Няма как някой да е виновен за това, че АЗ изневерявам. Изневярата е рационално решение на зрял човек. Искал си го и затова си го направил.
Това е писано милиони пъти.
Ако имате проблеми с партньора, говорете с него. Ако не ви чува, напуснете го.
Няма оправдание за лъжата. "Аз излъгах, защото...." няма такова изречение. Излъгал си, защото си лъжец. Толкоз.
Оправданието "партньорът ме предизвика да му изневеря" е йезуитска теза на незрели, страхливи и манипулативни хора, които освен, че могат да лъжат, могат да накарат и друг да се чувства виновен за техните лъжи....
Ама той ме биеше, ама то заглеждаше други жени, ама той не се прибираше и бях самотна, ама той не искаше да прави секс с мен, ама той ме пренебрегваше, ама той ме обиждаше...... Що за глупости?
Чуждите простотии не могат да оневинят нашите - извинете, ама това на децата им се обяснява още на 3-4 годинки, като почнат с "аз ударих Иванчо, щото ми взе играчката".
лъжата не е нищо !
лъжата е укоримо поведение ... но от кого , според кого и защо .. е важно !
ако мъжа на някоя жена ти опре нож в гърлото и те пита спа ли с жена ми .. и ти си ..
ще излъжеш ли ? и ако излъжеш за да спасиш живота си ... какво като си излъгал .. примерно !
такива примери има безброй !!! обикновено човек лъже, защото не желае да приеме последиците от действителността , истината и т.н.
а кой решава дали лъжеца/лъжкинята заслужава последиците ?
ако всички потенциални евентуални последици бяха подвластни на моята воля .. щах да говоря само и единствено истината !!!
не ме разбирай грешно, аз съм върл противник на лъжата, но тя си е необходимост .
и понеже става въпрос за изневярата ..
и един вид изневярата се определя като лъжа .. аз казвам, не, не е така .
лъжата е преиначаване или затаяване на истината .
тоест , лъжа е отричането на изневярата или премълчаването й , а не самото действие .
проблема е в последиците ..
примерно в ислямския свят за изневяра убиват с камъни , докато в някой други държави жената е обща ..
тоест всеки спи с нея и това тя с кой е спала няма значение и не се приема за изневяра ..
това са крайни варианти някакви, които са антипод един на друг , но ние .. сме някъде по в средата да кажем .. и въпроса пак опира до това, че от конкретните действия или бездействия на някой си. могат да се появят вредни последици за някой си . който някой си не желае да приеме и се стреми да избегне .
често лъжата е необходимост . защото не на всеки човек психиката понася действителността .