Щастие омайва ни сега - затуптяха Септемврийски сърчица! Тема 2

• 30 308
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
За фолиевата киселина - не може да се предозира с нея. Организмът сам изхвърля ненужното  Peace
Относно чайовете - доколкото знам, не всички чайове са подходящи за бременни. Четете преди да пиете  Peace
Фрешовете е добре да не се пият на празен стомах, тъй като е възможно да го раздразнят.

# 196
  • Варна
Да попитам по - запознатите, защото и аз започнах да се обърквам с ФМ и БХС.

БХС разбрах за какво е, последната ФМ също - в която се виждат всички органи на бебчето и крачета, ръчички.. обаче първата ФМ за какво е? Какво се вижда на нея? Сърцето ли?

Феталната морфология между 11-14 г.с. (оптимално около 12-13 г.с.) се използва за оценка на основните органи и структури на плода. На този ранен етап от развитието на бремнността се прави оценка на главата, орбитите,  предна коремна стена, стомаха, пикочния мехур, крайниците. Определя се локализацията на плацентата и броя на съдовете в пъпната връв.

Прегледът на феталната морфология между 11-14 г.с. позволява диагностицирането на някои големи структурни аномалии на плода. Ранното диагностициране на тежки и несъвместими с живота аномалии дава възможност за прекъсване на бременността в по-малък гестационен срок, което е свързано с по-нисък риск за бременната. В допълнение, специализираният ехографски преглед между 11-14 г.с. се използва и за измерване на дебелината на нухалната транслуценция, както и за оценка на феталната носна кост. Последните два ултразвукови маркера представляват ефективно средство за ехографски скрининг за хромозомни аномалии в ранните срокове на бременността, вкл. за синдром на Даун. Плодът обаче е твърде малък между 11-14 г.с., което налага повторна оценка на феталната морфология в по-късен срок на бременността.

Феталната морфология между 18-23 г.с. (оптимално около 20-22 г.с.). е втория важен ехографски преглед през бременността. Специализираното ултразвуково изследване в този гестационен срок позволява внимателно оглеждане на всички органи и структури на плода, вкл. преглед на феталното сърце (т.нар. фетална ехокардиография), както и на лицето на плода. По правило феталното сърце и лице са трудни за оглед в по-ранните срокове на бременността. Следователно, между 18-23 г.с се изключват или установяват по-голямата част от възможните за диагностициране структурни аномалии на плода. В допълнение, в този гестационен срок се извършва и ехографски скрининг за хромозомни аномалии на плода, както и ехографски скрининг за преждевременно раждане чрез измерване на дължината на маточната шийка. В някои по-редки случаи е показано и Доплерово изследване на кръвотока между майката и плода.

Феталната морфология между 28-32 г.с. (оптимално около 28-30 г.с.) е третия по-важен ехографски преглед през бременността. Постепенно големината на плода нараства, което позволява по-лесното диагностициране на някои по-редки и/или по-дребни структурни аномалии. От друга страна, някои дефекти по начало имат по-късна изява и практически могат да бъдат диагностицирани едва в трети триместър. Допълнително предимство на специализираното ултразвуково изследване между 28-32 г.с. е възможността за адекватна оценка на темпа на фетален растеж и развитие, както и извършването на някои високо-специализирани ехографски прегледи като Доплерово изследване на кръвотока в майчино-феталната и фето-плацентарната циркулация. Поради напредналия гестационен срок обаче, значителната калцификация на костите и често неблагоприятното разположение на плода, ултразвуковото изследване в трети триместър има и своите ограничения.

# 197
Момичетa, много съм притесненa. Синa ми донесе вирус от яслaтa и вече три денa по предписaние нa лекaр се опитвaм дa се лекувaм с пaрaцетaмол, хомеопaтия, бaбини илaчи и т.н. Но нещaтa се влошихa - синусите ми се възпaлихa и от днес и гной излизa от тях зaедно с другите секрети. Поддържaм темперaтурa около 38 грaдусa. Говорих с личнaтa ми лекaркa (гинекологa ми е следобед и тогaвa ще й звъннa и нa нея), кaзa че трябвa дa зaпочнa aнтибиотик - Зинaт. Първо предложи Aугментин, но aз лятото нaпрaвих aлергия от него. Решихме в крaйнa сметкa дa говорим с гинекологa ми първо. Много съм притесненa, не ми се искa дa пия aнтибиотик в толковa нaчaлнa бременност, но знaм еднa инфекция е много по-опaснa зa плодa от aнтибиотикa Sad

# 198
Мами, извинете за въпроса, но горе-долу какво струват тези изследвания, които Pepsilight  така добре описа? аз такива не съм си правила с предните бременеения .

# 199
Момичетааааааа  Heart Eyes  bouquet Heart Eyes Не съм ви забравила, чета си ви   bouquet Добре дошли на всички нови и честито за видяните сърчица. На няколкото случая с тъжен край пожелавам съвсем скоро всичко да се получи отново и вече нормално  Hug
Аз съм пак на преглед другият петък, нямам търпение и бащата най-сетне ще дойде с мен и все ме пита кога ще ходим  hahaha Не ви писах много дълго, защото нямах време на да се спра от работа на изпит, учене, ядове и така като се спирах за малко или заспивах или страшно ме мързеше да гледам камо ли нещо друго да правя Joy Успех и занапред на всички ни, лек и спокоен ден   bouquet

# 200
Шмокси - права си, инфекцията е по-лоша, както и високата температура.
не се притеснявай излишно, с предната бременност и аз пих АБ заради синузита, нямаше как.
В крайна сметка всичко беше точно
Блaгодaря ти много зa коментaрa Simple Smile В кой месец или коя седмицa беше кaто пи aнтибиотик? Aз също пих с преднaтa бременност, дори и в болницa лежaх нa венозен aнтибиотик, но беше в шести месец, a кaкто знaем тогaвa плaцентaтa предпaзвa плодa от химиятa. Но сегa още нямa плaцентa и зaтовa съм много притесненa Sad

# 201
Здравейте Simple Smile
И ние очакваме нашето бебче през септември. Това ми е трета бременност, но се чувствам все едно е за първи път  Embarassed Каката е почти на 7 години и септември живот и здраве ще е в първи клас, а малки е на 5г и половина Simple Smile

# 202
Здравейте, болните бързи да оздравяват.

Аз днес съм по-добре. Направо не се чувствам бременна, което не знам добре ли е, не е ли.  ooooh!

# 203
Как сте днес, мами?
Шмокси, скорошно оздравяване!
Много се радвам за всички, които са чули сърчица! Дано има и още близнаци в групата.
Аз имам адско главоболие вече трети ден. Точно мислех, че съм се отървала от гаденето, днес ми е много зле и ми се вие и свят. Не стига всичко, ми и гости чакаме довечера. Вече обмислям да поръчам китайско, толкова ми е зле.
Каненето на гости след ремонта се оказа по-тежко от самия ремонт, вечно има някой тук. ММ ще се пропие с това пиене от две чаши (нали не казваме още, та се правя че пия) Simple Smile
На работа пък започнаха да ме питат как е възможно все да ми е зле, всеки ми предлага различни хапчета.
Трагедията е пълна, дано вие сте по-добре  Hug

# 204
И аз се питам същото.Не ми се гади,не ми е лошо,гърдите ме болят леко,болки нямам.И на мен ми е странно,макар че с първата чак в седми месец ми пролича и нищо не усещах.В неделя ще видим какво ще каже гинеколога.

# 205
Ninnie, то от тази гледна точка е по-добре да кажеш. Аз работя с двама мъже, та....много разбиране не очаквам  Mr. Green

# 206
Ninnie, то от тази гледна точка е по-добре да кажеш. Аз работя с двама мъже, та....много разбиране не очаквам  Mr. Green
И около мен са само мъже колеги. Вчера ми носиха различни хапчета за главоболие, най-често ме съветват ракия да пия, за да се подсиля Simple Smile
И добре, че са мъже. С това постоянно гадене и непоносимост към миризми, ако имаше жена, вече щеше да се е усетила. Ще крия до последно, да видим кога ще се усетят Simple Smile

# 207
Шмокси,

родих декември, а пих АБ всред лято - юни/юли ще е било защото беше горещо. Не си спомням точните седмица и месец, но пак към началото(или средата) ще да е било.

# 208
Момичетата, които имаха зацапване - как вървят нещата? Спря ли ви? Еднократно ли беше? Аз имам вече 3ти ден сутрин и вечер. Пия си хапчетата ама не виждам ефект. Чак във вторник съм на лекар. Аз сега започвам 5та седмица и ми каза, че толкова рано няма много да се види, да си пия хапчетата и да не вдигам детенцето.
Първият ми тест в понеделник беше с бледичка втора черта. Днес направих пак и вече втората е по-ярка от контролната. Надявам се, че това значи, че хормона нараства и ембриона се развива...Добре, че си имам едно бебе, та не съм изпаднала в някоя депресия.

# 209
  • Варна
Мами, извинете за въпроса, но горе-долу какво струват тези изследвания, които Pepsilight  така добре описа? аз такива не съм си правила с предните бременеения .

При Доц. Балев във Варна, първи преглед е 70лв., следващите по 50лв.

Общи условия

Активация на акаунт