Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 692
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 695

Затова ли е такова настроението на българите срещу гърците? Проста конкуренция за едн и същи пари?

Няма настроение срещу гърците в темата. Който и да беше на тяхно място, спорът в темата щеше да протече по същия начин. Спорът в темата е между ляво и дясно.

За какви едни и същи пари говориш, за каква конкуренция? Дясномислещите хора в темата никога не са получавали пари даром, и през ум не им минава че някога ще получат. Надяват се на джакпот от спортния тотализатор.  Simple Smile

# 7 696
Всъщност имаше доста обидни постове за гърците в темата, даже и някои обичат да си ги повтарят почти на всяка страничка.

Варуфакис обмислял да събере формация от европейски партии, включително и с тази на Меркел  Crazy

# 7 697
@Anna-Bell

За н-ти път го пиша, но явно се налага. Даже ще се самоцитирам от едно предишно мое мнение.

Въпросът с дълга е преди всичко дали дългът се обслужва. Качеството на дълга се определя от пазара на т.нар. CDS-и. Доходността на американските CDS-и е изключително ниска - това означава, че пазарите оценяват дълга на САЩ като изключително сигурен.
Никой не е длъжен да знае какво са CDS, затова ще обясня накратко:  Това е credit default swap - нещо като застраховка на дълга. Те НЕ СЕ емитират от въпросната държава, те се емитират от играчите на пазарите, защото има международни пазари, на които се търгуват credit default swap-ите на държавите. В този смисъл CDS-ите са нещо като обзалагане между две страни дали в държавата ще настъпи кредитното събитие, т.е. дали държавата ще фалира. Ако фалира, този, който емитира CDS-ите, изплаща стойността им на този, който ги е купил. Съответно колкото е по-рисков дългът на дадена държава, толкова е по-висока доходността по CDS-ите ѝ. Тези на САЩ са с много ниска доходност. Тези на Гърция са с изключително висока доходност.

Защо тогава външният дълг расте, особено дългът към Китай....най-големият кредитор на САЩ?
Защото Китай оценява дълга на САЩ като сигурна инвестиция. А трябва да инвестира в нещо резервите си и търговските излишъци.

Няма да пиша повече по този въпрос, дано да е станало ясно в каква посока се разсъждава, когато се говори за държавен дълг.

newsm10

И да добавя, че и тези пари в ЕСМ са взети назаем (в голямата си част) от световния кредитен пазар, само че понеже са гарантирани с икономките на Германия и Франция, са с ниски лихви, тоест приравнени са на ДЦК на тези икономики- Гърция в момента изобщо не може да вземе заем отникъде, отрязана е от кредитните пазари независисмо от лихвата, последният път е могла от април 2014 до идването на Сириза, а и тогава е бил с доста по-висока лихва. В това се изразява помощта  на ЕЗ за ГЪрция - че де факто й става посредник и гарант по заем с ниска лихва. Затова и не може да опрощава, защото самата тя дължи  тези пари на друг - все едно баща ви да вземе заем от банката, защото има добра работа и доход, а вие сте безработен без доходи, и да даде парите на вас като заем, а вие да искате да ви го опрости - тогава той ще трябва да поеме вашето задължение заедно с лихвите към банката и да изплаща нещо,което вие сте изхарчили.

Аанабел, мисля,че не разбираш как функционира фрийдмановата икономика. Държавата фалира означава, че държавата не може да си обслужва заемите и не може да получава нови заеми, в комбинация с това, че няма достатъчно приходи от данъци и участия в бизнеси (ако има такива, в случая с Гърция има много държавни бизнеси, които са на загуба, тоест вместо приходи от тях, трябват разходи за тях), за да си финансира разходите.

Анета и Илиана   newsm10

Това за държавата в частния сектор е вечен спор между либертанианци и кейнсианци Simple Smile - и навсякъде е смесен модел, при това баланса се мени периодично. Данни няма да търся, но точно САЩ имат огромни разходи за отбрана, които са точно държавни поръчки към частния сектор. Така че картината е шарена.

Не знам какво не разбирам, но аз мисля, че ти и Хелимод и особено Блек Сапфир сте изключително заслепени и предубедени от Запада. Аз също му симпатизирам, но поне го гледам реално. Естествено, че е смесен модел, защото ако не е смесен модела хората ще се изядат ако няма кой да ги надзирава. Това изобщо никой не го оспорва. Оспорвам това да не се прави разлика между частен сектор и т.нар. "държава" или публичен сектор, който всъщност фалира, а не цялата териториална единица. Не е ли вярно? Значи на теб Попеа като ти кажат дуржавата фалира и ти разбираш цялата икономика с всички участници в нея?

Хеллимод, не знам това за какво го пишеш. Изобщо нито е тема,  нито споря по него.  Делът на Китай като кредитор на САЩ е нищожно малък, провери сама колко процента от целият дълг на САЩ принадлежи на Китай, а веднага след него и на Япония. Делът на САЩ, а това аз съм го написала е над 60 % към нейните граждани. Изобщо не споря какво представлява дългът на САЩ, аз питам един обикновен въпрос - как се нарича някой, който всяка година тегли заеми за своето финансиране? Как се нарича, това питам. Какво ви говори на вас ако някой в продължение на години тегли заеми за да плаща заплати, например? И докога според вас може да тегли заеми за да поддържа нивото си? До кога?Това са ми въпросите, как пък един от вас на тях не отговори, а и не видя, а ми обяснявате неща, за които не споря. Толкова ли неразбираемо пиша? Или щом е Запада опасност няма, зорът да не е Гърция. Ама не, защото е опасно, а защото ще умрем от мъка, че Зорба ял и пил на аванта и не иска да плаща. Наистина ли сте толкова заслепени, че не виждате, че САЩ, Германия, Франция, взимат заеми също за да плащат стари дългове? И това нищо не ви говори само, защото са авторитети и там затваряме очите. Или зорът е отново емоционална реакция, да си мислите, че някои спори с вас, заяжда се и хайде да му опонираме. Даже и да си затворим очите, но опозиция докрай, защо? И не в момента не правя аналогия с Гърция и изобщо не я коментирам. Изобщо не коментирам Гърция и САЩ, защото аз сама в няколко поста го писах, ама няма кой да прочете. И, да знам за какво са заемите на големите, писах го, единствената разлика е, че има перо НТП. Иначе пенсии, социални плащания и всичко друго се финансира от заеми. Боже какво сляпо преклонение!!!

# 7 698
  • Варна
За мен е важно гвоздейчето на темата ''КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, в Гърция, респективно в ЕС?'' и даже по важното КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ в Гърция и ЕС?Ще се появи ли някой който да направи анализа къде се изхарчиха парите и как да се харчат в бъдеще?Трябват ли и на Гърция 800 000 държавни служители и защо в Естония примерно са 10 ПЪТИ по малко/на човек?Трябват ли и 1 800 държавни предприятия 98% на загуба?Защо най - добрите в света пощи , железници , обществен транспорт , и още , и още , и още каквито са японските примерно , а и още много други по света,  да са часни , а в Гърция да не може.Обратното също е вярно де - има много държави в които и държавния сектор и услуги да са на  ниво.Въпросите са десетки , стотици и хиляди , никой не иска да отговаря , че и не се опитва даже !На това е по важно да се крепи темата , а не на '' злобата, завистта, гнева, емоцията''!

# 7 699
  • София
Всъщност имаше доста обидни постове за гърците в темата, даже и някои обичат да си ги повтарят почти на всяка страничка.

Варуфакис обмислял да събере формация от европейски партии, включително и с тази на Меркел  Crazy

Боже, та тя цялата тема се крепи на това и тук таме някой икономически термин и Фридман за шарения и се започва със злобата, завистта, гнева, емоцията. Чакане с нетърпение Гърция "да види" и див яд, че не видя, чак и европейският съюз разпаднаха. Европейските лидери "нямаха топки", тъпи, страхливи и т.н.

Аз в темата не виждам злоба, или пък гняв, или пък завист. Виждам силно разочарование, че пак ни излъгъха и тези, които трябваше да отидат в ЗАТВОРА и от гръцка страна и от страна на Брюксел и дори САЩ (Голдман Сакс, "извънземните"), не са там, а имената им бяха заметени под масата или пък се радват на успешна политическа кариера. Пак същата песен: "Няма виновни". И тъжното е, че се опитват да ни правят на идиоти на всичкото отгоре.

Последна редакция: нд, 26 юли 2015, 08:41 от Popule

# 7 700

Варуфакис обмислял да събере формация от европейски партии, включително и с тази на Меркел  Crazy

Боже, та тя цялата тема се крепи на това и тук таме някой икономически термин и Фридман за шарения и се започва със злобата, завистта, гнева, емоцията. Чакане с нетърпение Гърция "да види" и див яд, че не видя, чак и европейският съюз разпаднаха. Европейските лидери "нямаха топки", тъпи, страхливи и т.н.

Аз в темата не виждам злоба, или пък гняв, или пък завист. Виждам силно разочарование, че пак ни излъгъха и тези, които трябваше да отидат в ЗАТВОРА и от гръцка страна и от страна на Брюксел и дори САЩ (Голдман Сакс, "извънземните"), не са там, а имената им бяха заметени под масата или пък се радват на успешна политическа кариера. Пак същата песен: "Няма виновни". И тъжното е, че се опитват да ни правят на идиоти на всичкото отгоре.

В темата има много завист и злоба, но не си я чела цялата затова мислиш така. Тук съм напълно съгласна с теб, напълно. Само бих добавила, че на тях никак не им е трудно да ни направят на идиото, защото в по - голямата част сме си точно такива. Вече не ми се струва тъжно, а закономерно.

# 7 701

Оспорвам това да не се прави разлика между частен сектор и т.нар. "държава" или публичен сектор, който всъщност фалира, а не цялата териториална единица. Не е ли вярно? Значи на теб Попеа като ти кажат дуржавата фалира и ти разбираш цялата икономика с всички участници в нея?
[/b]
Аз не изпитвам сляпо преклонение пред никого, но в общия случай си е точно така. Държавата фалира - парите се обезценяват - всички фалират (или поне търпят огромни загуби) В Гърция това няма как да стане разбира се понеже валутата не е "тяхна" .

# 7 702

Затова ли е такова настроението на българите срещу гърците? Проста конкуренция за едн и същи пари?

Няма настроение срещу гърците в темата. Който и да беше на тяхно място, спорът в темата щеше да протече по същия начин. Спорът в темата е между ляво и дясно.

За какви едни и същи пари говориш, за каква конкуренция? Дясномислещите хора в темата никога не са получавали пари даром, и през ум не им минава че някога ще получат. Надяват се на джакпот от спортния тотализатор.  Simple Smile

И на тотализатора не се надяват. Надяват се само на собствените си сили.
НЕ чакат, като някои други, да им " дадат", да ги "спасят", да им "опростят" дълга и т.н.

Разликата е огромна. И няма злоба тук. Има само желание за справедливост.

# 7 703

И на тотализатора не се надяват. Надяват се само на собствените си сили.
НЕ чакат, като някои други, да им " дадат", да ги "спасят", да им "опростят" дълга и т.н.

Разликата е огромна. И няма злоба тук. Има само желание за справедливост.

Tова е неоспоримо, когато си световен лидер и цял свят чака на теб, естествено, е че собствените сили са единственото, на което можеш да се надяваш. Изобщо няма две мнения. Въобще не става въпрос за такава "злоба". Става въпрос за откровенни обиди и огромно желание гърците да пострадат толкова, че и нашето положение да им се стори рай. Размахване на пръст и буквално линчуване. Само че Герри справедливост в икономическият свят няма или не е такава, каквато ние я разбираме и това го доказват точно великите сили. Точно те са живото доказателство, че такава няма. Най - пресният пример е, че нямаше в Америка нито един, нито един, наказан за финансовата криза 2008, която порази целият свят, която съсипа милиони животи, но справедливост имаше ли? Не. Чудим се защо никой в Гърция не бил наказан, но удобно пропускаме, че и в САЩ никой не беше. Това се нарича заслепеност. Докато за Гърция се изляха тонове помия. А някой нещо да попита защо контролът по "раздаване" на пари е толкова занижен? Всеки гледаше колко е работлив немеца, ама никой не попита, защо така с лека ръка си дава заработеното? Винаги има двама виновника. Да крадецът е винаги по - виновен съгласна съм, но това не означава, че не трябва да се обърне внимание, на този който е нехарн към собствените си пари. За тази заслепеност говоря, защото когато си голям и се насереш не се насираш само ти, а насираш и всички останали, докато ако си малък като Гърция, лайната ще си ги сърбаш само ти. За това говоря. Изобщо нямам намерение да омаловажавам Запада, той си е силен, дърпа света напред, особено Америка, това е факт. Но мисля, че и на силните трябва да им се гледат действията под лупа, точно както и на слабаците, защото пак казвам, когато силният падне, падат всички.  Peace

# 7 704
И нашите щъкат на свобода. Не щъкат, ами се возят в джипове и притежават хотели и какво ли не ... Къде ти в панделата.
Това ми напомня на маймуната, която казала на малкото си да се пази от онези извън решетките .

# 7 705

Оспорвам това да не се прави разлика между частен сектор и т.нар. "държава" или публичен сектор, който всъщност фалира, а не цялата териториална единица. Не е ли вярно? Значи на теб Попеа като ти кажат дуржавата фалира и ти разбираш цялата икономика с всички участници в нея?
[/b]
Аз не изпитвам сляпо преклонение пред никого, но в общия случай си е точно така. Държавата фалира - парите се обезценяват - всички фалират (или поне търпят огромни загуби) В Гърция това няма как да стане разбира се понеже валутата не е "тяхна" .

Е, как ще е така? Фалира държавният сектор, по каква логика да фалира и частният? ПО каква, защо да фалира? Защо да фалира Кока Кола, Макдоналдс, Кей Еф Си или гръцкият туризъм, или всички други такива?  Ето Гърция ни е пред очите като фалирала държава, защото друга няма за сега, но и с Аржентина беше същото. Частен сектор е едно, публичен съвсем друго и това, че живеят на една и съща територия не означава, че едното като замине, заминава и другото. Проблемът е в семантиката, като се каже във вестника или по телевизията "държавата" и хората разбират всички индивиди в нея. Не е така, обаче.
Ама уточни се по-принцип ли говориш или в частност за Гърция? Ясно написах, че те са изключение понеже не тяхната икономика стои зад еврото а цяла Европа. И да фалира държавата спестяванията на хората (на бизнеса) са и си остават в евро. Все едно твоите пари да са били в долари когато България фалира. Има известна разлика. Като даваш за пример Аржентина кажи кои точно "фалит" имаш в предвид. През 2001 песото се обезценява с около 65%, но според теб това по-никакъв начин не се отразява на хората и частния бизнес?

# 7 706

[/b]

Е, как ще е така? Фалира държавният сектор, по каква логика да фалира и частният? ПО каква, защо да фалира? Защо да фалира Кока Кола, Макдоналдс, Кей Еф Си или гръцкият туризъм, или всички други такива?  Ето Гърция ни е пред очите като фалирала държава, защото друга няма за сега, но и с Аржентина беше същото. Частен сектор е едно, публичен съвсем друго и това, че живеят на една и съща територия не означава, че едното като замине, заминава и другото. Проблемът е в семантиката, като се каже във вестника или по телевизията "държавата" и хората разбират всички индивиди в нея. Не е така, обаче.
Ама уточни се по-принцип ли говориш или в частност за Гърция? Ясно написах, че те са изключение понеже не тяхната икономика стои зад еврото а цяла Европа. И да фалира държавата спестяванията на хората (на бизнеса) са и си остават в евро. Все едно твоите пари да са били в долари когато България фалира. Има известна разлика. Като даваш за пример Аржентина кажи кои точно "фалит" имаш в предвид. През 2001 песото се обезценява с около 65%, но според теб това по-никакъв начин не се отразява на хората и частния бизнес?

По принцип говоря разбира се, но това не означава, че Гърция прави изключение и не може да бъде пример. Валутата няма никакво значение, абсолютно никакво. И Китай да фалира с неговата си валута юан, пак ще е същото. Какво общо има валутата с това, че държавният сектор не може да си плаща заемите? Никакво. Не правиш разлика между хиперинфлация и фалит на държава (държавен сектор). Когато България фалира нямаше никакъв почти частен сектор, никакъв, защото много скоро беше излязла от комунизъм. Да не говорим обаче, че дори и тогава малкият дял на частният сектор оцеля, че и си беше незасегнат, защото е частен и бивш комунистически. Затова и когато се говори за реформи една от тях е задължителна приватизация или още по - голямо намаляване на държавният дял в икономиката на страната. След години поне от това, което е видно държавата ще има само контролна и надзирателна функция, никаква друга, защото както казах институцията "държава" сама без заеми не може да се издържа. А всеки нормален знае, че не може вечно да си на заеми и е въпрос на време да гръмнеш и да кажеш "не мога повече". Това е абсолютно нормално и няма нищо не естествено в него. Либералите много отдавна казаха и познаха, че с "държавата" е свършено. Въпрос на време и най - вече технологии е да се смени тотално моделът, който имаме.Новият световен ред чука на вратата, но друго поколение ще я отвори за щастие, а дотогава строги икономии му е майката, нямаме избор.
И как се отрази на частният бизнес фалита в Аржентина? Затри се, така ли? Естествено, че ще има някакво влияние, защото ще се намали потреблението, но като цяло си остава богат. Това е същото както чувам непрекъснато разни хора "Леле", казват те, "България била бедна държава, ама гледай какви коли карат бе, гледай какви заплати вземат бе, да се чудиш от къде? Нали била бедна държавата". Аз си мълча, нищо не отговарям. То малко усилие се иска.

# 7 707
Много високопарие, много чудо. Ставаш за журналист, само дето не става за четене.

Справедливост има. Може да закъснява естествено, но я има. Тя е, разбира се не за този, който краде и яде на чужд гръб, а за правнуците му.
 В момента я виждаме тази справедливост спрямо  гърците. Дойде време за плащането на гяволията.

Но на мен ми е ясно, че много хора в тази тема питаят особена любов към Гърция, даже по-голяма отколкото към България и им се иска много, много силно, на гърците да им се размине бурята.
Но не е особено красиво да оправдават тази своя необяснима любов (и очевидно леко срамна) с разсъжденията за справедливост на останалите участници в темата... Mr. Green

Казано просто : Те много се кефят на гърците и  смятат че винаги трябва ТЕ (гърците) да бъдат привилегировани, защото са нещо повече от останалите простосмъртни. Пък останалите простосмъртни просто злобеели и заради това говорели празни приказки за някаква си там справедливост... Mr. Green Това беше повторено по различни начини стократно в тази тема и мисля и ча на току-що научилите се да четат малки деца им е ясно кой точно има проблем с възприятията... Joy

# 7 708

[/b]

Е, как ще е така? Фалира държавният сектор, по каква логика да фалира и частният? ПО каква, защо да фалира? Защо да фалира Кока Кола, Макдоналдс, Кей Еф Си или гръцкият туризъм, или всички други такива? 
Наистина ли не намираш логика ?
Естествено ,че Кока Кола няма да фалира просто ще си намали бизнеса си в Гърция , същото важи и за всички останали международни фирми .Обяснението ми на лаик е : на първо място доверието и липсата на стабилност ,на второ място потреблението в Гърция в много по-голяма степен зависи от финансовата стабилност на държавата т.е . на издръжка на бюджета са много повече хора от ,която и да е друга държава в ЕЗ ,а сигурно и в ЕС. Държавна администрация ,държавни предприятия -съкращения , намаляване на заплати ,намаляване на пенсии .Увеличаване на базработицата ,понижаване на доходите -понижаване на потреблението .
Ще си е нужно време за да се уравновесят нещата , и търпение и бачкане .
Прекалено много хора зависят от бюджета там ,за разлика от страните с по-ефективна  и малобройна държавна /местна администрация и по-малко държавни предприятия.

Някой знае ли ,кога ще започнат преговорите ?

# 7 709
Много високопарие, много чудо. Ставаш за журналист, само дето не става за четене.

Справедливост има. Може да закъснява естествено, но я има. Тя е, разбира се не за този, който краде и яде на чужд гръб, а за правнуците му.
 В момента я виждаме тази справедливост спрямо  гърците. Дойде време за плащането на гяволията.

Но на мен ми е ясно, че много хора в тази тема питаят особена любов към Гърция, даже по-голяма отколкото към България и им се иска много, много силно, на гърците да им се размине бурята.
Но не е особено красиво да оправдават тази своя необяснима любов (и очевидно леко срамна) с разсъжденията за справедливост на останалите участници в темата... Mr. Green

Казано просто : Те много се кефят на гърците и  смятат че винаги трябва ТЕ (гърците) да бъдат привилегировани, защото са нещо повече от останалите простосмъртни. Пък останалите простосмъртни просто злобеели и заради това говорели празни приказки за някаква си там справедливост... Mr. Green Това беше повторено по различни начини стократно в тази тема и мисля и ча на току-що научилите се да четат малки деца им е ясно кой точно има проблем с възприятията... Joy

Напротив, никак не ставам за журналист, на журналистите обикновено се вярва безпрекусловно, цитират се, ползват се с доверие, а и пишат неща, които на хората се харесват, за жалост неистини. Но хората обичат неистини.

Чакай си справедливост за правнуците на гърците. Не знам каква справедливост виждаш за гърците, но гърците ще ги извадят от собствените им лайна дори и да не искат. Повтарям ще ги извадят и никога няма да имат стандарта на българите. Никога. Ще ги извадят, защото икономическият интерес винаги е над "справедливостта". А за правнуците на американците, които през 2008 съсипаха света какво очакваш? Овации, разбира се. А за немците, които миналият век направиха най - жестоката война и най - големите зверства, които са нечувани и невиждани досега, само може би Сталин може да съперничи, каква справедливост видя? И за тях овации. "Справедливост" заслужава само хм...Гърция.

Ами България тръгва да се оправя, да. Макар и бавно, много бавно но за щастие началото е сложено. Може и по - скоро от очакваното да се изравни с Гърция като стандарт. Зависи от нас, тепърва ще стане ясно. Но, да за щастие се вижда светлина в тунела.

Не знам за останалите участници в темата, които питаят повече любов към Гърция. Ако обаче тези хора си вадят хляба от там, децата им учат там е нормално да са загрижени повече за Гърция, просто защото живеят там. Не са избягали от родината си от хубаво. След като не са могли да се реализират в страната си, а са намерили възможности навън, логично е да не питаят кой знае какви добри чувства към България. Извинявай, но тук в темата има пък участници, които само при споменаването на държавата Германия потреперват и я бранят сякаш там живеят.

Иначе много ми допада думата, която си използвала "висопарност", само че си цитирала грешен пост. Високопарност има там, където лозунгите за "справедливост" се издигат за едни, а за други просто се премълчава или по - лошото дават се за пример и то за действия, които и затвор им е малко.
Иначе да, хубаво е всеки да си получава заслуженото, но в света, в който живеем това не се случва винаги, а сравнително рядко, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт