Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 690
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 675

Купуваш време ползвайки кредит. И изобщо всичко, което е на лизинг.
Да. Така е.
 Човек просто е принуден да вземе кредит. Всъщност-почти винаги има някаква степен на принуда.

Не, не е принуда. Въпрос на избор е дали ще спестяваш или ще вземеш кредит.

За потребителски цели да. Можещ сам да спестиш 5 000- 10 000- 20 000 лева, но за кратък период от време не можеш да спестиш 100 000-150 000 лева за жилище, като се предполага, че преди това си живеел под наем. Така, че за мен само ИК и кредит за здраве за оправдани, другото е разсипия и липсва на планиране.

# 676

Да. Така е.
 Човек просто е принуден да вземе кредит. Всъщност-почти винаги има някаква степен на принуда.

Ами не винаги. Ако трябва да спестяваш и да живееш с ъс свекървичката пред алтернативата да се изнесеш веднага и да вземеш кредит кое ще избереш?
То си зависи и от свекървичката  де, ама все пак-някои неща не могат да се отлагат за (докато спестиш)
Също така хора вземат кредит и за лечение и за обучение-там вече не можеш да чакаш.

Ако въпроса е за нова кола на лизинг, то тогава съм съгласна че е въпрос на избор. новата кола винаги би могла да почака...

Ако е финансово недалновидно да тегля кредит за да избягам от свекървата няма сила, която да ме накара да го направя.

# 677

Ако е финансово недалновидно да тегля кредит за да избягам от свекървата няма сила, която да ме накара да го направя.
Едно ще ти кажа-имаш късмет със свекървата или още нямаш свекърва.  Grinning

# 678

Едно ще ти кажа-имаш късмет със свекървата или още нямаш свекърва.  Grinning

Нямам и не се очертава да имам  Grinning

# 679
Въпрос на усещане, търпимост, праг на самостоятелност и т.н Ако трябва да се тъпчите в един апартамент две семейства с идеята да не се дават пари за собствено и кредити, мерси  Stop Това не е живот. Ако свеки ти е подарила самостоятелно жилище, може да се преглътне достойнството. Но има една категория хора, които просто не им стиска да са самостоятелни, а не че нямат възможност за това. Имаме приятелско семейство, което е с нашите доходи, но така и не се отделиха от мама и тати, щото предпочетоха всеки месеца да ходят по почивки, отколкото да си купят самостоятелно жилище. Сега с две деца и ревем, че вече ни е тясно.... Tired а с децата и разходите нараснаха, малко късно и неизгодно им стана за кредит.

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 18:41 от Анонимен

# 680
Скрит текст:
СлънцеЛуна, тези икономисти, които ги пишат тези статии са и съветници, и служители на банките, така че не всичко написано от тях може да се приеме за чиста монета. Но да, ако доходите ти са паднали рязко или ако си теглил кредита на ръба на възможностите си има един момент, в който да и да искаш няма как да го погасиш. За това всичко трябва да е със сметка и добре обмислено. Какво да кажем за ония дето теглиха ИК в швейцарски франкове? Живо самоубийство. А що се отнася до заведенията, имам чувството, че българинът, колкото повече реве, че живее трудно и не му стигат парите, толкова повече яде и пие по кръчмите. Ходенето по заведения не е животоспасяващо. Като казвам ходене по заведения визирам ходенето всяка седмица или по-начесто.

Добре де, но не е ли разумно човек да има някакви спестявания преди да хвърли парите си в предварително изплащане на ипотеката ? Може да остане без работа, може да се появят допълнителни разходи.

Ми добре, казват шест месечен доход трябва да имаш за минимум. Ами заделяш тази сума и след това всичко, което успееш да спестиш погасяваш по кредита.

Значи ние, не сме си предоговаряли кредита, просто през 2-3-4 месеца, като съберем известна сума пари, (над 1500 лв, защото такова е изискването на банката), отивахме и погасяхме главницата с параметри- запазване на вноската и намаляване на срока. И така всеки път виждаш с колко години ти намалява времето на кредита, докато не го стопихме напълно. С намаляването на срока, падат и лихвите. Просто времето е равно на лихви при ИК.
Благодаря ви за индиректния отговор.
Просто спадате в графа 3.

3. консервативно планирани вноски

Не влизайте в подробности. Щом можете да увеличите вноските без значително увеличение на доходите, то вноските просто са били планирани консервативно.

И в това няма място за гордостта, която в началото демонстрирахте. Напротив. Лошо сте планирали и това е довело до финансови щети - платили сте много повече лихви, отколкото ако бяхте направили по-прецизно планиране на месечните си вноски и бяхте договорили кредита още в самото начало с по-високи вноски и по-кратък срок.

Ами, не. Когато теглихме ИК, условието на банката беше вноската да е мин. 50% от дохода и ние бяхме точно в тази граница. След няколко години доходът ни се повиши и да кажем, че вноската е станала около 35%, с което вече можем да спестяваме и да погасяваме предсрочно. Но имах избор и да си купувам "Фурла", и да ходя до Малдивите, и 25г, да си плащам за което.
[/quote]
А така.

Госпожо, цялата ми дискусия с вас бе продиктувана от факта, че в един момент създадохте странното усещане, че сте открили някакъв свещен и таен ключ за предварително погасяване на кредити, тъй като отрекохте три от постулатите за подобно действие:

1. увеличени доходи
2. внезапно падане на огромна сума отнякъде
3. консервативна предварителна преценка на възможните максимални вноски

С последните си постове вие ме разочаровахте Simple Smile Оказа се, че сте по малко от 1. и 3.

Т.е. нямаме открита топла вода. Нямаме нов и таен начин за предварително погасяване на кредити.

Оттеглям се разочарован, но и успокоен, че в крайна сметка познатите от векове начини за предсрочно погасяване на задължения са си все същите и не съм изпуснал нищо Wink

# 681

Да. Така е.

ОК , заинтересува ме .

Някой ако може , моля , да ми посочи как да спестим 350 000 за да не ползвам ИК за жилище ?
 Praynig

# 682
Не си купуваш жилище. Толкова е просто.

# 683
Е, 350 000 лв. за жилище определено трудно се "спестяват".

Но 150 000 е възможно.

Пример - яко блъскане в Германия на две места от 18 до 28 г.

Не можеш да спестиш 75 к евро за 10 г. в Германия, за да си купиш сносен имот в БГ ли?

Можеш, можеш.

Съвсем друг въпрос е струват ли си тези усилия, толкова важен ли е имотът, за да посветим всички тези усилия на него, от колко други неща в живота си ще сме се отказали, за да го имаме този апартамент на 28 г. и т.н. и т.н.

Въпроси с отговори, които са индивидуални за всеки.

Няма правилен и грешен.

# 684

Шегата настрана ,но не е опция.

Peace

# 685
Като не е опция, търпиш ограничения. Без шега.

# 686

Е, ако искаш жилище за 350К вероятно със спестяване няма да стане.
Шегата настрана ,но не е опция.

Peace

# 687
Като не е опция, търпиш ограничения. Без шега.

Ограничения ..не бих казала. Кое е ограничение ?
Просто целта оправдава средствата.

Сега хипотетично ако си бях получила наследството , както повечето тук във форума, още на 20-30  години и имах едни свободни пари ,които да разработя щях да говоря като вас.

Но аз избрах по-трудният път и когато си абсолютно финансово независим и разчитащ на себе си  нещата са по-трудни ,но не и невъзможни.  Peace

Работи се в посока увеличаване на доходите винаги ,а не в  свиване на разходите Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 20:04 от Анонимен

# 688
Тия 350 К за дървена сглобяема къща ли са?

Купете си я на материали и викнете българи да ви я сглобят. Ще ви останат и за една вила мутробарок в България:)

Сега сериозно: взехме кредит, защото попаднахме на много хубав апартамент, който нямаше да стои дълго на пазара. Нямаше да купуваме на всяка цена и да се забием с нещо непродаваемо.

# 689
Не принизявайте темата до елементарен спор за това хубаво ли е да теглим кредит или не е е хубаво.

Естествено, че кредит не се тегли за удоволствие Simple Smile

Защо да платиш на някого за неговите пари, ако имаш свои?

Но....

Някои хора просто няма как по друг начин да си закупят жилище.

Нямат наследство, нямат родители, които да им го подарят, построят. Нямат достатъчно високи доходи, че в промеждутъка от 18 г. до 35 г. да спестят хем пари за жилище, хем наем да плащат, хем и да имат някой лев за харчене в тези така хубави години от живота...

Общи условия

Активация на акаунт