Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 558
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 345
  • тук-там
Взех и аз да се навивам за операция. Отосклероза - 40 дцб и на двете.
Може ли с две думи да преговорим. Grinning
Колко време е възстановяването /т.е да не се показвам пред хора/
Кой лекар? От Пловдив съм, но едва ли....
Колко време е предварителната подготовка /записване на час, изследвания?/
Колко ще струва? Едно ухо. /има ли здравна каса в случая?/
И не на последно място... - ако уцеля "глухата акула", т.е операцията не е успешна - много ли се влошава положението - т.е да оглушея съвсем. newsm78
Оф...
В момента съм добре с апаратчета, но....знам, че не е  кардинално решение.  Пък са си  и цифра, отделно ако нещо се бъгнат....
46 г. - колко бързо прогресира? newsm78

# 346
  • Варна
Такам...

И за двете операции престоят ми в болницата беше 3 дни. Операциите траяха по 1 час и двата пъти, като предварително ме бяха подготвили за повече, но доктора беше доволен, че всичко е минало супер леко.

След първата не знаех на кой свят съм, защото вестибуларния ми апарат беше много разбутан. Постепенно всичко се възстанови, ноооо няколко месеца имах леки смущения. След втората бях пушка - все едно не ме бяха оперирали. Външно нищо не се вижда - всичко се прави през ушния канал, само докато бях в болницата беше покрито с марля, но после я махат при изписването. Единственото гадно е, че почи цялото ти лице е полято с оранжев дезинфектант, който се чисти трудничко. Поне 20 дни не трябва да се мие косата, за да не влезе вода. На 10-я ден се маха тампона от ухото. Още се взима мастна тъкан от възглавничката на ухото, за да затворят тъпанчето после. Там 1 седмица се разхождате с една малка лепенчица. До 22ч. на предния ден се спира приема на храна и вода.
След първата операция ми беше трудно да свикна със чуването - всичко ми се забиваше не знам къде. Отделно трудно различавах звуците - много ми се смесваше всичко, но и мозъка си свикна и всичко си дойде на място. Доктора си ме беше предупреди, че ще е така, това не е като зениците.

Ако не е успешна - оглушава се тотално, защото се премахва стремето и ако протезата не се сложи правилно, тя не си върши работата.

Двама са докторите, за които чета добри отзиви - Лолов и Цветков. Аз и двата пъти бях при Цветков. 2300лв на ухо. Болничният престой минава през касата, замо се доплащаше някаква такса. Протезата е американска. Честно казано не съм се интересувала за реалната й цена, но в крайна сметка аз държа на лекаря. Доколкото ми е известно в ИСУЛ са доста по-евтини операциите, но болничната картинка не е много добра. Там оперират и с местна упойка, което мен не ме устройваше.

При тях ходят много хора, така че графика им е пълен. Аз началото на декември звънях и януари ми беше операцията и двата пъти. Правят се стандартните изследвания - кръвни, кръвна група ии ви съветвам да минете през алерголог, щото аз се оказах алергична към лидокаин - най-разпространеното обезболяващо.

# 347
  • тук-там
Благодаря ти! bouquet
Единствено ме притесняват 20 дни немита коса и най-вече риска от неуспех. newsm78

# 348
  • Sofia
Wild_rabbit, ще я прежалиш немитата коса, пък може нещо да измислиш (внимателно назад, на фризьорски стол с найлони на ушите). Виж рискът от неуспех си е голямо шубе. И мен от това ме беше страх, защото на мен доц.(тогава)Цветков не ми даде надежда за възможност да е отосклероза, а ми предложи да отвори и да види Anguished Ако беше по-категоричен, че е отосклероза, бих се решила, но да поемам риска от пълно оглушаване, да мина през операция и пост-оперативен период и да не стане нищо.... аз не се навих. Сега всички аудиограми при мен говорят, че не е отосклероза - костната ми е 1:1 с въздушната Sad Иначе ехеееее, за цената на едно апаратче, правиш и двете уши Grin Това на шега. Да си чуваш със собствените уши.... няма по-хубаво Blue Heart Имам познато семейство - син, баща и майка не чуваха добре. Другият им син с възможности, работи в чужбина, човек с положение там... Той ги беше водил и тримата май в Германия или другаде да ги оперират. От там му казали, че няма смисъл, защото ние в БГ си имаме много добър специалист - за проф.Цветков идело реч. Та от тримата, Цветков оперира само майката, защото само при нея се оказа отосклероза. Бащата и синът сложиха апарати.
BTW смени ли кабелчето на твоето и срещу какви пари?

Gaburata, много детайлен и полезен пост Kissing Face

Аз свикнах с моите. На лявото постоянно имам чувството, че частта, която е в ухото при говор или хранене, се избутва навън и я намествам. Може кабелчето да е късо, ще говоря с Невена, когато ходя пак при тях. Събирам повече впечатления, които да ѝ споделя. Като цяло чувам много добре и всичко. Понякога при разговор, се случва да не разбера някоя дума. ММ говори меко, от Старозагорския край е - неговото "ш" и "ч" често ме бъркат. Когато слагам косата зад ухото, ми е леко некомфортно, но благодарение на това, се сещам за тях, преди да вляза под душа - на 2-3 пъти аха да забравя да ги сваля Persevere Със слънчевите очила също не ми е любимо - натрупват се върху ухото и то клепва. Предполагам, че хората с диоптрични свикват и с това.

# 349
  • Варна
Абе малко ми е пообъркан поста, но основното се хваща. А това, че не е бил сигурен, че е отосклероза за мен показва, че няма да предприеме на всяка цена операция, за да вземе парите на пациента. Мое мнение. И при мен все още беше доц. Като ходих за втората беше професор. А дори да е отворил ухото, той като види, че няма срастване, просто ще си го затвори. Но е хубаво, че не е дал празни надежди.  Като си говорих с него втория път, каза, че от близо 10 години няма неуспешна операция. Но рискът наистина си остава. Няма да забравя първия път лекичко се беше притеснил, понеже каналчетата ми са много тесни, но да е жив и здрав човека - справи се.
Аз съм убедена, че ще се измисли и лек за неврита - в чужбина се работи в тази насока и дано да е скоро, та всички да си чуваст с техните си уши.
Относно косата - така или иначе аз си изкарах целия болничен вкъщи и не ми беше проблем, ама на моята коса не й личи. Иначе да - в много краен случай при фризьор и много внимателно - все пак е за хубаво.
Още си пазя кутийките някъде за спомен от протезата - размерът им е 0,02мм.....мнооого пипкава работа е това.
Ако някой се сети още нещо да пита Wink

# 350
Габи, благодаря ти много! И мен ме интересуваха тези неща, макар да не знам още какво ще каже проф. Цветков.
От всичко написано, немитата коса е последното нещо, което би ме притеснило. Най-страшното нещо за мен е рискът от пълно оглушаване. Но ако везните клонят към повече успешни, отколкото неуспешни операции, ще се навия. Стига да е това обаче.
Не знам при мен какво ще се окаже, но вчерашното изследване не е в норма и има вариант проблемът да не е от ушите, а от мозъка, което е далеч по-притеснително. Това за пръв път ми го казват, макар, че и аз съм с дългогодишни проблеми и диагноза неврит, като преди това имаше и предполагаема диагноза отосклероза.

# 351
  • Варна
Горе главата. Не си мисли нищо, докато не се намери някой да каже 100% какво ти е. На мен и множествена склероза ми бяха казали...

Последна редакция: пт, 03 ное 2017, 14:13 от Gaburata

# 352
Габи, не исках да го пиша, но точно това ми намекнаха вчера. Sad А иначе, нямам типичните за това заболяване симптоми. Ще пиша веднага, щом имам яснота. Вече нямам търпение да мине прегледа при Цветков, но си чакам реда Simple Smile

# 353
  • Карлово
И не на последно място... - ако уцеля "глухата акула", т.е операцията не е успешна - много ли се влошава положението - т.е да оглушея съвсем. newsm78
Досега не съм се включвал,а понеже нямаше, с какво да помогна. Получих диагноза Отоскероза, след прекаран грип и лечение с гентамицин. Имам операция на дясното ухо от повече от 15 години, неуспешна. Не ми се задълбочи нечуването. Всъщност получи ми се усложнение, получих инфекция и ми се проби тъпанчето. След това пак се върнах в ИСУЛ тогава, Царица Йоана сега, лекуваха ме, после ми изграждаха тъпанчето с хартия, така се казва. Неуспешно. После пак го изграждаха с хрушял от ухото, вече сполучливо. През някоя от операциите професор Фичева обясняваше на студентите, как всичко е ОК с операцията за отосклероза, как мърдат костиците и се чудеше, защо не чувам. Иначе с лявото ухо си чувам и затова не правя някакви стъпки за подобрение.

# 354
  • тук-там
След гентамицин не се ли получава неврит? newsm78
Поне на мен обясниха, че отосклерозата е от калциране на костичките.
Най-вероятно ще се наложи да оперирам поне едното ухо, но няма да е скоро, за съжаление.
Не разполагам със свободен месец. Знам, че здравето е най-важно, но трябва и да се работи, а на този етап не виждам как бих могла да отсъствам.
Дано следващата година да е по-спокойно. Praynig

# 355
  • Карлово
E, как да отговоря като диагнозата беше "отосклероза" Операцията беше точно за костичките (чукчето и наковалнята) - да се направят по-подвижни . Точно това говореше на студентите, по време на някоя от следващите операции професорката, че се движат и трябва да чувам. А, да имах и едно подобрение: Вследствие на нечуването ми, високите тонове на хващах на аудиограмата, трябваше да се обръщам с лявото ухо за да чувам, когато ми говорят фронтално, т.е.  звука чувах наляво. След операцията за отосклероза започнах да си чувам фронтално.
PS Много отдавна беше, не съм запазила медицинските картони и  аудиограми, и не си спомням термините.
 Моля за извинение.

# 356
По-скоро стана интересно това, че казвате, че е от грип и антибиотик. Това не води до отосклероза, а до увреждане на слуховия нерв и за него операция няма. Но щом сте оперирана, имате протеза и чувате отново, значи си е било отосклероза. Тя обаче се поражда от други фактори, включително и наследствени. Но както и да е, резултата е важен, а щом той е успешен, значи сте щастливка Simple Smile
Също е много хубаво това, че нямате засягане и на другото ухо, защото в класическият случай и на двете заболявания, се засягат и двете уши. Обикновено едното в по-тежка степен от другото.

# 357
Продълвавам да ви чета с интерес. За щастие, моето оплакване от заглъхване в ушите и болка, която се пренася към челюстта след лечение с азитромицин, изчезна, преди да стигна до консултация с УНГ (явно е трябвало да се изчисти организма ми от антибиотика), но си взех поука. Повече макролиди завършващи на "-цин" при грипоподобни състояния - не, мерси!

# 358
  • Карлово
По-скоро стана интересно това, че казвате, че е от грип и антибиотик. Това не води до отосклероза, а до увреждане на слуховия нерв и за него операция няма. Но щом сте оперирана, имате протеза и чувате отново, значи си е било отосклероза. Тя обаче се поражда от други фактори, включително и наследствени. Но както и да е, резултата е важен, а щом той е успешен, значи сте щастливка Simple Smile
Също е много хубаво това, че нямате засягане и на другото ухо, защото в класическият случай и на двете заболявания, се засягат и двете уши. Обикновено едното в по-тежка степен от другото.
Не съм казала, че имам протеза. Не съм казала, че нямам фамилна обремененост. Просто се случи след грип, усложнения на бъреците, гентамицин за лекуване на инфекцията и "сюрприз" една вечер не чувах звука на телевизора. Надигнах се в леглото и съответно лявото ми ухо се освободи от възглавницата и звука се появи и т.н.
Просто не исках да разказвам цялата история и да отегчавам хората.

# 359
Не съм казала, че имам протеза. Не съм казала, че нямам фамилна обремененост. Просто се случи след грип, усложнения на бъреците, гентамицин за лекуване на инфекцията и "сюрприз" една вечер не чувах звука на телевизора. Надигнах се в леглото и съответно лявото ми ухо се освободи от възглавницата и звука се появи и т.н.
Просто не исках да разказвам цялата история и да отегчавам хората.

Е тук вече наистина ме изненада. Не съм знаела, че е възможно отосклероза да се коригира без протеза.
Ако имаш нужда да споделиш, пиши. Не мисля, че някой ще се отегчи, дори напротив. Simple Smile
Важното е, че чуваш в крайна сметка, а това си е страхотно, въпреки, че си минала през всичко това.

Общи условия

Активация на акаунт