Македония 2015

• 60 177
  • 335
  •   1
Отговори
# 165
Аз пропуснах да похваля охридската торта. Толкова вкусна торта не съм яла никога, а аз съм яла много торти  Mr. Green Намерих и даже рецептата, но оригиналните рецепти са на македонски и не мога да си ги преведа, пък уж македонският е близък до българския.

# 166
  • София
Давай я бре, веднага ще ти я преведа Blush

# 167
и кафето им е страхотно и баклавичките и кадаифа. В Скопие на старата чаршия имаше една албанска сладкарница, в която продаваха ориенталски сладкиши. Чудо!  Когато отидох за първи път преди 10 години имаше кадаиф навсякъде. После някъде изчезна. Македонците не са вегетарианци и правят чудесна скара. Една порция кебапчета е от 10 бр. Вярно малки, но 10! И бюрек правят с месо. Не мисля, че е скъпо. Според мен цените са като в България. Много пъти съм ходила там най вече заради дружелюбните и приветливи хора и тази лежерна атмосфера на провинциално спокойствие, която у нас отдавна изчезна. А македонските момичета са много хубави и елегантно облечени.

# 168
Да , за жените няма спор. И на мен ми направи впечатление, че македонки са много напети, модерни и елегантни-тука направо сме си затлъстели. На мен също ми хареса кухнята, но нали си водя и вегетарианец със себе си, та ни беше трудно. Но затова, че са като при нас цените в заведенията не мога да се съглася. Вярно е, че и кухнята и алкохола са много по-качествени от нашите, но си е скъпо.......поне в Охрид. В Битоля бяха цените като нашите, но малката бира пак си държеше цена от 4 лева на заведение. Аз днес подскочих от радост в кауфланд. Налетях на македонска ракия, дето си я бях донесла. Аз я взех за 9 лева, а тук е 16, но определено си заслужава парите.

# 169
  • София
Ние се върнахме преди 2 седмици и ми направи впечатление, че заведенията им са по-скъпи от нашите.....особено алкохола.

Неприятно ми е да го прочета, явно са се променили нещата.
Моят спомен от преди 3-4 години /Скопие, Охрид, Битоля/ е за голямо ядене и пиене на доста прилична /да не кажа евтина/ цена.  Разбира се, не помня отделни цени на храна и алкохол, но като крайната сума беше доста по-различна от тази, която би била в София за същото.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2017, 22:10 от supi4ka

# 170
Имам един въпрос свързан с паркирането в Скопие. Смятаме да спрем за 4-5 часа, пътьом към Охрид. В началото на темата видях да се препоръчва някакъв паркинг до хотел Холидей ин, в центъра. До колкото го гледах на мапс-а, то е нещо като нашата синя зона на пл. Княз  Александър І до мавзолея, или пък не? Ако е зона, колко часа е максималното време за престой? А и цена евентуално?
Ако пък някой има предвид и някакъв друг платен вариант в центъра за 4-5 часа, моля да сподели!

# 171
  • София
Ние паркирахме на платен паркинг до болница някаква и ми беше спокойно.Не помня цени обаче.На 100-ина метра от арката

# 172
Ние паркирахме на платен паркинг до болница някаква и ми беше спокойно.Не помня цени обаче.На 100-ина метра от арката
Ще разгледам и в тази посока. Мерси!

# 173
Поздрави от Македония!
Нашата екскурзия тук е към края си - но впечатленията:Първото градче след границата - Крива паланка - наш малък град опреди повече от 30тина години...но Воденицата наистина си струва славата - страхотна храна -естествена, вкусна,огромни порции/ трябваше да предупредите за размера им/ добро обслужване - по време на нашия престой от заетите маси повече от 2/3 бяхме българи... Като цени за двама сметката/салата, основно, напитки, питка/ ни бе 21 лв и остана храна...Оттам прескочихме Кокино /бяхме преяли и въобще не ни се вървеше/ -в Скопие.Пътьом най-голямата изненада - на новата магистрала има спирка на автобус  Laughing-по нататък имаше и други .В Скопие проблема с паркирането наистина е сериозен-е на нас ни осигуриха място.Забележителностите се намират близко една от друга и сравнително бързо се разглеждат-скопското кале-голяма част от него е в ремонт и не може да се посети, а чаршията според мен твърде се е "осъвременила"-много малко места са запазили автентичността си, поради което не ме впечатли.За грандоманщината не ми се говори- такова крадене на българската история не съм виждала - като се започне от Кирил и Методий до Никола Парапунов/май младите не са чували това име- но по наше време се изучаваше като първият български партизанин/.Та всеки известен българин роден на запад от долината на Места е македонец и съответно е посочен в пантеона на известните македонци.... Радващото е, че не всички граждани на тази страна одобряват това крадене..Като цяло Скопие се люшка м/у желанието си да изглежда съвременен град с "богато" минало  и типичното за земеделско селище и считам че повече от 1 ден не си струва да му се отдели.
На втория ден каньон Матка ...- страхотна красота - е естествено със сюрприз- стената на църквата "Св.Андрей" де факто е стена и на кухнята на ресторанта, ама явно нравите са странни. Струва си разходката и пеша и с лодка /400денара/човек за 1 час/ - посещава се и пещерата Врело -естествено частта която е за обикновени туристи... Оттам през Тетово и Стражите /и прекрасните им мекици и пирожки /потеглихме към Охрид.Пътят преминава през  ред градчета и села -където дори няма надписи на кирилица и свободно се вее албанското знаме ...аз лично се чувствах все едно си в Анадола с минаретата, шалварите и всичко за което се сетите ..просто тази част от страната тотално се е поалбанчила и разбирайте определено не е взела най доброто/сравнено с друга част от  Албания, която посетихме и то не известните курорти /Имайте в предвид, че в много участъци пътя се ремонтира, освен това е планински така че тези 180 км се изминават доста бавно.За Охрид ще пиша другия път

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 22:52 от tky

# 174
Охрид - не зная защо се бях подготвила, че ще ми отнеме много време да го разгледаме. Е не е така -основните забележителности /изброени вече в темата/ при стегната организация ни отнеха един следобед време - като имате предвид, че сме фенове на историята ...По напред някой бе споменал за негативно отношение в Охрид - аз лично не усетих такова.За цените - да, по скъпо  е от Скопие- но това е топ туристическата им дестинация.Следващия град Св. Наум - за природните и исторически дадености няма да говоря- но точно там попаднах на страшен македонизъм -ако не сте наясно да ви подскажа :Наум и Климент Охридски са македонци и са открили и развили книжовните центрове в този регион - когато България е провинция на Македония !? направо се втрещих и това яростно го твърди служител на една от църквите в манастирския комплекс.Що за промиване на мозъци!?...На връщане разгледахме Залива на коските и наколните жилища от музея на водата- може би защото бях доста ядосана - не ме впечатлиха много.Последния град който разгледахме е Битоля и лутайки се да намерим място за паркиране ... попаднахме на паметника на жертвите от българската окупация..Сега го отчитам като грешка , но тогава някак стъписани направихме бърз преход на централната им улица и с това приключи Македония.
Резюмирайки има доста да се види и природни забележителности и исторически - но със съзнанието че основна част от това което виждаш е част от българската история...Иначе когато не се засяга темата история македонците са отзивчиви и приятелски настроени, а кухнята им е вкусна и приоритетно с автентичен вкус.

# 175
  • София
Бих съветвала всеки който посещава Македония да не споменава че това е Българска история. Мъжа ми е българин, историк по образование,  един път не е влизал в такава дискусия, а вече 7г ходи там Blush. Просто е чувствителна тема и не е хубаво да се засяга. Иначе да си знаете че повечето македонци си мислят  че "обаче" означава " братле", та да не се чудите ако ве поздравяват с обаче Joy

# 176
  • София
Здравейте, доволна съм, че навреме открих темата защото със съпруга ми сме решили тия дни да се разходим до Охрид. Въпреки, че всичко е описано, аз все пак имам няколко въпроса:
Чувала съм, че има много хубави къщи, които предлагат евтино и мн.добро  настаняване, но не се предлагат в Букинг. Рискуваме ли ако тръгнем без резервация и търсим нещо на място за две нощувки /21-23.09./?
От писаното по-назад останах с впечатление, че е добре да си обменим пари тук в тяхната местна валута, но нямам идея колко,  като се има предвид, че ще трябва да се храним навън. Имат ли входни такси историческите обекти, които се посещават, как са цените на горивата  спрямо нашите и т.н.?
Ще се радвам ако получа отговори по-скоро, т.к. ще тръгваме на 21.09. и предварително благодаря на отзовалите се.

# 177
  • София
На място се намира да, едно време около автогарата имаше разни дето предлагаха стаи, сега не знам къде се намират, вижте и в airbnb, но ако разпитате по магазинчета ще намерите. Пари и там ще можете да обмените, всичко зависи колко искате да харчите, в Тавекс с дъ мол обемнят денари, и да ви останат пак ще можете в Тавекс да ги обмените

# 178
  • София
На място се намира да, едно време около автогарата имаше разни дето предлагаха стаи, сега не знам къде се намират, вижте и в airbnb, но ако разпитате по магазинчета ще намерите. Пари и там ще можете да обмените, всичко зависи колко искате да харчите, в Тавекс с дъ мол обемнят денари, и да ви останат пак ще можете в Тавекс да ги обмените

Благодаря, само че си харесах къща за настаняване, която няма паркинг и се чудя дали ще се намери наблизо паркинг и скъпо ли се плаща или да търся друга? Къщата се намира близо до Античния римски театър, църквата Света София и Свети Пантелеймон.

# 179
  • София
Няма ли информация за паркинг, питайте собственика ще ви каже

Общи условия

Активация на акаунт