Защо целият ЕС се е нагърбил с чудовищната задача да я крепи в изправено положение, това е въпрос без достатъчно убедителен отговор за мене. Преполагам, че причините са комплексни и част от тях изобщо не са свързани със самата Гърция, а с разни политически отношения между самите ръководни сили в ЕС (и извън него). Няма никакви икономически принуди за ЕС да продължава с този фарс. Нито еврото се срива, нито пазарите, нито настъпва някакъв друг апокалипсис. Убедена съм, че след няколко десетилетия сегашните решения ще се оценят обективно като историческа грешка. Изливаните в Гърция милиарди с пълна сигурност ще потънат в черната дупка. Не само няма да се върнат, но и няма да помогнат с нищо на Гърция да се възстанови, защото за целта трябва съвсем друга нагласа. С комунистическо мислене и действия това е кауза пер тута.
Независимо от причините обаче в Гърция ще бъдат изсипани още 120 милиарда, които ще създават в следващите 3 години илюзията, че всичко си е наред. От тях 50 милиарда чисто са за "инвестиции", т. е. гориво в голямата далавера на обществените поръчки. Така че масови фалити на фирми не очаквам. Може да има минимално увеличение на безработицата, ако има някакви съкращения в държавния сектор, но това като цяло няма да повлияе върху икономиката.
Т. нар. "реформи" са абсолютен кьор фишек. Ние знаем как се правят реформи по нашенски. Не допускам, че някой от кредиторите им "верва", но ще е достатъчно, за да има медиен шум, потупване по рамото за големите усилия и оправдание пред избирателите и да запушат устите на най-кресливите поддръжници на Ципрас извън Гърция. Един вид - Тройката победи, налягайте си парцалите. Майтап бе, Уили!
Не знам обаче какво ще стане след 3-те години. 450 милиарда дълг и отново в батака (опс, забравих 100-те милиарда по ЕЛА, които очевидно ще растат)? 4-ти бейлаут?
И има ли максимално допустима стойност на броя "спасявания"?
Кога ли на избирателите в страните-кредиторки ще им писне и ще теглят една къса-дълга на хората, които ги въвличат в този идиотизъм?
Добре де, не можеш ли да приемеш, че просто не разбираш нещата, а не да твърдиш, че едва ли не европейските лидери не знаят какво правят. Но ти задължително знаеш как трябва да се развиваме, какво е положението на Гърция и дежурният въпрос изтъкан от видна завист, ама защо им се дава бее, нали са толкова зле. Ми очевидно е, че не си наясно. Още от началото съм те запомнила как със същият ентусиазъм се тръшкаше, че дефлацията било много хубаво нещо и било това към, което се стремим икономически. Само че и тогава беше с дълбоко възмущение как разни икономисти говорели колко лошо е дефлацията, ама пък ти никак не си убедена и защо така говорят. Същият патос. И естествено вероятността ти да грешиш не съществува.
Ми не е вярно това за Гърция, опровергава те практиката, не аз.