Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 258 332
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 1 065
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Мохито на midnightStar

Дебелостенни чаши.
Прясна мента
Лайм
Кафява захар
Сода/спрайт
Ром,бял
Натрошен лед
2 бр.сламки

На дънито на чашата се слагат 4,5 листа мента,1ч.л.захар и сока на половин лайм.Това с дървено /онова дето се мачка в хаванче/се стрива добре.Натрошава се лед и се пълни чашата до горе,50мл.ром и се долива содата/спрайта.Резен лайм за украса,2 листа мента отгоре и набучваш 2 сламки.
Наздраве!

# 1 066
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Ориз с фиде и масло на Anyyyone

Запържва се топка фиде,начупена, с масло,добавя се ориза,аз слагам бланширан и се налива вода да се свари ориза. Слага се сол и други подправки по желание и готово. За гарнитура е супер. От маслото става много вкусно и ароматно.

# 1 067
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Фалафели на Anyyyone

Аз ги правя с нахут от буркан. Изцеждам го от водата,слагам в блендера заедно с две филии хляб,една глава лук,скилидка чесън. Като се смелят добре изсипвам в купа,добавям едно яйце,сол,пипер черен,кимион,1/2 ч.л. бакплувер и 1/2 връзка магданоз. Омесвам добре,правя топченца и пържа във фритюрник. После поднасям с таханов сос от кисело мляко,чесън,тахан и лимонов сок,на око ги слагам. Това е. Стават много вкусни.

# 1 068
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Арабски кускус на mariat

Арабския кус кус аз го правя, като в купичка с капак сложа кус куса, бучка масло и го залея с горещ бульон. После похлупвам и след 10 минути е готов.
Може да добавяш задушени зеленчуци, малко манатарки....както го обичате. Гледай да не добавиш много течност. Трябва да набъбне, но не да плува. Ако е необходимо доливаш...пак горещ.

her_76
След като го направя по метода на Марето , нарязвам на ситно краставичка, домат , чушка , слагам една шепа стафиди и слагам всичко това в кус кус - а . Обърквам и овкусявам

midnightStar
Булгур правя по същия начин.
За кус куса 2към 1 съотношение.

# 1 069
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Кашкавал под капак на Ренко

В подходящ съд,мини тавичка при мен,нареждам обелени и нарязани на кръгчета домати.Върху тях сложих много тънки филийки сирене,и отгоре дебели парчета кашкавал и босилек за аромат.Пече се в много силна фурна,10-15 Мин макс.Това е моя интерпретация, рецепти не съм гледала

# 1 070
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Телешки кюфтета със зеленчуци на фурна от alina_si

Купувам 400 грама телешка кайма,в робота слагам да се стърже едно цвекло, една глава лук, един картоф, един морков и обърквам настърганите зеленчуци с каймата и едно яйце, слагам магданоз, сол, подправки, каквито харесваш.
Правя топчета малко по-големи от орех и редя в тава на хартия за печене и пека за 20тина минути. Стават уникални кюфтета!

# 1 071
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Торта "Килиманджаро", препоръчана от YanaDG

Момичета, много лесно се прави. А е много ефектна на вид.
Правих по тази рецепта.

За онагледяване - ето този клип е добър:


Има леки разлики в продуктите.

Продукти за блатовете (3бр.):
180 г захар
5 яйца
2 ванилии
130 г брашно
30 г натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
50 г разтопено масло

продукти за крема:
400 г заквасена сметана
300 мл. течна сладкарска сметана
100 г пудра захар
15 г желатин
кората от 1 лимон
1 ванилия
компот от праскови

за декорация:
150 г натурален шоколад
пудра захар за поръсване

Загрейте фурната на 180 градуса.

Започнете с блатовете. Разбийте е купа яйцата, заедно със захарта и ванилиите до побеляване. В купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. Пресейте ги и ги добавете в сместа. Разбъркайте добре. На финала добавете стопеното и охладено масло и отново разбъркайте добре. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене и излейте сместа. Печете 35 минути до готовност. Проверете с клечка. Охладете напълно.

След като напълно се охлади блатът, а най-добре да го изпечете предишния ден и да го режете на следващия, за да не се рони. С помощта на нож за хляб внимателно разделете блата хоризонтално на три отделни блата.

Единия оставете цял. Него ще поставим на дъното на формата за печене. Втория го изрежете с по-малък диаметър, с помощта на чиния, а третия го разрежете на 16 равни триъгълника.

За крема 100 мл. от сока на компота го смесваме с желатина и го загряваме, без да кипва, на котлона, като разбъркваме, докато се стопи. Оставяме го да изстине напълно.
Добавяме го към заквасената сметана и разбиваме за кратко.
В друга купа разбиваме сладкарската сметана на меки връхчета, добавяме захарта. Смесваме двете сметани и нарязваме праскови от компота на парченца, които добавяме в крема. Настъргваме кората от един лимон и слагаме една ванилия. Разбъркваме с лъжица. Запазваме 3-4 от най-хубавите половинки праскови за декорация на тортата.

Сглобяване:
Най-големия блат пристегнете на дъното на формата. Подредете по ръба триъгълниците вертикално с острия връх и нагоре. Аз ползвах най-горната страна на блата за триъгълниците. Сложете 1/2 от крема върху блата.

Отгоре поставете по-малкия по диаметър блат и отново намажете с останалия крем. Прехлупете тригълниците напред, така че да се образува купол. Декорирайте в центъра с нарязани на месечинки праскови.

Приберете тортата в хладилник за една нощ.

Стопете на водна баня 70 г от шоколада и намажете най-долния блат с шоколад. Настържете останалия и го полепете по него в основата на тортата за по-завършен вид. Поръсете с пудра захар в средата.



# 1 072
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Сладкиш с боровинки и трохи на Mößbauer-Effekt

Оригиналната рецепта

За тестото
125 g    меко масло
125 g    захар (аз намалих с 30 %)
2     яйца
1 пакет бакпулвер
1 ванилия
250 g    Брашно
     Плънка
800 g    Боровинки (и 500-600 грама са достатъчни, може да се заменят с пресни ягоди, малини, къпини)
     За трохите
125 g    захар (намалих с 30 %)
125 g    меко масло
125 g    брашно

Първо правим тестото за трохите като замесваме дадените горе продукти. Слагаме го в плик и за 10 минути го оставяме във фризера. После правим основното тесто. Маслото трябва да е много меко. Разбиваме го много добре със захарта и яйцата, после добавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Разстиламе тестото плътно на дъното на тава с подвижни стени (стандартна, 26 см). Върху него изсипваме плодовете и ги притискаме леко. Върху плодовете настъргваме на ренде тестото от фризера.
Печем 1 час на предварително загрята на 175 градуса фурна. Поднасяме изтинало.

# 1 073
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Сладкиш с тиква на Mößbauer-Effekt

Оригиналната рецепта

Продукти
4     яйца
2 чаши захар (сложих 1 и малко)
1 чаша олио (сложих 2/3 от чашата)
1 ч.л. канела
2 чаши брашно
1 бакпулвер
150 g смлени бадеми (или орехи или други ядки)
2 чаши тиква, ситно настъргана
За украса - шоколадова или захарна глазура, филирани бадеми или други ядки
     
Яйцата се разбиват със захарта и олиото. Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера и канелата, после смлените ядки и тиквата. Разбърква се добре. Изипва се в голяма кексова форма и се пече 75 минути на 160 градуса. След като изтине добре се залива с глазура или разтопен шоколад и се посипва с филирани бадеми или други ядки.

# 1 074
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
Дюкански хлебчета на Lucie

Ето рецептата, обаче на ден не се яде повече от 3 лъжици трици - т.е. трябва да си разделиш изпеченото на брой лъжици трици.

- 3 яйца, 1 ч.лъжичка сол - бъркам с миксер (ама става и с вилица)
- прибавям 1 коф. кис. мляко с една ч.лъжичка сода - пак бъркам
- прибавям 12-13 супени лъжици овесени трици, и 5 супени лъжици пшенични - пак бъркам...
- сипвам във форми (силиконови) и поръсвам със семена (сусам, ленено семе, мак ...)
- пека 40 минути на 220 градуса

Правила съм сладки - нарязана на ситно ябълка, канела и стевия.
Много са хубави и солените - прибавям сирене, праз, спанак и стават като баница ...

Забравих да кажа - който няма форми за мъфини може да си ги опече на хартия за печене, ама се пекат по малко, защото стават по-тънки...

# 1 075
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 343
НВ ВМ баница, препоръчана от alina_si

Копирам снимката и рецептата от групата, не са мои.



Точно като истинска Simple Smile

4 яйца
400 г цедено кисело мляко ( 1 кофичка, моето беше с 12% масленост)
1 ч.л. сода
200 г настърган кашкавал
150 г сирене
50 г разтопено масло ( по желание)
40 гпредния си пост писах, че модифицирам стара рецепта и след няколко опита успях Simple Smile (4 равни с.л.) овесени ядки ( въглехидрати 23.48г за цялото количество, а нетни 2.8г)

Като забъркате всичко, оставете поне 10-15 Мин овесените ядки да дръпнат и тогава печете в предварително загрята фурна на около 200 градуса до готовност.

Става и с обикновено кисело мляко, но се отделя вода и отдолу не се изпича добре. Със заквасена сметана също може да се получи, но и вкусът ще е различен.

Общи условия

Активация на акаунт