Имам ли право но майчинство?!

• 2 080
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, може би за някои от вас въпроса ми е глупав но.. Имам ли право на майчинство след като имам само 5 месеца стаж.. ? Безработна съм, а съм във 8-мия месец. Самоосигурявам се. И някой знае ли къде и какви документи трябва да подам? А и ми казаха че трябва да си взема бележка за доходите от последните 12 месеца откъде мога да я взема след като съм безработна?

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 19:13 от ansislawa

# 1
Как така хем си безработна, хем се самоосигуряваш?
За да имаш право на майчинство са нужни 12 месеца стаж.

# 2
Хм, и аз това - самоосигуряваш се може би имаш предвид здравните?

# 3
Ами да имам предвид здравните осигуровки. Значи няма да взимам майчинство така ли?

# 4
Здравните осигуровки нямат нищо общо със социалните.
Щом имаш 5 месеца стаж, е трябвало още като си забременяла да те назначат някъде фиктивно, за да натрупаш 12 месеца стаж.
Като безработна имаш право на социално майчинство - до 1г. на детето по 100лв на месец.

# 5
А къде и какви документи трябва да подам за социално майчинство?

# 6
В дирекция Социално подпомагане на съответната община, в която живееш се подават.
45дни преди термина имаш право на помощ също - може би ще ти трябва бележка от АГ, където да пише кога ти е термина. Най- добре виж в сайта на общината или отиди на място да попиташ какви документи ще са ти нужни.

# 7
Благодаря много.

# 8
Има и 150 лв.(ако не са ги вдигнали) помощ за бременност, когато имаш доход под 350 лв.
Така че и това е нещо.

# 9
Има и 150 лв.(ако не са ги вдигнали) помощ за бременност, когато имаш доход под 350 лв.
Така че и това е нещо.

Именно за тях писах, че се полагат 45 преди термина  Peace

# 10
Да за тази помощ знам. А някой знае ли понеже утре ще ходя да си нося документите за тези 150 лв. след колко време ще ми ги изплатят??

# 11
  • Хасково
аз като подавах ми казаха,че следващия месец ще ми бъдат преведени Peace

# 12
  • Пловдив
А някой знае ли понеже утре ще ходя да си нося документите за тези 150 лв. след колко време ще ми ги изплатят??

След 15 ти февруари чакаш парите

Намери фирма на приятел,където да започнеш работа.Така ще взимаш и втората година майчинство

# 13
Здравейте, преди броени седмици разбрах, че съм бременна. На сегашната си работа съм от април месец, терминът ми е около края на март 2016 година. В този случай, ще имам ли право на майчинство? И каква е сумата за лица, които са осигурени на мин. заплата? Благодаря.

# 14
  • Пловдив
Здравейте, преди броени седмици разбрах, че съм бременна. На сегашната си работа съм от април месец, терминът ми е около края на март 2016 година. В този случай, ще имам ли право на майчинство? И каква е сумата за лица, които са осигурени на мин. заплата? Благодаря.

На трудов договор си,нали?Ще имаш право на майчинство 2 г,ако в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин имаш 12 м осигурителен стаж през целия ти живот.Ще взимаш първата година минимум 380 лв месечно,втората за всички е 340 лв на месец

Общи условия

Активация на акаунт