Частни училища - информативна тема 5

• 93 207
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
СС започнали ли са с пробните дни за бъдещите ПУК-чета? Някакви срокове известни ли са ви?

Мисля, че започват от тази седмица.

Adelina_bg на никое от тук обсъжданите училища не съм ФЕН. Има няколко за които съм преценила, че са подходящи за дъщеря ми и няколко, които смятам че не са. Това е нещо съвсем различно. Смесването на доводи относно качествата на училището с такива, касаещи някакви ваши частни интереси, които госпожата е отказала да подкрепи по нейни си причини са доста манипулативни. Цялото ви предходно изказване целеше да очерни училището на база личната ви неприязън към директора и някакви слухове, които сте чули.

Изобщо в тази тема битуват много митове и легенди, (отчасти заради субективизъм; отчасти заради интерес( материален или друг); отчасти да си хвалим избора, за да не излезе, че е грешен; отчасти да оплюем конкурента) - и за ПБ, и за СС, и за Питагор.

Нито СС е чак толкова уникално училище, нито ПБ е това, което се пише за него тук в темата, нито Питагор заслужава все още популярността си...

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 12:41 от Анонимен

# 121
Според мен училища като ПБ, които не правят реален подбор, т.е който има пари да си плати е добре дошъл, то най-вероятно е възможно и след ден два и селд седмица да ти дадат отговор, но в училища, които сериозно наблягат на подбора като СС и Питагор не виждам как биха дали отговор преди да са видяли всички деца. Може и да не съм права просто си разсъжавам, но това което съм видяла досега от ПБ е че подбора им е единствено и цяло финансов (особено от както от 1 ПУК станаха 4 а и имат кредити да изплащат за новата сграда). Да не говоря директорката колко беше нагла спрямо живущите в квартала, че не можела дори 150лв да отдели като запълвахме дупките в квартала, а бусовете им всеки ден ни трошат асфалта по улицата пред нашия блок, ама тя си гледа собствения интерес. 4ПУК по средно 15 деца са около 240.000евро на година и това само от пукчетата, а те имат класове до 7клас, а и досвидяха 150-200лв. На това му викам наглост и безочие.
Много е права, Аделина! И за липсата на подбор в това училище, и за постъпките на собственичката г-жа Шотева. Наши близки бяха буквално втрещени, когато при записването на детето им в ПБ тя бе започнала да им се жалва ни в клин, ни в ръкав колко кредити трябвало да изплаща и изобщо какви финансови затруднения имала. Не мога да си представя да имаш клиент, от когото прибираш една доста тлъстичка такса - 4000 евро! - и вземайки подписания вече договор, да говориш за кредитите си и несгодите - и то без да е имало и най-малък повод за подобни реплики! Да не говорим за последвалите разочарования на тези хора от предлаганото качество на обучението там! Но какво да се очаква повече, след като дори не може да си направи сметката, че за ремонт на бусовете ще плати повече от тази наистина смешна сума, поискана за ремонт на улицата! Всъщност там май в съседство е частната улица "Арарат", на която живее Алексей Петров /и бившият главен прокурор Филчев, ако не се лъжа/, а не знам дали той ще е съгласен тези бусове да минават оттам, ако се имат предвид съдебните му саги с Валентин Шотев за собствеността на мястото, било преди това спортна база на "Левски-Спартак".

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 13:22 от Grumotevitza

# 122
СС започнали ли са с пробните дни за бъдещите ПУК-чета? Някакви срокове известни ли са ви?

Adelina_bg на никое от тук обсъжданите училища не съм ФЕН. Има няколко за които съм преценила, че са подходящи за дъщеря ми и няколко, които смятам че не са. Това е нещо съвсем различно. [/u]

Нито СС е чак толкова уникално училище, нито ПБ е това, което се пише за него тук в темата, нито Питагор заслужава все още популярността си...
За Вас, Блис, може СС да не е уникално училище, нито ПБ да е това, което се пише, нито пък Питагор да си заслужава популярността, но всеки родител избира подходящото за своето дете училище, воден от своя манталитет и от способностите на чедото си. Ако светогледът и ценностите на родителя съвпадат с тези на собственика на даденото ЧУ, то това се оказва и мястото, най-подходящо за обучение на неговото дете. Затова има и толкова различни ЧУ, като обликът на всяко едно от тях се определя от вижданията и ценностите, които изповядва неговият собственик.
Никак не са маловажни изявите и постъпките на собственик на ЧУ, които щрих по щрих оформят неговия морален портрет, и е достатъчно родителят да се срещне с този собственик, за да си направи изводите и да вземе решение дали да запише детето си там.

