Нашите кухни-57

• 74 313
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • Сф
Това, пък, за първи път го чувам.  Mr. Green
Благодаря за отговора.

# 586
  • Варна
 Laughing И аз не знам от къде идва тази дума, но го чувам и го използвам често.

Брех, и Гугъл не е сигурен за думата. В един сайт пише, че Ширм е турската дума за аспиратор, но е малко съмнителен.

# 587
  • Отвъд алеята зад шкафа
Както вие си решите ,но всеки който прави кухни ще ви каже ,че лепенето на плочки претди това е грешка.плочките се лепят след поставен плот като върху плота се поставя една ивица фазер за дистанция и след като изсъхне плочката се маха ,после се слага тъй наречената водоотливна лайсна .Идеята е като тропате по плота за пържолите ,а и не само за тях да не ви се отлепят плочките тъй като удара се предава от плота на плочките..Другата причина е плочките да стигнат го горния ред шкафпве така ,че като фугира и микроб да не може да мине,а ако плочкаджията случайно е изкривил нивото после и шкафовете тръгват на криво ,оттам и тавана ще ви изглежда крив
Но както се казва на вкус и цвет таварищи нерт:)

Моите плочки са залепени преди шкафовете, нарочно. Нямам водобранна лайсна, по естетични съображения. Техническият камък влезе под плочките, фугирано е, няма как да тече. Всичко е нивелирано перфектно, технически камък няма как да се монтира накриво, което значи, че и плочките са ми залепени перфектно. Обсъждахме и варианта да се налепят след монтиране на шкафовете и плота, но майсторите така се разбраха, имаха си своите съображения.
Скрит текст:

Предишната ми мивка беше метална, но не с гладка повърхност, а матирана, също така беше като мрежа, релефна. Супер лесна беше за подръжка и нищо не й личеше. Сегашната е гранитна, черна, отново никакви проблеми с чистенето, нищо не се вижда. А и като нямам отцедник, съвсем нищо не забърсвам. Само да спомена, че аз съм от тези домакини, които не търпят натрупани неща по плота и много мразя като дойде свеки и ми сложи една кърпа до мивката, на която почва да да реди всякакви премити вилички, лъжички, чашки, чинийки, че и по-големи неща. Гррр. После понеже от едната страна става заето, започва и от другата. После може да метне и трета кърпа до другите две. В нейната кухня няма една педя свободна, никакъв плот, всичко е заринато с кафеварки, кани, кутии, огромен сушилник и въпреки него постоянно слага кърпи, върху които отново нещо съхне, има и купища други работи навсякъде. Дъска за рязане на продукти се слага на кухненската маса, която следва да бъде разчистена също, за да може да се ползва. Кошмар. Никога не съм имала сушилник за чинии и никога не редя премити неща по разни кърпи. Ако измия нещо, веднага го подсушавам и прибирам. Но избягвам, защото сушилнята си върши най-добре работата. Всеки ден пускам миялната, така че не се налага да мия, особено пък дребни работи. Така че моите навици са съвсем различни от нечии други.

Последна редакция: вт, 17 фев 2015, 23:11 от gadamer

# 588
Ширм мисля е била преди мнооого години марка за аспиратори и е станало нарицателно като ксерокс, елка.
 Miraj Simple Smile сега ще отлежи идеята. Нямаш много варианти за разместване на шкафовете.

# 589
И аз ползвам редовно Пулирапид - с или без оцет. Нито фугите са се прецакали, нито мирише натрапчиво. Особено пък този без оцета. Обаче е безотказен, както е писала съфорумката по-горе. Родих се, откакто го открих! Няма варовик, няма котлен камък, всичко шупва в момента, в който капна върху него от течността.

# 590
Поначало ,аспиратор и абсорбатор са различни по  предназначение уреди ,първият аспирира-изсмуква въздуха и го вади навън,а втория го абсорбира-поглъща-преработва образно казано и връща въздуха обратно в помещението и най често се използва със активен въглен.А ширм не знам от къде идва,но често се използва като дума за аспиратор във Търновския регион.Сегашни те аспиратори рядко се продават с активен въглен ,но е добре да се използва за да не се задръства турбината на вентилатора и впоследствие спира да дърпа както трябва.
Един аспиратор върши добре работа ,ако може да преработи 12 пъти въздуха в помещението за 1 час,за пример ,ако хола ви е 30 м2 по височината 2.5м са  около 75 м3 умножено по 12 са 900 м3/ч
значи търсим аспиратор с дебит 900м3/ч.Другото нещо за да работи добре, е да има някъде отворено за да не се получава подналягане , с енда дума да си смучи добре.И да искате да е безшумен няма как да е за да върши работа иначе е само за украшение

# 591
  • Отвъд алеята зад шкафа
Може да се намали нивото на шум с по-голямо Фи на въздуховода и една система с насочващи крила за въздуха. Поне така се твърди.

# 592
Аз шума на някой места съм го решил като вадя вентилатора на покрива,разбира се където е възможно.иначе ефект с увеличаване на диаметъра може да има ,но ще е слаб.Основният шум идва от турбината

# 593
Как вентилатор на покрива  newsm78 Нашият въздуховод е изведен на покрива, със спец. керемида, която има извод, но какво точно имаш предвид за вентилатора?

# 594
Ами не е лесно да се направи ,но има два варианта,или съществуващия вентилатор се маха от аспиратора и се мести на края на въздуховода и оттам смуче или се маха и се купува специален покривен вентилатор,който пък е далеч по ефективен,е малко си е разход в повече ,но пък се решава тотално проблема със шума.

# 595
Благодаря! Явно ще си караме така като за начало, а ако е само заради шума - мисля, че не е чак толкова шумен нашият  Rolling Eyes

# 596
Разбира се от време на време споделям само разни хитрини:)

# 597
  • Бургас
Ами не е лесно да се направи ,но има два варианта,или съществуващия вентилатор се маха от аспиратора и се мести на края на въздуховода и оттам смуче или се маха и се купува специален покривен вентилатор,който пък е далеч по ефективен,е малко си е разход в повече ,но пък се решава тотално проблема със шума.
Това колко би било ефективно, ако тръбния път от аспиратора до извода на покрива е около 7-8 метра?

# 598
Това разстояние е нищо ,почти без загуби.Ако се гледа от професионална гледна точка обаче има разлика между засмукващи и нагнетателни вентилатори ,но за кухненска аспирация с малък тръбен път не е голям проблем

# 599
Странно, все съветват да не се правят чупки, да няма дълъг път, за да е по-ефикасна работата на аспиратора.

Общи условия

Активация на акаунт