изпълнен в кольцо. Тук поне имаме - в кръг, в колело.Така е прието под руско влияние, но по-младите, които не са учили руски, ще се чудят какво е то.
Колаборация е сътрудничество. Може да се ползва и тази дума. Сега за "кольцо", и това може да се преведе, при добро желание.

# 18 401
  • SF
Планьор вече е нещо като професия. Нещо като плановик. Това е от раздела "думи, които излизат от употреба".
Едно време са се правили планьорки. Това са днешните мийтинги в офиса. Има разлика от митинг. Ползва се думата, защото в тези мийтинги вече редовно участва и по някой колега от чужбина или направо той ги организира.
Да обичаш и да говориш правилно на родния си език, не означава да се ползва речника на бабите ни. Не се "правим на много умни и много знаещи", когато използваме думи като "органайзер", "маркер", "тикет". Даже напротив - ако не ги ползваме, означава, че нещо не схващаме и трябва да ни се обяснява бавно и с много думи и да ни се пояснява по-специално. Защото сме по-специални.

# 18 402
"Много хубава книга, прочетох я на един дъх." Редовно я срещам, дразни ме почти колкото "Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни!".

# 18 403

Едно време са се правили планьорки. Това са днешните мийтинги в офиса. Има разлика от митинг. Ползва се думата, защото в тези мийтинги вече редовно участва и по някой колега от чужбина или направо той ги организира.

Мийтинг си е направо среща или съвещание, откъдето и да го погледнеш. Не виждам какво му е остарялото на съвещание. Има и дума "оперативка", т.е. оперативна среща/съвещание, обикновено в началото на седмицата, може и извънредно, при нужда.

"Много хубава книга, прочетох я на един дъх." Редовно я срещам, дразни ме почти колкото "Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни!".

"Да прочета на един дъх" си е хубав български израз, също както и нещо/някой, който ни "спира дъха". 

Псевдоостроумните "сентенции" ме дразнят мен - и куцо, и сакато се е юрнало да поучава другите.

# 18 404
  • SF
Мийтинг си е направо среща или съвещание, откъдето и да го погледнеш. Не виждам какво му е остарялото на съвещание. Има и дума "оперативка", т.е. оперативна среща/съвещание, обикновено в началото на седмицата, може и извънредно, при нужда.

Да, знам какво е мийтинг. И митинг знам какво е.
На "съвещание" му е остаряла употребата.

Ако в работата съобщя, че Хелън от Манчестър ни е пуснала покана за съвещание, ще ми се смеят и учудят на изразните средства. 20-годишните направо няма да ме разберат. "Хелън ни е пуснала кво????" - Планьорка, оперативка, летучка - научете български!
И така завинаги  оставам странната лингвистка-вишистка със забележките.
Все едно да разказвам случка в мола на щанда за рокли "тя му рекла и той рекъл, па тя вирнала гайтани и го пратила да смени ем с ел, защото ем я пристягала в снагата."
Нищо лошо, нищо неясно.
Просто неадекватно на съвременния исторически етап от развитието на културата ни. И на езика ни.
Езикът, който Вазов е ползвал в "Под игото" не ми е достатъчен, за да разкажа как преминава един мой делничен ден.

Общи условия

Активация на акаунт