Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 611
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 825
Джули, за 20 хил - определено потребителски.
Ние точно за 20 хил теглихме ипотечен от ДСК - е няма такова дърво, такава лихва, застраховка, срок, наказания и още какво беше.

Най-голямото финансово семейно постижение ни е, че успяхме да го пренесем в потребителски в друга банка!

Калкулатори има на сайтовете на банките. По-точно препоръчвам Си Банк.
Тук изниква въпроса защо като го теглихте не ползвахте тези калкулатори, които сега съветваш Мис Джулай да ползва и се набутахте с толкова "голямо дърво"  ooooh!

Аз пък не я съветвам нито за потребителски, нито за ипотечен. Щото без цифри... как да я посъветвам?

Съветвам я да извади калкулатора и да види тези 20 000 лв. колко ще й струват при единия и колко ще й струват при другия (с всички такси естествено).

И да реши въз основа на това.

Само така казано "Оооо, за 20 бона - задължително потребителски" е необосновано. Няма такава автоматична логика "за Х лв. потребителски, пък за Y лв. ипотечен".

Първо числата, после съветите, би трябвало да е последователността.

# 826
  • София
Теглихме го така защото само такива бяха условията за закупуване на общинско жилище в онзи момент.
А моментът беше важен, защото след това се вдигнаха цените.

# 827
. Положителното на потребителския е, че не ипотекирам имот и при невъзможност да изплащам кредита, мога да прехвърля имота на чуждо име, за да не ми го възбранят и продадат на публична продан. При ипотечния нямам избор, като имота е ипотекиран вече.
Железен довод. Досега не се бях сетила за това, но е железен.
Човек трябва да е готов за най-лошия вариант.

# 828
Теглихме го така защото само такива бяха условията за закупуване на общинско жилище в онзи момент.
А моментът беше важен, защото след това се вдигнаха цените.
И въз основа на това реши, че и днес в случая на Мис Джулай задължително потребителският ще излезе по-евтин от ипотечния?????

Т.е. щом в твоя ограничен и уникален случай е било така, и сега, години по-късно за друг ограничен и уникален случай ще е същото??

Е, шапка ти свалям за "консултациите".

# 829
Ти пък си голям консултант, с толкова свободно време, че се оля от логорея в темата. Не може да се отрече, че около 40% от нещата, които си написал, са верни, но за сметка на това пък останалите 60% са такива глупости, та се смях с глас.

На добрите консултанти времето им е скъпо и те не го пилеят по форуми.

# 830
Мецане, когато нямаш нищо за казване по същество, а влезеш на някого с очевадната и единствена цел просто лично да се заядеш..., това какво говори?

Не знам какво те занимава моето време и за какво си го ползвам... Не разбирам с какво ти пречи избора ми за какво да си ползвам свободното време.

И ако смяташ, че някъде съм казал някаква "глупост", достойно е да я посочиш и да изложиш контрааргумент.

В противен случай остава впечатлението, че нещо лично те дразня. В което няма лошо, ама.... един зрял мъж би трябвало да контролира емоциите си по-добре.

Владей се Simple Smile

# 831
Каква глупост е написал nofelet? Всичките му мнения са точни / и не само в тази тема/ и най-вече няма лични нападки.

# 832
Не, аз сигурно и глупости съм казал, но все пак е хубаво, когато кажеш, че някой говори глупости, да посочиш глупостта и да я обориш Simple Smile

Инак е очевадно лична нападка, продиктувана от някаква лична неприязън.

А ние в този форум не сме, за да се харесваме и да си ставаме приятели, все пак Simple Smile

В случая единствното, което казвам, е че без числа и цифри всеки съвет в полза на потребителски или ипотечен кредит е върло безотговорен и некомпетентен.

Мис Джулай ясно каза, че "за сега сметките ми са груби" и че към момента самата тя не знае каква ще е цената на двата кредита. Първо каза 4000, после ми се стори, че каза 3000. Хубаво е да знае разликата точно, за да се стъпи на твърда почва, като ще си даваме съвети Simple Smile

# 833
  • София
O, хайде стига си се заяждал нофелет.
Наскоро гледах условия по ипотечни и пак бяха дървени.
Уж лихвите са по-ниски, обаче пак ти слагат няколко такси, застраховка и т.н. и сумата годишно пак става по-голяма.

# 834
Не се заяждам. Просто казвам, че говориш наизуст. И то е така.

Знаеш ли за коя банка говори Мис Джулай?
Знаеш ли какви са й таксите?
Знаеш ли колко са й таксите?

Не.

Но съвети даваш Simple Smile

# 835
  • София
Може пък и да греша. Току-що сметнах на калкулаторите на СГЕ ипотечен и потребителски за 20 х за 120 мес. и ипотечния излезе с 5 бона по-евтин. 27700! Ужасно евтино даже!
Навремето ние бяхме подписали за 20 000 да върнем 45 000! Shocked

# 836
Може пък и да греша. Току-що сметнах на калкулаторите на СГЕ ипотечен и потребителски за 20 х за 120 мес. и ипотечния излезе с 5 бона по-евтин. 27700! Ужасно евтино даже!
Навремето ние бяхме подписали за 20 000 да върнем 45 000! Shocked
Peace

Мхм.

Тия 5 бона, ако са разлика в ГПР, а не просто разлика в лихва+главница.....за мен лично са си огромна разлика.

Т.е. аз при 5 бона разлика за 20 000 лв. кредит и то на база ГПР (т.е. калкукация с всички замесени такси) определено бих избрал ипотечния.

# 837
Че вие сега ли открихте топлата вода, установявайки, че ипотечните кредити са по-изгодни от потребителските?

Каква глупост е написал nofelet? Всичките му мнения са точни / и не само в тази тема/ и най-вече няма лични нападки.

О, да, добре.

Усещам навлизането на платенето писачи.

# 838
То май това всички го знаят. Поне си мисля, че е очевадно.

Но има някои, които проповядват тезата "колкото и скъп да е потребителският, аз имота си няма да заложа".

Те са ми мишената в момента Simple Smile

# 839
...Даже не са идвали в България като са ги купили...

Ясно, за такива не знам. Аз имах предвид масовите сделки на хора, които са си тук Peace

Общи условия

Активация на акаунт