Частни училища - информативна тема 5

• 93 298
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
Цитат
Много моля ако може разяснение на тази мисъл. Какви са условията за по-стеснителните деца и какво се има предвид под оправяне в живота? Хм.
Моите наблюдения са като на Кевана, но уточнявам, че са на база разказано от приятелка, чиито две деца са там. Едното вече завърши. Писали сме, че всеки има различни критерии, така че най-добре е сам да разгледа и прецени.
Класовете наистина се сформират наново всяка година, като разделят близнаци и приятели, за да могат да опознават и другите деца.
Оставят ги да се оправят сами още от детската градина. Тук сме коментирали как излизат навън по пантофи или по пуловер зимата. Приятелката ми се оплаква, че когато има сняг/дъжд зимата детето се прибира винаги с мокри крака. Обяснението й е, че момчетата са диви и ходят винаги там, където са натрупани преспите. Не знам, някой с момче да каже дали при тях е така.
В началото на първи клас беше много стресиран, защото вече трябвало да ходят сами до залата за карате например, а той не знаел къде е.
Не ми харесва и стадният принцип на изкарване навън. Миналата година имаше страшни мъгли и въпреки това излизането беше задължително.

# 436
Ами и това изброеното за мен са по-скоро негативи.

# 437
Имам проятелка с момче там. Много е кротичко,но пак винаги е мокро и съответно боледува. Тя до скоро работеше на половин ден заради работното им време. Сега има ежедневно ангажиран за целта дядо с кола. Тя самата не е доволна и каза,че никога не биха плащали тази такса,ако трябваше. Имаше и коментари по отношение на родителите българи,но да кажем,че там е много субективно.

# 438
Имам много близко дете, което учи там. Родителите му досега не са ми споделяли оплаквания. Техните разкази съвпадат с написаното в предните постове, но с тази разлика, че за тях това положително, детето не боледува, намират отглеждането и възпитанието там за каляване и във физически, и в емоционален и духовен аспект.

# 439
  • София
Ако АК е Американски колеж, кое преди е било някак, а сега не е? Ако иде реч за дипломите - и преди и сега училището е акредитирано да издава българска диплома за завършено средно образование и американска такава.
Безкрайно важно е да се има предвид, че американската се използва само за евентуално кандидатстване в САЩ. Навсякъде другаде децата кандидатстват в българската диплома. Информацията за акредитациите е на сайта на училището, имам и дете там.

..., чиито възпитаници получават освен българска диплома и „конвертируема” такава. Заради това мои познати, които имат планове да емигрират в САЩ, си преместиха детето там.
Българските дипломи за средно образование са повече от "конвертируеми" в посока САЩ. Хорариумите, които имат децата тук до 12 (!) клас са напоителни и високи, стигат за цял свят. Вече кой и как учи е друга тема. През 2015 година това не е рационален аргумент за избор на училище, но всеки има своите предпочитания и не винаги те са рационални.

# 440
Малкият син на приятелката ми също не боледува, но пък всеки ден се налага да топят краката в гореща вода след училище. В началото на всяка година плаче, но после свиква. Тя също е доволна, но не плащат таксата, а това е доста съществено.

# 441
  • София
Bib.bib говорих за класовете и разместването им всяка година.

# 442
  • София
Извинявай, не съм те разбрала, да и сега децата там не са в обособени и едни и същи групи/класове/секшъни (както там ги наричат) за всички занимания. Но те са големи и предполагам психологически е различно при 18 годишен младеж/девойка и детенце на 6-7-8 години.

Чисто логистично според мен няма как деца, които учат различни профили, СИП-ове, ЗИП-ове, втори езици, илективи да са заедно през цялото време. Училищата, които не разделят децата по-гъвкаво де-факто намаляват избора на избираеми дисциплини и профили ИЛИ имат строго обособен профил, ИЛИ твърдят, че имат такъв, а децата доучват навън според интересите/нуждите си. Но всичко това свързвам предимно със средношколския курс, малките дечковци имат други нужди и грижата за тях е друга.

# 443
Ако АК е Американски колеж, кое преди е било някак, а сега не е? Ако иде реч за дипломите - и преди и сега училището е акредитирано да издава българска диплома за завършено средно образование и американска такава.

А може би има предвид, че преди са променяли класовете в АК, а сега не. Редактирам се- явно това е било. Не съм чула и по този въпрос да има промяна. След 8 клас ги сменят според втори чужд език, след 9кл., според профил. След 10 клас дори не помня имаше ли промени, целият випуск ми приличаше на един клас. Но колкото и сълзи да се изрониха от щерката след първата смяна на класа в 8 клас, аз продължавам да мисля, че това беше полезно. Не й беше за първи път да сменя клас, но ако й се беше случвало по-честичко едва ли щеше да има толкова сълзи. После вече нямаше сълзи и все още са в здрави приятелски отношения с голяма част от випуска си. Преди няколко дни подскачаше от радост, че е получила мартенички от приятелите си /а са пръснати всички по света/.

По отношение на информацията за Свети Георги. Скоро бях чела, че най щастливите деца са холандчетата и ще си позволя с тях да дам пример. Мъгла, порой, градушка или вятър те са задължително с колелото си на училище. Доста от тях изминават между 5-10 км в едната посока, за да стигнат на училище. Като типична българка в един порой зададох въпрос на дете "Ама как ще стигнеш в този дъжд на училище, та ти ще си цял ден вир вода". Отговорът: "Нищо ми няма. До третия час ще изсъхна".

И не намирам нищо лошо в първи клас да си намериш спортния салон сам , ако става въпрос за затворен комплекс. На същите години аз обикалях София за плуване, кино, баскетбол. Сега да обикаляш сам из града на тази възраст е опасно, но в затворен комплекс, какъв е проблема?

StefanB,
Намирам разсъжденията ти за правилни, но мисля, че е честно да отбележа нещо. Бяхме последният випуск с "такса стипендия" или въпросните 50% за първите 50 момичета и момчета. Тогава имаше около 480 кандидати. В следващите години имаше спад в броя кандидати, стигаха до 350. НО тази година броят на кандидатите е почти толкова, колкото беше и при нашето кандидатстване. Може би разликите не идват и само от таксата, а и раждаемост. Вече са 7 клас випуските с доста по-висока раждаемост от предходните випуски, но и това е фактор, който трябва да се взима под внимание.

# 444
Рос, затова и писах, че всеки има различни възгледи. Аз лично не бих плащала толкова пари за такива условия и отношение. Въпросното дете плачеше и не искаше да ходи на спорт, а е там от началото на детската градина. Явно не е съвсем претръпнало. Да не говорим, че ги водят на плуване или кънки с бус и не знам персонал ли нямат достатъчно, но ходят родители да следят децата в басейна и да им помагат да се изсушат. Сутрин се събират всички в двора и влизат под строй. Това означава, че не може да заведеш детето малко по-рано, защото ще трябва да мръзне на двора.
Френски научават наистина много добре, но пък българският изостава без допълнителни занимания. Втори клас учат и английски, но засега наблюденията ми са,че в главата на детето е каша по английски. Нямат шкафчета в училище и носят всичко всеки ден. Малкият стои с мокро ски долнище по цял ден ooooh! Според мен във всяко държавно училище може да се калиш напълно безплатно по този начин.

# 445
Според мен във всяко държавно училище може да се калиш напълно безплатно по този начин.

Тук бъркаш. Особено що се отнася до начален курс и подготвителен клас, условията, които предлага едно средностатистическо столично училище, са далеч по-емпатични от тези, които предлага Френския лицей.
Ако презентирам училището, в което аз работя и ФЛ, без да уточнявам условията, които описвам, за частното или държавното училище се отнасят, осем от девет души ще изберат държавното.

# 446
  • София
Мога само да потвърдя, че децата в държавните училища не се прибират мокри до 4-ти клас. А не е да не съм имала и бясно момче и примерно момиче  Embarassed

Безкрайно съм съгласна с Рос относно Холандия, същото е и в УК. Ама друг климат, друг. Неслучайно мацките ходят боси на клуб целогодишно, а арабите в Кензингтън по кожени чехли на бос крак.

# 447
Пролетен дъждец,

Не написах поста си, за да взема страна. Почти нищо не знам за Свети Георги. Коментирах само изброените факти, защото ми беше странно, че толкова хора ги възприемат негативно.

Ама друг климат, друг.

по-скоро различни навици и разбирания. Дали ще се намокриш в сняг или в дъжд все си си мокър. Но това тях не ги притеснява. Признавам си, че и аз съм се притеснявала. Така сме учени. Но и цитираните случаи, и опитът на някой държави показва, че не се знае дали това не е за добро

# 448
  • София
Скрит текст:
Рос, аз също харесвам подхода им. Просто има разлика м/у -10 по Коледа и 10 над нулата по същото време в обичайни и неекстремни години. Средните температури са ни близки, но сезоните ни протичат различно.

Знам ли, аз живея с това обяснение за мен самата. Вероятно бъркам, предвид това, че синът ми движи с едно яке и зиме и лете в София  Embarassed и толкова свикнах, че ако не се бяхме заговорили, нямаше да се присетя. Преди 4-5 години се притеснявах, че ще настине, сега съм свикнала и не отразявам.

# 449
Добре де, хубаво е да се каляват, но на вас комфортно ли ще ви е да стоите на работа с мокри крака? Или да си обуете ски долнище и цял ден с него, и вън, и вътре, мокро? Ако и вие процедирате така, тогава съм ок. Тук не става въпрос децата да са леко облечени или да излязат навън, да се намокрят и после да се преоблекат. То е ясно, че и на планина като ги водим, и на пързалка в снега, стават потни и мокри, но не вярвам някой от вас да продължава да си държи детето с мокрия екип и чорапи вкъщи след това.

А щастието на холандските деца съм сигурна, че е сбор от много фактори. Не само карането на колело в дъжда.

Общи условия

Активация на акаунт