Фраза, която мразя

• 1 217 926
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 885
Не сме коментирали пожеланието за лека работа - "лекичка"! Grinning

# 18 886
Това не съм го чувала.

# 18 887
В Пловдив е много популярно.

# 18 888
А за лека нощ - "Лека и мека!" Simple Smile

# 18 889
  • София
"Еле супер"
Това някакво възклицание като УАУ ли е?
Ужасно е Confounded
По-дразнещо ми е дори от ВЪЙ.

# 18 890
  • на последния етаж
Дразнят ме "дамите" навсякъде около нас, вече всички са "дами".

# 18 891
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Дразнят ме "дамите" навсякъде около нас, вече всички са "дами".
И малките "принцове и принцеси", или "госпожици и господинчовци" Grinning, особено в социалните мрежи Grinning

# 18 892
  • Пловдив
Да, "дама"-та се наложи вече навсякъде.
Мен още повече ме разсмиват изрази като "дама клиент" или "жена полицай", "жена лекар" вместо "клиентка", "полицайка" или "лекарка". Някои са смотан превод от английски, но мнозина вече така си говорят.

# 18 893
Да, "дама"-та се наложи вече навсякъде.
Мен още повече ме разсмиват изрази като "дама клиент" или "жена полицай", "жена лекар" вместо "клиентка", "полицайка" или "лекарка". Някои са смотан превод от английски, но мнозина вече така си говорят.
Това е така, защото според новата мода е много срамно да кажеш - колежка, трябва да е колега, лекарка - лекар, инженерка - инженер и пр.
Очаквам да съм включена в общ мейл - честитка за 8-ми март, започващ със "Скъпи колеги", тъй като шефката, пардон, шефът на нашия ЧР е голям радетел на тази мода и я смята по-изискана и демократична. Оженствяването (може ли да се каже така?), на професиите било селска отломка от соца.

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 13:41 от Tess d`Urberville

# 18 894
# 18 895
Благодаря за документа, това беше много интересно и полезно Simple Smile

# 18 896
Благодаря за документа, това беше много интересно и полезно Simple Smile

Ти се майтапиш! Не се подигравам или заяждам. Но подобни документи рядко са интересни. Smirk

# 18 897
  • София
В този документ според мен специално за бг език е нелепо да се твърди, че:
Скрит текст:
"... по традиция повечето професии са били обозначавани в мъжки род със само няколко изключения, обикновено за традиционно женски професии като „медицинска сестра“ или „акушерка“, усещането за дискриминация е особено силно. Поради това започнаха да се създават и все по-широко да се използват женски еквиваленти за почти всички длъжности от мъжки род („Kanzlerin“, „présidente“, „sénatrice“, „assessora“ и т.н.)
Или изобщо не са се допитали до езиковеди, или смятат, че актуалните напъни за елиминиране на ж.р. са нещо традиционно.
Също ми хареса следното:
Скрит текст:
Освен това използването в много езици на думата „man“ („човек“) в широк диапазон от идиоматични изрази, които се отнасят както до мъжете, така и до жените, като „manpower“, „layman“, „man-made“, „statesmen“, „committee of wise men“, следва да се избягва.
Извод - "Жената си не е като човек" Smile

# 18 898
Аха и сърбите викат - eden chovek i edna zhena. Simple Smile

# 18 899
  • София
То и на български е така, под човек се разбира мъж

Общи условия

Активация на акаунт