Частни училища - информативна тема 5

• 93 431
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Stoychod, и аз не намерих. Поради което спрях да плащам за ЧУ и минах на варианта малко учене в ДУ - повече извън него. Резултатите засега са повече от добри. Нататък ще видим. Ако ти все пак откриеш, пиши.
За жалост, докато трае монополът на държавата в образованието, изгледи за подобрение няма. Лошото е, че проектозаконът на думи обещава автономност, но ако се зачете човек внимателно, изобщо не е така. Ето тук е описано доста изчерпателно: http://nmr.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D … B7%D0%B0/?lang=bg.

Що се отнася до "парите следват детето", не е вярно, че повечето ЧУ имат резерви към идеята, тъкмо обратното. И сега ги побъркват с абсурдни проверки и контрол,  многократно повече от тези върху ДУ, така че няма от какво да ги е страх.

# 181
Относно държавните пари и Увекинд...преди години бяха казали че ще се възползват. Лично аз невярвам изобщо да станд. Първо защото приемането на този закон съвсем ще затрие държавното. Второ кой знае какви изисквания ще извадят и трето тоя филм го гледахме при първият кабинет на Борисов.

# 182
Мен също ме съмнява, но не защото ще затрие държавното. Извинявай, ако не тълкувам правилно думите ти, но ако имаш предвид, че ще се пренасочат пари от ДУ към ЧУ, това не е така. За всяко дете на възраст 5-18 г. са предвидени по ок. 1400 лв. годишно за образование. В момента, в който 1000 деца, да кажем, не се записват в ДУ, тези пари не се дават за други (макар че част от тях, от кумова срама, сигурно отиват за някоя и друга стипендия), те просто си потъват някъде. Точно това, оправдано с добре поддържаното обществено мнение за глезените деца на богатите в ЧУ, ще попречи парите да следват детето, а не някаква опасност за държавното образование. Ако има опасност за него, тя е, че още повече ще лъсне неспособността му (средно взето) да произвежда качествен продукт, но това рано или късно трябва да се случи, за да започне най-после да се променя нещо.

# 183
Аз пък смятам, че не държавният контрол е проблема. Такъв трябва да има след като ще се ползват публични средства. И след като искат да упражняват дейност, която е на лицензионен режим и има държавни изисквания към крайния резултат.

Единици са ЧУ, които в крайна сметка са доказали че успяват. Далеч не са всички. Има примери за ДУ, които са в пъти по-добри от някои ЧУ.

Не можем да искаме системата и контрола да отпадне изобщо само защото някой не е прилагал правилата й както трябва (в случая КТБ примерно, ЕРП-тата). Просто трябва да се направи така, че да няма физически лица торпилиращи системата, да се усъвършенстват правилата и т.н.

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/02/06/2466557_sedemte_ … _za_dobro_sredno/

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 10:41 от Анонимен

# 184
Bliss, доколкото разбрах сте поканени/приети в ПБ. Там има срок за подписване на договор след тестовете до 10 дни. В СС все още се приемат заявления и самият изпит ще бъде през март. Във  „Фридрих Шилер“също в момента се приемат заявления. В Дорис Тенеди вече не приемат, запълнили си подготвителната група. В "Питагор" също приключиха. Това на практика означава, че няма как да се изчакат и резултатите за другите училища. Ако решим да кандидатстваме в ПБ и ни приемат, трябва да подпишем договор, без да се явяваме в СС или ако решим да изчакаме, може вече да няма места в ПБ. Вие как решихте този въпрос, щом имате няколко варианта и фаворитът ви не е ПБ, където вече сте одобрени? Дано не са ме подвели с информацията.

# 185
Извинявай, ако не тълкувам правилно думите ти, но ако имаш предвид, че ще се пренасочат пари от ДУ към ЧУ, това не е така. За всяко дете на възраст 5-18 г. са предвидени по ок. 1400 лв. годишно за образование. В момента, в който 1000 деца, да кажем, не се записват в ДУ, тези пари не се дават за други (макар че част от тях, от кумова срама, сигурно отиват за някоя и друга стипендия), те просто си потъват някъде.

