Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 240 238
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 8 280
аз такива колоритни не познавам, моите все космополитни го раздават  Simple Smile

Представям си, как ще реагира леля ми на новината, че има милион и половина гърци в Америка. На осемдесет е, басирам се, че няма да стигнат никакви доказателства. Ще се тръшне като малко дете Laughing

А българите в Гърция може и да не се гърчеят, а просто да изкарват повече пари там и да живеят по - спокойно.  Peace

Не всички българи в Гърция се гърчеят, но всички гърчеещи се българи са в Гърция Simple Smile Едното (гърчеещите се българи) е подмножество на другото (българите в Гърция). Изводът  е на база на непредставителната извадка от този форум плюс лични мои данни. Изключение е Вапор, ама тя е особен случай, и Зои, която е с единия крак в Гърция (б.т.в., не я разбирам при тази възхита от Гърция защо не сложи там и другия си крак Simple Smile). Гърчеенето не би трябвало да има много общо с изкарването на пари, то е социално-културно явление, но това е друга тема за разискване, защото все пак такава връзка се вижда, че съществува.  

Ли Лу, късно влизаш в темата, не става въпрос само за живеещи или работещи там българи, а такива, които открио са написали тук колко сме прости българите и колко повече, по-способни, по.... каквото се сетиш са гърците (последните страници Мама Нана и Александрия, по-назад имаше и други). Това не е вярно и е основата на явлението "гърчеене", което се наблюдава традиционно по нашите ширини от времето (поне) на Паисий насам. Между другото, интересното на това явление е, че се наблюдава сред чисти етнически българи без гръцки корени, които така се опитват да се доближат към "висшата нация", а не се отнася за българи от смесени бракове, които обикновено са толерантни и към двата си корена.

А за леля ти не знам как ще я убедиш, но наистина е имало до края на 70-те някъде емигрантски вълни от Гърция - дори в Торонто има Little Greece Simple Smile Обаче след приемането им в ЕС са им налели достатъчно пари, за да си вдигнат стандарта дотолкова, че да си позволят българска прислуга. Което, обаче, те удобно са забравили. Всъщност, не точно забравили, защото не искат да излзиат от ЕЗ или ЕС, но някак ако може, да си ползваме благата, ама без да си плащаме за тях.

Моите познати не са емигранти, а високо образовани хора с опит из Европа, основно от Англия.

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 10:20 от Анонимен

# 8 281
Ли Лу, тук ехидно ги чакат да се върнат работещите там, само че никой не ги пита искат ли и какво ще им предложи Родината?

Не знам какво точно искаш да кажеш, насила никой никъде на праща. Работещите българи в Гърция, като гледам, са се насочили към омразната Германия  Laughing - какво да правиш, любовта си е любов, ама трябва и да се яде.

'Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country',

"Не питай какво може да направи твоята страна за теб, а питай ти какво можеш да направиш за нея" Джей Еф Кенеди

И нещо за Сапфир - в подкрепа на страховете за ЕС вследствие на меките топки:

"The EUs repeated use of its balance sheet to provide higher-risk financing to EU member states (most recently including Greece), without the member states' paying in capital," was one reason behind the revised outlook, S&P said."

http://www.dw.com/en/sp-downgrades-eu-outlook-on-greece-uk/a-18625230

Както вече многократно стана въпрос, ЕСМ е заемен капитал основно, гарантиран с европейски активи пропорционално на икономиките на ЕС. Ако този капитал се даде на Гърция и тя не го върне, връщат го поръчителите - тоест, страните от ЕС. И когато този заем стане достатъчно голям, следва предупреждение от страна на пазара.

Като си си отгледал тумор и не си достатъчно решителен да го отрежеш - загиваш.

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 11:08 от Анонимен

# 8 282
аз такива колоритни не познавам, моите все космополитни го раздават  Simple Smile

Ли Лу, късно влизаш в темата, не става въпрос само за живеещи или работещи там българи, а такива, които открио са написали тук колко сме прости българите и колко повече, по-способни, по.... каквото се сетиш са гърците (последните страници Мама Нана и Александрия, по-назад имаше и други). Това не е вярно и е основата на явлението "гърчеене", което се наблюдава традиционно по нашите ширини от времето (поне) на Паисий насам. Между другото, интересното на това явление е, че се наблюдава сред чисти етнически българи без гръцки корени, които така се опитват да се доближат към "висшата нация", а не се отнася за българи от смесени бракове, които обикновено са толерантни и към двата си корена.

Аз назад не можах много да чета, та съм изпуснала постовете на Мама Нана и Александриа, но ще ти кажа на мен какво ми прави впечатление, не конкретно във форума, а просто за битуващите митове сред народа.
Та значи битува  някаква смешка между хората, че видиш ли Гърция как се опълчвала на лошите западняци и не искала да им "робува", имала си достойнство и тропка по брюкселската масата с гръцки юмрук и казва гордо" Гръцкият народ няма да робува на никого. Гръцкият народ е горд народ, със самочувствие при това изцяло оправдано". Та голяма мечта е и ние по същият начин да тропнем, защото това било моля ти се доказателството, че си гледаме интереса и си отстояваме своето. Въпросът е кое е това "свое", като ние нямаме нищо. Идеята е, че едни много лоши велики сили не дават на умните българчета и гърчета да се развиват и да бъдат силни, и постоянно им пречат да се развиват. Абе с една дума крадяли ги били. А какво точно се краде от беден и вече ограбен от своите си народ, не е много ясно. Само че ние сме си били траели, пък гърчетата не, щот имали достойнство, а ние не. Истината обаче е съвсем друга и доста горчива. За голямо съжаление ние сме абсолютно неспособни да произвеждаме достатъчно, абсолютно неспособни да сме самостоятелни и въобще абсолютно неспособни да се управляваме добре сами.  За нас е изключителен "късмет", че сме в клуба на богатите, които наливат пари в еврофондовете, та ако не друго, столицата ни поне с метро да се сдобие. Ние сме една абсолютна гола вода без ЕС, затова и нашите си трайкат и са съгласни, защото хем не искат да привличат внимание и да си краднат необезпокоявани, хем и някое евро ще дойде за държавата. Гърция е горе - долу на същият хал, с тази разлика, че са членове доста отдавна, все пак нещо произвеждат, туризъм например (17% от БВП), а и политиците крали, ама и на народа дали. Политическият интерес, а и икономическият (газ), който има ЕС от тях е доста по - голям от българският. Така че те са по - добре от нас в това отношение. Истината е, че който дава пари, той поръчва музиката и някак доста нагло ми се струва да тропаш с крак и да изискваш, когато си нищо и приносът ти в "общото благо е...отрицателен".

# 8 283
  • Earth
Акциите на банките са надолу отново с 30% за втори пореден ден #Crazy http://www.theguardian.com/business/blog/live/2015/aug/04/europe … 7e4b0412eb1bfe038

А пък вчерашният спад на борсата бил исторически....дори във гръцката преса е наречен наричан all-time record и historic beating  http://www.ekathimerini.com

# 8 284
Само не ми е ясно защо Чърчил не даде на гърците това, което искат - Руския ботуш, ами го даде на нас, "Прусия на Балканите"   Joy  

Чърчил е виновен за всичко  Joy

Смей се ти, ама това е вярно. България тогава е била най-развитата страна на Балканите и ако Чърчил не ни беше оставил под миризливия казашки ботуш, сега щяхме да сме със стандарта на Австрия например, защото така сме и били през 1939 г. Гърците само са ни дишали праха, а те са си социалисти и на тях много повече щеше да им отива да бъдат към руската зона на влияние.

А сега - и ние зле поради тези 45 години съветско робство и комунизъм, и те зле, защото искат социализъм и всъщност и за това гласуваха и на референдума, и за Сириза преди това.

Макар че повечето от нас ни кефят английския език и култура, харесваме ги и харесваме англичаните, всъщност тези гадове винаги са ни прецаквали и направо би трябвало да ги мразим. Както и преди това пък винаги са били на страната на Османската империя.

От великите сили всъщност само Германия винаги е била на наша страна и никога не ни е прецаквала. Затова традицонно още от Царство България търговията с Германия ни е била най-голяма и водеща. Във всички войни сме съюзници с Германия, и ако има някой да ни е дал територия, а не да ни е взел, това е точно Германия. Тя ни връща Южна Добруджа от Румъния - границата е минавала на Кранево, Балчик и Албена са били в Румъния, а също и Добрич! Германия ни ги връща. Германия ни дава и Беломорска Тракия и Западните покрайнини, та за кратко опираме на три морета, това през 20 век! Не можем да ги задържим, защото Германия както винаги губи войната, ама поне Южна Добруджа ни остава. А това е житницата на България! Без Южна Добруджа и Варна е западала. А Южна Добруджа ни е върната благодарение на Германия.

Добро сме видели само от Германия, в Европа от никой друг. И колкото и да е странно - от САЩ. При подписването на Ньойския договор, втората национална катастрофа, САЩ са били против, само че по онова време не са имали това влияние в света, както днес, и не успяват да направят нищо. От България е откъсната жива плът "благодарение" на Англия и Франция! И Русия, която винаги всъщност е обичала сърбите и действала в техен интерес, и нищо добро никога не е донесла на България.

Баба ми, Бог да я прости, знаеше перфектно немски и ми е казвала, че когато през 40-те години на миналия век са идвали тук германците, са се отнасяли с голямо уважение към нас, а за сърбите и гърците са казвали - цигойнер, т.е. цигани. И немците всичко са си плащали, включително и наем, които са били разквартирувани в български квартири, една ябълка да вземе да изяде немеца винаги си я е плащал, за разлика от руснаците, които са грабели и дори изнасилвали при идването си в България и разбира се, никога не са плащали нищо.

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 16:32 от Татко Мецан

# 8 285
Откъде пък знаеш, че сме били по-развити от тях и БГ е била най-развитата на Балканите?
Понеже съм търсила инфо  ще пусна този линк
http://www.ggdc.net/maddison/oriindex.htm.
Има и по-подробни бази, та ако те интересува спокойно може да ги прелистиш и да ни видиш колко сме били развити. С 80% селско население сме били направо същи германци ooooh!

То е ясно, че масовите клишета нямат преборване извън вярата и внушенията, но поне да опитам да върна темата в зоната на нормалността Wink.

# 8 286
Само не ми е ясно защо Чърчил не даде на гърците това, което искат - Руския ботуш, ами го даде на нас, "Прусия на Балканите"   Joy  

Чърчил е виновен за всичко  Joy

Смей се ти, ама това е вярно. България тогава е била най-развитата страна на Балканите и ако Чърчил не ни беше оставил под миризливия казашки ботуш, сега щяхме да сме със стандарта на Австрия например, защото така сме и били през 1939 г. Гърците само са ни дишали праха, а те са си социалисти и на тях много повече щеше да им отива да бъдат към руската зона на влияние.

Имам чувството, че изразът "прусаци на Балканите" е имал по-скоро милитаристичен отколкото икономически подтекст - което е логично, при положение, че най-често го приписват или на Бисмарк /починал 1898 година, когато едва ли може да се говори за икономически подем/, или на пресата покрай победата при Лозенград /1912 година/. В този смисъл вероятно никой не би си натресъл доброволно повече "прусаци" от необходимото.  Обаче някак не ми се вярва Чърчил да се е водил от това определение.

Виж колко са различни спомените на хората, а ние искаме сега да мислим еднакво. А моята баба, Бог да я прости, без да е радостна от факта, че в дома й са настанили руснаци, признаваше, че много са им помагали с продуктите, които в София са били меко казано оскъдни. Но от друга страна, нямаше база за сравнение с разквартирувани немци.

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 17:15 от Vapor

# 8 287
Имам чувството, че изразът "прусаци на Балканите" е имал по-скоро милитаристичен отколкото икономически подтекст - което е логично, при положение, че най-често го приписват или на Бисмарк /починал 1898 година, когато едва ли може да се говори за икономически подем/, или на пресата покрай победата при Лозенград /1912 година/. В този смисъл вероятно никой не би си натресъл доброволно повече "прусаци" от необходимото.  Обаче някак не ми се вярва Чърчил да се е водил от това определение.

Еми аз намерих една извадка от Проекта Гутенберг, която казва следното:

The Bulgarians have often been called the Prussians of the Balkans, and in this characterization there is a large measure of truth. A hard-working, tenacious folk, capable of great patience, docile to iron discipline, and appreciative of governmental efficiency, the material progress made by the Bulgarians during their forty years of independence is as striking in its way as the similar progress of the German people. Unfortunately, the Bulgarians resemble the  Prussians not only in their virtues, but in their most unlovely qualities as well"

http://www.gutenberg.org/files/16513/16513-8.txt
The Project Gutenberg EBook of World's War Events, Volume III, by Various

This eBook is for the use of anyone anywhere at no cost and with
almost no restrictions whatsoever.  You may copy it, give it away or
re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included
with this eBook or online at www.gutenberg.net

Title: World's War Events, Volume III
       Recorded by Statesmen, Commanders, Historians and by Men
       Who Fought or Saw the Great Campaigns

Author: Various

Editor: Francis J. Reynolds
          Allen L. Churchill

Та не ще да е в милитаристичен аспект, ами си е чисто в национално-психологически - дисциплинирани, работливи, търпеливи, ефективни в управлението. И не знам кой точно го е казал, но на мен ми харесва, направо все едно за мен са го казали   Mr. Green Да добавя, че това е било преди Чърчил да ни даде на Сталин Simple Smile

Мецане, смея се не защото не мисля, че е вярно, а защото звучи глупаво - безсмислено е да се търси виновен, нищо не променя това.

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 18:05 от Анонимен

# 8 288

Та не ще да е в милитаристичен аспект, ами си е чисто в национално-психологически - дисциплинирани, работливи, търпеливи, ефективни в управлението. И не знам кой точно го е казал, но на мен ми харесва, направо все едно за мен са го казали   Mr. Green

Хубавото на тези изрази е, че не знаем кой и по какъв повод ги е казал, та може да си ги тълкуваме, както искаме. Просто казах, че според най-разпространените митове за произнасянето, едва ли се визират тези качества. А това са митовете за Бисмарк и за пресата след Лозенградската битка, защото според фон Голц крепостта можела да бъде превзета само от прусаци. Обаче българите я превзели. Ако има други версии, не съм попадала на тях. Само на тълкувания.

# 8 289
В къщата на свекърва ми са живяли първо японския посланик, след това немски офицери и накрая руснаци. Така че има богата база за сравнение. Mr. Green Японеца ремонтирал и обзавел, а като напуснал, оставил всичко, което закупил. Немците - и те, чисти, възпитани, непрекъснато раздавали лакомства на децата.  Обаче "братушките" - лелеее, опоскали всичко, включително и кокошките в двора. Mr. Green Така че хич няма какво да сравнявате, разликата е огромна. Mr. Green

# 8 290
Не искам да се впускам във вашия спор за кой народ е по-добър, защото боклуци от всякакви нации съм срещала, но, когато Виена е била разделена на четири, жените са бягали във френската и английската част заради масовите изнасилвания и гаври в руската. Има достатъчно документи, а и цифрите на смъртните случаи или пък новородени в Долна Австрия също говорят за нетолкова благото им отношение в сравнение с другите войници. Веднъж хванах спор между роднина и бившата колежка; втората отсече, че в американската част нищо не са видели от войната; толкова им било по-добре. Не знам дали е било така, нашата баба е била във френската и също са се пазели много.

Скрит текст:
Ли Лу, късно влизаш в темата,

Аз в месеца по веднъж поглеждам, нали не разбирам много от политика.  Blush Но участвах още в началото някъде.

# 8 291
Не искам да се впускам във вашия спор за кой народ е по-добър, защото боклуци от всякакви нации съм срещала.

Най-точно казано. Няма по-добър народ, няма по-лош.

Еми аз намерих една извадка от Проекта Гутенберг, която казва следното...

