Имам стоматологичен проблем

• 147 377
  • 1 629
  •   1
Отговори
# 360
Много благодаря за адекватния отговор, Дани! bouquet и аз знам , че проводната упойка се използва при вадене на зъб , но не и при кореново лечение. Обаче зъболекарката с настоява за проводна упойка  Tired
Май ще се наложи да търся друг зъболекар...Най- накрая ще се насоча към София.

# 361
Благодаря ти, Стейси Грей! В град като Плевен е изключително трудно да попаднеш на твоя зъболекар. Ще ми се като започна при един им там да протече цялото лечение. Явно няма да стане както го планувах.

# 362
Аз дори не знаех, че има толкова видове упойки Rolling Eyes. Мен ме боцнаха с игла до мъдреца, на който махаха капишона. Не знам тази упойка каква се води, но добре ме обезболи. Иначе са ме пръскали по венците при почистване на зъбен камък, ама слаба работа..

Трудно е да намериш наистина стоматолог, който да те лекува от-до. Ето моя например, е хирург, но си каза, че от пародонтологични и ортодонтски проблеми не разбира и не искал да разбира. Явно си работи повече кариеси, вадене на зъби и не знам какво още.  Ето, аз се оказах с венечен джоб на един зъб, тоест-с пародонтологичен проблем, и ме насочи към специалист в София. Жалко е това, че в града ни няма ни един пародонтолог.

Снощи като рових из сайтове, намерих една дентална клиника, в която един от лекарите предлагаше открит и закрит кюртаж, тоест нещо по моят проблем. Но самият лекар не е пародонтолог, а общопрактикуващ стоматолог и не знам мога ли да му се доверя в този случай. newsm78

Утре отивам да си взема секторните снимки от моят зъболекар, за да ги нося във вторник в София. Нали тези рентгенографии се водят на пациента, в смисъл - наши са си и не би трябвало да ми отказва да ми ги предостави, нали? newsm78

# 363
Аз дори не знаех, че има толкова видове упойки Rolling Eyes. Мен ме боцнаха с игла до мъдреца, на който махаха капишона. Не знам тази упойка каква се води, но добре ме обезболи. Иначе са ме пръскали по венците при почистване на зъбен камък, ама слаба работа..

Трудно е да намериш наистина стоматолог, който да те лекува от-до. Ето моя например, е хирург, но си каза, че от пародонтологични и ортодонтски проблеми не разбира и не искал да разбира. Явно си работи повече кариеси, вадене на зъби и не знам какво още.  Ето, аз се оказах с венечен джоб на един зъб, тоест-с пародонтологичен проблем, и ме насочи към специалист в София. Жалко е това, че в града ни няма ни един пародонтолог.

Снощи като рових из сайтове, намерих една дентална клиника, в която един от лекарите предлагаше открит и закрит кюртаж, тоест нещо по моят проблем. Но самият лекар не е пародонтолог, а общопрактикуващ стоматолог и не знам мога ли да му се доверя в този случай. newsm78

Утре отивам да си взема секторните снимки от моят зъболекар, за да ги нося във вторник в София. Нали тези рентгенографии се водят на пациента, в смисъл - наши са си и не би трябвало да ми отказва да ми ги предостави, нали? newsm78
Тези видове анестезия са според участъка, на който се изключва инервацията.
Иначе има още различни видове карпули с разтвори за инжектиране.
Това, че лекаря е общопрактикуващ стоматолог не означава, че не можеш да му се довериш.... да придобиеш специалност - не е никак лесно и не всеки може да го направи Simple Smile Всъщност единици успят да специализират. Познавам много лекари по дентална медицина и всеки от тях си има направление в което се концентрира, посещават курсове и т.н. това, че няма специалност, не го прави по-лош специалист. Simple Smile
Има дори един зъболекар, който се занимава само с ортодонтия, много е известен има много пациенти, работи прекрасно, а още не е придобил специалност и не е ортодонт Simple Smile друго освен това не прави!

Снимка трябва да си ги вземеш без проблем....предполагам, че си ги платила.
Няма да бъде лошо да си направиш панорамна снимка, където да се види цялото състояние на съзъбието, костта, ставите...
Такава снимка има възможност да се направи и по здравна каса.

# 364
Дани, супер полезно инфо, благодаря ти bouquet

Снимките съм ги платила, едната е от 2013г., другата е от предна седмица. Имам и панорамна от декември 2016г. Ще ги нося всичките на пародонтолога в София, за да ги види и да сравни.

Не знаех, че по каса се полага панорамна снимка. Може ли повече инфо, моля?
Аз си я платих - 30 лева. Докторът ми я поиска преди манипулацията по махане на капишона на мъдреца, предполагам, за да види, дали самият зъб е здрав и расте направо. Но на панорамната снимка не можа да види засегната ли е костта на горен шести зъб, където ми е джоба-имало някакви сенки Rolling Eyes Та ме щракна секторно там.

Отидох с флашка миналата седмица, да ми качи на нея двете секторни снимки /панорамната си я взех на плака/, но той ми отказа. Щял да ми ги прати по мейл. Хубаво, но ми прати размазани, програмата му се бъгнала и не можал да мащабира. И сега утре пак трябва да ходя да се моля за снимките. Доста неприятно...излишна загуба на време за мен, защото доста се чака при него, излишно разкарване и молене от моя страна. Не разбрах, защо не ми ги хвърли на флашката newsm78

А може ли да ми ги извади на плака?

# 365
Предполагам, че няма как да ти ги извади на плака, защото най-вероятно е с дигитален рентген.
Нямам идея, защо не е пожелал да ти ги качи на флашка, може да е заради евентуални вируси на флашката... newsm78 newsm78

Добре е направил, че е поискал снимка, това говори, че е адекватен специалист!

Да, по каса се полага ОПГ, трябва да ти бъде издадено направление от стоматолога ти и така със здравната книжка се прави снимката. Във Варна  цената на ОПГ е около 25лв.

# 366
Флашката беше нова именно заради вирусите. Казах му това.

Не знам и защо не ми издаде направление, предполагам, не му се е занимавало с писането Rolling Eyes

Според теб как мога да разбера дали този другият лекар има опит и е добър в пародонтологичните проблеми. Кого да попитам? Според моят лекар в града ни нямало пародонтолог, насочи ме директно към София. Нямам идея не се ли познават в града колегите, не знаят ли кой какво работи newsm78 Странно ми е...Въпрсният доктор може и да е чел и да има опит при пародонтит, но може и да не е чел и да не е добър....как може да се разбере?

# 367
Предполагам, че повечето лекари се познават. Хипотетично дори и да се знае кой какво работи, никой не е там за да го види с очите си. Няма гаранция за нищо, когато пациента седне на стола, няма как да провери знанията на зъболекаря, а просто му се доверява. Може конкретно твоя зъболекар да не работи с други в града и заради това да те насочва към София.
Ако отидеш при специалист отново няма гаранция.
Протокола за лечението на зъб е един, различните лекари спрямо опита и резултатите, които имат малко или много го променят. Вариант да се разбере до колко един лекар е адекватен е лечението което предлага, материали, апаратура и т.н., но пациента не е запознат до толкова с нещата за да може да оцени тези фактори.
Бих те посъветвала да отидеш на преглед при лекаря. Simple Smile

# 368
Понякога се претупат нещата и заради това става така.

# 369
Ами аз не си претупвам служебната работа. Не искам и мен да претупват принципно. Не е приятно. Както и да е..

# 370
Обидно  е някак си да гледат на теб като на клиент , който може да закупи голям брой услуги. В същото време ,чкогато си готов да платиш цената , но задаваш въпроси- започва голямото цупене. Ама защо четете в интернета, ама информацията там е грешна...Нали всеки има глава на раменете си и може да прецени на каква информация да се довери.
Пример от скоро .  Като попитах какви ще са ми коронките и дали е възможно да са прагови , получих отговор , че вече се отричало праховото пилене.  А моята информация е , че напротив- предпочитано е заради здравето на венеца .Ами питам, интересувам се,да. Всичко , което ще се случи/ няма да се случи по време на лечението ще е за сметка на моето здраве. Нормално е да питам. последствията ще са за мен, не за зъболекаря. Няма лошо да насочат пациента към колега, но досега не ми се е случвало. Тук всеки разбира от всичко. Това импланти, това ендодонско лечение...царе са всичките. Накрая да се чудиш къде да поправяш щетите. А те понякога са необратими.

П.п. На вас дават ли ви касови бележки за извършените услуги или друг документ, че са ви извършели някакво лечение?

Последна редакция: нд, 26 фев 2017, 16:17 от Biserka_a

# 371
Аз не казвам, че вие претупвате, а че вас ви и то това е почти винаги

# 372
Обидно  е някак си да гледат на теб като на клиент , който може да закупи голям брой услуги. В същото време ,чкогато си готов да платиш цената , но задаваш въпроси- започва голямото цупене. Ама защо четете в интернета, ама информацията там е грешна...Нали всеки има глава на раменете си и може да прецени на каква информация да се довери.
Пример от скоро .  Като попитах какви ще са ми коронките и дали е възможно да са прагови , получих отговор , че вече се отричало праховото пилене.  А моята информация е , че напротив- предпочитано е заради здравето на венеца .Ами питам, интересувам се,да. Всичко , което ще се случи/ няма да се случи по време на лечението ще е за сметка на моето здраве. Нормално е да питам. последствията ще са за мен, не за зъболекаря. Няма лошо да насочат пациента към колега, но досега не ми се е случвало. Тук всеки разбира от всичко. Това импланти, това ендодонско лечение...царе са всичките. Накрая да се чудиш къде да поправяш щетите. А те понякога са необратими.

П.п. На вас дават ли ви касови бележки за извършените услуги или друг документ, че са ви извършели някакво лечение?
По принцип НЕ ми дават касови бележки. Само вендъж като смених зъболекаря, новият ми даде, но сигурно защото не ме познава още и ходя за първи път. След това продължих да го посещавам и вече не ми дава. Laughing Peace

# 373
Аз не казвам, че вие претупвате, а че вас ви и то това е почти винаги

Аз те разбрах още първия път.    Laughing Но се чудех защо трябва да е така...но то хора разни, нормално е едни да са съзнателни и отговорни в работата си, а други-не.

А иначе проверих, май в нашия град никой рентген не е сключил договор със Здравната каса, и това е вероятната причина, докторът да не ми е издал направление за панорамната снимка.

Бъдещи, я да те питам - счупен кътник - спешен случай ли се води и колко дена мога да ходя с такъв в устата. Счупи се в петък, послушах Стейси да не хуквам в събота по спешни кабинети и да изчакам моя. Та утре съм при него ...

# 374
Зависи от счупването. Прочетох какво сте написали и аз мисля също като Стейси. Утре ще ти го оправят за минутки. Има едни счупвания които ти чупят целия зъб и от там се засягат нерви и почва една силна болка и тогава вече е спешен случай, но ако е леко и няма болка - не е толкова сериозно.

Аз като бях по-малък и около 2 години си ходех с един счупен 6ти зъб - представи си какъв уникат съм бил Grinning
Ама съм си ял,пил,веселил без никакви ядове  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт