Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 746
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 800

За бейл-аута  - не знам къде четеш тези числа

Това са груби сметки - 90 милиарда по третия пакет и още 35 милиарда за инвестиции, в които Гърция трябва да участва отново при преференциални условия - на 10% (ние участваме на 20%, сигурно защото сме отличници Laughing).
Към тези 35 милиарда се добавят 12,5 милиарда, които се очаква да дойдат от приватизацията (нали така се разбраха - половината за оздравяване на банките, 1/4 за инвестиции и 1/4 за дълговете).

Ана-Бел, може да ти се вижда правилно това постоянно прехвърляне на проблема от болната глава върху здравата в световен мащаб, но единственият разултат в бъдеще може да е всеобщо разболяване. Дали е държава, банка, фирма или отделен човек няма никакво значение.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 14:32 от Анонимен

# 7 801

За бейл-аута  - не знам къде четеш тези числа

Това са груби сметки - 90 милиарда по третия пакет и още 35 милиарда за инвестиции, в които Гърция трябва да участва отново при преференциални условия - на 10% (ние участваме на 20%, сигурно защото сме отличници Laughing).

Тая работа хич не е ясна - за милиардите - има толков ако-та и но-та, че ще видим. Между другото, зачтох се за ЕСМ - ами то там е много възможно да не могат да се съберат толкова пари, колкото й трябват на Гърция дори само по предварителни оценки - имаше анализи из нета. В рамките на 5 години от този механизъм са извадени пари за два бейл-аута на ГЪрция за общо около 200 милиарда, а сега и трети. Да не говорим, че все пак това не е персонален механизъм з аГърция и им араздадени пари и на други държави, а и трябва да остане солвент, като се има предвид, че  може да се наложи да с еползва и за други за в бъдеще.  Това са все пак заемни пари в огромната си част от свободния кредитен пазар, а там няма политика, има икономически закони. Та ще е интересно да се наблюдава.

За отличниците - не само ние, ами и всички Ц§Е страни са в същия кюп - така че и от там, поне от  Ц§Е страни от ЕЗ, може да има неприятни сигнали за мекушавите Брюкселски чиновници. Като гледам, дребната Словакия не си мълчи - за нас е трудно, защото сме извън ЕЗ - те на УК запушиха устата, та на нас ли?! За мен отблъскването на УК-ския избирател, с тези мръснички хватки към УК, е много по-голяма европейска беда от гръцките простотии, ама обясни го това на меките китки от Брюксел...

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 14:51 от Анонимен

# 7 802
Кое по-точно не е вярно от червеното? Че хората раждат и умират, дори и в криза и че туризма работи, или пък, че познатите ми още имат работа?
 Нищо икономическо няма в това, а житейско и който не го вярва, просто е или сляп, или  не е ходил скоро в Гърция и няма местни познати.

# 7 803
туризма работи, или пък, че познатите ми още имат работа?
 Нищо икономическо няма в това,

Я пак се прочети?

Попея, Англия си опече работата. Икономически няма да пострада, но си спечели още един коз (един вид - дължите ми услуга), за когато стане необходимо. Лично аз мисля, че това с отцепването е като "отцетването" на Шотландия - флиртуване на политиците с някои националистически нагласи, игра по тънката струна на имперската душа на англичанина, който не може да търпи да го командва германец, дето на всичкото отгоре е загубил войната. Но в крайна сметка икономическата изгода е оставане в ЕС (както беше за Шотландия оставане в UK) и смятам, че това ще надделее.
Виж за нас не съм толкова сигурна, че обещаното на ББ е като даденото. Ще видим (ако ни разрешат да видим) след 3 месеца.

Двойният стандарт е едно от най-дразнещите, но и най-опасните неща във всяка организация. Това е пряк път ако не към разпад, то към лошо функциониране, защото демотивира участниците да дават най-доброто от себе си.

# 7 804
Не го пиша от икономическа гледна точка, а от човешка, Сапфир, има и такава. Икономическото положение се развява в едни чаршафи назад, на мен не ми е интересно да го коментирам тук, където трябва да се спори на макс и рядко някой се съгласява с опонента. Ако вляза като Анонимен, току виж някой се съгласил с мен Grinning

Чсапфир, ти като отявлен германофил, защо не приемеш немските решения в ситуацията с Гърция? Там нали са най-умните глави, не може да бъркат!

# 7 805
Не го пиша от икономическа гледна точка, а от човешка, Сапфир, има и такава. Икономическото положение се развява в едни чаршафи назад, на мен не ми е интересно да го коментирам тук, където трябва да се спори на макс и рядко някой се съгласява с опонента. Ако вляза като Анонимен, току виж някой се съгласил с мен Grinning

Ама казваш, че туризмът и работата на твоите познати нямали връзка с икономиката. Имат, имат, и колкото и човешки да се разглеждат, ако икономиката отиде по дяволите, пиши ги бегали и човешките аспекти.

Относно немските решения - те не са решения на Волфганг Шойбле, който се ползва с 80% одобрение от избирателите в Германия. "Немските" решения бяха прокарани от Меркел, очевидно недостатъчно скъсала с източно-германския си произход, и с единодушната подкрепа на социалистическата партия. С този свой ход Меркел предизвика истинско разцепление в собствената си партия. Това решение няма нищо общо с икономиката, където германците просто нямат конкуренция в Европа. Решението е изцяло политическо, при това погрешно по мое мнение; склонна съм да се съглася с Татко Мецан, че германците не са добрите политици.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 14:52 от Анонимен

# 7 806

Към тези 35 милиарда се добавят 12,5 милиарда, които се очаква да дойдат от приватизацията (нали така се разбраха - половината за оздравяване на банките, 1/4 за инвестиции и 1/4 за дълговете).

.

Тая работа и тя е много мътна - тези активи не могат да ги продадат за 50 милиарда при сегашните условия - при спешност, при политическа несигурност, при капиталов контрол. И това е обсъждано в икономическите издания, и има много логика. Та изобщо - нищо не е ясно.  

За Англия е така, но това е за управляващата партия, а все пак настроенията на избирателите там имат значение - а те определено се чувстват изиграни. И управляващите се менят Simple Smile

Пак казвам - мисля, че брюкселските зелки ще направят грешка да подценят Ц§Е държави, нищо че са малки - но ще видим. Именно - за двойния стандарт - това и мен ме притеснява.

П.С. Не мисля, че си струва да обръщаш внимание на потребител, който е взел насериозно последния вариант на План Б на Варуфакис  Laughing Детска история...

# 7 807
Жалко, че една от потребителките с претенции за интелект не разбра толкова страници, че не съм вярвала и приемала нищо конкретно, а съм мислела, че има и друг изход към конкретен напрегнат момент.

Сапфир, туризъм в Гърция винаги ще има, нима мислиш, че ще изчезне?

# 7 808
Жалко, че една от потребителките с претенции за интелект не разбра толкова страници, че не съм вярвала и приемала нищо конкретно, а съм мислела, че има и друг изход към конкретен напрегнат момент.

Зои, тази история на План Б на Варуфакис става само за комикс - айде, за нов филм за Батман  Grinning - Всеки, който вижда в него нещо друго, няма как да е надрасъл увлечението си по ФоксКидс или Дисни.

А ти насериозно питаш разни неща по него - малко по-назад - как Тройката била или не била видяла нещо си. Просто го приеми като поредния вариант на Антмен или Айрънмен, или Супермен, или Волтрон, или Батман, или... - което си избереш.

# 7 809

Сапфир, туризъм в Гърция винаги ще има, нима мислиш, че ще изчезне?

Е с туризъм и маслини мислиш ли, че може да се поддържа този стандарт?

# 7 810
Попея, хайде кажи ми намираш ли за нормално контролиран софтуер и това не значи ли, че са виждали и знаели как се харчи? Изобщо не съм коментирала плана, а извадка от текста, надявам се правиш разлика. Да вярвам пък, са си твои интерпретации, които отново ми вменяваш.
 Сапфир, да съм написала някъде поддържане на стандарт? И да на държавата не, лично може и то добър. И в Бг има примери за неприлично добри приходи на фона на останалите ни показатели на стандарт.

# 7 811
  • София
На мен ми се струва, че Зои се опитва да насочи четящите към идеята, че тройката е виждала как потъва Гърция и не само, че не й е помагала, ами и нарочно я е натискала (чрез още заеми) надолу, за да може после да глътнат активите на Гърция чрез евтина приватизация, с др. думи ама ние не сме толкова виновни, че консумирахме. Права ли съм, Зои?

# 7 812
Ааа, llora, нищо не опитвам да насочвам, питам ви, ама нещо не ми отговарят икономистките. Ако твоето мнение е такова, дай ще го коментираме Simple Smile

# 7 813
И през ум не ми минава, че сегашното положение на Гърция е плод на някакъв хитър план от страна на Запада да натопи Гърция. Ами то тоя Запад трябва да е луд, бе! Кое в Гърция струва 450 милиарда, че да си струва чак такава инвестиция? От какво ще се върнат тия 450 милиарда в кеш, та да се каже - да, вложиха някое евро в тази конспирация, обаче, ето, възвърнаха си вложенията и спечелиха примерно....20%?

Ааа, забравих 75% отписан дълг, забравих (пак) 90-те милиарда по ЕЛА, която явно ще продължи, забравих около 500 милиарда по структурните фондове...абе то стана астрономическа сумата за тоя план Grinning

# 7 814
Ами цената на грешни политически решения, които могат да направят загубите още по-големи? Според теб защо не я извадиха от ЕЗ, а продължиха заемите?

Общи условия

Активация на акаунт