Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 224 548
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 215
В понеделник банките отварят, твърдят гр. медии, но ограничението за 60 евро остава. Ако гражданите не са успели в един ден да изтеглят 60 евро, могат на следващия да изтеглят 120. Какво става ако не теглят обаче 5 дни?  Thinking

# 7 216
Аз имам усещане за дежа вю: гърците обещават, пари им се дават, те нищо не правят и след 2-3 месеца пак показваме на света хубаво шоу със същите актьори и на същата сцена  Laughing  Е, ще ни липсва Варуфакис, ама то може и да го върне Ципрас, за да е пълен актьорският състав.

Само не мога да разбера как някой може да повярва на човек, който казва "аз подписах за програма, в която не вярвам, подпишете и вие". Ама явно ще се правим, че им вярваме, поне докато не ни докажат обратното  Laughing

Драги удари Шойбле, сега да видим дали и как Шойбле ще отвърне на удара  Laughing

Ще гледаме - и без това още малко и ще ходим на море, дотогава е по-интересно от футболно първенство.

# 7 217
Много точно казано, Попея, точно същото си мислех и аз. Ципрас каза - ние като правителство не вярваме в тези мерки, но сме принудени да ги приемем.

Как ще правиш нещо, за което още отначало си убеден, че не става и не вярваш в него? Толкова и ще го направиш.

Както писах вече, от сегашната ситуация и решенията са недоволни буквално всички - както европейските данъкоплатци, така и гърците, очевидно и Ципрас и правителството му, защото не вярвали в мерките, също както и страните извън ЕЗ, включително ЮК.

Пак не се прави каквото трябва - щом всички са недоволни, значи не трябва да се прави така. Шойбле не случайно пак говори за Грекзит. В момента в ЕС няма политици - визионери, няма истински политици, които управляват събитията - а просто плахо се влачат след тях и действат на парче, "да излезем сега от днешната ситуация, пък утре какво ще стане, не знаем, ама ще видим".

И аз не съм доволен от развоя на събитията.

# 7 218
Ципрас каза, че не е убеден, че това ще са ефективни мерки, може пък да се изненада, кой знае. Аз пък не вярвах в неговите.

# 7 219
От понеделник влиза в сила новото ДДС. Търговците твърдят, че не могат толкова бързо да преминат към новата ставка и това наистина е така. Изобщо, да живееш във време на промени си е истинско китайско проклятие. ooooh!

# 7 220
  • София
Счетоводител да не си в Гърция тия дни май.

# 7 221
В Гърция, страна с хуманитарна криза (според Ципрас, подкрепян от медиите), народът купува телевизори и бижута, и това не се струва странно на медиите....  #Crazy  Мдам, отвсякъде цирк.

http://www.theguardian.com/world/2015/jul/16/sales-jewellery-tvs … s-eurozone-crisis

К'во стана с Шойбле и Лю?

Мецане, шах не играя, знам само как се движат фигурите и дотам Simple Smile ММ е по шаха, аз съм фен на картите.

Значи, от понеделник? Скоро е видим как действа.

А дали сговорчивостта на Драги днес не е следствие от вчерашната му среща с Лю?

Последна редакция: чт, 16 юли 2015, 22:35 от Анонимен

# 7 222
Изобщо не вярвам на приказките на Ципрас, в какво вярвал и в какво не. Това са приказки пред народа. Все пак упорито се поддържа тезата, че "лошите" са онЕя там, кредиторите. Ако е решил да направи приватизацията нали трябва да изнамери някакво оправдание за пред народа и няма по - хубаво от "абе аз не вярвам в тези мерки(точно като вас), ама ме карат тази шайка "капиталисти-кръвопийци", та аз нямам избор. Иначе съм с вас и съм от вас, от народа съм. Принуждават ме!" Глупости, пълни! Няма такова нещо, най - притиснителното е, че едва ли има капацитетът той и тези около него, наистина да направят реформи.
Ох, дано се махне бързо и позволи на Гърция наистина да тръгне към правият път!

# 7 223
Ципрас е един от тях , на тях си им харесва тоя тип мислене , това са няколко милиона Ципраси в тази държава , така , че ако не е Ципрас ще е друг подобен ...

# 7 224
Истина е, за съжаление е истина. Все се надявах, че другата част ще надделее. Баси, гадното!

# 7 225
е , какво му е гадното ?
поредните спешни милиарди спешно отиват към тях - за хора , които не искат да си помръднат пръста , за да оправят положението си  не е зле ...

# 7 226
То още не се знае дали Бундестагът ще одобри плана.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/17/2573301_merkel_trudno_sht … kite_deputati_da/
Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред нелеката задача да получи одобрението на Бундестага за постигната сделка за Гърция.

Днес предстои извънредно заседание на депутатите и Меркел ще трябва да убеждава представители на собствената й консервативна партия да дадат зелена светлина за трети спасителен план, пише агенция ДПА. Германските власти се нуждаят от мандат от Бундестага, за да преговарят за нов тригодишен пакет на стойност между 82 и 86 милиарда евро.

Проблемът за Меркел е, че усещането за безсилие сред германските гласоподаватели заради дълговото споразумение с Атина се засили още повече, откакто гърците гласуваха на референдум с решително "не" за нови бюджетни съкращения и реформи.

Гръцкият вот бе "шамар в лицето на всички европейци", заяви Съюзът на германските индустриалци (BDI). Могъщият германски бизнес сектор дори започна да твърди, че членството на Гърция в еврозоната може да бъде пожертвано в името на стабилната валута.

# 7 227
е , какво му е гадното ?
поредните спешни милиарди спешно отиват към тях - за хора , които не искат да си помръднат пръста , за да оправят положението си  не е зле ...

Това му е гадното.

# 7 228
Дано германските депутати да не одобрят плана. Само че нямам надежда за това. А като не го одобрят, всички ще спечелят, няма да се дават още пари в каца без дъно, Гърция ще трябва да слезе на земята, като фалира и усети реалността, пък и Меркел ще разбере, че е прекалено толерантна и че по финансовите въпроси трябва да слуша собствения си финансов министър, който иска Грекзит.

# 7 229
То още не се знае дали Бундестагът ще одобри плана.

....

Бундестагът няма да одобрява плана, а започване на преговори за създаване на плана. Това, което гръцкият парламент гласува, са само предварителни дейности, за да започнат изобщо преговори за нов бейл-аут.

И тези 7 милиарда в огромната си част ще отидат за изплащане на външните заеми на Гърция през следащите няколко месеца, докато текат преговорите за трети бейл-аут - ето ви тайм-лайн на плащанията им

17 юли (днес) 1 милиард към държатели на държавни облигации
20 юли - 3,3 милиарда ЕЦБ
7 август - 1 млрд ДО
20 авуст - 3 млрд ЕЦБ

До момента просрочени 1, 3 млрд към МВФ - и те ще трябва да се покрият, за да участва МВФ в трети план.
http://www.ft.com/ig/sites/2015/greek-debt-monitor/

Сметката за 1 месец напред - над 9 милирада само за плащания. Мисля, че за да не продължат да фалират, освен тези 7 милиарда ще трябва и други да им измислят. А, сетих се, че снощи по блумбърг казаха, че някои държатели на Т-бондове (държвни облигации) щели да разрешат отлагане на плащанията към тях, за да облекчат Гърция - предполагам, за да не се стига до търсене на още пари над тези 7 милиарда.

За рекапитализация на банките, за вътрешните задължения към общини, към фондове, доставчици и т.н., които са вече за над 3 милирада (бях ги смятала преди време)- ще трябв аспешно да продават, иначе не ми е ясно откъде ще дойдат - и всички тези задължения са ВЪРХУ старите, благодарение на управлението на СИРИЗА. Няма да коментирам последиците за банковия сектор.

Шоуто изобщо не е свършило. Дори бих казала, че интересното предстои.

Дано германските депутати да не одобрят плана. Само че нямам надежда за това.

Бундестагът трябва да гласува 2 пъти - сега е само за започване на преговорите. След като се договори нов план, ще трябва да гласуват вече за него.

Последна редакция: пт, 17 юли 2015, 10:49 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт