Работа, CV-та, HR-и, съвети - 41-та тема

• 57 001
  • 701
  •   1
Отговори
# 585
О, тази легенда се тиражира отдавна. Най-лесният начин да обясниш на германеца защо българският му колега заработва 14 пъти по-ниска заплата, е този - българите работят некачествено/по-малко/и двете.
Всъщност нямаме ресурси за по-добра производителност, ако въобще това е причината.

П.П. About 60% of working Bulgarians are store clerks, drivers, bartenders, waiters, and security guards while the number of those who produce goods is going down.
Ако някой ми обясни за каква производителност може да става дума при сервитьорки и таксиджии, каквито са 60% от хората тук според статията - ще се радвам.

# 586
  • София
О, тази легенда се тиражира отдавна. Най-лесният начин да обясниш на германеца защо българският му колега заработва 14 пъти по-ниска заплата, е този - българите работят некачествено/по-малко/и двете.
Всъщност нямаме ресурси за по-добра производителност, ако въобще това е причината.

П.П. About 60% of working Bulgarians are store clerks, drivers, bartenders, waiters, and security guards while the number of those who produce goods is going down.
Ако някой ми обясни за каква производителност може да става дума при сервитьорки и таксиджии, каквито са 60% от хората тук според статията - ще се радвам.

Последна вметка, че много се отклонихме. Ако ти предложат дали да работиш сервитьорка или работничка във фабрика за кисело мляко, какво ще избереш?

П.С. Нещата са ясни... Confused

# 587
Сервитьорка не мога да работя по обективни причини, а пък от години искам да започна работа в производствен цех Simple Smile Поне ще съм с ясни задължения, вместо да се чудя документи ли да редя, кафе ли да правя на шефа, мейли ли да пращам. Не че имам проблем с приоритетите на задачите, просто което и да подхвана най-напред, следва грачене, че другото било по-важно.
Изследването е, бих казала, тенденциозно. Един вид, взимаме ниски заплати, понеже не заслужаваме повече. Не твърдя, че българинът е невероятно трудолюбив, защото съм виждала достатъчно интересни екземпляри. И все пак, липсващо индексиране на заплатите в продължение на 3+ години надали е от ниска производителност.
Най-малкото подобни резултати в комплект с нежелание за почасова ставка ми палят червената лампичка.

# 588
Аз наистина се чудя къде е тази безработица  newsm78
От одобрените от нас по документи кандидати, половината не си вдигат телефоните и не връщат обаждане  Shocked
От останалата половина една трета в деня на интервюто решават просто да не дойдат (единият размислил, другият се отказал и т.н.), без изобщо да счетат за необходимо поне да звъннат и да кажат да не ги чакаме  Crossing Arms

# 589
  • София
Сервитьорка не мога да работя по обективни причини, а пък от години искам да започна работа в производствен цех Simple Smile Поне ще съм с ясни задължения, вместо да се чудя документи ли да редя, кафе ли да правя на шефа, мейли ли да пращам. Не че имам проблем с приоритетите на задачите, просто което и да подхвана най-напред, следва грачене, че другото било по-важно.
Изследването е, бих казала, тенденциозно. Един вид, взимаме ниски заплати, понеже не заслужаваме повече. Не твърдя, че българинът е невероятно трудолюбив, защото съм виждала достатъчно интересни екземпляри. И все пак, липсващо индексиране на заплатите в продължение на 3+ години надали е от ниска производителност.
Най-малкото подобни резултати в комплект с нежелание за почасова ставка ми палят червената лампичка.

Ами разгледай БВП на Австрия и България например и ще разбереш...
Нямаме производство, това е то. А защо нямаме производство - защото не искат да инвестират в производство тук. А защо не искат? Дали не е защото сме мързеливички, не произвеждаме качествени продукти и при наличие на Китай, Тайван и др...какво да коментираме? Та така.

# 590
Честит ни нов външен дълг. По доста пари на калпак се падат да изработим. Така че кахърите за местоположение и трактовката на мотивационни писма ми изглеждат поне на мен дребни в момента.

В щатите има един феномен наречен home office. Та и затова не им е много голям проблем пътуването. При нас е рядко щастие.  

Едно време се изискваше letter of application. После за американците стана cover letter, a за англичаните - covering letter. Когато тези писма бяха важни, все още си пишехме - на хартия или по имейл. В момента този модел масово е изместен от платформи, на които си създаваш профили и навсякъде полето за казване на няколко думи от любезност, е пожелателно. За европейците - поради културни различия - се наложи motivation letter. Те просто винаги са били с по-социално мислене.

Американците за работа изискват resume, англичаните - CV. Пишат се по различен начин. Затова в щатите има две форми - resume и CV както ние си го знаем - според нуждата.

Всъщност успехът на документите е не в това как се казват и дали използваме идеалната бланка. Успехът е да знаеш кой от другата страна чете и какво би искал да види.

https://www.linkedin.com/pulse/ten-horrible-hiring-practices-dri … tes-away-liz-ryan

# 591
По темата малко по-назад - за по-малка заплата и повече комфорт.
Сега бях на интервю, нещата изглеждат обещаващи НО... работното време е от 9 до 18 и се намира на 45 мин от ДГ на децата. Не искат да го променят, например 8.30-17.30. Не съм питала за вариант без обедна почивка... Те още не са ме одобрили де, но това е без значение за казуса. Бих дала не 100 а 200-300 лв от заплатата само за този половин час. Та това са просто пари, наколко парцала повече, срещу това децата ми всяка вечер да висят по 45 мин на пейката при охраната и аз да тичам по улиците.
Ако се обадят, мисля да им кажа че мога да си тръгвам най-късно 17.30. Ако искат. Не ми е критично. В момента работя вкъщи за доста по-малко пари от предполагаемата заплата и мога да остана така. Стигат ни без излишества.

# 592
Кой каквото си няма. 100 лв за някои са твърде много пари. За други 300 лв е половината им заплата, за трети - цялата (като мен сега). Надали са по-лоши родители от някой, който може да си позволи буквално по-скъпарски избор. По-голямата част от хората нямат въобще такъв  Peace

# 593
  • София
По темата малко по-назад - за по-малка заплата и повече комфорт.
Сега бях на интервю, нещата изглеждат обещаващи НО... работното време е от 9 до 18 и се намира на 45 мин от ДГ на децата. Не искат да го променят, например 8.30-17.30. Не съм питала за вариант без обедна почивка... Те още не са ме одобрили де, но това е без значение за казуса. Бих дала не 100 а 200-300 лв от заплатата само за този половин час. Та това са просто пари, наколко парцала повече, срещу това децата ми всяка вечер да висят по 45 мин на пейката при охраната и аз да тичам по улиците.
Ако се обадят, мисля да им кажа че мога да си тръгвам най-късно 17.30. Ако искат. Не ми е критично. В момента работя вкъщи за доста по-малко пари от предполагаемата заплата и мога да остана така. Стигат ни без излишества.

Ами ето тук е разликата. Мислиш краткосрочно - в смисъл живееш за деня. А какво ще стане, като след две години децата ти престанат да бъдат в тази детска градина и трябва да почнеш да им даваш пари за закуска? И тогава ли няма да има значение заплатата? newsm78 А като станат студенти и трябва да плащаш университетски такси и тогава ли няма да мислиш за заплатата?

А в САЩ например, хората започват да внасят пари за университет за децата си от бебета...та така. Тази разлика от "някакви си двеста лева на месец" щом нямаш такава нужда от нея сега, ако я внасяш по сметка на детето си, като стане на възраст за университет, можеш съвсем спокойно да му платиш таксите в отличен такъв, дори и в САЩ. Wink

# 594
Е, позволявам си този лукс, защото мога да си го позволя. Работя от вкъщи и не ми е проблем закуската и уроците. За университета има много време и тогава вероятно ще съм поизпаднала от пазара - със или без хубавата работа - ще съм на 53 и едва ли ще се радвам на голям интерес от работодателите. Тогава даже е по-вероятно да се издържам от частния си бизнес (който, ако изоставя сега, може да загине).

# 595
  • София
Е, позволявам си този лукс, защото мога да си го позволя. Работя от вкъщи и не ми е проблем закуската и уроците. За университета има много време и тогава вероятно ще съм поизпаднала от пазара - със или без хубавата работа - ще съм на 53 и едва ли ще се радвам на голям интерес от работодателите.

Мда, обаче ако тези някакви си 200 лв., които сега ги пренебрегваш, би ги внасяла по сметка на детето си всичките тези години, нямаше да имаш проблеми и да се чудиш откъде да намериш пари, още повече, че, както самата казваш, вече ще си изпаднала от трудовия пазар...

# 596
Имам спестявания, достатъчни да изуча 2-те си деца в университет сега. Но не съм оптимист, че тези пари ще доживеят до времето, когато ще ми потрябват.

Но наистина... разсъжденията ви леко накланят везните в полза на работата. Това е нещо, което отдавна мечтая да работя, заплатата би трябвало да е много добра.

# 597
  • в 1001-та нощ
Градините работят до 19ч, но масово децата се взимат по-рано и накрая твоето дете е само и тъжно всеки ден, а персоналът бесен ....че не си тръгва по-рано, заради твоето дете .....

Иначе, вариант е да се плаща някой да ти взима детето и да го гледа малко или колкото се разбетете, докато се приберете. Най-често пенсионери, живеещи в съседство  Peace

# 598
В Сащ за детска градина не се чака след като се роди детето ти и не се тича да му запазят място там , нито пък се редят за класирания по точки кой с предимство кой не. В страната ни да си запишеш детето в детска градина е мечта, сградите стареят, персоналът също , някой от сградите биват разрушени защото с години са празни, ограбени и изоставени, други превърнати в частни заведения, закрити от години - говоря за детски заведения . В България е мода да се строят Молове, то и детски площадки не останаха. Останалото си е една голяма мечта, после защо сме с ниска раждаемост...  Close

# 599
В България таксите за университет не са чудо невиждано като в Америка, не е нужно от сега да се кахъри човек, щом приоритет му е да прекарва време с децата си, когато ходят на детска градина и имат нужда от него.

Дадос, моля те спри да употребяваш думата "някой", за да обозначаваш думи в множествено число. Това е дума за обозначаване на единствено число. Наистина не го казвам, за да се заяждам, но няколко човека ти обръщат внимание, ти изобщо не вземаш под внимание съветите, а кандидатстваш за позиции в офис все пак. Не е сложно правило, но не прави добро впечатление  Peace

Общи условия

Активация на акаунт