Ох, Попея,  извадката имала продължение.
 "Unfortunately, the Bulgarians resemble the Prussians not only in their virtues, but in their most unlovely qualities as well. There are the same tactlessness, brutality, overweening ambition, and cynical indifference to the means by which those ambitions are to be attained. This has shown itself clearly throughout Bulgarian history. When Bulgaria gained her independence of Turkey in 1878 she started with a perfectly legitimate ambition, the attainment of Bulgarian race unity through the annexation of those Bulgar-inhabited portions of Macedonia that remained under Turkish rule. For this the Bulgarian people toiled and taxed themselves without stint. For this they built up a military machine relatively the most formidable on earth."
Та имало уклон и към милитаризма.

# 8 292

Макар че повечето от нас ни кефят английския език и култура, харесваме ги и харесваме англичаните, всъщност тези гадове винаги са ни прецаквали и направо би трябвало да ги мразим. Както и преди това пък винаги са били на страната на Османската империя.

От великите сили всъщност само Германия винаги е била на наша страна и никога не ни е прецаквала. Затова традицонно още от Царство България търговията с Германия ни е била най-голяма и водеща. Във всички войни сме съюзници с Германия, и ако има някой да ни е дал територия, а не да ни е взел, това е точно Германия. Тя ни връща Южна Добруджа от Румъния - границата е минавала на Кранево, Балчик и Албена са били в Румъния, а също и Добрич! Германия ни ги връща. Германия ни дава и Беломорска Тракия и Западните покрайнини, та за кратко опираме на три морета, това през 20 век! Не можем да ги задържим, защото Германия както винаги губи войната, ама поне Южна Добруджа ни остава. А това е житницата на България! Без Южна Добруджа и Варна е западала. А Южна Добруджа ни е върната благодарение на Германия.

Добро сме видели само от Германия, в Европа от никой друг. И колкото и да е странно - от САЩ. При подписването на Ньойския договор, втората национална катастрофа, САЩ са били против, само че по онова време не са имали това влияние в света, както днес, и не успяват да направят нищо. От България е откъсната жива плът "благодарение" на Англия и Франция! И Русия, която винаги всъщност е обичала сърбите и действала в техен интерес, и нищо добро никога не е донесла на България.

Баба ми, Бог да я прости, знаеше перфектно немски и ми е казвала, че когато през 40-те години на миналия век са идвали тук германците, са се отнасяли с голямо уважение към нас, а за сърбите и гърците са казвали - цигойнер, т.е. цигани. И немците всичко са си плащали, включително и наем, които са били разквартирувани в български квартири, една ябълка да вземе да изяде немеца винаги си я е плащал, за разлика от руснаците, които са грабели и дори изнасилвали при идването си в България и разбира се, никога не са плащали нищо.
Съгласна съм напълно с това само с едно уточнение. Не са ни прецаквали винаги англичаните.

Един единствен път са ни подкрепили, но тогава е било от ключово значение за нас.

Съединението на България е подкрепено от Британската империя и САМО от нея. Русия моли Турция да нападне България , но Британия спира турците (не позволява на турците да ни нападнат)   и Българската армия спокойно е могла да вземе разстоянието от турската граница до сръбската за два дни и да накъса долните гащи на сърбите...

Ако тогава ни бяха нападнали турците, както и сме очаквали и Чардафон е бил на турската граница естествено (защото все пак Източна Румелия си е била част от Османската империя), а сърбите както всички знаят ни нападат в гръб, то не се знае как щеше да завърши нашето Съединение и дали нямаше тогава то да е първата ни катастрофа..

# 8 293

Естествено че спомените ще бъдат различни. Девети септември за едни е бил сватба, а за други брадва.
Интелигенцията и заможните хора, еснафите и занаятчиите както и много други са били брутално избити, за да могат техните блага да бъдат преразпределени и опоскани от т.н. "пролетариат от колибите "
И естествено този грабеж се осъществява с помощта на съветската армия. Тя издига отгоре хора, които никога, ако България не беше окупирана, нямаше да се издигнат със собствени сили.

# 8 294
  • Earth
Ето тук сили като Великобритания,  Франция и Италия  ни помагат всички взети заедно. При т.нар "Петрички инцидент". http://www.bulgarianhistory.org/%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0% … 1%82%D1%80%D0%B8/

Общи условия

Активация на акаунт