Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 938
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 3 930
И сега какво става в крайна сметка  newsm78 newsm78 newsm78

Едно външно мнение какво ще става:

http://www.ekathimerini.com/198767/opinion/ekathimerini/comment/ … e-he-is-crumbling

И едно вътрешно мнение какво ще стане  Mr. Green

Meanwhile Panagiotis Lafazanis has stated that the government has a ‘plan B’ and stresses that the people will reject the creditor blackmail. The stance of Yanis Varoufakis is undetermined, who has not been clear on the referendum

http://www.tovima.gr/en/article/?aid=718392

Те имали "План Б" и хората щели да отхвърлят изнудването на кредиторите. Но междувременно Те поискаха още кредити, обаче старите кредити са незаконни и няма да бъдат върнати, а кредиторите са изнудвачи   #Crazy #Crazy #Crazy

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 12:43 от Анонимен

# 3 931
Много добре обяснено, но аз, все пак не виждам много полезни ходове за гърците в толкова кратко време. Най-добре би било ново правителство, защото не може да се очаква, че Ципрас и привържениците му в кабинета ще се скъсат от работа. Но, от друга страна, и тяхната дясна опозиция е като нашата.... орел, рак и щука... А и мерките ще бъдат непопулярни /ако се приемат драстични икономии/. За служебно правителство.... знам ли. Вярно е, че нямам никаква представа от техния икономически и всякакъв елит, имам само бегли впечатления на битова основа, макар и от много години.

# 3 932
И коментарите са поучителни.
Ще видим доколко Сириза  има подкрепа сред гърците. Ако е повече от 50 % наистина почвам да ги съжалявам тези хора...като нищо ще ги извадят от ЕЗ ако има в неделя отговор не.

# 3 933
За съжаление нямам много време да чета мнението от линка на Poppea, но според мен в телеграфен стил и съвсем накратко ще стане едно от двете неща: - или Ципрас ще трябва да си подаде оставката, или ще извади Гърция от ЕЗ, за да може страната да се стабилизира. Двата варианта:

1. Ако Ципрас загуби референдума в неделя и гърците подкрепят сделката с кредиторите, за него няма полезен ход. Той трябва да подаде оставка.

2. Ако спечели референдума в неделя, единствения полезен ход за Ципрас е да извади Гърция от ЕЗ - така хем и ще си спази една от точките от презизборната платформа. Заедно с това ще трябва да върне драхмата и да въведе валутен борд, на базата на блокираните валутни депозити на населението в банките. Това е единствения начин да се запази някаква относителна стабилност, независимо от драстичното еднократно обедняване на гърците, което ще последва от обменния курс евро-драхма, а също и опит да се избегне вълната от хиперинфлация и верижни фалити. Едно време за България също имаше подобен вариант след виденовата зима. Тогава първата оферта на МВФ беше да се въведе валутен борд, без външно финансиране, а като се замразят валутните депозити на населението и парите се използват за валутни резерви на борда.

Нека да чуем и други гледни точки за по-добри варианти за страната. Може да се получи добра дискусия.

# 3 934
Хеллимоуд, аз по-добри от тези в линка варианти за бъдещето на Гърция не мога да измисля - те всъщност са тези, които и ти си маркирала.

Обаче кога Ципрас е обещавал на избирателите да извади страната от ЕЗ? Не мисля. Обещаваше да им извоюва по-добри условия по спасителната програма (най-вече да им отпишат още дълг след голямото отписване през 2012) и да сложи край на режима на икономии. Но в рамките на ЕЗ и ЕС. И да накара богатите да платят своя дял от сметката (каквото и да значи това). А, обещаване и да няма трети спасителен пакет, защото те били като наркомани и трябвало да се излекуват чрез спиране на дрогата (такав метафора ползваше). Ни богатите платиха, ни трети пакет избягнаха, ама тези обещания лекинко някак изчезнаха от хоризонта сред гръмките приказки за гордост, достойнство и демокрация.

Ако Ципрас им беше обещал да ги извади от ЕЗ, нямаше да бъде избран, защото тогава половете сочеха над 70 % от гърците да искат да останат в ЕЗ.

И още една прогноза на път да се сбъдне:

http://blogs.spectator.co.uk/coffeehouse/2015/02/this-time-next- … -be-out-of-power/

This time next year Greece will be out of the euro or Syriza will be out of power

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 13:04 от Анонимен

# 3 935
Ми то май няма други варианти.
Или приемат и изпълняват мерките на кредиторите и Ципрас си отива а те остават в ЕС или излизат и преминават към драхмата и валутен борд. Сега дали могат да намерят външно финансиране за да си осигурят някаква относителна стабилност или ще е твоя вариант не мога да кажа.
Може пък и да успеят с вариант като нашия. Мен лично ме съмнява да се обърнат към Русия, но тяхна си работа.
Варината Ципрас и ЕС на този етап ми се вижда нелогичен.

# 3 936
Ми ти наричаш референдумите "цирк" не аз. Здравомислещия и свободолюбив човек има пълното право да взема сам  решения.

По този повод и след два циркаджийски референдума за Кебек Канада гласувала специален закон за формулиране на въпрос за референдум  Grinning - нищо че се смея, това не е шега, истина е.

По приницп е така, на практика, обаче, сме свидетели на пълен цирк.

Едно мнение на англичанин, живеещ в Гърция и имащ всички основания да обича тази страна, без да бъде пристрастен политически:

I must be missing something. The referendum will take place days after the proposals and bailout options have expired. What exactly is the Greek people being asked to vote on? It makes no difference if the answer is Yes or No, there is no offer left! Any new bailout would have to start again and will attrack even harsher terms presumably?

I am a Brit living in Greece and love the country and the people (that's why I retired here!). It is sad to see the people being led by untruths and slight of hand tactics. If the referendum was to actually mean anything why did the government not call it several weeks ago? And while they are at it, publish actually what was being negotiated instead of allowing heresay to rule the mob?

# 3 937
Хеллимоуд, аз по-добри от тези в линка варианти за бъдещето на Гърция не мога да измисля.

Обаче кога Ципрас е обещавал на избирателите да извади страната от ЕЗ? Не мисля. Обещаваше да им извоюва по-добри условия по спасителната програма (най-вече да им отпишат още дълг след голямото отписване през 2012) и да сложи край на режима на икономии. Но в рамките на ЕЗ и ЕС. И да накара богатите да платят своя дял от сметката (каквото и да значи това). А, обещаване и да няма трети спасителен пакет, защото те били като наркомани и трябвало да се излекуват чрез спиране на дрогата (такав метафора ползваше). Ни богатите платиха, ни трети пакет избягнаха, ама тези обещания лекинко някак изчезнаха от хоризонта сред гръмките приказки за гордост, достойнство и демокрация.

Ако Ципрас им беше обещал да ги извади от ЕЗ, нямаше да бъде избран, защото тогава половете сочеха над 70 % от гърците да искат да останат в ЕЗ.

И още една прогноза на път да се сбъдне:

http://blogs.spectator.co.uk/coffeehouse/2015/02/this-time-next- … -be-out-of-power/

This time next year Greece will be out of the euro or Syriza will be out of power
В откритото му писмо до германците, публикувано в Ханделсблат 1 седмица преди изборите в края на януари, това се казваше ясно - и там той твърдеше, че това е програмата на коалицията му. Имаше и други неща - представяне на сънародниците му в много лоша негативна светлина и много силна критика към тях, вкл. че не работят така, както трябва да работят, че не плащат данъците си, че не можели да платят дълга си, че практиките за финансиране на страната му са порочни и неефективни и т.н. и т.н. да не изброявам, вече сме ги коментирали. Това са нещата, които още тогава много силно ме впечатлиха, а и следващите действия много убедително вървяха в тая посока - че новото правителство не желае по-натаъшно обвързване в ЕЗ, а това не е нищо по-различно от това да се разделят с еврото. Ти сега ме караш да се съмнявам в тия неща.
Защото ако не е така, не знам как може да бъде тогава.

# 3 938
# 3 939
Всички действия на Сириза водят еднозначно към излизане от ЕЗ. Вярвам, че това е била винаги целта им (пак казвам, другата опция е да са сборище от луди), макар че я замазваха с други приказки.

Не мисля, че в Германия (а все пак там е решаващата дума) някой смята повече да работи със Сириза. Така че ги виждам като обречени. Сега въпросът е колко бързо гърците ще разберат това. Колкото по-бавно, толкова по-мъчително ще е за тях.

С капиталови ограничения могат да си карат без ЕЛА доста време.

# 3 940

В откритото му писмо до германците, публикувано в Ханделсблат 1 седмица преди изборите в края на януари, това се казваше ясно - и там той твърдеше, че това е програмата на коалицията му.

Доста е обсебен от ЕЗ и ЕС, там му е противоречието. Ако това е писмото, /а допускам, че е само едно/ го казва в прав текст. "Our goal is, inside the Eurozone, to make a New Deal for the whole Eurozone, within which our own people to be able to breathe, to create, to live with dignity."

Read more: http://www.newsbomb.gr/en/story/543670/tsipras-to-german-citizen … ece#ixzz3edNwzRW3

А такава промяна в рамките на ЕЗ явно не може да се случи.

# 3 941
Ципрас бил написал ново писмо, в което твърдял, че е съгласен с условията на кредиторите.
Не знам само кво ще прави с референдума...казва на хората да гласуват с не, пък той пише писмо че е съгласен...
Не знам вече какво става с този човек, страда от раздвоение на личността ли... Mr. Green
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/01/2564404_cip … ref=exclusivenews

# 3 942
Писмото го публикувах два поста по-нагоре, одеве в гръцката тема дадох и статията във FT.

# 3 943
# 3 944
Аз само не разбрах едно-това предложение на кредиторите, което той приемал с някои промени не беше ли изтекло вече?
Според мен това е отчаян ход на Ципрас с цел да остане премиер на Гърция, защото очевидно след Неделя бъдещето му е заплашено.
 Дали, обаче, от ЕС ще искат изобщо да продължават преговорите с него и вообще дали ще желаят да преговарят преди референдума.

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 13:43 от Герри

Общи условия

Активация на акаунт