Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 656
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 705
Аз съм правила ремонт и в Канада, съмнявам се дали цените в АБ и в СК не са едни и същи за материалите. Купи, прави ремонт и после ела да говорим. Лесно е от страни...

Да кажем ,че съм го направила ..няколко пъти .

Нищо лично , просто всеки е добре да си прокламира за собствения бранш на работа ,а не така по принцип за спора.  Peace

В Канада ли  newsm78 наистина нищо лично, но и аз съм чела как създателя на фейсбук го е създал на майтап, но не озн. че и аз съм го правила.

# 706
  • на плажа
Лорийн, кой ти гарантира сигурност? Дали гражданите на Испания, Австрия, Полша, Америка имат по-голяма сигурност? Никой не може да ти гарантира, че ще останеш на същата работа, че няма да се разболееш и т.н. Не всичко на запад от България е цветя и кебапчета! Хайде моля те! Тум сме взимали кредити, а другаде не взимат ли?! Защо да не взема уред на изплащане с минимална лихва СЕГА, а трябва да чакам след половин година, за да събера евентуално пари? Как да купя жилище в брой? Ако имам 60-70 К в евро ще ги вложа в бизнес. Не ставайте смешни с тези обобщения. Проблемът у нас е, че държавата ни с тъпи, обслужващи лични интереси закони, губи пари. Нямаме диференцирано ДДС върху храните, укриваме доходи, корупцията процъфтява. Как държавата да има, като държавниците ги прибират за себе си!

# 707
Пани, не зная как, но зная, че веднъж попаднеш ли в кредитната спирала, завърта те.

За себе си установих, че най-спокойните във финансов аспект са тези семейства, които живеят в собствено жилище, имат поне един друг имот, даван под наем и не се подвеждат по купуването на стоки, за които нямат пари в брой. И това независимо от дохода им.

Повечето хора с ипотеки имат или поне в скоро време ще имат собствени жилища, но те, жилищата не са в София или другите три големи български града.

# 708
  • на плажа
Каси, вероятно е така, защото реално ползваш чужди пари, пари които реално не притежаваш, но всъщност точно финансовата култура е важна, за да не се заробиш. В масовия случай кредит взимат хора, които не могат да си го позволят - потребителските кредити от типа - за нов телефон,за покриване на текущи сметки, за храна дори.

# 709
Това последното не бих се учудила ако е български феномен.

# 710
Мило, аз работя в училище.

Не може да бъде! И какво по-точно? Сега остава да кажеш, че преподаваш математика Joy

Ей с тия Фурли ми стана много интересно, никога не бях ги чувал дори. Ей сега ще взема да отида да купя на жена ми една такава, докато не е свършил 8 март.

Честит ви празник на всички!

# 711
Аз не обяснявам на някой от Северозапада как в София и Пловдив парите текат направо (сравнително).

Много ми харесва това, което пишеш и подкрепям всичките ти мнения. Но за Пловдив определено си в грешка, в скалата на доходите не сте на второ място след София, а далеч далеч назад, може би някъде в средата на таблицата, говоря за България естествено, щото за някоя друга страна от ЕС сигурно и в най-мизерното им село доходите са няколко пъти по-високи от пловдивските.

# 712
  • София
И аз се зачудих каква е тази вноска, която е едвам 4%?  Thinking  Или трябва да имаш пет цифрен доход или месечната вноската е под 100 лева? Какъв е този ИК?

Е, обясних, че когато теглих кредита банката не ми позволи вноската да е повече от 30% от дохода ми тогава. Това беше консервативно тяхно решение. Можех да плащам повече и съответно изплатих за 4 години 70% от главницата. В момента съм я намалила много, предоговорих лихвата (от 8.7% на 6%) и срока на кредита и вноската е много малка, а и доходите ми от 2009 г до момента са се увеличили повече от два пъти.

Затова смятам за безмислено оттук нататък да погасявам предсрочно главницата, защото месечните вноски, които ще си спестя не биха ми вършили работа....т.е. няма да ми променят живота. В същото време погасяването на сумата от главницата накуп би ме лишило например от парите за почивките ни през годината.

И пак уточнявам имаме на депозити пари, с които при нужда, можем в рамките на 24 часа да си погасим всички депозити. В същото време ако останем без работа и двамата, бихме могли да живеем без приходи и да си плащаме кредитите за период от 1 година. За нас това пък е финансова сигурност и причината да предпочитаме да си имаме наши пари настрани и да ползваме чужди за някои по-големи покупки като жилище и кола.

# 713
Пани, не зная как, но зная, че веднъж попаднеш ли в кредитната спирала, завърта те.
Аз пък си мисля, че използваш термините без изобщо да ги разбираш.

Кредитна спирала и теглене на кредит са съвсем различни неща.

Да си купиш ТВ на кредит и да си го изплащаш 24 месеца, вместо 24 месеца да пестиш пари, за да си го купиш след 2 г., не е кредитна спирала.

Кредитна спирала e когато имаш непрекъснато увеличаващо се съотношение на задължения спрямо активи. Рано или късно се стига до неплатежоспособност.

Нелепо е да се проповядва, че всяка покупка на кредит неминуемо те вкарва в кредитна спирала. Просто има хора, които могат да управляват рационално финансите си и такива, които не могат.

Касита: За себе си установих, че най-спокойните във финансов аспект са тези семейства, които живеят в собствено жилище
Ама ти сериозно ли? Извинявай за иронията, но.... трудно ми е да се сдържа. Наистина ли хората със собствени жилища са по-спокойни? Сега остава само да кажеш, че да спечелиш 5 млн. лв. от тотото е страхотно и вече наистина ще ме шокираш. Досега все си бях мислел, че кредитите са дар от Бога и всички семейства, които нямат ипотечен кредит, страдат много от това. Внимавай следващия път като казваш такива революционни истини, че наистина е шокиращо.

Последна редакция: нд, 08 мар 2015, 14:18 от nofelet

# 714
Повечето от вас предполагам имат константни доходи в рамките на една година. Изключвам хората, които правят инвестиции във финансови инструменти, Форекс пазара, акции или въртят някакъв бизнес, където им трябват оборотни средства.

Та, в този ред на мисли, нека предположим, че имате годишен доход в размер на X лева. Постоянните ви месечни разходи също са едни и същи, с леки колебания през различните месец- битови сметки, храна, облекло, транспорт, забавления. Някои видове разходи могат да са колебливи по ваше желание, именно харочовете  за дрехи и забавления, от където могат да дойдат спестяванията или преразхода. Ако обаче си купите стоки на изплащане, в рамките на година- две, вие изплащате лихви, които са допълнителен разход, който добавяте към останалите. Това са пари, които можете да спестите.

Има един блог на Рая Христова, там тя обяснява неща доста добре http://kadebg.com/author/

Ама ти сериозно ли? Извинявай за иронията, но.... трудно ми е да се сдържа. Наистина ли хората със собствени жилища са по-спокойни? Сега остава само да кажеш, че да спечелиш 5 млн. лв. от тотото е страхотно и вече наистина ще ме шокираш. Досега все си бях мислел, че кредитите са дар от Бога и всички семейства, които нямат ипотечен кредит, страдат много от това. Внимавай следващия път като казваш такива революционни истини, че наистина е шокиращо.

Съгласна съм с Касита . Живяла съм под наем, с ипотечен кредит и вече със собствено жилище. Ами най-спокойно и сигурно се чувствам сега.

А ти, nofelet , изключително неловко се опитваш да манипулираш мненията, които не ти изнасят, дори вкарваш мисли и разсъждения, които никой той не е изписал.

# 715
Аз не обяснявам на някой от Северозапада как в София и Пловдив парите текат направо (сравнително).

Много ми харесва това, което пишеш и подкрепям всичките ти мнения. Но за Пловдив определено си в грешка, в скалата на доходите не сте на второ място след София, а далеч далеч назад, може би някъде в средата на таблицата, говоря за България естествено, щото за някоя друга страна от ЕС сигурно и в най-мизерното им село доходите са няколко пъти по-високи от пловдивските.

Статистиката е стъкмистика, но не е статика.
По критерий средна заплата Враце е супер напред заради единия АЕЦ.

Loriyn, защо всичко измерваш в пари? А даже и не го измерваш правилно.

# 716
  • София
... Има един блог на Рая Христова, там тя обяснява неща доста добре http://kadebg.com/author/...
Не успях да прегледам всичките ѝ публикации, но прочетох одисеята с кредита и наема. За мен това е пример как някой е изтеглил кредит без да прецени рисковете и възможностите си, без да си изготви вариант Б, ако нещо се обърка.

# 717
... Има един блог на Рая Христова, там тя обяснява неща доста добре http://kadebg.com/author/...
Не успях да прегледам всичките ѝ публикации, но прочетох одисеята с кредита и наема. За мен това е пример как някой е изтеглил кредит без да прецени рисковете и възможностите си, без да си изготви вариант Б, ако нещо се обърка.

Прочети й книгата. Там тя обяснява как е правила грешки и след това как е излизала от тях. Обяснява и как може все пак да се спестява, когато човек е с ниски доходи. Полезно четиво е  Naughty

# 718
  • София
Сигурно е така, щом е успяла да се измъкне. Коментирах само факта, че през 2009 тя е изтеглила кредит, който не е бил по силите ѝ.

# 719
Ако обаче си купите стоки на изплащане, в рамките на година- две, вие изплащате лихви, които са допълнителен разход, който добавяте към останалите. Това са пари, които можете да спестите.

Има един блог на Рая Христова, там тя обяснява неща доста добре http://kadebg.com/author/

Съгласна съм с Касита . Живяла съм под наем, с ипотечен кредит и вече със собствено жилище. Ами най-спокойно и сигурно се чувствам сега.

А ти, nofelet , изключително неловко се опитваш да манипулираш мненията, които не ти изнасят, дори вкарваш мисли и разсъждения, които никой той не е изписал.
Лорийн, ще го кажа по-просто, щото явно ти е сложно.

Да кажеш "най-спокойно се живее в собствено жилище без ипотечни кредити" е като да кажеш "небето е синьо, гората е зелена, и да е слънчево е много по-хубаво отколкото да е облачно". Може да се замени и с "да си млад и здрав е много по-добре отколкото да си стар и болен".

Та... толкоз с революционните истини.

А иначе по въпроса за кредитите. Само едно не разбирам.

Защо се опитвате да убеждавате хората, че е тъпо да си купиш ТВ на изплащане.

От вас ли искат тези пари като безлихвен заем?
Молят ви да им купите ТВ ли?
Държавата ще им купи ТВ с парите от детските за децата ви ли?
Бойко Борисов ще спре да строи магистрали, за да отпусне пари на онези лоши хора да си купят ТВ ли?

Или простичко да попитам...

Защо толкова много обичате да правите чуждата сметка?

Иначе, без ирония, кредитът и банковото дело са сред фундаментите на пазарната икономика. Не се опитвайте да спрете гората да се разлиства. Пестете си и си купувайте апартаменти и телевизори Х години след като сте проявили желание да притежавате такива. Не ви убеждавам да не го правите Simple Smile

Ама и вие не ме убеждавайте да спестявам 10 г., за да си купя автомобил Simple Smile

Би било прекрасно, ако повече хора гледаха повече в собственото си канче и в собствения си баланс, отколкото в чуждия.

Аз лично, докато някой не дойде да чука на моята врата за кредит, ми е все едно как си харчи парите и какви кредити тегли и как си управлява активите.... Боли ме... шлиферът за него.

Е, виж, ако дойде от мен да иска, тогава вече е по-различно. Щото, ако ще плащам, няма как да не поръчвам музиката.

Общи условия

Активация на акаунт