Постоянно недоволно дете?

• 26 506
  • 473
  •   1
Отговори
# 180
Дали "детство" е да си максимално безпомощен, обгрижван и свободен? Или е по-добре да имаш структура в деня си?

Идеята е, че има един списък от age-appropriate chores, тоест неща, които би трябвало детето да овладее на определена възраст и да има полза от тях.

Говорим за деца на 5 г. Ще има време за индивидуалност и собствени мисли. На пет...не знам дали това е приоритет.

# 181
Явно се говори за това да се сапунисва само. Не мога да си представя някой да прати дете на 5 години само в банята и да го остави да свърши цялата работа само. Да речем, че е всичко друго, но не и безопасно за детето.
Всички се хващат за една дума и се започва едно безкрайно повтаряне на едно и също и безумни опити да се накара другият да се признае за победен и да приеме същото мислене. Включвам и себе си в това "всички".
Днес се сапунисва,утре си маже филиите,после пише домашните само..
И така свиква..На самостоятелност.

От 4 ри годишен го уча,вече е на 7..

Пука ми,че не се е сапунисал като хората..
Важна е идеята,а веднъж два пъти седмично,влизах и аз да изпълня ролята на теляк...

Когато излизаме на разходка има точно 15 мин.да се приготви.
Не успее ли да се вмести в рамките,разходката се отменя за другия ден.

Стаята си я подрежда съвсем сам и си бърше прахта..На два пъти дори след бурни ексцесии със семки и бисквити му връчвах прахосмукачката..Справи се..
Вече стои сам пред входа/наблюдавам го отгоре,но идеята е,че е сам.
Ходи и до магазина/вярно,че е в блока ни,но все пак е сам,носи отговорност за парите/за хляб и изхвърля боклука.

Горкото ми дете,ще помислят някои от вас..

Но аз пък съм твърдо убедена,че човек колкото по-рано се научи да си бърше сам задника,толкова по-успешен е в живота.
Може и да греша..Тепърва ми предстои да разбера.

Дисциплината и контрола не значат непременно липса на родителска любов и студена кръв..

Относно последователните реакции на родителите..
Ако не им прощавате никога и винаги следвате тази идея да сте"последователни"/сакън да не му объркате емоциите на детето../,как тогава ще ги научите те да прощават?

Та не знаете ли,че дете се възпитава само с личен пример?!?

# 182
Ако родителят е винаги последователен, то е и предсказуем. Детето ще се научи лесно да го заобикаля или да скатава, ще знае какво минава и ще лети под радара. Затова е хубаво родителят да е гъвкав, защото в крайна сметка е важно и с каква мотивация детето върши нещата.

Със сигурност ще се научи какво е добро и какво - лошо. Няма да си направи илюзия, че го награждаваш със сладолед, задето бие децата.

# 183
  • Куциндрел
То родителя да не е толкова прост и сляп, че да не види, че детето се скатава?

# 184
Децата се учат бързо.След 7-8-9г някой работи не се налага да им бъдат казвани и обяснявани те просто въз основа на предишния си опит ги правят.Научени от другарче,от госпожата в училище...Така започват да им се оформят личните предпочитания ,които може да се различни от това ,какво го е научил родителя.
Децата  учат  това ,което ние правим.Ако в казаното и правеното от нас има разлика детето се обърква.

# 185
Пълна свобода не може и не трябва, защото децата освен крехки душици са и големи манипулатори.  Peace
И то много умели манипулатори и с времето стават все по-добри в това.

# 186
Дали "детство" е да си максимално безпомощен, обгрижван и свободен? Или е по-добре да имаш структура в деня си?

Идеята е, че има един списък от age-appropriate chores, тоест неща, които би трябвало детето да овладее на определена възраст и да има полза от тях.

Говорим за деца на 5 г. Ще има време за индивидуалност и собствени мисли. На пет...не знам дали това е приоритет.

Ето в това е проблемът.За теб обгрижвените деца са неспособни - не,не е така.Аз примерно чистя,когато синът ми го няма,иначе все тича с парцала след мен.Ами не е нормално.ОК,нямам против,ама всичко с времето си.Значи могат и деца,които не се отглеждат като войници да владеят много неща.Не е целта обаче да изреждам какво може моето дете.Явно много от нещата също като твоето.Нищо,че се отглеждат по различен начин.