Hope for Two не ме е наемала за неин говорител, но ми се струва, че не сте я разбрали добре.
Според мен тя нямаше предвид, че ще се пренасочат пари от държавното към частното. Това, което казвате, никой разумен човек не го оспорва, а напротив, всички се възмущаваме точно от това, че като не се дават на частните училища, тези пари от субсидията просто "потъват".

Според мен мисълта на Хоуп беше друга - тя имаше предвид, че ако се намалят таксите с тази субсидия, ЧУ ще станат много по-достъпни и в такъв случай много повече родители ще изберат ЧУ, почти никой няма да иска да си даде детето в ДУ и така "ще се затрие държавното", тоест, ще има все по-малко и по-малко кандидати за държавните училища и много от тях ще са принудени да хлопнат кепенците, докато мрежата на ЧУ ще се разшири.

# 186
Bliss, доколкото разбрах сте поканени/приети в ПБ. Там има срок за подписване на договор след тестовете до 10 дни. В СС все още се приемат заявления и самият изпит ще бъде през март. Във  „Фридрих Шилер“също в момента се приемат заявления. В Дорис Тенеди вече не приемат, запълнили си подготвителната група. В "Питагор" също приключиха. Това на практика означава, че няма как да се изчакат и резултатите за другите училища. Ако решим да кандидатстваме в ПБ и ни приемат, трябва да подпишем договор, без да се явяваме в СС или ако решим да изчакаме, може вече да няма места в ПБ. Вие как решихте този въпрос, щом имате няколко варианта и фаворитът ви не е ПБ, където вече сте одобрени? Дано не са ме подвели с информацията.

Не знам за срок от 10 дни в ПБ. Имаме договор. Коментирахме въпроса със записването. Отговорът беше, че записват деца до запълване на паралелките. Има вариант да изпуснем местата, но сме решили да изчакаме СС. Смятам, че доста хора ще постъпят като нас.

Датата ни в СС е съвсем скоро, а не през март.

Според мен това са разни мръсни номерца и конкуренция между училищата. ПБ бяха казали, че ще правят срещите от февруари, но започнаха поне две седмици по-рано.  Mr. Green Освен това капарото от 900 евро, което губиш също е мотив да се въздържа на този етап да подпиша договора.

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 12:03 от Анонимен

# 187
Заровете томахавките, няма смисъл от нападки и обиди!

Все пак тук споделяме субективните си лични мнения и собствено тълкуване на факти! А и за всеки от нас е важно едно за обучението на детето, а друго - смятаме за маловажно. Няма стандарти и модели.

Когато избирах ЧУ за дъщеря ми, отидох в СС и в Увекинд. После я пуснах на пробни изпити и на двете места, беше приета и в двете училища, но избрах Увекинд.ЗАЩОТО: определено изборът според мен
в СС е моделиран - търсят се по-кротки, по-дисциплинирани деца. Когато кандидатствахме, чуждият език беше само английски.

Увекинд е сертифицирано по IB от 5 до 8 клас, като до момента остава единственото такова училище. Сега получават сертификат и за 12 клас. Немско училище - сертифицирано по англоезична система си е голямо постижение. Ако останем до края, детето ми ще владее два езика, от които единия - немски Wink
Таксата в Увекинд не се е променила през последните три години, което също ми се струва изключително важно.
По-горе обсъждахте храната - кетърингът в Увекинд е отличен, сега дадоха възможност - който иска, да поръча закуски за децата - също отлични и здравословни. на всеки две седмици получаваме менюто. 
Медицинската сестра е човекът, на когото лично аз съм изключително благодарна! Не е имало случай да не реагира адекватно, да направи компромис при болно дете и т.н.

Съвсем не ме разбирайте погрешно - понякога има проблеми, които обаче се решават много бързо, защото се разчита близка връзка между родители и ръководство.
Увекинд премести гимназията си в нова сграда - в Лозенец. В страницата на училището във фейсбук има много снимки, не само от новата сграда, но и от всички дейности, които децата правят - ще можете да добиете представа.

Вече е втори клас там и определено съм доволна, че не съм сбъркала в избора. Дано училището успее да поддържа нивото си и в бъдеще.

# 188
  • София
Увекинд премести гимназията си в нова сграда - в Лозенец. В страницата на училището във фейсбук има много снимки, не само от новата сграда, но и от всички дейности, които децата правят - ще можете да добиете представа.
Благодаря за споделеното мнение.

Имаш ли представа дали гимназията на Увекинд е за деца, учили там и съответно с познания по езика или има писта и за деца, за които немският ще бъде нов език?

# 189
И ако може да попитам какви сертификати по немски език вземат децата в Увекинд и в кой клас.

# 190
Таксата на Увекинд е достатъчно висока. С транспорта и храната излиза над средното.
И мен ме интересува дали в гимназията може да кандидатстват деца, които не са учили немски.

Шилер няма как да се изчакат освен ако не се загуби капарото. Ние ходихме на възможно най-последната дата за кандидатстване в ЧУ и пак не можахме да дочакаме резултатите в Шилер.

# 191
  • София
Татко Мецан  smile3501   202uu

много точно казано!

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 13:00 от adelina_bg

# 192
Ей Мецане ще почерпя кафенце Hug

А помните ли че при първият кабинет  на Борисов, излязоха и казаха , че ще бъде приет закона Парите следват детето. След 3 дена излязоха и казаха , че няма да го приемат. Ще го оставят за обсъждане през 2015. Изобщо не вярвам в тази работа.
Ние така или иначе сме предпочели ЧУ и сме си направили сметка как ще плащаме. Никой от нас не разчита на тези 1400 лева.
Обаче в нашият квартал, само в нашият блок от 8 деца 4 са в ЧУ.
Та калкулация , че кварталното училище ще загуби 1/2 от тези пари...пък и Мецан обясни останалото.

# 193
За всяко дете на възраст 5-18 г. са предвидени по ок. 1400 лв. годишно за образование. В момента, в който 1000 деца, да кажем, не се записват в ДУ, тези пари не се дават за други (макар че част от тях, от кумова срама, сигурно отиват за някоя и друга стипендия), те просто си потъват някъде.
Много интересно ми стана ...
Според първата попаднала ми статистика http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Educat … n2013_LPN9VVX.pdf за учебната 2013/2014г. в страната има регистриране 68 частни училища, в които учат 6451 деца. И ако наистина на дете държавата би трябвало да даде около 1400 лв. годишно, то парите, които потъват (ако наистина потъват де) са над 9 милиона годишно!

# 194
  • София
Пример2: Във фирмата, в която работя всяка година се разширяваме и наемаме нов персонал. Аз участвам в подбора. Поради глад на специалисти гледаме да наемаме  студенти. Студентите, които идват на интервю предимно са от Софийския Университет, специалност Информатика - все пълни отличници учили в най-добрите гимназии в страната. Да но само 1 на 10 може да мисли. Останалите само зубрят материала и като ги питаш нещо да синтезират/анализират гледат като телета в железница. Така че високите оценки и/или резултати от матури за мен не значат задължително добро образование.
Скрит текст:
Личи си от километри че си HR, а не програмист. Дефинирай - "може да мисли", това че не може да мисли като HR не го прави задължително некадърен програмист. Аз работя в една от най-големите софтуерни компании с огромен развоен център в БГ и смея да кажа, че най-добрите програмисти са ни от Софийския университет и тъй като имаме прекрасна стажанска програма мога да ти гарантирам че 90% от всички стажанти всяка година идват от Софийския университет(другите просто не могат да издържат техническото интервю) - все интелигентни и добре образовани хора са. Не мисля че по двама-трима студенти, които ти си интервюирал може да се генерализира за всички студенти от даден универистет. И само за сведение - в добрите компании отличните оценки на студентите никога не са критерий за подбор, някой път хора с много по ниски оценки или дори без дипломи успяват да минат злокобните технически интервюта.
Сори за офтопика, но не се сдържах.

Общи условия

Активация на акаунт