НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 922
  • 721
  •   1
Отговори
# 150
  • In transit
Mikkey , а ти по принцип имаш ли склонност да трупаш мазнини в тази област?
Защото аз ако започна да пьлнея, пьрво по бедрата и д-то ми се лепват.
Ако при теб е в резултат на околоновогодишни прекалявания с тестени, не се тревожи, с по-стриктно и изчистено хранене, ще се разкарат, няма кьде да отидат.

ами да, принципно винаги като напълнявам трупам първо там, и като отслабвам падат. Но тази сутрин забелязах, че целулита ми е станал по-видим и по-точно го забелязах над областта на коленете. Възможно ли е..имах малко стресови състояния миналата седмица...като, че ли си поразбутах организма май, защото и съня ми се промени. Въпреки, че вече са ОК нещата и мелатонина не ми помага особено да спя както трябва.

# 151
Като заговорихме за напълняване по зони - при мен и въобще фамилно, струпването на мазнини винаги е в коремната зона. Хиляди пъти предпочитам да имам малко по-обемни задни части, но какво да се прави. Та усилията ми са насочени най-вече към поддържане на стегнат корем и изчистени мазнини  Rolling Eyes

# 152
  • София
И аз съм като теб, Смоуки. Започна ли да качвам, първо на корема се забелязва, и то за дни  ooooh!
А там пък свалям адски трудно. Изобщо, доста кофти ген.

# 153
  • София
Споменавала съм ви, че имам близка колежка с рак, която от доста време се чуди за режима ни.... и днес гледам поредното от хилядите в нета "изследвания":  Crazy
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4563490
Ми не смее момичето  Tired

# 154
Хе-хе, благодаря за линка, Баронесо - май ми беше попаднало нещо такова във ФБ преди седмица или повече, но го подминах. Laughing Сега обаче се поразрових и ето какво намирам: http://robbwolf.com/2015/01/16/red-meat-increases-cancer-risk-be … -immune-response/ В тази статия човекът обяснява, че става въпрос за проучване, извършено с мишки. (А знаем, че мишките не са хора.) На тези мишки им е премахнат някакъв ген, за да заприличат по този начин на хора. После са хранени с огромни количества от въпросното вещество в продължение на 12 седмици, а след това им били инжектирани антитела, за да се наподоби реакцията на човешкия организъм. (Дотук странните обстоятелства вече са три.) Количествата от вредното вещество са съответствали на количеството, което ядящ червено месо човек би консумирал, но умножено по 100. Тоест, все едно човек да изяжда примерно по 100 пържоли на ден - за такова количество говорим. Кой човек изяжда по 100 пържоли на ден? ooooh! Още нещо: при хората това вещество се свързва с рак на дебелото черво, а мишките са развили тумори на черния дроб. Защо? Ами, може би защото има малка разлика между мишките и хората. Rolling Eyes Има човешки популации, консумиращи големи количества червено месо, например масаите (африканското племе), но и мормоните (знаете, че това е вероизповедание). Нито при масаите, нито при мормоните има повишена заболеваемост от рак. Но вероятно причината е в различния им начин на живот - например далеч по-спокойно живеят, повече физическа работа извършват, хранят се с по-чиста храна (за мормоните може и да не важи това де, но за масаите сигурно важи), не пият и не пушат толкова, колкото се пие и пуши у нас. Това вещество в червеното месо явно не е причината за рака, други са причините.

# 155
  • SA
Да, това изследване наподобява като онова, при което хранили зайци с мас и стигнали до извода, че холестерольт е вреден.
А за вьпросното проучване с мишки бях чела преди време ето тук:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2015/01/is-meat-unhealthy-part-vi.html

В блога на автора има цяла поредица от статии "Вредно ли е месото?" , в които коментира различни аспекти по темата.

# 156
Имам едно предложение, в темата да започне да се дискутира магнезият, така както вит. Д.
Ето тук някои неща
http://www.healthsavers.info/Evers-aging.htm
Също така четох, че магнезият увеличава чувствителността към лептина
Вече споменахме и за това, че липсата на магнезий способства за диабета
Магнезият регулира кортизола и адреналина (надбъбречни жлези), спомага за добър сън
http://nutri.com/blog/2014/02/basic-magnesium-deficiency-causes- … ity-and-diabetes/
Изводът е, че е от съществено значение за постигане и поддържане на идеалното тегло.
Също сме говорили, че вит. Д отнема магнезий и е важно да се комбинира с него, за да не се проявят типичните проблеми при недостиг на магнезий.

# 157
Хи-хи, със закъснение се включваш - аз четох и коментирах книгата на Каролин Дийн за магнезия през ноември Sunglasses (или може наистина да не съм коментирала много, защото я прочетох и заминах за Швеция, а като се в върнах, май продължих по други вълни) Разбира се, че магнезият е изключително важен, далеч не само във връзка с вит. Д:

1. подобрява инсулиновата чувствителност (явно и лептиновата);
2. участва в синтеза на прогестерона;
3. участва в активацията на вит. Д, така че е ключов при прием на вит. Д, за да не настъпят ефекти на токсичност (освен това е известно, че е важен за костите, т.е. при остеопороза, но това е само една част от взаимоотношението му с вит. Д);
4. действа успокояващо на мускулите и на нервната система (за разлика от калция, който има обратното действие);
5. отдавна е известно, че магнезият помага за превенция на бъбречни камъни;
6. също така К. Дийн твърди, че предотвратява калцификацията на хрущялите и така може да бъде полезен в борбата срещу дегенеративните процеси в ставите;
7. най-безвредният лаксатив е;
8. спомага за регулиране на кръвното налягане;
9. регулира производството на холестерол и така действа като естествен статин;
10. има алкализиращо (антиацидно) действие.

Сега се сетих толкова, но вероятно има още.

Между другото, пак по повод на магнезия и вит. Д: вчера една аржентинка от групата за вит. Д във ФБ се оплака, че след като преди успешно повишила вит. Д с ударни дози и започнала да се чувства по-добре (преди имала болки, изтръпвания - разни такива симптоми, макар че е изследвана и няма друга диагноза, освен дефицит на вит. Д), сега отново е започнала да се влошава и като си изследвала нивото, се видяло, че е спаднало наполовина. Преди е била достигнала 41, сега пак е паднало на 23. И това е човек, който ходи всеки ден за по няколко часа на плаж (за Аржентина говорим), макар и след 14 ч. И освен това приема вит. Д плюс ниска доза магнезий. Моето обяснение е, че магнезият й е недостатъчен и затова не успява да активира вит. Д и нивото не може да се поддържа. Само предположение, разбира се, но дозата й магнезий е наистина символична.

Последна редакция: чт, 29 яну 2015, 09:24 от Cioccolata

# 158
  • SA
А, hjkl; , тези дни се бях сетила за теб, че преди време тьрсеше заместител на киселото мляко и млечния кефир.
Та исках да ти препорьчам да си направиш beet kvass ( много лесно се приготвя и на мен поне много ми допада на вкус), който освен полезни бактерии сьдьржа и един куп полезни вещества от червеното цвекло.

# 159
Кам, ще кажеш ли как се прави beet kvass?

# 160
  • SA
Да, с удоволствие, Дилянка! Аз научих за него от сайта на Кресьр ( той много го препорьчва и самият казва, че редовно пие такьв).
Скрит текст:
След проучване на различни рецепти в нета, започнах да го приготвям по следния начин:
Правя го в един сьд с вместимост около 2- 2,5 литра. Най-добре би било да е стьклен, но аз нямам такьв и използвам една пластмасова кофа от маслини.
Обелват се и се нарязват на кубчета 6-7 глави червено цвекло ( може и по-малко, ако са много големи). Не трябва да се стьржат на ренде, защото така се ускорявало образуването на алкохол пред млечна киселина. Поставят се в сьда и се заливат с филтрирана вода ( аз използвам една изворна, понеже нямам филтьр). Прибавят се 1 ч.л. морска, или хималайска сол и кьм 100 мл сок от кисело зеле ( това служи като стартер, сьдьржащ готови бактериални култури).  Разбьрква се добре и сьдьт се покрива с някаква кьрпа ( аз похлупвам с капачето на кофата, без да го затварям пльтно). Оставя се на топло място за 2- 3 дни, от време на време може да се поразбьрка. И това е. Резултатьт е една много наситено червена течност с кисел и леко солен вкус. После цялата кофа я слагам в хладилника и така може да стои дьлго време, без да се развали. Можело да се получи и без добавката на сок от кисело зеле, но тогава трябвало да се чака доста повече време .

# 161
Шоки, мерси за информацията. Трети ден пия магнезиевия цитрат и имам чувството, че ми намали апетита. Трябва да изчакам още малко, за да съм сигурна. Така или иначе, разтърсих се за информация за магнезий и апетит и попаднах на онези интересни неща. Но при мен като че ли незабавно подейства на лептина.
Кам, много ти благодаря за кваса от цвекло. Надявам се и до него да стигна. Благодарение на теб се реших и със зелето, с добри резултати. По принцип, от както съм палео, у дома винаги има цвекло. А като изпиеш кваса, с цвеклото какво правиш?
Станах специалист по пробиотичните напитки (без мляко) - ако се оставят по-дълго, захарта изчезва. Така или иначе изполвам само нерафинирана захар и дехидриран тръстиков сироп. Всъщост при тези напитки има симбиоза между бактерии, които се хранят със захар и произвеждат алкохол и дрожди, които консумират алкохола, който също се изпарява от отворените съдове, покрити с плат. Пробиотичните безмлечни напитки са воден кефир (от кефирни къби), джинджифилова бира (от ginger beer plant), комбуча и jun tea.

Напоследък имам минус. Въобще, задържах килограмите много дълго, организмът ми се нахрани, мисля че е време да сваля още малко. Имам сили да се ограничавам в калориите, а и апетитът спадна, както споделих, струва ми се че магнезият спомага за това. Напоследък не ми се яде нишесте. В началото на зимата имах един по-въглехидратен период, неудържимо ми се ядяха кореноплодни, грах. И така, организмът си има цикли.  

# 162
В библиотеката ни е качена книгата на Каролин Дийн за магнезия - горещо я препоръчвам. А сега разглеждам този линк, който също съдържа много информация за редица функции на магнезия (макар че акцентът е върху облекчаване на симптомите на фибромиалгията): http://web.mit.edu/london/www/magnesium.html

# 163
  • SA
hjkl; , пьрвия пьт пробвах да направя повторна доза квас сьс сьщото цвекло, някьде видях да се препорьчва. Пак стана много приятна на вкус напитка, но не толкова наситена и по-бледа. А цвеклото доста се бе обезцветило, та го изхвьрлих.
Сега реших да не използвам два пьти едно цвекло, та като изпия втората доза, може да пробвам кубчетата дали са приятни за ядене.

# 164
  • София
Аз тук видях 1 рецепта, ама това whey кисело мляко ли е всъщност  newsm78
http://wellnessmama.com/9087/beet-kvass-recipe/
Нямам от къде да взема сок от кисело зеле  Confused

Общи условия

Активация на акаунт