Къде могат да кандидатстват децата ни след 4. клас?

• 18 781
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
Законът е приет на първо четене. Ще чакаме резултати.

# 61
  • София
За децата, които в момента са 4 клас влиза ли в сила този закон? Благодаря!

# 62
Не му е дошъл реда на закона. rainbow2012 майче ще се окаже права.

# 63
Няма как един Закон, приет през пролетта да влезе в сила от есента, що се отнася до образование и създаване на нови паралелки и нов ред в училище, нови критерии за кандидатстване и пр.
Предвид че,  на педагогическите съвети веднага след Нова година се залагат брой паралелки за следващата учебна година, предвижда се къде в материалната база кой ще се позиционира, обмислят се назначавания или освобождавания на учители, няма как през юни тези неща да се осъществя за септември. Уф, че го обясних, но предполагам ме разбрахте.
Та, ако ЕГ имат прием на деца от пети клас, то той ще се осъществява най-рано от учебната 2016/2017 г., не и от тази.

За чилищата, които имат прием оп собствени критерии, като НСОУ, НГДЕК, НУТИ и пр. нещата седят по друг начин. Ето, НГДЕК ще обяви прием от пети клас за новата си сграда, да не седи празна.  Whistling

# 64
  • София
Здравейте,
искам да ви попитам за мнение, т.к. за мен има неясноти.
Има ли смисъл да се влезе в СМГ след 4-ти клас, с едничката цел - добра подготовка по математика, за кандидатсване в езикова гимназия след 7-ми клас или по-скоро ще си изиграем лош номер?

До колкото разбрах, кандидатстването в езикови гимназии е с бал, който се формира от матурите и годишната оценка по БЕЛ и Математика.

Може ли да ми кажете , кое има по-голяма тежест - годипната оценка или матурите ?

Детето не е талантлив математик, но в училището, в което учи няма да получи нужната подготовка по БЕЛ и Математика, за да има висока оценка на матурите.
Благодаря !

# 65
матурите са с по-голяма тежест
аз бях много ентусиазирана за кандидатстване в смг, чух различни мнения, но като цяло оффлайн коментарите са отрицателни /моля, лично мнение, не искам да влизам в спор заради него  Peace/, тук във форума не съм чела отзиви все още

# 66
  • Пловдив
в СМГ от 5 клас се формират математиците - състезатели. А и подготовката по останалите предмети е на ниво. Все пак това са подбрани деца и с тях се работи здраво.
за формирането на бала при кандидатстването зависи от профила на училището.
за МГ - оценки БЕЛ и МАТ от удостоверението + оценка от матури по БЕЛ + утроената оценка от матура по МАТ
За ЕГ -оценки БЕЛ и МАТ от удостоверението + удвоена оценка от матури по БЕЛ + удвоена оценка от матура по МАТ
всяко 5 в удостоверението те бута назад в класирането ... ела и хвърляй по едно око в седмокласната тема. Тези въпроси съвсем скоро ще излязат на дневен ред.

Да допълня, за София всяка стотна в оценката от матурата е решаваща. И за много добра подготовка не може да се разчита само на училището. Това си е вече индустрия от школи и частни учители.

# 67
  • София
матурите са с по-голяма тежест
аз бях много ентусиазирана за кандидатстване в смг, чух различни мнения, но като цяло оффлайн коментарите са отрицателни /моля, лично мнение, не искам да влизам в спор заради него  Peace/, тук във форума не съм чела отзиви все още

Моля те да споделиш отрицателните мнения!

# 68
  • София
в СМГ от 5 клас се формират математиците - състезатели. А и подготовката по останалите предмети е на ниво. Все пак това са подбрани деца и с тях се работи здраво.
за формирането на бала при кандидатстването зависи от профила на училището.
за МГ - оценки БЕЛ и МАТ от удостоверението + оценка от матури по БЕЛ + утроената оценка от матура по МАТ
За ЕГ -оценки БЕЛ и МАТ от удостоверението + удвоена оценка от матури по БЕЛ + удвоена оценка от матура по МАТ
всяко 5 в удостоверението те бута назад в класирането ... ела и хвърляй по едно око в седмокласната тема. Тези въпроси съвсем скоро ще излязат на дневен ред.

Да допълня, за София всяка стотна в оценката от матурата е решаваща. И за много добра подготовка не може да се разчита само на училището. Това си е вече индустрия от школи и частни учители.
Много благодаря за изчерпателния отговор!

# 69
    Сойка, от двукратен опит /и трети догодина предстоящ/ - не е нужно детето да е в СМГ, за да се подготви добре за ВО по математика. Учителите от СМГ водят курсове и там, и в "Междучасие" и чудесно си ги подготвят - до степен, че моите и двамата избраха  СМГ. А за малките в 5 клас си е нужно освен много напрегнато учене, за да влязат, и талант и труд, за да "изкласят" в седми клас. Ако не го влече наистина много - не си струва. /В седми клас например се случва да вземат неща от материала в девети и така.../

# 70
Здравейте! Направих запитване до РИО и отговорът бе:

"Езиковите гимназии не приемат ученици след IV клас, чл. 26, ал. 1 от действащия Закон за народната просвета регламентира: "Училищата са: т.4. гимназии - от  IX до XII клас включително".
Дъщеря ми учи в обикновено, квартално училище в София и пред нас стои дилемата дали да остане там, или да я преместим с цел по-добра подготовка до 7-ми клас /вървят й езиците, а не математиката/. newsm78

Моля, препоръчайте ми едно от тези училища: 19 СОУ "Елин Пелин", 32 СОУ "Кл. Охридски", 134 СОУ "Д. Дебелянов" ,  143 СОУ "Г. Бенковски" и 133 СОУ "А.Пушкин".

Благодаря предварително!

# 71
"или да я преместим с цел по-добра подготовка до 7-ми клас /вървят й езиците, а не математиката/."

Кое искате да й подготвите по-добре до 7 клас? Езиците?

# 72
"или да я преместим с цел по-добра подготовка до 7-ми клас /вървят й езиците, а не математиката/."

Кое искате да й подготвите по-добре до 7 клас? Езиците?

Не, тя посещава езикова школа. Искам да се справи по-добре на матурите след 7-ми клас. Известно ми е разбира се, че това ще стане не само с уроците в училище. Има страхотна класна, но в 5-ти клас ще има различни преподаватели, които установих, че и често "се заместват" и нещата в училището малко се "размиват".... Та, без да ми е самоцел преместването й, искам да имам поглед върху нещата.

# 73
Дъщеря ми учи в обикновено, квартално училище в София и пред нас стои дилемата дали да остане там, или да я преместим с цел по-добра подготовка до 7-ми клас /вървят й езиците, а не математиката/. newsm78

Моля, препоръчайте ми едно от тези училища: 19 СОУ "Елин Пелин", 32 СОУ "Кл. Охридски", 134 СОУ "Д. Дебелянов" ,  143 СОУ "Г. Бенковски" и 133 СОУ "А.Пушкин".

Благодаря предварително!

Дъщеря ми е трети клас в 32 СОУ. Класната е прекрасна, но се надявам след четвърти клас да продължи в някоя от МГ. Децата са 28 в клас и близо 2000 в цялото училище. Има модерни технологии (електронен достъп, проектор и електронни дъски във всяка стая), дворът е малък и на оживено кръстовище, не организират никакви състезания (за мен е важно, особено за "елитно" училище"), освен задължителните олимпиади. Учат английски от първи клас, а руски от трети. За ниво пети клас детето Ви трябва да може да се справя по тези два езика.
В 134 СОУ учат иврит от първи клас, предполагам до пети вече ще са много напреднали. Ако имат някакви свободни места след четвърти клас и обявят прием, най-вероятно ще Ви накарат да държите приравнителен изпит. Базата е чудесна.
В седми клас почти всички ходят на школи или уроци, т.е. не се разчита на подготовката на училището. (Изключвам математика в МГ-тата, там едва ли имат нужда от допълнителни уроци за училищния материал.)

# 74
  • София
Интересувам се от училища, които сформират нови паралелки след 4-ти клас.

О.к.

Математика:
СМГ
ПЧМГ
107 СОУ "Хан Крум" филиал на НПМГ
125-то СОУ "Боян Пенев"- две математически паралелки; изпитът е всъщност математическото състезание организирано от училището "Акад. Брадистилов".
105 СОУ "Атанас Далчев"

Добавям 20-то, 19-то и 1-во.  Дали има и други училища сформиращи нови паралелки в 5 клас?

Общи условия

Активация на акаунт