# 123
Гръмотевица, като човек лично минал през срещи ( в мн. Число) с Шотева и съответно видял в какво НАИСТИНА се изразява подбора в ПБ мога да кажа, че в написаното за липса на подбор няма никаква истина. Знам какви тестове решава дъщеря ми( покаьаха ни ги), знам какво са правили извън тестовете и мога да твърдя , че се доближава до това, което съм чувала от познати преминали през пробния ден на СС. Говоря за тази година. За миналата не знам и не ме интересува.. Освен това на тези няколко срещи с Шотева нито веднъж не е ставало на въпрос за каквито и да било финансови затруднения или ангажименти на училището извън темата за таксите. Мога да твърдя с абсолютна убеденост, че Шотева не знаеше кои сме, нито местоработата ни, нито финансовите ни възможности. Погрижихме се за това съвсем умишлено при попълване на заявлението именно заради подобни внушения тук.
По отношение личните дрязги и неприязън -предлагам да отидете и да поискате пари за асфалт на  Mr. Green Алексей Петров. Толкова е смешно всичко това. Хайде дайте по същество за училището ( а не за теми извън обсъжданото тук' асфалта и съдебните спорове нямат отношение към темата и е супер манипулативно и тенденциозно) и от моля нека е от първо лице, а не една жена каза, че са и казали....

И хич не ме разбирайте погрешно ПБ не ми е фаворит изобщо. Но в тази тема митовете и легендите И за това училище са огромни.

Именно Гръмотевица, затова факта че във форум Х потребител Y е решил да търси реванш за нещо си не би натежало по никакъв начин на личната ми преценка.

Училището си има недостатъци, но моята позиция е че не са тези, които толкова обсъждате в тази тема.

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 13:55 от Анонимен

# 124
  • Sf
Нека не си казваме кой какво да пише. И трите страни според мен имат право да си изразят мнението, тук сме се събрали интелигентни хора, всеки сам ще си прецени доколко има тежест и дали е тенденциозно и/или субективно всяко едно изказване.

Училището си има недостатъци, но моята позиция е че не са тези, които толкова обсъждате в тази тема.

Ще ми е интересно, ако споделиш - може и преди да си писала, но съм пропуснала.

# 125
Нека не си казваме кой какво да пише. И трите страни според мен имат право да си изразят мнението, тук сме се събрали интелигентни хора, всеки сам ще си прецени доколко има тежест и дали е тенденциозно и/или субективно всяко едно изказване.

Ще ми е интересно, ако споделиш - може и преди да си писала, но съм пропуснала.

За сега ще се въздържа. Направих грешката да изкажа тук подробно впечатленията си от Питагор. Ще видим по натам дали ще дойде подходящия момент да споделя.

Като цяло мнението ми е че видях неща които не ми харесват и в СС и в ПБ. Ние като родители подходихме много прагматично. Направихме нещо като тест с 10-12  изисквания за училището на дъщеря ни и дадохме оценки по всяка точка от 1 до 6 на всяко от посетените училища ( бяхме ги селектирали по резултати на матури и състезания, отзиви на приятели и познати и с най-малка тежест прочетено във форуми и интернет). Класирахме фаворит и резервни варианти. Като за резервните идеята е дъщеря ни да получи добро обучение в ПУК за да може при неуспех сега да кандидатства пак в 1- ви клас във училището фаворит. Като не отричаме и варианта при определени обстоятелства ( тя не искада се мести; ние решим, че училището ни удовлетворява и за след ПУК) детето да остане в това училище.

