АПРИЛчето шава ли, шава и мама с усмивки дарява - Тема 11

• 28 653
  • 775
  •   1
Отговори
# 300
Моето момче се роди юли, беше адска жега и го къпехме всеки ден, но и климатик пусках. Сега пак така ще процедирам.

# 301
megimagi Хубаво е, че така ти е подействало предаването на Гала.
Трябва да умеем да гледаме без страх на тези неща и да от положителната им страна!

# 302
Докато ви четях, се замислих за друг аспект от бременеенето - ползването на дула по време на раждането. От нас само Ada_smiles май е била с дула, но ако останалите сте проучили въпроса, ще ми е интересно всеки да сподели. С първото дете нямах големи претеции - само да родя нормално, да не дават АМ... че понякога и това е трудно постижимо у нас. Сега се замислям и за други неща - да оставят детето при мен веднага, ако може да изтискат стволовите клетки от плцентата в бебето, ей такива неща...Не че една дула в БГ ще бъде оставена да направи тези неща, но ще вдъхва респект в персонала и може да ме чуят;)
Не питаш мен, но само да разясня за дулите - дулата присъства за твоя морална подкрепа. Може да ти дава кураж, по начин който е подходящ за теб в момента (може да си говорите, може и да си мълчите), може ако обстоятелствата позволяват да ти прави масаж за облекчаване на болката. Ето тук повече разяснения: http://www.bgduli.com/dula_predimstva

Дулата обаче не може да казва на персонала какво да правят и какво не. Тя не е медицинско лице, за да може да преценява и не е част от медицинския персонал, за да носи отговорност (друг въпрос е доколко може да подведеш реално под отговорност мед. персонал, ако се наложи), а юридическо право да взимат решения за това имат само раждащата жена и мъжът и. В този смисъл дулата няма право да заявява решения и т.н., дори да знае, че жената иска нещо. Т.е. ако целта ти е някой да ти отстоява правата вместо теб, дулата не е подходящо решение, единствено мъжът ти би могъл да свърши тази работа, ако има желание да присъства на раждането. Ако имаш нужда от морална подкрепа - дулата е твоят човек Simple Smile За нещата, които си цитирала обаче, е добре да говориш предварително с лекаря, за да видиш каква е неговата практика по тези въпроси, както и да провериш правилата на болницата - примерно в Токуда всички бебета са под наблюдение първите два часа след раждането, в много от болниците няма предвиден вариант (освен ВИП зала), къде да държат родилката и бебето веднага след раждане и т.н...

...а и го калявах, пък каляване без къпане не става...
А, става, става...  Simple Smile По мои наблюдения едното съвсем не пречи на другото, т.е. познавам къпани всяка вечер и некалени бебета и много калени, къпани рядко през първите месеци (моето диване е от втората група).

Иначе за лятото - откакто съм майчинство през лятото, ако съм в София, се разбирам с още приятелки за целодневен престой в парка. На сянка и между дърветата, температурата е с поне 10-15 градуса по-ниска, отколкото между блоковете и е чудесно. Смятам и това лято да си продължа традицията Simple Smile

# 303
О, питам всеки, който има мнение, включителна и теб. На само ти явно имаш отношение по въпроса. Май не ми трябва дула в такъв случай. Лошото е, че ММ не желае да присъства. За съжаление, в държавните болници трудно се постигат описаните от мен неща, но мога да опитам, защото засега изборът ми е ТК

# 304
А, става, става...  Simple Smile По мои наблюдения едното съвсем не пречи на другото, т.е. познавам къпани всяка вечер и некалени бебета и много калени, къпани рядко през първите месеци (моето диване е от втората група).
Е, права си, че не е задължително през първия месец, но аз реших да започна всичко още от самото начало. Peace

# 305
  • Бургас
За къпането - мисля всеки ден да си го къпем бебето. Аз се къпя минимум по 2 пъти на ден, не мога да си представя да си къпя детето през ден.

Стерилизатор съм си купила на Avent. Има го в Айко на много добра цена в момента (намален от 59 лв. на 35 лв.). Welinity, мисля, че ти искаше такъв на Nuk с опция за задушаване на зеленчуци, и той е на промоция в същия магазин (може да се поръча и онлайн):
http://www.aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=108&pid=83180

# 306
Е, права си, че не е задължително през първия месец, но аз реших да започна всичко още от самото начало. Peace
Аз говоря за до годинката някъде, не за първия месец Simple Smile След това вече на собствен ход влиза в банята и иска да го къпем, по възможност по няколко пъти на ден  Joy
Иначе няма лошо - кой както го усеща. Щом при вас е сработило така - супер. В крайна сметка е важно и детето какво иска - ако новото бебе обича да се къпе, ще го къпем по-често, но синът ми като бебе мразеше и плачеше и пищеше, та не видях причина да се мъчим взаимно.

О, питам всеки, който има мнение, включителна и теб. На само ти явно имаш отношение по въпроса. Май не ми трябва дула в такъв случай. Лошото е, че ММ не желае да присъства. За съжаление, в държавните болници трудно се постигат описаните от мен неща, но мога да опитам, защото засега изборът ми е ТК
За стволовите клетки - не се изцеждат, а просто се изчаква да спре да пулсира пъпната връв. Говори с лекаря си, ако е си с избор на екип, и го питай, дали е ок с това. Ако си без избор на екип, ще разчиташ на късмет, но тогава обикновено май предпочитат по-бързо да се приключи и да се мине към следващата раждаща, вместо да се занимават с "глезотии" (не че изборът на екип или частната болница са 100% гаранция за обратното).
За неотделянето от бебето - питай каква е практиката в болницата със и без избор на ВИП зала за раждане, както и говори с лекаря си (пак, ако си избрала такъв).

И последно - не съм сигурна дали вече е споделена, но ето още една лекция за началото на кърменето в София: https://www.facebook.com/events/415406521958068/ От консултант на НАПК, т.е. шишета и биберони подарък няма да има, но няма да има и съвети за обтриване на гърдите с груба кърпа преди раждането и даването на подсладена вода след това Simple Smile

# 307
  • Под кленовите дървета
За летните бебета - те лесно се претоплят, внимавайте с обличанията.

За къпането - да уточним, какво имате предвид под къпане?
Защото аз първото всяка вечер си го накисвах във ваничка, с капната 1-2 капки Себамед (в случая друго съм поръчала, едно от айхерб) и реално не го търках със сапун. То повече от веднъж седмично пълно измиване с косичката няма смисъл, освен ако не повръща.
За крустите - намазва се с бебешко олио главичката, седи поне час, може и повече, после се изкъпва и се изресват с гребенче крустичките. Бързо падат.

Стерелизатор взех на Нуби.

# 308
  • София
А това с пъпната връв защо се изчаква? Нещо не ми е ясно?

# 309
0033 - мерси! Hug

Това за "вливането" на всички стволови клетки от плацентата в бебето и аз съм го срещала и обмислям да го обсъдя с АГ-то си, изглежда отворена към разумни молби!

# 310
tikvi4kata - не се притеснявай, няма смисъл.... мисли позитивно, бебчетата щом си се развиват добре .... Стискам палци всичко да е наред и бебоците да си изчакат седмицата  Hug Praynig

welinity него приемай толкова навътре  Naughty На най-добрата ми приятелка ми забрави именния ден, който е известен..... Баба ми забрави рождения ми ден, а да не говоря, че от години не съм получавала каквито и да е поздравления от едната ми сестра...... Затова се успокой   bouquet

ооооооо, започнахте темата за киселините , ох миналата вечер щях да си пукна в леглото при поредните киселини, едвам със запушване на устата успях да не направя беля по пода  Sick #Crazy снощи пак се въртях 100000000 пъти в леглото накрая станах и пак пих Талцид в 02:38 , но никакъв ефект..... а днес като знам колко неща погълнах, тая вечер пак ще съм  #Crazy Момичета по колко таблетки и как пиете Талцид и Гавискон?

За къпането - мисля всеки ден да си го къпем бебето. Но може би през 3-4 дена или в седмицата един път ще си е със сапунче, а не всеки ден ....

# 311
  • София
Аз като знам моя синковец какъв повръщалник беше, не един а по два пъти на ден съм го къпала целия без глава. Не е задължително във вана и на мивката в банята става. Ползвахме мустела, миехме главичката 2-3 пъти в седмицата и крусти не сме имали.
Не мисля, че сме летни бебета, а пролетни. Докато дойдат горещините ще сме на по три-четири месеца, напарво "стари пушки"  Joy. По мое мнение между 3-6 месец са най-лесния период за гледане и обличане. Детето вече се е климатизирало, нагодило си е дневния режим, няма проблеми със зъбите, още не е започнал периода на захранването.
Ако успея с кърменето, както първия път не ми трябват никакви шишета -Марин не е пил вода почти до втората година. Стерилизатора за микровълнова е малко измислена работа, въпреки че имам не мисля да го ползам.
И на мен ми се иска да ходя на тази лекция на 28, но съм на работа, дано и през март я има.
И аз имам киселини, ям ябълки и малко газирана вода- помагат за сега. Странното е че като спя на ляво нямам, а като лежа на дясно става страшно. Мислех да се подпирам с възглавница, за да не се обръщам в съня.

# 312
Затова казват , че е най-добре да се спи на ляво, на дясно се притиска нещо и предизвиква киселини.... Но като се замисля на където и да съм все имам и то ужасни - даже и през деня когато съм права  ooooh!

# 313
  • Под кленовите дървета
Аз пия по много сода и затова се спасявам от киселините.
Момичета, вашите мъже осъзнават ли че остават два месеца? Щот Мм осъзна вчера и уеееекинко загуби сън Simple Smile

# 314
ek_velika, на мен ми подариха стерилизатора за микровълнова, и много ми го хвалят, те го били ползвали и много били доволни. Аз лично избягвам, дори почти не използвам микровълновата. Били споделила и твоя опит и мнение за него?

За къпането, миналата седмица бях на една лекция на "9 месеца" и жената (ако съм запомнила правилно беше лекар/дерматолог) и каза че е проблем къпането всеки ден, но трябва да е с продукти, които са с 0% съдържание на сапун. Сапунът е вреден за бебешката кожа.

jasmin_veni, за мъжете не знам, но аз преди няколко дни го осъзнах. И малко се стреснах даже.  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт