Частни училища - информативна тема 5

• 93 417
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
Какъв е изводът от последните два поста на Призма? Че не само по езика е индивидуално, но и по математика, а твърде вероятно и по БЕЛ. Както се ходи на школа по език, така може да се ходи и на школа по математика, и по БЕЛ, защото един по математика може да решава задачите в училище за 10 минути, а останалото време да му е загубено, за друг може това темпо да е добре или бързо.
И стигаме пак до онази идея детето да е половин ден в училище, а останалата половина да е за школи по интереси. Стига само да има кой да го разкарава Simple Smile

# 301
  • Sf
И стигаме пак до онази идея детето да е половин ден в училище, а останалата половина да е за школи по интереси. Стига само да има кой да го разкарава Simple Smile

То така се и получава в един момент. Само междувременно децата са пораснали и се разкарват сами. Simple Smile

# 302
  • София
Отдавна съм стигнала до горния извод. Към школи бих добавила и спортни и творчески занимания, защото предлаганото в училищата е за отбиване на номера. Затова и при избора ми на последното ЧУ не съм се интересувала чак толкова от обучението, а по-скоро от средата - да е спокойна, толерантна, да  имам възможност да си взимам детето по-рано, таксите да са поносими, да ми е удобно като локация. Едно прекалено голямо натоварване в училище, би попречило на другите занимания и за мен е по-скоро недостатък. Но за това наистина е необходимо един човек да може да се посвети на логистиката

# 303
Да, средата е другото, което трябва да се осигури. Защото пък ако тя е кофти, в един момент не знам дали детето няма да дърпа назад, колкото и школи да посещава.

Не е лошо някое ЧУ да се сети да предлага и този формат в някаква степен. Примерно една паралелка до 13-14часа.

# 304
  • на път
....... Късно да било в 8 клас? Ако е в английска гимназия /или АК, което е също вид английска/, не е късно. Нали досега го бистрихме, че за 1 година в подгответо те ще настигнат и дори задминат другите деца, които са учили английски от ПУК. Изобщо не е късно, а е точно времето.....

Peace

Имам племенничка учила в първото ДШ в София от предучилищен до 7 клас (после то западна), когато хората не си даваха децата в частни училища. Имаха преподаватели с матерен немски език и научи много добре езика. После беше приета в АГ с втори език френски. Започна от нулата без никакви предварителни уроци. За една година настигна останалите успешно. След бакалавърска степен в БГ направи магистратура в Берлин на немски.

# 305
Здравейте дами и господа,

Следя темите за училищата от известно време, защото голямата ми дъщеря става на 6г. тази година. И трябва да си призная, че се чувствам все по-объркана. Написах един дълъг пост с размишления по въпроса за частните училища в София, но реално това, което искам да ви попитам е: как избрахте в кои училища да кандидатстват децата?

Мислех да посетя част някои училища следващата седмица, за да се ориентирам лично. Но очевидно съм изпуснала сроковете на Питагор и СС за ПУК през следващата учебна година. За съжаление това е единственото време, което ще имам за лично проучване. Следващта ваканция на децата ми и съответно, времето в което ще можем да дойдем в София, е през април, а тогава явно повечето по-търсени училища ще са приключили с класирането.

Не съм ужасно амбициозен родител. Искам детето ми да учи на място, където ще се чувства добре и ще получи добра подготовка по всички предмети. Простичко желание, а ми е ужасно трудно да намеря златната среда.

Езиковата подготовка също ме хвърля в размисъл. Схемата един език до 7-ми клас и втори след това е чудесна и смятам да се възползвам максимално от нея. Но се чудя дали има училища, които се съобразяват с нивото на децата по езика в първи клас или всички започват от нулата?

# 306

Не съм ужасно амбициозен родител. Искам детето ми да учи на място, където ще се чувства добре и ще получи добра подготовка по всички предмети. Простичко желание, а ми е ужасно трудно да намеря златната среда.

По този критерии си ужасно амбициозен родител  Wink

В СС може да кандидатствате и за 1-ви клас. За 1-ви клас също не се изисква детето да е учило, но.... Тъй като децата в ПУК на СС излизат с добро ниво на езика след 1-ви клас вероятно ако ви приемат ще се съобразят и ще сложат детето в група на знаещи езика.
Не знам доколко това е валидно за останалите училища по отношение нивото на владеене.

Дано да не бъркам. Нека да се включат и родители на деца приети в 1-ви клас там.
Обади се все пак на посочените училища и си питай за вашия конкретен случай. Току виж са направили компромис.  Peace

# 307
  • София
В светлината на дискусията за езиците се замислих дали е удачен варианта да запиша малкия, който в предучилищна учи много немски, в ЧУ с английски и допълнителна школа по немски (само докато го пиша и вече ми се струва абсурдно  Crazy). Това в случай, че английският не е 10 часа на седмица. Така ще имам много по-голям избор от училища...

# 308
  • София
А не мислиш ли че ще му дойде в повече след училище да тича по школи и да виси там до вечерта, да не говорим и че някой трябва да го кара/взема? А и повечето курсове по немски за деца са в диапазона 16.30-17.30, незнам кой работещ родител може да си позволи да излезе толкова рано от работа, че да отиде да си вземе детето от училище и да го закара навреме на курс.
В края на краищата да не забравяме, че децата не са роботи и след дълъг и изморителен ден (особено пък в 1кл) имат нужда от почивка (и малко игра ако щеш).

Можеш обаче да ползваш лятната занималня с немски език на Алианса или на Мастър Клас

# 309
Понеже сте навъртели 21 страници, докато се сетя да се запиша Simple Smile

Сериозно ли има хора, които след 8-9-часов работен ден (в училище) записват 6-7-годишни деца на още занимания?!

# 310
Понеже сте навъртели 21 страници, докато се сетя да се запиша Simple Smile

Сериозно ли има хора, които след 8-9-часов работен ден (в училище) записват 6-7-годишни деца на още занимания?!

Май има.  newsm78

# 311
  • София
Спокойно, никой никого никъде не е записал  Whistling. Макар че аз познавам доста хора с деца в ДУ, които след занималня ги водят на Британика 2 пъти в седмицата.

Благодаря на adelina_bg за адекватния отговор. Аз също смятам, че не е добра идея, но изборът на училище с немски е много ограничен и в безизходицата на човек му идват какви ли не идеи. Дори проблемът няма да е само в натоварването, а и в объркването на езиците, си мисля.

# 312
Джилиан, ако искаш хвърли един поглед на "Образователни технологии" (те обаче нямат ПУК, но все пак). Допаднаха ми на мен доста. А освен това са в една сграда с "Джани Родари", та можеш в един ден да видиш двете.
Аз лично искам да видя също "Св.Климент Охридски".

Звънях в "Джани Родари", между другото - вероятно на 11.03. ще имат там "Ден на отворени врати".

# 313
  • София
В предаването Референдум по БНТ 1 в момента върви интересна дискусия за частните училища и новия проектозакон за Образованието.

# 314
  • София
Ако позволите ще се върна пак на тъпите ми въпроси за ЧУ  Laughing
Коментирахте, че цената за храна в повечето училища не включва закуска (или следобедна закуска), а как е в св.Георги, СС, ПБ, Азбуки, БШ - там влиза ли в цената?
В ПБ за ПУК храненето е 4 пъти, а след първи - 3 пъти, като закуската не е плодова.

Общи условия

Активация на акаунт