Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 601
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Ние все още си застраховаме сами апартамента, след като махнахме ипотеката.
Обаче банката го застраховаше само при нейна фирма, за двойна и тройна сума!

# 871
  • София
Нали? Нали? Обаче, да ти кажа под сурдинка, nofelet, бая народ се усети какво е да плащаш застраховка на имота си, когато на осми юли м.г. половин България преживя Оная Градушка.
То и каското се оказа благина.
Права си по принцип, но не и в тукашните условия.

Ние още сме с надупчена кола, защото имахме записан час за ремонт за този януари, но в последния момент официалния сервиз ни сюрпризира, че спира да работи по застраховани коли.  Намерихме друг, който още ни размотава. Непрекъснато правят огледи на колата, които не водят доникъде.

Опитах се да застраховам къщата и имуществото, но се оказа, че трябва да имам фактури за всичко, за да ми признаят щетите. А аз нямам, разбира се.

# 872
Скрит текст:
Нали? Нали? Обаче, да ти кажа под сурдинка, nofelet, бая народ се усети какво е да плащаш застраховка на имота си, когато на осми юли м.г. половин България преживя Оная Градушка.
То и каското се оказа благина.
Права си по принцип, но не и в тукашните условия.

Ние още сме с надупчена кола, защото имахме записан час за ремонт за този януари, но в последния момент официалния сервиз ни сюрпризира, че спира да работи по застраховани коли.  Намерихме друг, който още ни размотава. Непрекъснато правят огледи на колата, които не водят доникъде.

Опитах се да застраховам къщата и имуществото, но се оказа, че трябва да имам фактури за всичко, за да ми признаят щетите. А аз нямам, разбира се.

Shocked Ужас.... ей това е българският застраховател.
Как така ви отказаха да оправят колата? Нали затова е застрахована?!
Айде, за къщата е нормално да искат документ за собственост, ама и за имуществото в нея ли? Мебели, техника?

# 873
Аз си застраховам апартамента без някой да ме задължава.
В мой интерес е. Peace

# 874
Хм, вярно, че отидох немедлено при застрахователя си, но колата ми влезе за поправяне на щетата от градушката в средата на август.

# 875
И аз имах застраховка за къщата и когато накакъв кретен беще задигнал златните ни бижута застрахователят ми плати дори повече, отколкото струваха. И то без фактури - бях описала примерно висулка с форма на сърце с тегло около три грама и т.н.
Обаче в Бг като знам какви измамници са застрахователите....май наистина не си струва да се застрахова човек.

# 876
И аз имах застраховка за къщата и когато накакъв кретен беще задигнал златните ни бижута застрахователят ми плати дори повече, отколкото струваха. И то без фактури - бях описала примерно висулка с форма на сърце с тегло около три грама и т.н.
Обаче в Бг като знам какви измамници са застрахователите....май наистина не си струва да се застрахова човек.

За коя държава става въпрос?

# 877
Канада. Бах впечатлена, че не ми искаха фактури. Имах една снимка с един златен кръст и един пръстен и я дадох като доказателство и това беще. Бях описала около 15 бижута. Посъветваха ме да си снимам всички бижута (което още не съм направила Embarassed). А фактури нямах, защото бижутата бяха подаръци за дъщеря ми от кръщенето й.

# 878
Канада. Бах впечатлена, че не ми искаха фактури. Имах една снимка с един златен кръст и един пръстен и я дадох като доказателство и това беще. Бях описала около 15 бижута. Посъветваха ме да си снимам всички бижута (което още не съм направила Embarassed). А фактури нямах, защото бижутата бяха подаръци за дъщеря ми от кръщенето й.

Супер! Някои неща са със сантиментална стойност, т.е. нямат цена, но когато има закони и бъдеш компенсиран, липсата се понася много по-лесно! Говоря единствено за материалните неща!