Имаш грешна представа за детство.То освен всичко друго,включва игри и забавления.Аз пък искам,моето да се скатава понякога.Често се дразня когато иска да е във всяка "манджа-мерудия".

# 187
Само не знам защо тук си въобразихте, че съм старшинка у дома. Да, за  някои неща промених курса към по-строг и се заех дори малко късно да уча на самостоятелност. Да, позволявам му да чисти заедно с мен, като игра.

А екстремни истории за несамостоятелност колкото искаш. Майки и бащи, дето помагат на първокурсника да пише реферати.

В крайна сметка ако някой напише точно какво прави през деня, ще излезе, че не е по-различно от моя подход, ама нали трябва да спорим и да създадем някакъв изкуствен образ на моя аргумент, който да се напада.

Забавленията са отделна тема, смятам, че днес има прекалено много "фън". Игрите обаче са сериозно нещо. Има разлика между игри и забавления. Днешните деца малко играят, много се забавляват.

# 188
То родителя да не е толкова прост и сляп, че да не види, че детето се скатава?

Ами..кво говориш ....
Къде видя прост човек/родител у нас,та даже и по света?
Ми няма такива..7 млрд... Все възпитана хентелгенция.. Party

Децата  учат  това ,което ние правим.Ако в казаното и правеното от нас има разлика детето се обърква.

+1

# 189
Доста родители се мислят за интелигентни, но нямат съзнание за доста тенденции при децата си. Децата успяват да ги заблудят, да водят двойнствен живот, повърхностно да са послушни, но да си имат начин да вършат дивотии.

Един ясен пример са "добрите" деца, които обаче тормозят съученици. Или мамина златна принцеса, която в градината се държи като зверче, обижда, арогантна е.

# 190
Повтаряш една твоя мисъл с различни думи.

Дали пък"лошите" деца ще се държат добре със съучениците си и дали пък те не водят двойнствен живот? Познавам много такива,отглеждани в не особено обичлива среда.Държът се лошо навсякъде,но не и вкъщи,щото там мама и тате наказват много яко.

Последна редакция: пн, 19 яну 2015, 16:53 от Sunshine Mom

# 191
Доста родители се мислят за интелигентни, но нямат съзнание за доста тенденции при децата си. Децата успяват да ги заблудят, да водят двойнствен живот, повърхностно да са послушни, но да си имат начин да вършат дивотии.

Един ясен пример са "добрите" деца, които обаче тормозят съученици. Или мамина златна принцеса, която в градината се държи като зверче, обижда, арогантна е.

Да..То остави друго,ами това често се случва още от ранна възраст,което хем ме кефи,хем ме изненадва..
Как може едно 5 годишно да върти цяла фамилия на малкия си пръст,а никой от възрастните да не се усеща..И забавното е,че през цялото време,родителското тяло което се мисли за по-умно от още невръстния си наследник,всъщност се оказва,че е в пъти по-надолу в класацията..И във временната и в крайната..

И на мен ми е направило впечатление нещо друго.."Добрите и възпитани"деца не се бият,не агресират директно..Не.Тихо и подмолно атакуват/обикновено словесно/,а при ответна рекация,са супер жертви,ни лук яли,ни лук мирисали..И тва на 5-6 годишна възраст..А родителското тяло рупа ли рупа,че отглежда супер възпитано дете,дето смайва всички баби във входа със"Здравей"и"Добър ден"..

# 192
Моите наблюдения са от деца с много ангажирани, много заможни родители. Да, на хартия са добри, умни, дори показват обноски.

Но има едно скрито притворство, обиждане, самомнение, напомпано самочувствие...ужасно е.

Така че ако детето е непохватно, буйно, шумно- значи е супер, момче е. Но ако е малко психопатче с добри обноски, тогава вече има проблем.

# 193

Реакцията на родителите на тези деца обикновено е:''Ама то моето дете не е такова'' и по никакъв начин не можеш да ги убедиш в противното.

# 194
  • София
При мен пък е на обратно - вкъщи се боря с някакви зверове, навън всички ги хвалят какви добри деца са!
Честно!

Общи условия

Активация на акаунт