Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 243
  • 775
  •   1
Отговори
# 555
  • Popovo, Bulgaria
Здравейте! Получих орхидея за осми март, но явно я преполях. Днес реших да я прехвърля в нова саксия и с нов субстрат. Извадих старото растение, то почти нямаше корени. Поизрязах и напудрих с топсин. Прехвърлих в новата саксия със сух субстрат. Та въпросът ми е да полея ли или да изчакам. Между корените имаше като топка мъх, която беше мокра и изхвърлих. Дали не сбърках?

# 556
  • Варна
Изчакай с поливането. Обаче едва ли ти си я преполяла, вероятно е нямала корени още от преди това. Фаленопсис не гине за седмица-две, трябва си системно преполиване, за да се докара на този хал. Хубаво си махнала сфагнума, но доколкото съм чела за да има ефект топсинът трябва да се разтвори във вода и да се напръскат/облеят засегнатите участъци. "Напудрянето", т.е. посипването със сух топсин няма ефект.

# 557
  • Popovo, Bulgaria
Благодаря за бързия отговор, но тя изобщо няма корени. Дали ще си пусне в сухите кори?

# 558
  • Варна
Мммм, съвсем нито един ли няма... дори и късичък? В такъв случай и трябва реанимиране, но не съм специалист в това... Да се изкажат по-опитните Confused

# 559
Добро слънчево ветровито съботно утро от Пловдив.
Изчетох всички красиви теми тук, но май все още имам няколко въпроса Simple Smile
Имам 6 орхидеи фаленопсис, които нарастват с главоломна скорост от към брой (което май е нормално)
Та за тази:
http://snimki.be/view.php?id=90210
Така изглеждат корените й:
А това в самото растение ( в саксията има 2 растения - по малкото имаше и цветонос, но... леко счупен та го клъцнах), а малкото листенце го пусна при мен.
Та въпросът ми е след като продължава да цъфти, дори след като се отвори последната пъпка, цветоноса продължи да нараства и се образуват нови, нормално ли е и корените да растат. И тъй като корените, които съм снимала със зелените връхчета са само от едната страна, да предполагам ли, че това са корените на по-малкото растение, което пуска листото? Не искам да ги отделям, не е нужно нали?

Следващата орхидея я имам от миналата година. Подариха ми я с цветонос от средата на розетката. Нищо не знаех тогава за тях и си я поливах като другите цветя. Пусна кейки отстрани на растениет - 3 листа и нито един корен. И аз като много "интелигентна" го отчупих и го натопих във вода (лайк, какво да говоря). Умря. Сега е пуснала нова кейки от средата, но има 4-5 коренчета. Кекнала съм я върху субстрат и г опръсквам по няколко пъти на ден. Пусна един нов корен.
Въпросът е добре ли върви, защото ми е в прекрасен ужасно тъмно лилав цвят, а и като първа има special place в сърцето ми Simple Smile

Последната я купих скоро прецъфтяла, но дбре изглеждаща. Извадих, орязах два три корена, натопих във вода и KaMnO4 и сега си стои, но въпросът е БИЛА ли е оцветена, защото последния цветонос е лилав:

Благодаря, че ме изчетохте Simple Smile

PS
Скрит текст:
Нещо не се спрявам с качването на снимки през img /img опцията... някакви насоки?

# 560
  • Sofia
Момичета, в навечерието на Цветница - моля за помощ!  Hug
Трите ми "промоционални" орхидеи сдадоха багажа. Едната остана с едно зелено, дай Боже и да е здраво листо, а другите две - съвсем без листа. Корените им се скапват, има и мухъл.
Купих кори и мисля да ги пресадя, ще изрежа скапаните корени и ще напудря с канела, няма да поливам. Въпросът ми е - мога ли да ползвам старите саксии и необходимо ли е да ги дезинфектирам? И ако да - как?

И още един въпрос. Купих кристалон, на капачката ми е написано /ръчно/ - 1-2 г на литър.
Това дозата за орхидеи ли е или да разреждам 4 пъти? И всъщност как да ги измеря тези 1-2 грама? Като част от кафена лъжичка или как?
И благодаря предварително  Hug

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 22:42 от noshtna_ptica

# 561
И още един въпрос. Купих кристалон, на капачката ми е написано /ръчно/ - 1-2 г на литър.
Това дозата за орхидеи ли е или да разреждам 4 пъти? И всъщност как да ги измеря тези 1-2 грама? Като част от кафена лъжичка или как?
И благодаря предварително  Hug

На първа страница!

# 562
Честита Цветница!   bouquet
Да са цветни мислите ни и красиви орхидеите ни! 

И аз имам питане - грижа се за една орхидея от октомври месец с три цветоноса, изключително трайни цветове. Единият цветонос все още има неотворени пъпки. А останалите 2 ги подрязах.
През това време пусна и едно ново листенце.
Поливам я веднъж на 1-2 седмици, когато изсухнат корите. Понякога я оставям накисната във вода за час, а когато е по-суха и за 24 часа. След това я подсушавам добре.
Днес обаче забелязах, че едно от 4-те стари листа е започнало да пожълтява в основата.
За момента е стабилно, въобще няма признаци да пада.
Другото, което забелязах, че от едната страна на саксията корените са загнили - като скапани...  Sad
Голямата част са в много добро състояние.

Явно съм прекалила с поливането и трябва да не придължам водата повече от час.
Какво е вашето мнение? Трябва ли да я пресъдя с цел да махна скапаните корени или?

# 563
  • София
sunshine, ако е само едно листо и то от старите, не виждам проблем. Те все някога ще паднат. За корените няма как да ти кажем без снимка. За мен лично 24 часа киснене е много.
noshtna_ptica, можеш да си ползваш старите саксии, просто ги измий хубаво. Ако ти се струва недостатъчно, нищо не пречи да ги забършеш със спирт след това  Peace

И аз да "мушна" едно въпросче - последните ми две орхидеи (с които своевременно се похвалих тук  Mr. Green) нещо не са съвсем наред. На едната корените бяха целите в бял мухъл/паяжина. В момента е в нови кори, а корените ги измих преди това. Другата е ок откъм корени. Обаче и на двете листата им стоят странно завити - като фунийки -  крайчетата на листото по дължина са силно извити към долната страна на листото ( точно като завити на фунийка). Така са и на двете орхидеи, като и на двете последното ново листо не е огънато - само останалите. Огледах за акари и всякакви други твари, но нищо.  Някакви предположения?

# 564
  • Sofia
Честит празник и от мен, цветарки!  Hug
Бъдете здрави и щастливи, пожелавам много цветя у дома и много цвят в живота!   bouquet

# 565

Дали успешно споделих снимките, че съм съвсем нова тук...
Благодаря ти, .svetlanka. !
Честита Цветница!   bouquet
Да са цветни мислите ни и красиви орхидеите ни! 
И аз имам питане - грижа се за една орхидея от октомври месец с три цветоноса, изключително трайни цветове. Единият цветонос все още има неотворени пъпки. А останалите 2 ги подрязах.
През това време пусна и едно ново листенце.
Поливам я веднъж на 1-2 седмици, когато изсухнат корите. Понякога я оставям накисната във вода за час, а когато е по-суха и за 24 часа. След това я подсушавам добре.
Днес обаче забелязах, че едно от 4-те стари листа е започнало да пожълтява в основата.
За момента е стабилно, въобще няма признаци да пада.
Другото, което забелязах, че от едната страна на саксията корените са загнили - като скапани...  Sad
Голямата част са в много добро състояние.

Явно съм прекалила с поливането и трябва да не придължам водата повече от час.
Какво е вашето мнение? Трябва ли да я пресъдя с цел да махна скапаните корени или?
[/quote]

# 566
  • Русе
sunshine^90, не се виждат снимките!
Две нови красоти при мен  Heart Eyes

# 567
Най-новата ми красавица от Кауфланд
http://prikachi.com/images.php?images/102/8040102s.jpg

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 11:29 от kitti-88

# 568
  • Русе
Здравейте, както писах преди няколко месеца и аз влязох в отбора Ви с отглеждането на орхидеи. Имах едно мини, което уморих от преполиване и куп други простотии. Не можах да го спася. Не се отказах обаче и реших да си взема една намалена от Практикер. С ценните съвети на _re_ge успявам поне за сега да се грижа доста добре за нея. Поливам я на месец веднъж. Цветоносите й си стоят зелени, корените й пускат нови, а вече изби и ново листо  Sunglasses

# 569
Здравейте отново от мен!
Надявам се, че снимките ще са видими вече:
http://prikachi.com/images.php?images/575/8041575J.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/580/8041580v.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/583/8041583t.jpg
Междувременно, вече има 3 пожълтели листа. Всичко с цветовете е наред.
Моля ви помагайте!  easter

Общи условия

Активация на акаунт