Фраза, която мразя

• 1 218 014
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 18 690
  • Пловдив
Ама изобщо не се пита как се спрягат двата глагола, очевидно е как. Пита се, или спори се, дали може да се каже "залепвам дръжката на чашата". Съответно залепваш, залепва, залепваме и т.н. дръжката - или важи само за залепване на трън към чорап, на лепенка с картинка към плочка над мивката или на дреха по тялото ми, като непреходен глагол. Wink

П.П. Глагол от свършен вид, съответен по значение на глагола Х, който е в несвършен вид (и е друг глагол),  е нещо различно от спрягане на глагола Х.

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 12:40 от Магдена

# 18 691
Ама изобщо не се пита как се спрягат двата глагола, очевидно е как. Пита се, или спори се, дали може да се каже "залепвам дръжката на чашата".

Аз не бих. Логично било "залепявам дръжката на чашата", но не ми е ОК. И затова аз бих използвала само "залепям дръжката".

# 18 692
  • Пловдив
Да, де, то с тебе е спорът, ако има такъв. Wink

# 18 693
Ами, ако провериш в сайта на ИБЕ думите, ще видиш, че се използват равнозначно. Или едната, или другата. Няма по-правилна и неправилна.

# 18 694
Забелязвам нов тренд Grinning
"Наблягам на" се ползва по много странен начин.
Например описвам как ще съм облечена:  "Днес ще наблегна на розова блуза и суросинкяви панталони. Ще наблегна на лилав маникюр."
Това го срещам не за първи път и просто искам да изразя неодобрение. Защото темата е точно за това Sunglasses

# 18 695
Т.нар. новини за живота на уж "много важните персони" все едно ги пише ИИ или просто има някаква стандартна форма, в която активни са само няколко полета - за дрехите и обувките. Попълваш активните полета, натискаш Ентър и имаш "новина".
В примера на Флокс може да замените "наблягам" със "заложи" и пак ще имате същия буламач.

Например описвам как ще съм облечена:  "Днес ще наблегна на розова блуза и суросинкяви панталони. Ще наблегна на лилав маникюр."

И по темата да добавя фразата, пак от живота на "миски" всякакви - показа бременното/наедрялото си коремче. Много ме дразни...Първо ме дразни умалителната форма, второ ме дразни бременното като прилагателно към коремче.

# 18 696
Да, "заложи" толкова често се употребява, че постепенно си става нормално. Като го прочета някъде, все се сещам за филма Опасен чар. Една от годениците на Тодор Колев пишеше роман, където героинята е облечена в "морава блуза и везана пола". Точно с този глас "чувам" подобни описания Joy

# 18 697
Да, "заложи" толкова често се употребява, че постепенно си става нормално. Като го прочета някъде, все се сещам за филма Опасен чар. Една от годениците на Тодор Колев пишеше роман, където героинята е облечена в "морава блуза и везана пола". Точно с този глас "чувам" подобни описания Joy
Съвсем смътно си спомням този филм. За годеницата, която я играеше дъщерята на Апостол Карамитев ли става въпрос?

# 18 698
Забелязвам нов тренд Grinning
Това го срещам не за първи път и просто искам да изразя неодобрение. Защото темата е точно за това Sunglasses

"Днес ще наблегна на розова блуза" наистина е тъпо. Но "днес ще наблегна на розовото" си е ОК. Явно не се схващат нюансите.

# 18 699
Само едно уточнение - Маргарита Карамитева, Линчето, не пишеше роман, а подготвяше пиеса за кандидатстване във ВИТИЗ - поредно. 😆😍

# 18 700
Лейди, точно за тази годеница и за тази сцена става въпрос. То интонация, език на тялото, много талантлива жена.

Аз пък не знаех чия дъщеря е актрисата, научих нещо. И вярно, че беше пиеса, в три действия ако не бъркам. Явление второ Grinning

# 18 701
Обсъждахме наскоро пожеланието "Бъди споделен/а!", сега попаднах на "Бъди щастлив и сбъднат!" - голяма надпревара с толкова "оригинални" пожелания, ох... 🤭😆

# 18 702
  • SF
Моля те!!! Как само ме нацелваш. Току-що от телевизията: оставете мечтите да се случват, да случиш мечтата си...
Случвам се на правилното място, в правилното време.
Аз се случвам      Ние се случваме
Ти се случваш      Вие се случвате
Той се случва       Те се случват

Само не знам възвратен глагол ли е, за да не сбъркам при употребата му. Искам да го употребявам правилно! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Аз случвам
Ти случваш
Той случва..... Леле, госпожа Цолова по БЕЛ ще ме върне на поправителен, ако ме изкара на дъската и й спрегна глагола по този начин.

# 18 703
Случвам е в смисъл "имам късмет". Случих на мъж/деца/хубаво време.

# 18 704
  • SF
Да, да...
Притеснението ми беше да не случа някой път неправилна употреба и да случа излагане по този начин.
Отивам в банята да случа едно къпане.
После ще мина, за да видя какво се случва в темата.

Общи условия

Активация на акаунт