Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 656
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 735
Напълно подкрепям nofelet.

С уредите на изплащане също - защо да затворя пари накуп или да ги събирам постепенно с месеци, щом мога да го взема без лихва на изплащане? Какво значение има, щом мога да си го позволя? Не схващам. Посочете ми една логична причина защо примерно да дам 700 лв. за миялна днес и да не мога да ги ползвам като оборотни, вместо да я взема на изплащане, да ми пести вода през всичките тези месеци и да дам сумата на части. Или да отделям същите тези суми "под дюшека" и да хабя яко вода, миейки на ръка?

Ти, имаш бизнес, на теб ти трябват оборотни средства.
Моят доход е константен за годината, от трудови доходи. Ако ги купя на изплащане, оскъпяването за мен е разход на годишна база. Ако тези 700 лв ги вложа в нещо, от което да спечеля повече отколкото лихвата по изплащането ще съм на плюс и тогава ще купя стоката на изплащане. Ако обаче не инвестирам в нищо, то тогава нямам сметка да влизам допълнително в разход. Друг е въпросът, че всеки има граница на възможностите си. Сумата от 700 лв. не е необходимо да я събирам няколко месеца, тя ми е по възможностите в рамките на месеца да си купя нещото, така че още веднъж се обезсмисля оскъпяването с купуване на изплащане.

Loriyn... аз пак да кажа, че не всичко е пари... Понякога с кредита не пестиш пари, но пестиш време, нерви, други ресурси.
Да кажа и аз - не говорим за клиничните случаи, които в крайна сметка не са толкова голям процент.

# 736
НСЧ е доста права .  bouquet

Затова и попитах как се вземат и се събират 300-350 000 докато плащаш наем по 18-20 000 на година ? Но никой не се постара да ми отговори ,освен Касита ,която предложи да си плащам наема и да не купувам жилище като нямам събрани парите накуп.

Напротив, аз писах по-напред. Няма как да стане. Тегли се ИК.
Да ,но ти си на същото мнение като мен .

Аз питах много по знаещите какви са механизмите и какво ми убягва ,че не мога да заделя едни пари ей така и да съумея да изплатя къщата си купувайки я . Затова си и питам  Peace

Можеш. Започваш да спестяваш от ранна детска възраст и по някое време ще събереш 350К. Защо се правиш на луда? И аз искам да живея в имение на Нантъкет, но е ясно, че със спестяване няма да мога да си го купя в този живот. Даваш фрапантен пример. А това, което казах за спестяването беше принципно, приказката тръгна от питането какво ти дава пукупката на лизинг.

# 737
Пани, не зная как, но зная, че веднъж попаднеш ли в кредитната спирала, завърта те.
Аз пък си мисля, че използваш термините без изобщо да ги разбираш.

.............

Нито бъркам термините, нито да не съм играла филма "Кредит след кредита, мила моя майнольо".
Защото днес вземаш тв за 24 месеца, но утре вноската му почва да тежи, реинвестираш, теглиш нова шитня за нови 24 месеца, и после ново рефинансиране, и после ново, и после ново ....

И да, вярвай ми, че с малка заплата и собствен апартамент живеех спокойно в пъти повече отколкото с мноооого висок доход и сравнително малка ипотека, която на фона на получаваното на месец се равняваше на средно 7,5%. Сега отново с малък доход и собствено жилище ми е невероятно спокойно, защото и хляб да ям, пари не дължа, жилището е мое и имам, както писах и в друга тема, врата, която да затворя зад гъза си и гилотината "ипотека" не ми тежи.

Ако имаш нещо лично да ми казваш, това е вече друг въпрос. Изводите ми, ако не ти харесват, просто не ги чети.

# 738
Купуване без оскъпяване е друго  Laughing Разбира се, тогава е по-добре да разсрочиш парите. Друг е въпросът, че българските търговци са некоректни и в повечето случаи, оскъпяването е заложено в цената. Наскоро имах такъв случай- уж лизинг без оскъпяване, но се оказа, че цената на стоката е завишена с над 20%.

# 739
Купуване без оскъпяване е друго  Laughing Разбира се, тогава е по-добре да разсрочиш парите. Друг е въпросът, че българските търговци са некоректни и в повечето случаи, оскъпяването е заложено в цената...

E, ама важи и за тези с парите в брой, в този случай те са прекараните Simple Smile

За тези с оскъпяването, том вече човек си прави сметката, зависи колко е, ако е малко, пак бих избрала него, дори да ги имам в брой.

# 740
Аз питах много по знаещите какви са механизмите и какво ми убягва ,че не мога да заделя едни пари ей така и да съумея да изплатя къщата си купувайки я . Затова си и питам  Peace
Може бе.

Ето Минчо, строителен работник. На 23 заминал за Великобритания. Днес е на 39. Има два апартамента в София. Живее под наем в Южен Кройдън. Бачка 6 дни седмично от 20 години насам.

Двата апартамент са общо за около 300 000 лв.

Т.е. ако е за моженето, то всичко може.

Индивидуален въпрос е кой колко може, къде го може, как го може, колко го може и за кой кое си струва...

Минчо е много щастлив. Живее в 6 м2 таванска стая в Кройдън. В къщата има още 8 души. С една баня са. Няма ипотечни кредити. Няма никакви кредити. Бачка 6 дни седмично на обекти. В неделя пък коси градини или хамалства. 20 паунда взема за един час работа да качи едно пиано до втория етаж. Взема си 2 седмици почивка на година.

Ето, нали питаше Simple Smile Сега не казвай "ама аз...., ама аз...." То е ясно, че "ама ти...."

Въпросът беше "как", нали? Ето, отговорих ти как.

Не ми обяснявай, че този начин не ти допада. Ясно ми е Simple Smile

# 741
....
Можеш. Започваш да спестяваш от ранна детска възраст и по някое време ще събереш 350К. Защо се правиш на луда? И аз искам да живея в имение на Нантъкет, но е ясно, че със спестяване няма да мога да си го купя в този живот. Даваш фрапантен пример. А това, което казах за спестяването беше принципно, приказката тръгна от питането какво ти дава покупката на лизинг.
Това е реалността тук .Това са пари за жилище, което изисква стабилен ремонт след покупката и не е ново и не имение. Новите жилище ,бе нужда от ремонт са към 500 000 ,а именията са над 750 000  .
Просто е голяма сумата . Peace

# 742

Loriyn... аз пак да кажа, че не всичко е пари... Понякога с кредита не пестиш пари, но пестиш време, нерви, други ресурси.
Да кажа и аз - не говорим за клиничните случаи, които в крайна сметка не са толкова голям процент.

Ти си банкерка  Wink така, че не мога да приема за миродавно мнението ти.

Нерви ми се образуват, когато знам, че имам вземане- даване с банки относно кредити. Нямам как да ми се образуват нерви, когато знам, че сама разполагам със средствата си и мога да си правя сметките без погасителни планове. Когато си бюджетирам разходите и си планирам кое след кое ми предстои да купувам и плащам, времето не ме притеснява. Пак казвам, зависи и от нивото на доходите. В рамките на 20 000 лв непредвиден разход не може да ме изненадат.

# 743
Нофелет , да ти кажа ,че познавам Минчо лично ,няма и да ми повярваш ,но неговият живот не ми го хвали.
 Peace

# 744
Пани, не зная как, но зная, че веднъж попаднеш ли в кредитната спирала, завърта те.
Аз пък си мисля, че използваш термините без изобщо да ги разбираш.

.............

Нито бъркам термините, нито да не съм играла филма "Кредит след кредита, мила моя майнольо".
Защото днес вземаш тв за 24 месеца, но утре вноската му почва да тежи, реинвестираш, теглиш нова шитня за нови 24 месеца, и после ново рефинансиране, и после ново, и после ново ....

Просто казвах, че да напишеш "без ипотечен кредит в собствено жилище се живее по-спокойно" е като да напишеш "да си здрав и млад е много по-добре отколкото да си стар и болен"

Т.е. иронизирам откриването на топлата вода и публикуването на революционни разтърсващи истини.....

Болднатото си е индивидуално решение за всеки. Някой ще направи болднатото, друг няма да го направи. Някой ще рефинансира неизгодно, друг ще рефинансира изгодно. Някой ще прецени риска правилно, друг ще го прецени неправилно.

Искам да кажа - обобщаваш. Винаги грешен подход.

# 745
Нали за това е темата- управление на финансите?
Разбирам, че има хора, които не искат да си управляват финансите, а искат да им излизат сметките  Thinking и тогава обясняват, че кредитите са решение  Tired

# 746
Аз пък се чудя на Минчо като е такъв работлив и спестовен защо не е взел кредит във Великобритания и не си е купил жилище там, ами се е заврял в тавана за да изплати две жилища в България. Щом е живял от 23 до 39 г. в друга държава, вероятността да се върне той или децата му в тези жилища силно клони към нула.

# 747
Т.е. нищо не казваш, защото има хора, включая в това чисто и себе си, за които ипотеката беше като за други изплащането на плазма за 24 без оскъпяване. И докато не ми се махна тази вноска, която писах вече, беше 7,5% средно от дохода ни на месец, спокойно не може да се каже, че съм спала.

# 748
Нека спрем да разубеждаваме Касита, Лорийн и всякакви други консервативни финансистки в необходимостта да имат експанзивни лични финанси Simple Smile

Не печелим от това.

Ако целият народ почне да иска кредити, лихвите ще се повишат. И сега са достатъчно високи.

Тъй че колкото и да са ми допотопни доводите им, радвам им се Simple Smile

# 749
Не зная, радваш ли ми се, или по-скоро ми завиждаш.

Общи условия

Активация на акаунт