Фраза, която мразя

• 1 208 395
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 425
  • София
Умалителните прилагателни не ми пречат, придават нюанс на езика.
"Скъпичко" го възприемам като не толкова над бюджета, колкото "скъпо".

# 19 426
Да, и за мен "скъпичко" е нещо, което все пак можеш да си позволиш, но с леко притеснение, докато "скъпо" е нещо, което можеш само да разглеждаш в интернет и през ум не ти минава да го имаш.

# 19 427
Дразни ме използването на ед.ч. за обувки.
"Каква обувка/сандал/ботуш ще подхожда на тази рокля?"
Защо се прави, не ми е понятно. Никой не ходи с една обувка и не разбирам защо се говори така.

# 19 428
  • София
Дразни ме използването на ед.ч. за обувки.
"Каква обувка/сандал/ботуш ще подхожда на тази рокля?"
Защо се прави, не ми е понятно. Никой не ходи с една обувка и не разбирам защо се говори така.
То само обувките да бяха.... Доматът е НА 5 лв., черешата е на...... лв. Чак се замислям дали става дума само за един плод

# 19 429
  • Пловдив

То само обувките да бяха.... Доматът е НА 5 лв., черешата е на...... лв. Чак се замислям дали става дума само за един плод

Ето такова нещо като ми кажат, съм готова да си тръгна на секундата и да отида да си купя черешА от другаде. Simple Smile Супер елементарно и простовато.
Не помня дали бях писала, странно ми е когато продавачи говорят с напълно непознат клиент така, сякаш са стари познати. Понякога на касата ми казват "Здрасти" вместо "Добър ден", а не се познаваме. Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 15:54 от marzeliva

# 19 430
Мода. Един казал, друг решил, че е интересно и оригинално, и узразът тръгва.

# 19 431
Аз съм ок да ми казват здрасти, на мен даже фамилиарничето ми харесва, и без това в работата никой не смее, поне в магазина да сме просто хора

# 19 432
  • Пловдив
Здрасти някак си го възприемам като за хора, които се познават. Изразът ми харесва, аз също го употребявам, но например като се разминавам по стълбите с някой съсед. Просто ми звучи странно като за непознати.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 21:25 от marzeliva

# 19 433
И аз. Здрасти и чао са за хора, които поне малко познавам.
За останалите е Добър ден и Довиждане.

# 19 434
А "здравейте" може ли на непознати или непременно трябва да е "добър ден"? Защото аз казвам първото, но напълно автоматично, нямам намерение да мисля и за това Simple Smile
Признавам, че в магазин се случва да кажа "чао" на непозната продавачка на излизане и "приятен ден" също. Дано не излезе, че съм невъзпитана. Но пък "хубав ден" не пожелавам, "споделен" също Laughing

# 19 435
Здравейте може. Но не здрасти.

# 19 436
Аз редовно пожелавам хубав ден, съвсем автоматично и не знаех, че е дразнещо. Не е от новите съчетания, стар и утвърден поздрав е, така да се каже. Не е в графата на претенциозните глупости и "споделености". Кое му е дразнещото и кое е по-подходящото - приятен ден?

# 19 437
За мен са равностойни. Аз по навик пожелавам приятен ден. Но като се замисля, има нюанс. А ако някой има работа / особено физическа/ пожелавам спорен ден или спорна работа.

# 19 438
И аз свикнах с хубав ден и си го ползвам навсякъде.

# 19 439
Хубав ден е по-нов поздрав от приятен ден. Не го ползвам и не го понасям. Когато някой иска да прекрати разговора и да те разкара, ти казва хубав ден...
Дразни ме синко, употребено като съществителното син, не като звателна форма. "Днес синкото беше на мач...". Ужасно е. Тук във форума често го срещам.

Общи условия

Активация на акаунт