Щастие омайва ни сега - затуптяха Септемврийски сърчица! Тема 2

• 30 207
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!
Моята лична лекарка ми беше дала направление за преглед на 07.01., а когато отидох за второто направление за ЖК също ми каза, че трябва да са минали 30 дни от първото, иначе няма да го платят на гинеколога ми. След това и гинекологът ми потвърди, че е така.

Направи ми впечатление, че всички си записвате от рано часове за БХС и ФМ. Не знам как е в другите градове, но в София отидох директно в Майчин дом и веднага ми направиха ранния БХС, като даже и нямаше опашка. Добре е обаче, вашия доктор да ви направи ехографа, иначе в майчин дом трябва да платите за него 45 лв. + още 45 лв. са самия тест. Резултатите излизат след 3 дена.

# 586
  • Драгоман
Аз нямах проблем с това, двете направления са различни, биха направили проблем ако са за едно и също. Или просто на нея са й свършили бройките за месеца... Не знам каква е причината
Ами и аз не можах много да я разбера! Първия път изрично попитах дали може направление за потвържадаване на бременността, а не за ЖК. Тя вика ОК , после ще дойдеш за другото направление и не се притеснявай за бременните направленията за гинеколог са неопраничени.  Naughty А сега били неограничени, в смисъл като изтече едното, можело друго  Tired
Другата седмица пак ще се обаждам да говоря с нея.  newsm78

# 587
rumka833 , не си досадна, напротив, много полезна информация даваш, благодаря! Аз имам пик, но може ли да постнеш линка, с който да си проверя нещата, които са ми правени по ЗК? Много ще ми е полезно!  Hug

# 588
Аз не разбрах какъв е смисъла от това? Нали знаете какво са ви правили, какво се проверява друго?

Например правили са ми цитонамазка, аз знам, имам си резултата в мен, за какво ми е да проверявам в сайта на ЗК?

# 589
Аз май не знам дали ПИК и УКД е едно и също.

- Мисля, че ПИК е за НАП - с него си проверяваме дали са ни внасяни осигуровките, и какви осигуровки са внасяни. За проверяване на осигуровките, заплатите с ПИК се влиза от тук: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/login_pic.home?caller=home.magic

- УКД е за НЗОК - за проверка на това какви прегледи са ни извършвани, кога, имунизации, ако се отпускат лекарства с рецептурна книжка, зъболеря и от този характер. Също и за децата ни до 18 г. можем да проверяваме от тук.

Аз имам УКД (Уникален Код за Достъп), който взех от НЗОК. Влиза се от тук - https://pis.nhif.bg/main - като се кликва върху "Вход с уникален Код за Достъп". Тук установих, че съм била имунизирана.

за ПИК трябва да отида в НАП, за да видя кога, какви и дали ... са ми внасяни осигуровки, и евентуално да се опитам да си изчисля майчинството.

дано съм била полезна, но нека и другите мами пишат с информация  Hug

# 590
Благодаря за информацията. Аз мислех, че говорим за един и същи код, а то става въпрос за два отделни- за НОИ и за НЗОК  Hug
Много полезна информация. Тези дни като намеря време, ще отида да пусна заявления. Хубаво е да имаш наблюдения за тези неща и самият ти, за да знаеш все пак.

Последна редакция: пт, 13 фев 2015, 09:02 от Анонимен

# 591
Кодът за НАП е много полезен, аз също мисля да си изкарам, защото ще е добре да проверявам майчинството живот и здраве.

Аз за другия код се чудех, защото примерно при моята лична на вратата пише за кой набор има задължителни имунизации, та така де. Може би за някои ще е полезен.  Wink

# 592
Здравейте момичета Simple Smile  Днес ходих на лекцията на списание 9месеца в Варна , много бременни мами , чак се уплаших  #Crazy Интересно беше дават безплатно тяхно списание и книга дневника на мама - за децата до 3 години , прегледах ги има полезна информация , които са бременни за първи път , като мен   Laughing  От няколко дни много ми се спи и на мен снощи в 9.00 бях заспала , но вечер много се въртя и не спя качествено . Мъчи ме и една хрема втора седмица се боря с нея  Outta Joint  За прегледите на ЖК и при личен лекар не се плаща такса и на ме не ми искат пари , аз само не разбрах как така направленията за бременни са неограничени  newsm78 Ако искам да си пусна изследвания за стерилна урина от личния лекар ли да искам или от гинеколога ? и мога ли в същия месец да си взема направление и за очен лекар , че имах инцидент с едното око преди 2 месеца и трябва да ходя на преглед  newsm78 В такъв смисъл ли са неограничени направленията , не разбах  newsm78

# 593
Аз мисля да проверявам:

- дали всички изследвания, които са вписани, че са ми направено по време на бременността, реално са ми направени. Не съм съгласна да получават пари от ЗК, че са ми направили някое, а да не са го направили всъщност.

- да проверя дали няма да има дублиране с плащането - аз съм с кръвна група (0-) и предните пъти искаха някакви изследвания и някакви пари (забравих какво беше), но перфектно си спомням как от дума на дума се оказа, че нищо не трябва да плащам за това конкретно изследване. Не искам да се повтори същия филм: да искат пари и от мен, и от ЗК, за едно и също нещо.

Не че е фатално, нито пък ще обеднея, но все пак е добре пациентите да са информирани, това намалява злоупотребите от страна на лекарите.

Също (допълнително към темата) съм безкрайно възмутена за това, че личната ми лекарка е издавала и (то няма как иначе) подписвала от мое име, направление за децата ми, за които аз не съм знаела изобщо. Тъй като рядко използвам услугите й за направления за децата, поради мега-гигантските опашки пред кабинета, и часове на чакане. Представяте ли си случая, в който като погледнеш в справката на сайта на НЗОК и хоп! изведнъж се оказва, че моите деца са ползвали, ползвали, ползвали направления за педиатър кажи-речи всеки месец!!!!!

Накратко, такива неща мисля да проверявам.

# 594
Каква наглост!

vesi_mir Аз мисля, че гинеколога трябва да ти даде за урина и за очен лекар, те са си задължителни при бременност.

# 595
  • Драгоман
Здравейте момичета Simple Smile  Днес ходих на лекцията на списание 9месеца в Варна , много бременни мами , чак се уплаших  #Crazy Интересно беше дават безплатно тяхно списание и книга дневника на мама - за децата до 3 години , прегледах ги има полезна информация , които са бременни за първи път , като мен   Laughing  От няколко дни много ми се спи и на мен снощи в 9.00 бях заспала , но вечер много се въртя и не спя качествено . Мъчи ме и една хрема втора седмица се боря с нея  Outta Joint  За прегледите на ЖК и при личен лекар не се плаща такса и на ме не ми искат пари , аз само не разбрах как така направленията за бременни са неограничени  newsm78 Ако искам да си пусна изследвания за стерилна урина от личния лекар ли да искам или от гинеколога ? и мога ли в същия месец да си взема направление и за очен лекар , че имах инцидент с едното око преди 2 месеца и трябва да ходя на преглед  newsm78 В такъв смисъл ли са неограничени направленията , не разбах  newsm78
Ами да ти кажа това ми го изтърси личната като ходих за направление за гинеколог да ми се подвърди бременносттта, а сега ми казва, че докато не било изтекло това направление, не могла да ми даде друго  Crazy И аз незнам кое е истина и кое не е. Първата бременност си я следих изцяло на частно, а сега реших да се възползвам от Здравната каса и се почна с главоболията  ooooh!

# 596
Следващия път ще питам акушерката как са нещата по този въпрос с направленията .
Аз и друго се сетих да питам гледам някои са си записали час първо за БХС , не трябва ли първо да се направи ФМ и после по-преценка на лекаря и БХС  newsm78
Сиси , мисля , че ти беше питала за ФМ във Варна , аз утре ще се обаждам да си запиша при д-р Балев за другата седмица , похвалиха ми го няколко мами от форума и там съм решила , при него се записва една седмица по-рано само в петък рано сутринта .

# 597
Привет, докато се разпиша в темата, тя ще свърши. ПИК- а е много полезен код, аз го имам и знам кога какво превеждат като болнични. Освен това има и други функции, доколкото си спомням имаше нещо за пенсиите и разни такива.

Много странно ми звучи това, че личната ще дава направления на други деца с името на моето. Ако хвана моята в такава глупост, сигурно ще вдигна сериозен скандал.

Jen4et012, с предната бременност си взимах направленията за изследване на кръв и урина, тези които са всеки месец от гинеколога. А специално за очите от личната. Аз ходих, за да видят дали мога да раждам естествено, защото съм с 8 диоптъра късогледство.

vesi_mir ако не греша първо е БХС, първият е с изследването на нухалната гънка( дано правилно го казвам) и после е ФМ. Някъде гледах скоро поредността на изледванията. Ето линк: http://www.prenatest.bg/wp-content/uploads/2014/07/izsledvania-p … -bremennost-s.jpg

А някой мисли ли да прави този пренатест? В сайта пише, че е много точен за генетични заболявания и не вреди на плода по никакъв начин: http://www.prenatest.bg/polezna-informacia/izsledvaniya-po-vreme-na-bremennost/

# 598
Не би трябвало да ти отказват направления.Според мен просто не им се дават.Лекарите винаги гледат да си намерят някакво оправдание, само и само да спестят някое направление

# 599
  • Варна
Vesi_mir, за Балев се записва час на място рано сутрин в петък в Темелков. По телефона е много трудно.
Румка, ние с теб сме с еднакви надежди. И аз имам 2 момченца и се надявам сега да имам девойка, но усещането ми е за момче. Ти, какво чувство имаш за теб?
Аз бях онзи ден на преглед, чухме сърчицето. Засега вървим със седмица назад, но ще си наваксаме после. На ЖК ще се записвам в началото на март (11-12 г.с.), дотогава има риск.
Не пиша често, защото не се чувствам добре, това гадене ме убива. Дано минава скоро.
И още нещо щях да пиша. ПИК код освен за НАП има и в НОИ. Точно от там ви е нужен и в сайта на НОИ може да се проверяват документите и всичко свързано с майчинството. Дори може да си го изчислите.

Общи условия

Активация на акаунт