# 879
За 20к лева не бих се замислил и бих взел потребителски пред ипотечен. Пресен пример ще ви дам. Аз бях с ипотечен кредит от Пощенска от началото на 2008г., но скоро го махнах и го смених с потребителски кредит от Райфайзен. Самата мисъл, че имаш ипотека е някак си натоварваща, поне при мен беше така. Със съпругата ми имаме прилични доходи и не ни е проблем да плащаме ипотека, но в този живот няма нищо сигурно и днес си добре, а утре на дъното. Както казаха и нагоре в темата при потребителски единственото жилище трудно биха го взели при спиране на плащанията.  Моите разсъждения бяха в тази насока и именно заради това реших да се отърва от ипотеката. Отделно от Пощенска ме дразнеха много с това, че при кризата много лесно вдигаха лихвата, а сега се ослушваха и чак като им казах, че ще рефинансирам почнаха да ме увещават и да предлагат сваляне. При кредит с ипотека бумащината е доста сериозна и първоначалните разходи са големи, при потребителски е неимоверно по-лесно. Аз взех точно този потребителски, който е с доход над 1400 от Райфайзен, всичко стана много бързо за 4-5 дни от пускане на заявлението и превода на парите по-сметката ми. Да има застраховка, като може да се избере живот или злополука, но сумата е пренебрежимо малка и се слага още в началото и се разхвърля във вноските. При мен за 33000лв. застраховката беше 330лв. за периода от 4,5г. Самото теглене на кредит бил той потребителски или ипотечен си е натоварване  и стрес, но понякога е неизбежно. Аз лично мисля да махна и този кредит възможно най-бързо и в бъдеще да тегля какъвто и да е кредит в краен случай. В конкретния случай за споменатата сума съм твърдо за потребителски, но всеки си има глава на раменете. Успех……………   Grinning

# 880
Само не ми става ясно, това рефенансиране ( смяна от един тип кредит към друг) не идва ли с допълнителни разходи  newsm78
А при потребителски кредити, няма ли обезпечение на кредита, едва ли банката раздажа пари без обезпечение...

# 881
digeorgiev, целият ти ИК ли беше за 33 000 лева или токова ти беше останало, след като го рефинснира с потребителски?

# 882
Има само заличаване на ипотеката, но там сумата е пренебрежимо малка (при мен беше 260лв.) със сравнението с наказателните лихви , които събираха банките. В Пощенска тази лихва беше 4% и си я плащах върху всяка предварително погасена сума, но ги премахнаха със закона от миналата година. А за кредита в Райфайзен има само залог върху бъдещи вземания, тоест условието е да ти минава заплатата от там. Няма никакви други условия само да ти е достатъчен дохода и максимално възможната отпусната сума е 40000лв.

# 883
Не, ипотеката ми беше за 40000 евро, но през  годините връщах предсрочно до колкото ми беше по-силите.  Simple Smile

# 884
Само не ми става ясно, това рефенансиране ( смяна от един тип кредит към друг) не идва ли с допълнителни разходи  newsm78
А при потребителски кредити, няма ли обезпечение на кредита, едва ли банката раздажа пари без обезпечение...

Не е задължително да е смяна на типа на кредита. Може да от същия тип, може да е от друга банка, може да е от същата. Идеята е отидеш на по-добри условия. И да, има разходи. Ако го рефинснсираш от друга банка в повечето случаи е като да теглиш нов кредит. За това трябва много внимателно да се смята, защото понякога се губи финансов смисъл.

За потребителските кредити- зависи от размера и от дохода. Там в повечето случаи искат гаранти, които носят наравно с кредитоискателя отговорност пред банката. Но някои банки в определени случаи не искат поръчители- зависи от дохода и размера на кредита. Определено става по-бързо и разходите по тегленето са далеч по-ниски, общо взето само таксата на банката. Но пък е почти два пъти по-скъп, ако се сравнява по ГПР.

Общи условия

Активация на акаунт