Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 134
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 845

Всъщност, в голяма степен и Попеа казва същите неща, както Блеки и Герри. И докато Герри не си поплюва много на езика, то постовете на Блеки са винаги културни, балансирани и винаги в добрия тон.

Факт, но Анабел живее в Гърция и това явно й влияе на позицията -подобно на онова българско момиче, което влагало всичките си спестявания в кафене в Гърция. И аз желая успех - и на онова момиче, и на Анабел Wink

Я кажи как беше на морето - на юг ли бяхте? Ние имаме гъвкави  резервации, затова приемам всякакви отзиви.

# 7 846

Също като Бляк Сапфайър и аз нямам обяснение защо ЕС се втурна да я спасява и също като нея съм убеден, че след години исторически това ще се отчете като голяма грешка.

Моето обяснение е, че нито някой се е втурнал да спасява Гърция, нито реално я спасява. Спасяват само собствената си конструкция ЕЗ, борят се с допуснати грешки, натрупват нови, после ще се борят с тях и т.н. докато се стигне до по-груб или по-мек рестарт, преформатиране или както искате го наречете.

# 7 847

Също като Бляк Сапфайър и аз нямам обяснение защо ЕС се втурна да я спасява и също като нея съм убеден, че след години исторически това ще се отчете като голяма грешка.

Моето обяснение е, че нито някой се е втурнал да спасява Гърция, нито реално я спасява. Спасяват само собствената си конструкция ЕЗ, борят се с допуснати грешки, натрупват нови, после ще се борят с тях и т.н. докато се стигне до по-груб или по-мек рестарт, преформатиране или както искате го наречете.

Странно е някак да се съглася със собствения си watchdog, но и на мен на това ми прилича  Laughing

# 7 848
...Е, не се сбъднаха, ама надеждата, че Гърция ще затъне умира последна.

Също както и надеждата, че Гърция ще се оправи  Joy

Не ще се оправи, а ще я оправят. Ще я оправят, за да служи на този, който плаща.
Ако не ги кефи-да пускат план Б... hahaha

# 7 849
Попаднах на това Германия предлагала 50 млрд. евро на Гърция, за да излезе от еврозоната
Възможно ли е да е имало наистина такова предложение? (дори не мога да го осмисля  Tired)
Допускам също, че може и да е фантасмагория.

# 7 850
Най - добронамерено като страничен наблюдател, писанията ти са точно в стил Германия Велика, Гърция най - долна.

Не е вярно, не Бляк Сапфайър, а Герри пише така. Не че няма основание. Колкото до обидното - ами да, обидно е, защото нито завист съм забелязал у Сапфир, нито некомпетентност, а точно напротив - завидна компетентност. Колкото до дефлацията и дефицита, тя е права. За лекият контролиран дефицит го е обосновал още Кейнс. А дефлацията награждава хората /и държавите/, които са разумни и спестяват, съответно имат пари и при дефлация като заслужена награда могат да си купят повече блага с тези пари, защото са били предвиливи и са мислили за бъдещето. Докато инфлацията поощрява точно безотговорните и живеещите на кредит, и убива разумността - защо да спестяваме, щом инфлацията ги изяжда, дай да правим хахо-хихо и да щракаме със пръсти, иху. Гърция така е и правила де.

Всъщност, в голяма степен и Попеа казва същите неща, както Блеки и Герри. И докато Герри не си поплюва много на езика, то постовете на Блеки са винаги културни, балансирани и винаги в добрия тон. Аз на нейно място щях да съм ти много повече обиден и щях много по-остро от нея да ти отговоря, вярвай ми.

Ти от кога четеш темата извинявай? Хайде прочети я отначалото. И точно тя самата си признава, че е предубедена, тя си го казва. За мен всеки, който се чуди на европейските лидери, относно решенията за Гърция е абсолютно икономически неграмотен, да. А този, който разлика между държавен сектор и частен не прави, ще оставя на теб да го наречеш какъв е. Абсолютна некомпетентност с детска наивност е Блек, да.  Айде моля те.  Stop Извинявай ама да ми кажеш, че дефлацията е хубаво нещо? Е, хайде стига, моля те. Моля те. Направо променихте цялата икономика и политика за един ден. Искам да чуя мнението на Попея, която ти е пример, относно дефлацията. Разбирам, че емоциите са в повече, ясно ми е, но когато се дискутира такава тема, емоциите се оставят на страна и започваш разумно да расъждаваш.

Ами браво, поне, че си признаваш, че нямаш обяснение. Аз имам, обаче. И това, което предполагах, това и се случи. Можеш да прочетеш мненията ми още преди развръзката. По това се познава грамотният, по способността му да предвижда, а не да кряка в емоционални пристъпи : " Германия, Германия, това не е справедливо, това не е честно, ама как може, ама как не може. Гърците крадци. Ама разпадна се ЕС".

Кое е обидното извинявай, ама че постовете й са изпълнени със завист ли? Ми прочети темата от начало, само че ти си заел предварително страна, дори и в момента. А може и ти да си от завистливците, че нас не ни е ограло, пък видиш ли гърците как крали. От къде да те знам, щом се обиди и ти повече от нея, даже. Когато заемеш страна си винаги предубеден, винаги. Да не говорим, че щом ТИ не си забелязал завист, значи няма, така ли. Ами аз пък забелязах от пост номер едно, та досега, че завист и яд има.

Какво е правила Гърция и за каква инфлация в Гърция говориш, след като там парична единица е еврото? Там инфлация няма или ако има е такава, каквато е в цялата еврозона. Коя инфлация изяде гръцките дългове? Боже какъв конформизъм!  Joy

Попеа, Иванка, Драганка ако ще да казва същите неща, това не ги прави истина. Практиката го показва и доказва.

# 7 851
Гърция междувременно ще си направи реформите, ще се стегне, ще си се оправи и ще забрави, че е била "фалирала'.

А дано, ама надали! ВиждАли сме ги тия "реформисти" с червените знамена.

Аз съм дисциплиниран човек и не се възторгвам от пари, хвърлени на вятъра, особено ако се прави, без да се питат собствениците им. Защото, нали се сещате, че ако имаше по един референдум "да даваме ли повече пари на гърците", щеше да има едно много сериозно ОХИ.

Казах ти го съвсем просто: свободните икономически субекти не искат да имат нищо общо с Гърция, включително и част от самите гръцки предприемачи. Защото те се подчиняват на нормалните икономически закони.
Политиците, от друга страна, си имат някакви техни си причини, нямащи нищо общо с икономиката - боричкания, мерене на... с Русия и други такива, и понеже разполагат и с пари в брой (поради някои недостатъци в контролните механизми за разходване на данъчните постъпления), си преследват своите краткосрочни интереси, без да се интересуват от дългосрочната цена. И разчитат, че избирателите са невежи или късопаметни, или манипулируеми.
Така че, да, политиката директно изкривява икономиката в случая, просто не виждам дори защо си правя труда да го доказвам - то е очевадно.

Малко е 1 година - трябва да си поговорим след 3-4 години, когато изтече И този бейлаут и стане време за четвъртия. Обществените настроения са инертно и бавно нещо, но се натрупват. Предния път почти нямаше съпротива, този път нещата бяха на косъм, нищо чудно следващия път, и да искат, да нямат възможност за такава щедрост.

Нали не визираш мене с тия етипети "икономически неграмотен", "по детски наивен", който "кряка в емоционални пристъпи" и т. н.? Сигурна съм, че не (все пак различавам чудесно държавния и часттния сектор, значи за някой друг става въпрос), защото иначе щях да те обвиня в грубост. А така нека те обвинява този, когото имаш предвид.

Не отговори аргументирано на нито едно мое твърдение, освен да раздаваш квалификации.
И щом за тебе лидерите на ЕС са непогрешими богове, чийто действия трябва да се приемат безкритично, не знам кой е заслепен и следва пряко авторитети. Важи и за Пол Кругман.

Защо говорите така, като че ли стотиците милиарди към Гърция се материализират от въздуха, а не излизат от нечий джоб, при това на хора, които са почтени, спазвали са законите и нямат абсолютно никаква вина, че някой системно не е живял според чергата си? Не искате да бъдат прецакани гърците, но нямате нищо против това да стане с германци, французи, италианци, словаци и т. н.? Това ако не е двоен стандарт, здраве му кажи!

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 18:38 от Анонимен

# 7 852
Ето и аз ще проявя двоен стандарт понеже намеси Герри. На мен Герри ми е адски забавна. И каквито и да ги пляска, много ме разсмива.

# 7 853
Ето и аз ще проявя двоен стандарт понеже намеси Герри. На мен Герри ми е адски забавна. И каквито и да ги пляска, много ме разсмива.

Герри е върхът, само дето аз не съм чак такъв германофил като нея. Между другото във връзка с данъците забелязвам интересен феномен от работата си в немски структури, в каквито работя от как се помня. Особено в момента е много отчетливо. Големите германски корпорации, които имат дъщерни дружества тук, могат съвсем легално и законно, а и морално, да се възползват от доста по-ниската данъчна ставка в България, като доставят на дъщерите си тук евтини стоки, поемат им част от разходите и така да реализират голяма печалба тук - това ще е добре и за нас - а после да си приберат тази печалба като дивидент без един цент разходи. Защото дивидентите към държави от ЕС не се облагат по закон.

Вместо това те правят точно обратното. Продават си стоките на много високи цени, така че тук печалбата, т.е. маржът, е минимален, а печалба българските дружества и въобще нямат, тъй като немските майки ги товарят с всякакви разходи - българските дъщери плащат скъпо и прескъпо и за търговска марка, и за франчайзинг, и за софтуер, и за оборудване, което немските майки задължават българските дъщери да купуват именно от тях, а не от България, където е много по-евтино. По този начин печалбата на корпорацията остава в Германия, където те плащат огромния немски данък от мисля 35%.  Отчетите са публични, не е трудно да се види, че и Метро, и Лидл, и други големи немски вериги са на загуба, и Порше и Опел дори и крушките за осветление купуват от Германия по 3 евро, а не от България по 50 стинки.
И това не се прави с цел да вземат печалбата, защото те така и така могат да си я вземат като дивидент без никакъв данък. Те са 100% собственици на капитала на българското дружество, и нищо не им пречи българското дружество да направи 10 милиона печалба, да плати 1 млн данък и останалите 9 милиона да си ги вземат в Германия. Вместо това те правят тази 10 млн печалба в немската шапка и там плащат 3,5 млн данък, а не 1 млн колкото биха платили тук.

За мен има две възможни обяснения. Или са идиоти, или го правят от патриотизъм. Трудно е да се повярва, че са идиоти, че нито една немска корпорация няма читави финансисти. Наистина не знам точната причина, но мисля, че го правят от патриотизъм - данъкът да отиде в тяхната си държава, макар и да е три пъти и половина по-голям. Защото, плащайки данъка в Германия, парите отиват за техните пътища, за техните болници, за техните пенсионери, а плащайки го тук, ще отиде за нашите.

Икономическа логика в това няма, разбира се, защото това са частни корпорации. А може би има, защото плащайки данъците в собствената си страна, те подобряват общата среда там. Понеже те могат и да затворят Метро България или Порше България, но важното е Метро Германия и Порше Германия да ги има. Т.е. икономическата им логика е сложна и разчетена на бъдещето, т.е. те гледат по-далеч от носа си.

Затова и Герри каза, че канцлерин като истинска германка си прави сметка на парите далеч напред. Дали е така, е трудно да се каже със сигурност, но не случайно Герри им е такъв фен.

Колкото до убийствените лихви, с които германците били давали заеми на Гърция, това просто не е вярно. Напред в темата имаше статия на Каролев по въпроса. Лихвите са били много ниски даже и финансирането много изгодно за Гърция. Той казва, в момента лихвите са много високи, да, няма дори и да ги проверявам колко са, но това е, защото гърците сами се докараха до тук. В предните години лихвите и условията са били много даже изгодни, Каролев казва, че едва ли има друга страна, получила толкова изгодни кредити.

# 7 854
Ама какви лихви, това е просто смешно! Най-високите в момента са под 4%, да не говорим, че всичко от ЕЦБ и по новия пакет е около 1% и по-малко. Няма такива лихви на свободния пазар, просто няма! Да не говорим, че там гръцките облигации са с доходност над 30%. Но и при тази лихва пак никой не ще да ги купува.

Не знам Канцлерин какви сметки си прави, но едва ли ще доживее като Канцлерин да види ползата от тях. Аз не виждам никакъв шанс тази инвестиция да се върне дори наполовина, дори и след 100 години. А най-вероятно няма да се върне изобщо.

Човек би помислил, че след историческия експеримент със социализма оторизираните с политическа власт ще се научат да не се бъркат в естествените икономически процеси чак толкова радикално. Няма пример в историята на света, когато това да е свършило добре. И сега не вярвам в чудеса.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 19:07 от Анонимен

# 7 855
Точно така. На същото мнение съм и аз и затова не съм такъв германофил като Герри:)

# 7 856

Герри е върхът, само дето аз не съм чак такъв германофил като нея. Между другото във връзка с данъците забелязвам интересен феномен от работата си в немски структури, в каквито работя от как се помня. Особено в момента е много отчетливо. Големите германски корпорации, които имат дъщерни дружества тук, могат съвсем легално и законно, а и морално, да се възползват от доста по-ниската данъчна ставка в България, като доставят на дъщерите си тук евтини стоки, поемат им част от разходите и така да реализират голяма печалба тук - това ще е добре и за нас - а после да си приберат тази печалба като дивидент без един цент разходи. Защото дивидентите към държави от ЕС не се облагат по закон.

Вместо това те правят точно обратното. Продават си стоките на много високи цени, така че тук печалбата, т.е. маржът, е минимален, а печалба българските дружества и въобще нямат, тъй като немските майки ги товарят с всякакви разходи - българските дъщери плащат скъпо и прескъпо и за търговска марка, и за франчайзинг, и за софтуер, и за оборудване, което немските майки задължават българските дъщери да купуват именно от тях, а не от България, където е много по-евтино. По този начин печалбата на корпорацията остава в Германия, където те плащат огромния немски данък от мисля 35%.  Отчетите са публични, не е трудно да се види, че и Метро, и Лидл, и други големи немски вериги са на загуба, и Порше и Опел дори и крушките за осветление купуват от Германия по 3 евро, а не от България по 50 стинки.
И това не се прави с цел да вземат печалбата, защото те така и така могат да си я вземат като дивидент без никакъв данък. Те са 100% собственици на капитала на българското дружество, и нищо не им пречи българското дружество да направи 10 милиона печалба, да плати 1 млн данък и останалите 9 милиона да си ги вземат в Германия. Вместо това те правят тази 10 млн печалба в немската шапка и там плащат 3,5 млн данък, а не 1 млн колкото биха платили тук.

За мен има две възможни обяснения. Или са идиоти, или го правят от патриотизъм. Трудно е да се повярва, че са идиоти, че нито една немска корпорация няма читави финансисти. Наистина не знам точната причина, но мисля, че го правят от патриотизъм - данъкът да отиде в тяхната си държава, макар и да е три пъти и половина по-голям. Защото, плащайки данъка в Германия, парите отиват за техните пътища, за техните болници, за техните пенсионери, а плащайки го тук, ще отиде за нашите.

Икономическа логика в това няма, разбира се, защото това са частни корпорации. А може би има, защото плащайки данъците в собствената си страна, те подобряват общата среда там. Понеже те могат и да затворят Метро България или Порше България, но важното е Метро Германия и Порше Германия да ги има. Т.е. икономическата им логика е сложна и разчетена на бъдещето, т.е. те гледат по-далеч от носа си.

Затова и Герри каза, че канцлерин като истинска германка си прави сметка на парите далеч напред. Дали е така, е трудно да се каже със сигурност, но не случайно Герри им е такъв фен.

Колкото до убийствените лихви, с които германците били давали заеми на Гърция, това просто не е вярно. Напред в темата имаше статия на Каролев по въпроса. Лихвите са били много ниски даже и финансирането много изгодно за Гърция. Той казва, в момента лихвите са много високи, да, няма дори и да ги проверявам колко са, но това е, защото гърците сами се докараха до тук. В предните години лихвите и условията са били много даже изгодни, Каролев казва, че едва ли има друга страна, получила толкова изгодни кредити.

Хм, много странно, но да ти кажа на мен не ми се струва да е от патриотизъм. Има нещо, което не се знае, просто. Нещо законондателно или друго, което ни убягва. Патриотизъм частна корпорация? Абсурд. Пълен абсурд. Да не говорим, че Германия взима заеми като луда, данъците изобщо не са достатъчни за немските пенсии. Нещо друго има, което не се знае. Аз докато не видя отчетите на Лидл, Кауфланд и който и да е не мога нищо да коментирам. Не знам нещата в детайли.
Ох, ми премиера каза, че Гърция взела заеми с висока лихва. И от други го чух. Каква е истината, вече не се знае. Високи ли са лихвите, ниски ли са. Факта, че много от тях бяха опростени, значи, че някои заеми може и с високи лихви да са. Кой ги знае.

# 7 857
Да не говорим, че Германия взима заеми като луда, данъците изобщо не са достатъчни за немските пенсии.

Тъй ли, интересно как тогава си нямат дефицит в последните 3 години? Или държавните приходи не са от данъци, ами от контрабанда с наркотици примерно?

Мисля, че разбирам твоята търпимост към хората, които се интересуват предимно от задоволяването на собствения си кеф, а как това се отразява върху останалите, не е от голямо значение. Толерантна си, защото самата ти си от този тип. Попанах на твои постове в друга тема и това ми обясни картината.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 22:32 от Анонимен

# 7 858
Да не говорим, че Германия взима заеми като луда, данъците изобщо не са достатъчни за немските пенсии.

Тъй ли, интересно как тогава са нямат дефицит в последните 3 години? Или държавните приходи не са от данъци, ами от контрабанда с наркотици примерно?

Я дай линк да видя истина ли е?

# 7 859

Тъй ли, интересно как тогава са нямат дефицит в последните 3 години? Или държавните приходи не са от данъци, ами от контрабанда с наркотици примерно?

Я дай линк да видя истина ли е?

Вече дадох по-горе.
Ето ти още
http://www.tagesschau.de/wirtschaft/wirtschaftsdaten104.html

И не щат да участват в QE на Драги.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 22:39 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт