Фраза, която мразя

• 1 208 381
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 470
Аз напоследък чета във Фейсбук "Имай невероятен/прекрасен/уникален/готин/ рожден ден", не ми звучи добре.
Вчера пък чух нещо си ми стъпи на 80 лева, не ми допада, даже не смятам, че е книжовно.

# 19 471
Стъпването сме го коментирали. И мен ме дразни. Не може ли да се каже излезе ми/ще струва?

# 19 472
  • София
Публични личности, особено актьори и журналисти, инфлуенсъри държат да ползват модерния жаргон, независимо от възрастта си.

# 19 473
Публични личности, особено актьори и журналисти, инфлуенсъри държат да ползват модерния жаргон, независимо от възрастта си.

За инфлуенсърите съм съгласна. Но за другите...Не всички. Който си знае цената , няма нужда от евтина популярност и е над нивото на масовия вкус - не. Представете си Кеворкян, Цветана Манева да уаукат !!!  Абсурд. Освен ако не искат да иронизират някого. И за да не излезе, че споменавам само възрастни, си представям Йордан Камджалов да говори на жаргон.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 15:02 от W

# 19 474
използвам ‘уау’ като се лигавя,
в ситуации, в които нещо трябва да ме смае, но ми е повече смешно, отколкото да е  ‘уау’

# 19 475
Точно пък "уау" ми е толкова неудобно за произнасяне... за разлика от "леле" или "еха"
Там е работата, че си имаме и българско "ау". Простотията с "уау" идва от опита за превод на "wow".

# 19 476
Wow не е дума, че да се превежда.

# 19 477
  • Пловдив
"Завряна снаха".
"Заврян зет" също не е най-красивият израз на света (има синоними - приведен зет, домазет..., които ми звучат малко по-добре), обаче "завряна снаха" е пълна безсмислица според мен - някакъв опит за затваряне на очите пред произхода на израза в името на гръмко декларираното равенство на половете, отнесено към времена, когато не го е имало. Изразът е от време, когато е било нормално снахата да отиде да живее при свекърите и изключение - зет да отиде при тъстовете. Не е можело да се каже, че снахата е "завряна", никога изразът не е имал такова значение, никога не се е отнасял за всяка двойка, която живее при родители, а само ако това са родителите на жената. Живот с родителите на мъжа е бил масовият случай, а не нещо за специално назоваване. Днешните реалности и предпочитания за задължително самостоятелен живот на младите според мен са без значение, изразът не описва тях.

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 21:43 от Магдена

# 19 478
Не съм чувала за завряна снаха. То по принцип е било редно жената да отиде у мъжа. Затова е и изразът заврян зет, изключение е било.

# 19 479
Всеки сам си преценява. 😅

# 19 480
Преценя. Joy

# 19 481
  • Пловдив
Може и преценВа. Smiley

# 19 482
Всеки сам си преценява. 😅

Тук каква е грешката?

# 19 483
Това е една омразна фраза, която придоби още по-голяма популярност по ковид време. 🙃

# 19 484
Това е толкова основна фраза, отнасяща се до какво ли не в живота, че пак не схващам къде е проблемът.

Общи условия

Активация на акаунт