Частни училища - информативна тема 5

• 93 441
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • София
   http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-uchilishte-izbori2013-zakono … kti-18422636?nt=4

Това, че ще се субсидират и частните училища значи ли, че можем да очакваме промяна в таксите в посока надолу, или не? Mr. Green

# 166
  • София
   http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-uchilishte-izbori2013-zakonoproekti-18422636?nt=4

Това, че ще се субсидират и частните училища значи ли, че можем да очакваме промяна в таксите в посока надолу, или не? Mr. Green
В проекта беше маркирана дата за започване на това финансиране през 2018 година. Не знам сега дали са я запазили при гласуването или са я изместили още по-нататък в бъдещето

# 167
  • София
   http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-uchilishte-izbori2013-zakonoproekti-18422636?nt=4

В проекта беше маркирана дата за започване на това финансиране през 2018 година. Не знам сега дали са я запазили при гласуването или са я изместили още по-нататък в бъдещето

Да, права си - от 2018г. така остава.

# 168
Между другото обсъждахме темата в Питагор и в Увекинд-и на двете места ни отговориха,че не биха се възползвали от финансирането,защото очакват условията по предоставянето му да не са добри и да са свързани с много бумащина и проверки/най-общо казано/.

# 169
Между другото обсъждахме темата в Питагор и в Увекинд-и на двете места ни отговориха,че не биха се възползвали от финансирането,защото очакват условията по предоставянето му да не са добри и да са свързани с много бумащина и проверки/най-общо казано/.

T.e. не искат никой да ги контролира? Черна точка.
Интересно е как имат негативна нагласа за нещо, което е в проект все още. Моето мнение е че след като издават валиден диплом и са лицензирани за това, следва да подлежат на всички възможни проверки. Освен това субсидията не трябва да е за който иска (пожелание). Следва да е именно на принципа "парите следват ученика". След като искат да осъществяват тази дейност, ще са длъжни да приемат субсидията, съответно това да се отрази или на таксите или на инвестициите им, и да подлежат на всички проверки.

Последна редакция: чт, 05 фев 2015, 21:44 от Анонимен

# 170
Всъщност знае ли някой за колко пари годишно за дете става дума в "парите следват детето"?

# 171
 Около 1500лв.,ако не греша.
Ще ми е интересно,ако някой друг също попита по време на посещенията си по училищата. Аз лично бях изненадана от категоричността на реакциите и до някъде не ги разбрах напълно,но и не задълбах в темата,защото ми се струва далечна като срок.

# 172
Около 1500лв.,ако не греша.
За 2014 - 1460 лв.
За спортните и училищата по изкуствата е повече.

# 173
..........

Последна редакция: чт, 05 фев 2015, 23:24 от gerry_76

# 174
По отношение на финасирането, което е заложено с новия законопроект, обаче , мога да кажа единствено, че сумите, които се споменават са за издръжка на дете в държавното училище,а за дете в частните училища доколкото ми е известно се предвижда да се отпуска само по една трета от тази сума...
И откъде точно ти е известно това?

# 175

.......

Последна редакция: чт, 05 фев 2015, 23:26 от gerry_76

# 176
Чела си нещо преди години и твърдиш, че е така и в момента? Не е ли редно да провериш как стоят нещата сега преди да пуснеш
поредния "кьорфишек"
Тук четат хора, които сериозно се интересуват от тези неща.
Между другото чела съм доста задълбочено и тогавашния законопроект, макар и в друга връзка. Нямам никакъв спомен за разлика в единния стандарт за издръжка на един ученик, взависимост от вида на училището.

# 177
Чела си нещо преди години и твърдиш, че е така и в момента? Не е ли редно да провериш как стоят нещата сега преди да пуснеш
поредния "кьорфишек"
Тук четат хора, които сериозно се интересуват от тези неща.
Между другото чела съм доста задълбочено и тогавашния законопроект, макар и в друга връзка. Нямам никакъв спомен за разлика в единния стандарт за издръжка на един ученик, взависимост от вида на училището.

Напълно съгласна съм със забележката, извинявам се ако е прозвучало като крайно мнение.  Преди малко отворих законопроекта, за да го прочета, това и правя в момента. Но пък в крайна сметка ще видим какво ще бъде прието на финала, аз не по-малко от всички останали съм заинтересувана от този проблем, но за в бъдеще ще продължа да запазвам мненията и коментарите за себе си Simple Smile  И тъй като темата все пак е за училищата: Успех на всички дечица, на които тази година им предстои да станат първолаци и дано всяко от тях попадне в най-доброто за него училище! Simple Smile

# 178
Извинявам се ако съм обидил някого, не това ми беше целта.
В бг мамма съм регистриран от 7 години, но имам малко мнения понеже не обичам да се изказвам по теми в които познанията ми не са на високо ниво.
Според мен трябва родителите да се заемат с обучението на децата си понеже системата на МОН е остаряла и не става.Давам примери:
Пример1: Поради здравословни причини временно спряхме детето от детска градина. Взехме учебниците да си го подготвяме вкъщи. Според мен тези материали за нищо не стават(поредицата Приятели 2-ра група на издателство Анибус). Попитах учителките защо учат за поредна година неща, които са учили миналата година и нормално ли е децата 2 години под ред да се учат да броят до 10. Отговора беше че програмата на МОН е направена да интегрира малцинствата и целта е в детската градина те да се научат да говорят български, а не да трупат знания.
Пример2: Във фирмата, в която работя всяка година се разширяваме и наемаме нов персонал. Аз участвам в подбора. Поради глад на специалисти гледаме да наемаме  студенти. Студентите, които идват на интервю предимно са от Софийския Университет, специалност Информатика - все пълни отличници учили в най-добрите гимназии в страната. Да но само 1 на 10 може да мисли. Останалите само зубрят материала и като ги питаш нещо да синтезират/анализират гледат като телета в железница. Така че високите оценки и/или резултати от матури за мен не значат задължително добро образование.

Поради горните причини търся частно училище, което да развива мисълта, самоуважението, знанията и  самостоятелността на детето. Може ли да ми препоръчате такова? Аз не успях да синтезирам тази информация от 6-те теми.

Признавам че темата ме изнервя малко поради многото ненужна на мен информация, но не успях да намеря друго място от където да черпя знания. Ако има такова място моля дайте линк.

T.e. не искат никой да ги контролира? Черна точка.

Аз съм да се махне държавния контрол. Тя държавата контролира и ЕРП-тата, и КТБ, и здравната каса... но се вижда какви са резултатите. Защо трябва да се меси в работата на вече доказали се училища. Нали затова са матурите - да се види кой колко е научил през годините.

Препоръчвам ви тази книги:
Твоето компетентно дете - Йеспер Юл
Децата, родителите, играта - Лорънс Коен

# 179
Няма как в темата да прочетеш обективни мнения при положение, че всеки гледа от неговата камбанария и неговото дете.
Щях да коментирам и другото, но няма смисъл да разводнявам.

Това е и моето мнение за оценките, ученете, зубренето и т.н. За съжаление детето ми е едва в първи клас и не мога да кажа дали ги учат да мислят. В ПУК по-скоро бях недоволна. Струваше ми се излишно наливане на глупости в главите им. Като за колко звука и букви се броят ю и я в началото на думите и след гласна/съгласна. Струваше ми се, че могат да си запълват времето с по-интересни неща от тези суховатости, които така или иначе щяха да учат в първи клас и да забравят след 1-2 години.

И двете книги са ми много любими Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт