За изневярата

• 111 323
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 1 335
Вината е връзка на субекта с деянието му. И за тези, които не са юристи, е логическо лесно да се схване.

Няма как някой да е виновен за това, че АЗ изневерявам. Изневярата е рационално решение на зрял човек. Искал си го и затова си го направил.

Това е писано милиони пъти.

Ако имате проблеми с партньора, говорете с него. Ако не ви чува, напуснете го.

Няма оправдание за лъжата. "Аз излъгах, защото...." няма такова изречение. Излъгал си, защото си лъжец. Толкоз.

Оправданието "партньорът ме предизвика да му изневеря" е йезуитска теза на незрели, страхливи и манипулативни хора, които освен, че могат да лъжат, могат да накарат и друг да се чувства виновен за техните лъжи....

Ама той ме биеше, ама то заглеждаше други жени, ама той не се прибираше и бях самотна, ама той не искаше да прави секс с мен, ама той ме пренебрегваше, ама той ме обиждаше...... Що за глупости?

Чуждите простотии не могат да оневинят нашите - извинете, ама това на децата им се обяснява още на 3-4 годинки, като почнат с "аз ударих Иванчо, щото ми взе играчката".
шма извиниш ама въобще не мога да се съглася с теб .
лъжата не е нищо !
лъжата е укоримо поведение ... но от кого , според кого и защо .. е важно !
ако мъжа на някоя жена ти опре нож в гърлото и те пита спа ли с жена ми .. и ти си ..
ще излъжеш ли ? и ако излъжеш за да спасиш живота си ... какво като си излъгал .. примерно !
такива примери има безброй !!! обикновено човек лъже, защото не желае да приеме последиците от действителността , истината и т.н.
а кой решава дали лъжеца/лъжкинята заслужава последиците ?
ако всички потенциални евентуални последици бяха подвластни на моята воля .. щах да говоря само и единствено истината !!!
не ме разбирай грешно, аз съм върл противник на лъжата, но тя си е необходимост .
и понеже става въпрос за изневярата ..
и един вид изневярата се определя като лъжа .. аз казвам, не, не е така .
лъжата е преиначаване или затаяване на истината .
тоест , лъжа е отричането на изневярата или премълчаването й , а не самото действие .
проблема е в последиците ..
примерно в ислямския свят за изневяра убиват с камъни , докато в някой други държави жената е обща ..
тоест всеки спи с нея и това тя с кой е спала няма значение и не се приема за изневяра ..
това са крайни варианти някакви, които са антипод един на друг , но ние .. сме някъде по в средата да кажем .. и въпроса пак опира до това, че от конкретните действия или бездействия на някой си. могат да се появят вредни последици за някой си . който някой си не желае да приеме и се стреми да избегне .

често лъжата е необходимост . защото не на всеки човек психиката понася действителността .

# 1 336
Аз пък мисля, че с нофелет имате различни понятия за това какво е лъжа  newsm78
Защото и като човек, и като психолог ви казвам, че лъжата е просто неизбежна и се случва постоянно и на всички хора. Просто зависи за какво лъжем. Колко често. И кого.
Както и да е. Може и аз да остана неразбрана.
Лъжа е всяко изречение, дума, действие, твърдение, жест, което НЕ отговаря на истината такава, каквато я възприема субектът.
Тоест ако шефът / съпругът / детето те питат нещо, а ти не отговориш ТОЧНО и ЕДИНСТВЕНО истината, значи лъжеш.
Ако си измислиш някакви подробности, детайли и украсиш реалността, то лъжеш.
Ако учтиво прикриеш схващането си, че точно тази рокля не стои добре на колежката си, лъжеш.
Ако пропуснеш да кажеш на някой познат, че устата му мирише лошо, лъжеш.
Ако те мързи да излезнеш навън, но кажеш на сина си, че е по-добре да си останете вкъщи, за да ... /без-значение-какво/, значи лъжеш.
Ако жена ти те пита дали е надебеляла или побеляла, остаряла, писнала ти е и тем подобни, и ти мислиш, че Е, но не й го кажеш, за да й спестиш болката, пак лъжеш.
Ако ти идва да удушиш някого, но всъщност любезно му се усмихваш, по силата на това, че ти е клиент, шеф или роднина, лъжеш.
Да продължавам ли?

Абсолютно за същото говоря и аз, затова и казах като започнем от бактериите та стигнем до хората. Точно, ама абсолютно точно си описала това, за което аз говоря. Той най - вероятно има предвид  целенасочена лъжа особено в контекста на изневярата. Аз обаче разбирам дори тези, които лъжат целенасочено партньорите си, хич не ме учудват даже. Не мога да ги съдя в никой случай.

Цитат
често лъжата е необходимост . защото не на всеки човек психиката понася действителността

Точно крокодиле. Абсолютно съм съгласна.

# 1 337
Ако учтиво прикриеш схващането си, че точно тази рокля не стои добре на колежката си, лъжеш.
Ако пропуснеш да кажеш на някой познат, че устата му мирише лошо, лъжеш.
     Можеш ли да обясниш тези две твърдения, защото звучат абсурдно. Особено ако героите в тях нито питат, нито се интересуват от мнението на "лъжеца" за роклята и дъха си.
      Ако изходим от собствената ти дефиниция (а и не само), премълчаването, т.е. бездействието не може да бъде лъжа: "Лъжа е всяко изречение, дума, действие, твърдение, жест, което НЕ отговаря на истината такава, каквато я възприема субектът."

# 1 338
От лъжа до лъжа просто има голяма разлика. Някои лъжи са неизбежни, други - грозни и недопустими.
Да чукаш секретарката, докато от години й обясняваш, че утре ще се разведеш и после да се прибираш и да играеш дама с децата си, докато обясняваш на съпругата си, че е най-прекрасната жена на света от кои е?

# 1 339
Да чукаш секретарката, докато от години й обясняваш, че утре ще се разведеш и после да се прибираш и да играеш дама с децата си, докато обясняваш на съпругата си, че е най-прекрасната жена на света от кои е?

Ако жената е лабилна и със слаба психика, това е благородна лъжа.

Иначе си прав.

# 1 340
В темата не става ли дума за лъжата при изневяра, а не за лъжата по принцип?
Цитат
От лъжа до лъжа просто има голяма разлика. Някои лъжи са неизбежни, други - грозни и недопустими.
Така е.
Скрит текст:
Аз например излъгах майка ми, т.е., спестих й истината колко й остава, когато умираше от рак, така за нея беше по-лесно.

Но лъжата при изневяра каква е?Не е ли грозна и недопустима?
Цитат
понеже става въпрос за изневярата ..
Сериозно?     Laughing
Когато се прибираш вечер при жена си и тя пита:"Как мина денят ти,  мило?Имаше ли много работа?Затова ли закъсня?" и ти изтърсиш"Да, мило, скапан съм ....!", а в същото време в последните 3 часа си се търкалял с любовницата някъде, това какво е, ако не нагла, грозна лъжа?

Ако децата ти очакват в събота да ги заведеш в зоопарка, а ти си "измислиш" спешна работа в офиса, защото тогава любовницата е свободна, това какво е, ако не нагла, грозна лъжа?

Ако правиш секс с жена ти, и на нейна реплика"Оо, мило, толкова те обичам!" ти отговориш "Аз също, скъпа!", това какво е, ако не нагла и грозна лъжа?

# 1 341
Колко защитници на лъжите на едно място Simple Smile
Да питам... Когато сте обект на лъжа, също ли сте така толерантни и разбиращи към нея, както очевидно сте, когато сте нейн субект?
ако питаш мен,
аз съм способен да убия човек , който съзнателно ме въвежда в заблуждение  Sunglasses
но съм и човек, който може да приеме с усмивка .. примерно съобщението, че жена ми , ми е изневерила .

ся щи кажа, че ако ти не можеш да приемеш действителността такава каквато е .. спокойно и създаваш впечатление на импулсивен неумерен човек .. нямаш право да се сърдиш въобще , че те лъжат .

тоест ти си от хората , които предпочитат красивата лъжа пред грозната истина .
Външните признаци и вътрешния ефект нямат нищо общо.

Дали ще се разкрещиш на жена си, дали ще я удариш или просто ще се подсмихнеш, няма никакво значение, ако и трите в крайна сметка ще бъдат последвани от това да й опаковаш багажа (с или без нейна помощ) и да я изпратиш по живо, по здраво по нейния нов житейски път Simple Smile

# 1 342
В темата не става ли дума за лъжата при изневяра, а не за лъжата по принцип?
Цитат
Така е.
Скрит текст:
Аз например излъгах майка ми, т.е., спестих й истината колко й остава, когато умираше от рак, така за нея беше по-лесно.

Но лъжата при изневяра каква е?Не е ли грозна и недопустима?
Цитат
понеже става въпрос за изневярата ..
Сериозно?     Laughing
Когато се прибираш вечер при жена си и тя пита:"Как мина денят ти,  мило?Имаше ли много работа?Затова ли закъсня?" и ти изтърсиш"Да, мило, скапан съм ....!", а в същото време в последните 3 часа си се търкалял с любовницата някъде, това какво е, ако не нагла, грозна лъжа?

Ако децата ти очакват в събота да ги заведеш в зоопарка, а ти си "измислиш" спешна работа в офиса, защото тогава любовницата е свободна, това какво е, ако не нагла, грозна лъжа?

Ако правиш секс с жена ти, и на нейна реплика"Оо, мило, толкова те обичам!" ти отговориш "Аз също, скъпа!", това какво е, ако не нагла и грозна лъжа?

направи разлика !
самия секс с друга жена, освен секса с моята .. примерно ..
не е лъжа, не е измама, не е изневяра , ... ако тя не го приема така .
тя може да не се интересува от това, което аз правя извън къщи .. примерно .
за нея може да е важно само това, че се чувства добре с мен и толкова .
а това аз къде ходя и дали ми е хубаво извън дома .. на нея може да не й пречи ..
защо задължително жената трябва да е душманин на кефа на мъжа ?
то принципно е така нали , но не винаги ... има и други варианти съществуващи .

лъжа ще е , ако за нея има проблем аз да спя с друга ..
и аз спя и забележи .................. не й кажа или пък я заблудя , че не съм бил с друга въпреки , че съм бил.
а не е лъжа, че съм бил с друга . лъжа става по късно !!!

Да питам... Когато сте обект на лъжа, също ли сте така толерантни и разбиращи към нея, както очевидно сте, когато сте нейн субект?
ако питаш мен,
аз съм способен да убия човек , който съзнателно ме въвежда в заблуждение  Sunglasses
но съм и човек, който може да приеме с усмивка .. примерно съобщението, че жена ми , ми е изневерила .

ся щи кажа, че ако ти не можеш да приемеш действителността такава каквато е .. спокойно и създаваш впечатление на импулсивен неумерен човек .. нямаш право да се сърдиш въобще , че те лъжат .

тоест ти си от хората , които предпочитат красивата лъжа пред грозната истина .
Външните признаци и вътрешния ефект нямат нищо общо.

Дали ще се разкрещиш на жена си, дали ще я удариш или просто ще се подсмихнеш, няма никакво значение, ако и трите в крайна сметка ще бъдат последвани от това да й опаковаш багажа (с или без нейна помощ) и да я изпратиш по живо, по здраво по нейния нов житейски път Simple Smile

напротив . всичко има значение !
не може ти да решаваш кое има или няма значение за някой друг .
ако искаш истината , то трябва да създадеш атмосфера за нейното съществуване  Grinning
съвсем сериозно ти го казвам това ! , а ако искаш истината на всяка цена , освен атмосферата , трябва да ползваш и помощни средства .

за да имаш очакване да чуеш от жена си .. ей аз ти изневерих ..
то трябва да си създал у нея твърдото убеждение, че това няма да породи отрицателни последици за нея .
а дали ще има или наистина няма да има отрицателни последици за нея .. това е отделен въпрос .

тук и друг въпрос изниква .. принципно ,
ако си я накарал да си мисли, че няма да има отрицателни последици за нея , но въпреки това и се случат неща, които тя не желае да й се случват .. то ти си не по малък лъжец от нея .

та така  Sunglasses

# 1 343
  • Сф
Цитат
   напротив . всичко има значение !
не може ти да решаваш кое има или няма значение за някой друг .
ако искаш истината , то трябва да създадеш атмосфера за нейното съществуване  Very Happy
съвсем сериозно ти го казвам това ! , а ако искаш истината на всяка цена , освен атмосферата , трябва да ползваш и помощни средства .

за да имаш очакване да чуеш от жена си .. ей аз ти изневерих ..
то трябва да си създал у нея твърдото убеждение, че това няма да породи отрицателни последици за нея .
а дали ще има или наистина няма да има отрицателни последици за нея .. това е отделен въпрос .

тук и друг въпрос изниква .. принципно ,
ако си я накарал да си мисли, че няма да има отрицателни последици за нея , но въпреки това и се случат неща, които тя не желае да й се случват .. то ти си не по малък лъжец от нея .

Браво!

# 1 344
Много сложно се развива тая тема  Mr. Green

Изневярата сама по себе си може и да не е кой знае какво в една двойка.
Обаче съпровождащите я обстоятелства (вкл. лъжи) могат и да предизвикат големи сътресения.
Ако действително си изневерил, "щото просто така се случи, и това нищо не означава", тогава може би е най-добре да направиш всичко възможно това да си остане тайна, партньорът ти да не разбира и реално - да забравиш и всичко да си е както си е било.
Ако обаче умишлено и постоянно си търсиш къде да кръшнеш... тогава си имаш проблеми. И старанието да се прикриеш май става старание да прикриеш проблемите и трудностите в общуването с партньора си.
А това всеки си го изживява по свой си начин.

# 1 345
Леле, колко сте се отплеснали Simple Smile
От лъжа до лъжа има разлика. Едно е да кажа на детето, че Дядо Коледа му е оставил подарък и съвсем друго да отида да си сваля гащите при комшията.
Във втория случай става дума за нарушаване на нещо, за което предварително сме се споразумели. Като да работя със съдружник, с когото уж делим на 2, а аз да свивам зад гърба му 90% и да му казвам в очите - ето твоите 50%.
Подобни действия, освен в чисто емоционален план, лишават и семейството ти от това време, което пропиляваш за някакъв чужд човек, води до харчене на семейни пари, носят риск за здравето (има всякакви болести, с които можеш да заразиш и официалния партньор), прехвърляне на отговорности (ще закъснея, че се скапвам от бачкане - ти се оправяй с дома, децата, кучето) и т.н., с една дума крадеш време, пари, чувства...
Не знам вие за какво си лъжете децата, но не ми се е случвало да казвам лъжа с подобна тежест. Всъщност освен за Дядо Коледа и Феята на зъбките не се сещам за нещо, за което съм я лъгала. И всъщност не ги е чула от нас, а от обществото като цяло, в момента, в който попита нали не съществуват, потвърдих, че ги няма...

# 1 346
НСЧ, пробвай следното: Намери си някой да ти запали любовните чувства отново и да те възбужда яко и т.н. и мъжа ти ще е много доволен от промяната ти в леглото.  Laughing

С други думи и положителни неща има от гащите и съседа, ама сега да не се хванеш със съседа, разбираш ти.  Sunglasses

Сега очаквам да кажеш: ми аз съм супер влюбена в мъжа ми и той ме провокира, както в първите седмици/месеци.  blahblah

# 1 347

Разбира се, изобщо даже не ме учудва, че някой ме лъже. А и веднага разбирам. Аз например подхождам с недоверие към всеки и никога, ама никога не се разочаровам, защото знам, че лъжата е програмирана в нас и е едно от най - често срещаните човешки действия. За изневяра да не говорим, никога не съм си мислила, че някой ще ми е верен, както и аз на него.

# 1 348
  • Пловдив
Сега очаквам да кажеш: ми аз съм супер влюбена в мъжа ми и той ме провокира, както в първите седмици/месеци.  blahblah
Shocked Тофе, миличък-младичък, вземи схвани, че може и да провокира ПОВЕЧЕ от колкото в началото на връзката ни. Най-малкото защото вече ме познава.

# 1 349
  • Сф
Shocked Тофе, миличък-младичък, вземи схвани, че може и да провокира ПОВЕЧЕ от колкото в началото на връзката ни. Най-малкото защото вече ме познава.
Тофи даде мъжката гледна точка, та това" ПОВЕЧЕ" в контекста е малко не на място  Wink

Цитат
   защото вече ме познава.
А това пък съвсем.
Ноооо важното е всички да са доволни! Wink

Общи условия

Активация на акаунт