Фраза, която мразя

• 1 194 573
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 20 115
  • SF
"Стоя" има още един смисъл, освен "изправен на крака". "Стой спокоен!" - изразява състояние. "Стой мирен!", "Усмихни се! задръж! стой усмихнат, докато не ти кажа!" (това при снимки), "стой на тъмно!", "стой на плажа, докато има слънце!" (в смисъла на остани на плажа, но не като позволение, а по-заповедно) и т.н.

# 20 116
Ох, чак Сега направих връзката - сума ти народ хапва, не яде, не се храни, а хапва, защото има коремче, а не корем.
И Храната не е това, което беше, сега е хапване, да покажем (позалъжем - основно себе си) колко малко ядем. Ми то с едно мъничко коремченце - колко?! 😛🤫🥲

# 20 117
Все се канех и все забравях - "да набия" пари. За мен е от групата на "Колко търсиш (пак пари)?"
Ужасно омразно ми е това "да набия (пари)", смятам го за уличен жаргон, присъщ на не особено образовани хора. За съжаление се ползва и от хора, които очевидно се смятат за образовани и възпитани.

Скрит текст:

# 20 118
  • SF
То другото е "вкарвам пари" или "да затворя едни пари". Жаргони са, но пък говорят повече за отношението на плащащия към покупката или услугата, отколкото "да похарча" или "да дам пари" и "да платя".
Чак толкова чист език не ни е достатъчен. Има много нюанси, особено, когато говорим за "изваждане" (друг жаргон) на големи суми.

# 20 119
Да, също и "колко пари съм оставил там" - оставил ги ей така, нищо не взел, миличкият. 🥲

# 20 120
Не знам дали е обсъждано. Наскоро ми направиха впечатление изказвания на млади момичета Колко пари "вадела". Тя вадела повече пари от мъжа до себе си😒

# 20 121
То другото е "вкарвам пари" или "да затворя едни пари". Жаргони са, но пък говорят повече за отношението на плащащия към покупката или услугата, отколкото "да похарча" или "да дам пари" и "да платя".
Чак толкова чист език не ни е достатъчен. Има много нюанси, особено, когато говорим за "изваждане" (друг жаргон) на големи суми.

Да, и тези също. Но "да набия (пари)" ми звучи най-грубо, най-просташки. Смятам го част от "дърводелския" жаргон - "да забия" една "п...а", примерно.

# 20 122
За "набиването на пари" не бях чувала, но "набутах се с много пари" чувам много често.

# 20 123
В "Тази сутрин" преди няколко дни едно момче готвеше със споменатата по-горе Веси и много ме издразни с повтарянето на "Така да го кажа", буквално във всяко изречение! Нарочно останах да го слушам, за да видя как ще продължи - е, не се спря! Учил в чужбина и "така да го каже" се наложило да работи на много места, за да успее да се издържа "така да го каже". Било му трудно, хората там не били като нас, друг тип "така да го каже"... + безкрайност! Направо... "побелях", докато го слушам! (а иначе беше приятно момче). WearyScream

# 20 124
Много хора са "заразени" с подобни паразитни изрази.
Подобен е "как да кажа" - почти на всяко изречение. Познавам И много интелигентни хора, които ползват това "как да кажа". Аз се чудя как да им кажа, че този паразитен израз ги прави да изглеждат леко несигурни в себе си/в знанията си. А те със сигурност Не са нито едното, нито другото, нито пък не знаят кое как да кажат, просто паразитът е влязъл в речника им и не пуска. Simple Smile

Друго дразнещо за мен е "как беше" (става дума за лаф). Защо, не схващам, всместо направо да кажеш (тъпия) лаф/"мъдрост", трябва преди това задължително да кажеш и "как беше". Побеснявам, ама сигурно щото основно от свекърва ми съм го чувала. 🤭🤯😤🤯🤭

# 20 125
  • Пловдив
Да, също и "колко пари съм оставил там" - оставил ги ей така, нищо не взел, миличкият. 🥲

Уфф, това е много дразнещо наистина. Оставили били пари в магазините, в единия оставили толкова, а в другия толкова лева. Все едно на касата вместо "Колко дължа?" да попитат "Колко да оставя?" Grinning

Друго дразнещо за мен е "как беше" (става дума за лаф). Защо, не схващам, всместо направо да кажеш (тъпия) лаф/"мъдрост", трябва преди това задължително да кажеш и "как беше". Побеснявам, ама сигурно щото основно от свекърва ми съм го чувала. 🤭🤯😤🤯🤭

За това "как беше" пък съвсем нямам думи, ужасно е. Точно паразитно е. И напоследък е много "модерно" да знаеш отлично думите, но да се направиш на забравил, започвайки с "как беше" и после да си издекламираш репертоара, който и за миг не си забравил. Simple Smile Ами само като чуя "как беше" и губя интерес да чуя какво ще последва, обикновено е тъпизъм.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 21:49 от marzeliva

# 20 126
"Отреагирам" - хем грешно, хем все по-често срещано и банално Close
Вместо да реагират, хората масово отреагират.

В Езикови справки:
"В книжовния език няма глагол отреагирам. За назоваване на съответното действие се използва глаголът реагирам."
https://ibl.bas.bg/ezikovispravki/vaprosi/vid-na-glagola-7/2696
В Официалния правописен речник на българския език:
"Търсената дума не е намерена. Проверете изписването и опитайте отново. Словникът включва думите от Официалния правописен речник."

Но пък в някои тълковни речници е направен опит да бъде обяснено значението.

# 20 127
  • някъде другаде
Много използват и "нали" във всяко изречение.

# 20 128
"Плювни."

# 20 129

Общи условия

Активация на акаунт