Частни училища - информативна тема 5

• 93 317
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
То не е въпрос за безпроблемността, а какво повече ще предлага училището срещу тези почти двойни такси.

# 421
Сега да не се юрнат и всички останали да се правят на "по-елитни" и да вдигат таксите...., че го закъсахме   Simple Smile

# 422
Добре, всъщност защо се учудвате на опита на едно училище да си вдигне таксите? Ами вдига ги, разчитайки на нещо, със сигурност те имат своето обяснение. Вече е въпрос на лична преценка на всеки родител на ученик там дали си струва.
В интерес на истината, тази логика не сме я измислили ние, а именно, че ако едно семейство с възможности може да си позволи  400 евро месечен разход за образование на детето и го прави на фона на безбройните възможности за безплатно такова, значи може да се пробва да се вдигне тази такса. Все пак образованието е ниско еластична стока - тоест и да вдигаш цената тя пак се търси от определен сегмент на пазара и губенето на пазарна нише е трудно - местенето на дете в друго училище не е като да му смениш вафлата Мура с вафла Здравец, ако от днес едната е поскъпнала. Има фактори като свикване с клас, навик, логистика, организация, учители.... А и друго - ще ме простите, но има хора, за които употребата на дадена марка е показател за стандарт, а те вероятно са си повярвали, че вече са марка и могат да си позволят да работят по-комфортно, какъвто конфорт ще им гарантира двойно по-високият доход - и за училището и за уителите и за собствениците, а косвено и за децата.
Остава да видим дали ще сработи схемата, аз лично си мисля, че да, малък ще е процентът на отказалите се, което на свой ред ще повлече крак на другите едно-две доказали се ЧУ да вдигнат таксите.
Просто поемат риска, вероятно собствениците имат и други бизнеси и тук играят ВА БАНК. Предвид факта, че ние не сме германци или белгийци или изобщо хора, които си правят сметката (говоря за повечето хора с големи възможности - това е национална славянска черта, харчи се нашироко, то може би този риск си струва).
Подобна е политиката и на АК, (спомена го някой) но там са много повече ученици, съответно ежегодното увеличение е с по няколко процента през последните години, изключвайки драстичното такова - практически 100% за 100 от 150 ученика преди няколко години, когато премахнаха спонсорираната такса( тя беше 50% от нормалната). Но, там постъпиха честно, децата приети на спонсорирана такса завършиха с такава целия си курс на обучение в Колежа, увеличението се обяви преди поредния прием и приложи към новоприетите, тоест нямаше елемент на изнудване на ученици в заварено положение с мотива "ако ти харесва". Така прецениха. И ефекта бе, че рязко падна броя на кандидатстващите - от по 8-900 за 150 места на 4-500 пак за тези места.
Разбира се, сравнение между гимназия и начално училище не е много уместно, прави сте, но просто и двете са ЧУ и двете вдигаха таксите драстично, друг не знам да е предприемал такава стъпка на пазара и паралелът е от само себе си...
Е, може да стане като приказката за подковаването на коня и мухата, но знае ли се... В БГ всичко може да се очаква

Последна редакция: чт, 12 мар 2015, 09:59 от StefanB

# 423
  • София
Е, малко не е на място ставнението между АК и Свети Георги.  Не само заради степента на обучение.

# 424
Ако нашето училище вдигне таксата си с 50%, местя детето си моментално, ако ще й в кварталното на половин ден. Ще му наема всевъзможни помощници да го водят по уроци и школи, ако не мога аз и пак ще ни излиза по-изгодно. Спестената горница ще я запазя за университета, живот и здраве. Едно е да увеличиш таксата за новоприетите, както са направили в АК, съвсем друго е такова драстично увеличение за всички.
Иначе е ясно, че като частна институция могат да правят каквото пожелаят с таксите. Но също така е разбираемо, че и родителите имат право да негодуват срещу тези такси Wink

# 425
За мен по-странното е,че това не може да се регламентира в договора за обучение. А не може,защото МОН одобряват договора и не разрешавали да се подписва за повече от една година...

# 426
  • София
Ние пък с ММ се чудихме ако вземат да приемат закона че парите следват детето, дали ЧУ ще си намалят таксите поне с малко (или с тези 1400лв, които всъщност се полагат на дете)? Би било честно, но някак не ми се вярва. По-скоро биха вдигнали преди това таксите, за да ги "намалят" после с тази сума и накрая пак да си излезе колкото е било преди. Но това разбира се са само спекулации.

# 427
Здравейте!
Моля родители, които имат пресни впечатления от "Българско школо", да споделят мнения. Това е едно от училищата в нашата шортлиста, но не откривам актуални впечатления от последните 2-3 години. Доколкото знам, последните две години подхождат по-амбициозно май и са свили ситото за прием, имаме приятелски деца, които не ги приеха за първи клас и ПУК... Интересува ме повече информация за нивото на обучение, за атмосферата, средата като цяло... Всяко мнение би ми било полезно. Предварително благодаря!

# 428
О, разбира се, че има. Аз въобще не се притеснявам, че ще останат без ученици  Peace

За какво да се притесняваш, да нямаш дял от собствеността на училището? Grinning Да му мислят собствениците...не съм толкова сигурен, че няма да им се появи повод за притеснение с тези такси.

То поне да можеха като Света София или ПЧМГ да кажат - ние сме от години на първо /съответно второ/ място в София...а те са на 31 - во място в класацията за 2014 по среден успех от НВО и съответно на 39-то място по резултат на балообразуващите БЕЛ+МАТ. Сума ти държавни училища, дето са напълно безплатни, са по-напред в класацията и сума ти частни с два пъти по-ниски такси също са по-напред.

Е, разбира се, явно има много родители, които нито парите ги бъркат, нито класациите, ама интересно какво ги бърка тогава...те си знаят.

Последна редакция: чт, 12 мар 2015, 22:48 от Татко Мецан

# 429
  • Sofia
Някой може ли да сподели мение/отзиви за Френския лицей Victor Hugo?

# 430
То поне да можеха като Света София или ПЧМГ да кажат - ние сме от години на първо /съответно второ/ място в София...а те са на 31 - во място в класацията за 2014 по среден успех от НВО и съответно на 39-то място по резултат на балообразуващите БЕЛ+МАТ. Сума ти държавни училища, дето са напълно безплатни, са по-напред в класацията и сума ти частни с два пъти по-ниски такси също са по-напред.

Е, разбира се, явно има много родители, които нито парите ги бъркат, нито класациите, ама интересно какво ги бърка тогава...те си знаят.

Точно така е (без да омаловажаваме успехите на ученици от началния им курс)! „Св. Георги“ е билингвиално училище, чиито възпитаници получават освен българска диплома и „конвертируема“ такава. Заради това мои познати, които имат планове да емигрират в САЩ, си преместиха детето там. Но едва ли семействата на всички ученици са се юрнали да се преселват...    Joy

Относно значителното увеличение на таксите- ОК, стига да е ясно каква услуга допълнително ще получават клиентите. Някой разбра ли конкретно какво в повече ще получават децата срещу новите цени? Аз- не. Но дори и тогава при "заварено положение" трябва да има опцията дали да преминеш на новите такси.

И двете деца на една моя колега са там. Тя е много доволна и от училището, и от учителите. Подчертава, че лицеят възпитава „широко скроени граждани на света“. Погледнато отстрани, на мен ми се струва, че липсата на стандартни класове кара децата да се чувстват незащитени и им пречи (особено на по-стеснителните) да изградят своя среда от приятели. Но според колегата ми, точно това още отрано ги учи „да се оправят в живота“. Явно всичко е относително...  newsm78

# 431
  • София
В какъв смисъл липсата на "стандартни" класове? Имам познато дете там - в подготвителен клас, и нямам информация за различни класове от стандартните? Иначе да - и моите познати са доволни, както и детето, то е там от ДГ.

# 432

Утре смятам да отида на деня на отворените врати и ще ти споделя.

Погледнато отстрани, на мен ми се струва, че липсата на стандартни класове кара децата да се чувстват незащитени и им пречи (особено на по-стеснителните) да изградят своя среда от приятели. Но според колегата ми, точно това още отрано ги учи „да се оправят в живота“. Явно всичко е относително...  newsm78

Много моля ако може разяснение на тази мисъл. Какви са условията за по-стеснителните деца и какво се има предвид под оправяне в живота? Хм.

За мен, без да съм имал никакъв контакт засега с Френския лицей, само от инфото на сайта им и от форума, има следните негативи - на много кофти място е за мен, нищо общо с посоките нито на работата, нито на жилището ми, няма транспорт дотам, ужасно неудобно работно време, децата трябва да бъдат прибирани в 15,30 часа -нещо невъзможно за работещи родители, много чести ваканции, през които отново възниква въпроса кой ще гледа детето, не е лицензирано, и не е за пренебрегване и че е много скъпо, много по-скъпо от другите частни училища. И другото за отбелязване, че в България френския почти няма никакво приложение, има страшно много немски фирми например и страшно малко френски, и като втори западен език след задължителния английски ми се струва много по-прагматично да е немски, а не да е френски.

От друга страна, в европейските институции, в международното право пък френският е втори по важност след английския, освен това който знае френски, английски учи после от въздуха, защото над 50% от английските думи са с френски корени и са почти еднакви, почти еднакво се пишат, докато немският е доста различен език и има много много по-малко допирни точки с английския. Но негативите за мен като местоположение, работно време, много ваканции, висока цена и липса на лиценз са много съществени.

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 21:39 от Татко Мецан

# 433
  • София
Цената на лицея е съвсем подобна на новата такса на Св. Георги.
В сряда свършват в 12 ч наобяд Simple Smile
И да, всяка година класовете се формират на ново, т.е не знаете дали с приятелчетата ще са в един клас догодина. Но пък целия випуск се познават...
А Св. Георги е двуезично и с две дипломи, това е основната разлика/ предимство.

# 434
  • София
В АК преди беше така.

Общи условия

Активация на акаунт