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 14:19 от Анонимен

# 126
Гръмотевица, като човек лично минал през срещи ( в мн. Число) с Шотева и съответно видял в какво НАИСТИНА се изразява подбора в ПБ мога да кажа, че в написаното за липса на подбор няма никаква истина. Знам какви тестове решава дъщеря ми( покаьаха ни ги), знам какво са правили извън тестовете и мога да твърдя , че се доближава до това, което съм чувала от познати преминали през пробния ден на СС.
 Хайде дайте по същество за училището ( а не за теми извън обсъжданото тук' асфалта и съдебните спорове нямат отношение към темата и е супер манипулативно и тенденциозно) и от моля нека е от първо лице, а не една жена каза, че са и казали....

И хич не ме разбирайте погрешно ПБ не ми е фаворит изобщо. Но в тази тема митовете и легендите И за това училище са огромни.

Е....то и за тестовете не може да се преценява по разкази на друг, нали?! Не бих си позволила и да бъда и толкова категорична като Вас за наличието на подбор, защото това се разбира по-късно - когато започне учебната година и се види не само съставът на класа, а и устойчивите постижения на учениците от даденото ЧУ, резултатите им от НВО в седми клас с външни квестори и наистина външно оценяване на писмените работи.
За себе си съм направила тези справки - има ги официално! - и една съпоставка между СС, ПБ и ЧПМГ /като продължение на Питагор/ съвсем не е в полза на ПБ, защото това ЧУ от две години бележи устойчива тенденция в спада на резултатите, показани от седмокласниците. И тъй като смятам, че ако ще плащам за образованието на детето си, то ще търся КАЧЕСТВО, а не удобства, които предлага всеки СПА център.
Останете си със здраве, Блис!

# 127

Е....то и за тестовете не може да се преценява по разкази на друг, нали?! Не бих си позволила и да бъда и толкова категорична като Вас за наличието на подбор, защот отова се разбира по-късно - когато започне учебната година и се види не само съставът на класа, а и устойчивите постижения на учениците от даденото ЧУ, резултатите им от НВО в седми клас с външни квестори и наистина външно оценяване на писмените работи.
За себе си съм направила тези справки - има ги официално! - и една съпоставка между СС, ПБ и ЧПМГ /като продължение на Питагор/ съвсем не е в полза на ПБ, защото това ЧУ от две години бележи устойчива тенденция в спада на резултатите, показани от седмокласниците. И тъй като смятам, че ако ще плащам за образованието на детето си, то ще търся КАЧЕСТВО, а не удобства, които предлага всеки СПА център.
Останете си със здраве, Блис!

Е сигурна съм, че мога да разчитам на информацията от приятелите си и съседите си, чиито деца СА приети в СС, нали?  Mr. Green Още повече, че след няколко дни ще преминем лично през тези тестове.  Mr. Green И сме се подготвяли за тях именно базирайки се на тази информация.  Mr. Green

Резултатите на Питагор не се дължат на колектива организиращ едва едва прохождащото им начално училище. Резултатите след 7 клас се дължат на традициите и преподавателите на ПЧМГ.  До сега завършващите 7 кл. са деца кандидатстващите там след 5 кл., а ние тук знаем много добре какви са тези деца - силни математици, не успели да се класират в СМГ. Пълен клас започнал и завършил Питагор ще има (от 1 кл. до 7 кл.) едва тази година. Така, че с чужди резултати се кичи все още Питагор. Не е много почтено. Това е моето мнение. Ако покажат същите устойчиви резултати И от тази година нататък бих се съгласила с успехите им. До тогава са само форумски легенди...

И аз не търся СПА за детето си, но и нямам желание да плащам висока такса и да не получавам и 50% от това, което за същите пари дават в СС например.  Stop За мен представянето на Питагор не беше убедително. Решението ми изобщо да не подлагам дъщеря ни на стреса да се срещне с педагожката на Питагор е че не съм убедена, че в ПУК ще я подготвят достатъчно, така че след ПУК отново да кандидатства в училището фаворит и да е подготвена да влезе. Mr. Green Казала съм защо мисля така.

Благодаря за поздравите за здраве, колкото и иронично да беше!  Mr. Green Съжалявам, че подлагам на съмнение думите на такива форумни "капацитети" ...но това е положението.  Mr. Green

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 14:46 от Анонимен

# 128
Именно за добрия подбор на учениците в СС в сравнение с ПБ иде реч, Блис! Не бих се "поласкала" от Вашето мнение, въздигащо ме в ранг на "форумен капацитет", но само мога да цитирам всеизвестното:

"Вижда сламката в чуждото око, а не вижда гредата в своето."

Stop

# 129
Аз пък се чудя дали наистина форумните капацитети считат , че подбора в което и да е училище е наистина нещо страхотно.

Нищо против СС , но в подбора какво търсят - гениални деца / на база на какво/ или послушни деца които могат да моделират.
Честно казано се занимавам мното с сина ми и виждам логическата и математическа мисъл у него. Но не съм сигурна че след някоя и друга година няма да ме изненада с музикално желание.
И тогова - голяма работа че сме избрали най-прекрасното училище според нашите критерии.

# 130
  • София
Пълен клас започнал и завършил Питагор ще има (от 1 кл. до 7 кл.) едва тази година.

Сред сегашните седмокласници има възпитаници на "Питагор", но броят на тези деца е незначителен на фона на общия брой седмокласници в ПЧМГ /може би 7-8 от около 60/.
Подобна е ситуацията и сред сегашните петокласници на ПЧМГ - само 8-9 деца от тях са били в "Питагор" от 2-ри или 3-ти клас.  
Докато учениците на Питагор са 15-20 от общо 65-70 /това може да стане при бъдещи петокласници/, трудно ще се прецени представянето, освен ако не се гледа индивидуално.

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 17:07 от Prizma

# 131
  • на път
.....

Нищо против СС ...... или послушни деца които могат да моделират.
Честно казано се занимавам мното с сина ми и виждам логическата и математическа мисъл у него. Но не съм сигурна че след някоя и друга година няма да ме изненада с музикално желание.
И тогова - голяма работа че сме избрали най-прекрасното училище според нашите критерии.

Peace

# 132
Между другото - отново имам хубав отзив "на живо" от "Дорис Тенеди" - имам вече няколко положителни мнения, макар че във форума преобладават отрицателните. Ще взема да го погледна все пак и него.
А мвоето отношение към подбора взе да се променя в посока уважение към тези, които постигат резултати без да подлагат децата на изпит предварително, а благодарение на своята работа Simple Smile

# 133
Инкс, ще ми е интересно да споделиш впечатления, след като го посетиш. Имам приятели с деца там,но никак не са доволни и за това не го проверихме. Основният им мотив-децата, които не учат и действат демотивиращо на останалите и директорката, която ги толерира по някаква причина.

# 134
Пълен клас започнал и завършил Питагор ще има (от 1 кл. до 7 кл.) едва тази година.

Сред сегашните седмокласници има възпитаници на "Питагор", но броят на тези деца е незначителен на фона на общия брой седмокласници в ПЧМГ /може би 7-8 от около 60/.
Подобна е ситуацията и сред сегашните петокласници на ПЧМГ - само 8-9 деца от тях са били в "Питагор" от 2-ри или 3-ти клас.  
Докато учениците на Питагор са 15-20 от общо 65-70 /това може да стане при бъдещи петокласници/, трудно ще се прецени представянето, освен ако не се гледа индивидуално.

Именно. Много точно казано. Затова твърдението, че Питагор има заслугата за представянето след 7 кл. не отговаря на истината. За тези 15- тина деца ДА, но не и за общото представяне. Както не отговаря на истината, че в ПБ няма подбор и приемат всеки пожелал го.

Хоуп склоннасъм да се съглася с теб. Силно против съм на тази възраст децата да бъдат подложени на подбор. Но съм и принудена да се съобразявам с реалностите.

Аз пък се оказа, че имам няколко познати и приятели на съпруга ми с деца в ПБ. Децата на някои от тях са били приети и в СС. Mr. Green  Интересни неща споделиха. И до голяма степен потвърдиха и моите впечатления от срещите и посещенията на училището. В някои от нещата затвърждават форумната позиция, но за други е коренно различна. Като цяло изводите ни са повече положителни, отколкото отрицателни.
Затова бих посъветвала да не се влияете от форума. Тук има много заинтересовани във всеки аспект на тази дума. Има и субективизъм. Затова отидете и сами направете преценка.  Peace

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 19:41 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт