Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 753
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 660
На мен пък ми е странно ако вноската ти представлява само 4% от дохода, за какво ти е да се плюнчиш с този кредит години наред вместо да го погасиш и да не се занимаваш повече с банката. Друг е въпросът защо ако вноската ти за ИК е само 4% от дохода то за какво ти е въобще да теглиш кредит. Явно си достатъчно финансово осигурен, за да поспестиш парите за покупката за кратко време и да си купиш имота директно, вместо да се занимаваш с банки, договори, ипотеки, застраховки.

Купуваш време ползвайки кредит. И изобщо всичко, което е на лизинг.

# 661
И аз се зачудих каква е тази вноска, която е едвам 4%?  Thinking  Или трябва да имаш пет цифрен доход или месечната вноската е под 100 лева? Какъв е този ИК?

# 662
Скрит текст:

Защо сключвате договор за Х лихва и Х години изплащане, а след това решавате да промените нещата?

1. Изведнъж отнейде ви пада голяма сума пари- НЕ, 100% от трудови доходи;
2. Значително се увеличават цикличните доходи - заплати, печалби, хонорари, наеми.... и т.н.- не е значително, но доходите ни са високи, но не са се повишили рязко;
3. Консервативно планиране на вноските, което след няколко вноски ви е навело на извода "абе... ние си мислехме, че Х лв. на месец ще са ни предел, а се оказва, че спокойно бихме могли да изплащаме Х+Y" (тук влизат и всякакви промени в потребителските навици - примерно - мислех да плащам 500 лв. на месец и да си купувам по 1 Фурла на година; сега реших, че Фурлата не ми е важна, нека ги направим 600 лв. на месец - цифрите са произволни, само за илюстрация)- естествено, че ще предпочета да спестя една "Фурла", за да си погася кредита.

Моля, обяснете ми каква друга причина може да има за предоговаряне на предварителния платежен план. Не сме го предоговаряли, а погасявали предсрочно. Нещо не сте наясно с понятията.

Определено смятам, че и други четящи биха се заинтригували от отговора. Т.е. не отговаряте лично на мен, а и други ще спечелят от информацията.

Да, това е цял алгоритъм и мога много на широко да изпиша за него. Дори с конкретни цифри, които да ви убедят в това.

Г-жо, от думите ви става ясно, че
1.нито доходите ви са се увеличили рязко,
2.нито отнякъде ви е паднала крупна сума пари,
3. нито сте били планирали консервативно вноските си...

Тогава, моля ви, бъдете така добра да ни обясните как си погасихте предсрочно кредита?

Разбира се, ваше право е и да го оставите в тайна. В крайна сметка... това си е ценна информация и ако наистина предсрочно погасявате кредити без да са се случили 1. 2. и 3. ... то определено трябва да я продавате тази информация.

Народът би убил да знае как се прави Simple Smile

Не е никаква тайна, не се впускам да обяснявам тук, защото във форума има отделна тема за ИК и там съм писала още миналата година, предполагам, че и сега момичетата пишат. Просто аз вече не следя проблема Simple Smile Не сме нито първите, нито единствените, които са си погасили ИК предсрочно по начина, по който ние сме го направили. Общо взето всичките ни познати направиха това. Ако толкова много ви интересува можем да минем на ЛС, за да не разводняваме темата.
Няма нужда. Повечето сложни и дълги отговори могат да бъдат описани в едно-две изречения.

Въпросът остава и нежеланието за отговор поражда все повече съмнения не само у мен, а у всеки четящ.

Питам пак:

Как се погасява предсрочно кредит при липсата на някое от следните:

1. значително увеличение на дохода
2. рязко падане отнякъде на крупна сума пари - наследство, печалба от тотото, намерено златно кюлче на улицата и други щастливи събития
3. постепенно осъзнаване, че месечните вноски просто са били планирани консервативно и всъщност домакинството може да си позволи далеч по-високи

Докато не отговорите, скромно оставам ваш покорен и зачуден форумен събеседник. И съм сигурен, че не съм единствен Simple Smile

# 663
Иванула, аз говоря за случаи, в които доходите в семейството не са неограничени. Тогава е ясно че не може да се плати всичко, което поиска човек сега и врднага. Ако вие сте го постигнали-браво. Ние пбаче сме хора на заплата, която въпреки че е сравнително добра не ни дава изброените от теб възможности

# 664
Ми... разбирам жената. Ако вноската по ИК е 4% от дохода, то..... не си струва бумащината и разхождането до банката за предсрочното погасяване.

Joy

# 665
СлънцеЛуна, тези икономисти, които ги пишат тези статии са и съветници, и служители на банките, така че не всичко написано от тях може да се приеме за чиста монета. Но да, ако доходите ти са паднали рязко или ако си теглил кредита на ръба на възможностите си има един момент, в който да и да искаш няма как да го погасиш. За това всичко трябва да е със сметка и добре обмислено. Какво да кажем за ония дето теглиха ИК в швейцарски франкове? Живо самоубийство. А що се отнася до заведенията, имам чувството, че българинът, колкото повече реве, че живее трудно и не му стигат парите, толкова повече яде и пие по кръчмите. Ходенето по заведения не е животоспасяващо. Като казвам ходене по заведения визирам ходенето всяка седмица или по-начесто.

Добре де, но не е ли разумно човек да има някакви спестявания преди да хвърли парите си в предварително изплащане на ипотеката ? Може да остане без работа, може да се появят допълнителни разходи.

# 666
На мен пък ми е странно ако вноската ти представлява само 4% от дохода, за какво ти е да се плюнчиш с този кредит години наред вместо да го погасиш и да не се занимаваш повече с банката. Друг е въпросът защо ако вноската ти за ИК е само 4% от дохода то за какво ти е въобще да теглиш кредит. Явно си достатъчно финансово осигурен, за да поспестиш парите за покупката за кратко време и да си купиш имота директно, вместо да се занимаваш с банки, договори, ипотеки, застраховки.

Най-вероятно тия 4 % са част от неофициален/недеклариран/ доход, примерно взимаш заплата 1500, но по документи 500.
Или даваш под наем нещо, за което не плащаш данъци.

# 667
СлънцеЛуна, тези икономисти, които ги пишат тези статии са и съветници, и служители на банките, така че не всичко написано от тях може да се приеме за чиста монета. Но да, ако доходите ти са паднали рязко или ако си теглил кредита на ръба на възможностите си има един момент, в който да и да искаш няма как да го погасиш. За това всичко трябва да е със сметка и добре обмислено. Какво да кажем за ония дето теглиха ИК в швейцарски франкове? Живо самоубийство. А що се отнася до заведенията, имам чувството, че българинът, колкото повече реве, че живее трудно и не му стигат парите, толкова повече яде и пие по кръчмите. Ходенето по заведения не е животоспасяващо. Като казвам ходене по заведения визирам ходенето всяка седмица или по-начесто.

Добре де, но не е ли разумно човек да има някакви спестявания преди да хвърли парите си в предварително изплащане на ипотеката ? Може да остане без работа, може да се появят допълнителни разходи.

Ми добре, казват шест месечен доход трябва да имаш за минимум. Ами заделяш тази сума и след това всичко, което успееш да спестиш погасяваш по кредита.

Значи ние, не сме си предоговаряли кредита, просто през 2-3-4 месеца, като съберем известна сума пари, (над 1500 лв, защото такова е изискването на банката), отивахме и погасяхме главницата с параметри- запазване на вноската и намаляване на срока. И така всеки път виждаш с колко години ти намалява времето на кредита, докато не го стопихме напълно. С намаляването на срока, падат и лихвите. Просто времето е равно на лихви при ИК.

# 668
Когато купувахме жилището си имахме избор сумата от която се нуждаехме( която не беше голяма ) да изтеглим като потребителски кредит за 10 г или като ипотека за 15 г.Избрахме ипотеката ,защото се падаше около 30% от дохода ни в него момент , а предстояха още промени и искахме да сме спокойни при изплащането.В последствие наистина се промениха много неща -дохода за определено време намаля след това за едно не малко време имахме възможност да не плащаме наем ( жилището беше закупено на зелено ), семейството ни се увеличи ,, след това се увеличи и дохода ,  та ако бяхме изтеглили като потребителски съм сигурна че щяхме да имаме моменти на сериозни затруднения.Е на 5 -та година успяхме да го погасим  .Но за тези 5 г бяхме изплатили една нищожна част от главницата , но никога човек не знае какво го очаква винаги съм била на мнение че човек трябва да разполага с една сума за непредвидени случаи.

# 669

Ми добре, казват шест месечен доход трябва да имаш за минимум. Ами заделяш тази сума и след това всичко, което успееш да спестиш погасяваш по кредита.

Значи ние, не сме си предоговаряли кредита, просто през 2-3-4 месеца, като съберем известна сума пари, (над 1500 лв, защото такова е изискването на банката), отивахме и погасяхме главницата с параметри- запазване на вноската и намаляване на срока. И така всеки път виждаш с колко години ти намалява времето на кредита, докато не го стопихме напълно. С намаляването на срока, падат и лихвите. Просто времето е равно на лихви при ИК.
Благодаря ви за индиректния отговор.

Просто спадате в графа 3.

3. консервативно планирани вноски

Не влизайте в подробности. Щом можете да увеличите вноските без значително увеличение на доходите, то вноските просто са били планирани консервативно.

И в това няма място за гордостта, която в началото демонстрирахте. Напротив. Лошо сте планирали и това е довело до финансови щети - платили сте много повече лихви, отколкото ако бяхте направили по-прецизно планиране на месечните си вноски и бяхте договорили кредита още в самото начало с по-високи вноски и по-кратък срок.

# 670
  • София
Има една поговорка,че ако не вържеш парите те ще те вържат. Лично аз гледам да пазарувам на промоция и да разпределям парите си за сметки и лични разходи още в началото на месеца. Не купувам всичко,което ми хареса и правя сравнение на стоките. Справям се и заделям всеки месец средства. Мисля,че повечето българи харчат повече от колкото получават. Пример:  заплата около 900лв ,а телефон за 1200лв.  newsm78

# 671

Да. Така е.
 Човек просто е принуден да вземе кредит. Всъщност-почти винаги има някаква степен на принуда.
Мисля,че повечето българи харчат повече от колкото получават. Пример:  заплата около 900лв ,а телефон за 1200лв.  newsm78
Това е тайната на българина. Печели малко, а живее с повече и на всичкото отгоре и спестява. Чужденци са ме питали как го правят нашите хора това и аз много се затрудних с отговора...

# 672
Скрит текст:

Благодаря ви за индиректния отговор.
Просто спадате в графа 3.

3. консервативно планирани вноски

Не влизайте в подробности. Щом можете да увеличите вноските без значително увеличение на доходите, то вноските просто са били планирани консервативно.

И в това няма място за гордостта, която в началото демонстрирахте. Напротив. Лошо сте планирали и това е довело до финансови щети - платили сте много повече лихви, отколкото ако бяхте направили по-прецизно планиране на месечните си вноски и бяхте договорили кредита още в самото начало с по-високи вноски и по-кратък срок.
[/quote]

Ами, не. Когато теглихме ИК, условието на банката беше вноската да е мин. 50% от дохода и ние бяхме точно в тази граница. След няколко години доходът ни се повиши и да кажем, че вноската е станала около 35%, с което вече можем да спестяваме и да погасяваме предсрочно. Но имах избор и да си купувам "Фурла", и да ходя до Малдивите, и 25г, да си плащам за което.

# 673

Да. Така е.
 Човек просто е принуден да вземе кредит. Всъщност-почти винаги има някаква степен на принуда.

Не, не е принуда. Въпрос на избор е дали ще спестяваш или ще вземеш кредит.

# 674

Да. Така е.

Не, не е принуда. Въпрос на избор е дали ще спестяваш или ще вземеш кредит.
Ами не винаги. Ако трябва да спестяваш и да живееш с ъс свекървичката пред алтернативата да се изнесеш веднага и да вземеш кредит кое ще избереш?
То си зависи и от свекървичката  де, ама все пак-някои неща не могат да се отлагат за (докато спестиш)
Също така хора вземат кредит и за лечение и за обучение-там вече не можеш да чакаш.

Ако въпроса е за нова кола на лизинг, то тогава съм съгласна че е въпрос на избор. новата кола винаги би могла да почака...

Общи условия

Активация на акаунт