Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 224 080
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 3 780
Аха, 1 ден малко разклащане все още не е Великата депресия. Нищо чудно с това да се приключи. Като слушам коментари, увереността в способността на ЕЦБ да овладее всяко шоково движение, взима връх. А дългосрочните ползи от оздравяването на ЕЗ чрез напускане на слабите й звена са неизмерими.

Няма никакъв избор просто: или Гърция остава в ЕЗ при строги мерки за финансова дисциплина и вечен контрол, или излиза. В противен случай нищо не спира останалите проблемни икономики да последват примера й.

Нека не платят гърците. Просто чакам със затаен дъх да наложат мораториум на дълга и да национализират банките. Пък ако ще и да си останат в ЕЗ. Ще са част от нея само на книга. Те и сега бързо се превръщат в бяло петно на всички икономически карти.

# 3 781
Сигурно им е ясно, че всичко е буря в чаша вода.
Аз си мисля, че нищо няма да се случи. Гърците просто пак няма да платят.

Всъщност нищо особено не се случва на борсите, поне не в момента - вчера спад, днес леко възстановяване. Дали е изконсумиран ефекта, ще видим, пазарите са волатилни, но все пак драматични събития няма.

А гърците че няма д аплатят, няма, въпросът е как ще реагира ЕЦБ на това и дали ще ги обяви в дифолт или ще ги чака. МВФ май казали, че няма да казват "дифолт", ами някаква тъпотия "с отклонение" или нещо подобно.

# 3 782
Гърците просто пак няма да платят.
Няма такъв филм.
Влиза съдия изпълнителят и почва да описва или отписва:
-армия,
-чиновници
-привилегии
-заводи
-банки
-хотели
-долни гащи
-фусти
и т.н.
като свършат активите почват да работят за Шойбле и правнуците му.
не е сложно-нали си адвокат знаеш как е... Mr. Green

# 3 783
Хелимод, търсачката ли не ти работи?
Това най-вероятно е грешка, но виждам, че така или иначе вече са ти отговорили.

# 3 784
Ако на 20. юли не си внесат трите милиарда и половина към ЕЦБ, ЕЦБ няма право да им дава повече пари по ЕЛА.

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 14:18 от Анонимен

# 3 785
  • София
Гърците просто пак няма да платят.
Няма такъв филм.
Влиза съдия изпълнителят и почва да описва или отписва:
-армия,
-чиновници
-привилегии
-заводи
-банки
-хотели
-долни гащи
-фусти
и т.н.
като свършат активите почват да работят за Шойбле и правнуците му.
не е сложно-нали си адвокат знаеш как е... Mr. Green

Мислиш ли, че е възможно? Принципно така трябва, за да се знае, че чужди пари се връщат. За съжаление (според мен) отстъпката ще е от страната на кредиторите.  Tired

# 3 786
Герри, какъв съдия изпълнител?  hahaha

# 3 787
Герри, какъв съдия изпълнител?  hahaha
Ти си мислиш че няма кой да ги опише ли?
Мислиш, че няма механизъм за ТОВА?
Я пак?
 hahaha

# 3 788
Мислех, че се майтапиш, но ти май си сериозна в "намеренията" си.  Mr. Green ooooh!

# 3 789
Още слухове (според Гардиън): Ц. бил приел новата сделка и щял да ходи в Брюксел да я дискутира днес.

# 3 790
Аз четох в Гардиън, че е направено предложение от Брюксел и Ц. може довечера да пътува до там, но не че е приемал нещо.

Герри, знам че искаш да чуеш "Дойчланд, дойчланд, юберале..." пред Акропола, но няма да стане. Затова пък Apple и другите големи може да се намесят, точно както го направиха в Ирландия.  Flutter

http://money.bg/news/id_1169867392

# 3 791

Е добре де, не ми ли прочете внимателно предният пост? Казах съвсем ясно, че  QE няма алтернатива и естествено, че действа добре, защото няма как да не действа добре да изсипеш голямо количество пари някъде.  То е ясно. Създават се пари. Това, което мен ме плаши е, че политиците и финансистите в близко бъдеще няма да могат да улучат момента с обратното свиване на паричната маса и тогава инфлацията породена от изсипването на необезпечени трилиони евра  ще направи такива поразии, че възстановяваването на икономиката може и да не се случи години наред. Скоро това ще се случи, въпреки че в пресата не го пише в прав текст и добре, че не го пише.

Неее, аз имах предвид това със "зоните на борсите", за което ти написа "права си" на Рефренолога. Което се чудя какво значи, всъщност.

А иначе рискове има, но аз лично споделям мнението на Тери Пратчет, изразено от Архиканцлера на Невидимия университет, който казва (цитирам по памет): "рискове има, да, борба има непрекъснато, живот му викат" Simple Smile 

Аааа ясно, аз не съм те разбрала. Да, прав е Тери Пратчет, точно така е.

# 3 792

Юнкер предлагал вместо 23% ДДС в туризма, както е по предложението, обект на референдума в момента, да снижат ставката на 13%.

Предложението, обект на референдума, доколкото разбирам е предложението от 26 юни. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_en.htm
Според него от 1 юли, в разгара на сезона, ДДС при хотелите трябва да се вдигне от 6.5 на 13 %, при ресторантите от 13 на 23%. Облекченията за ДДС на островите да отпаднат.  Колкото и да е щедро предложението, едва ли ще направи чудеса за сезона и икономиката, особено щом всички са единодушни, че проблемът е в събираемостта на данъците, а не в размера им. Разбира се, включва и реално намаляване на пенсии. И не се говори за преструктуриране на дълга. Него, доколкото помня, го обвързаха с трета спасителна програма, може сега да са размислили.

# 3 793
Голям майтап - има ли "ново предложение" или не Laughing
2m ago
12:52
It is still unclear whether there is anything new on the table.

Greece’s chief negotiator Euclid Tsakalotos seemed to be suggesting earlier that there was.

But Reuters is quoting German chancellor Angela Merkel saying that the last offer she is aware of from the Commission is the one from Friday of last week.

То е ясно, че пропагандната машина на Сириза е в пълен ход, и че вестниците търсят сензация, и че вероятно Юнкер (отново) е направил дипломатически гаф (защото е почитател на Платон), но въпросът е дали той има пълномощията да предлага и подписва каквото и да е без съгласуване с останалите членове на Тройката? Не би трябвало.

# 3 794
Гърците само привидно ще се съгласят на отстъпки, колкото да се замажат очите на тези, които отново ще бъдат окрадени, за да може сиртакито да се вихри и за напред. А кои ще плащат все пак безплатния гръцки обяд. И ние сме в групата. На тези, дето ще участват в покриването на разходите по гръцкия купон

„Благодаря, Бойко! Благодаря, България!” това заяви на български председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след среща с 30 кметове от ГЕРБ в Брюксел.
Юнкер говори пред журналисти пред сградата на Европейската комисия, предадоха "Фокус" и БТА.

„Много се зарадвах тази сутрин като чух, че българското правителство е поело ангажимент да участва във финансирането на проекти чрез предоставянето на 100 млн. евро към Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от т. нар. план „Юнкер”, макар че не харесвам този израз, но както и да е", заяви той.

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-boyko-borisov-zhan-klod-unker-i … 013-19409937?nt=4

Общи условия

Активация на акаунт