Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8

• 60 855
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
здравейте с интерес ви следя , аз съм бременна в 30г.с. и мн искам да кърмя успешно ,въпросът ми е следния - болезнено ли е кърменето в началото ,защото мои близки ми казаха че докато се отпушат каналите е болка ?

# 31
здравейте с интерес ви следя , аз съм бременна в 30г.с. и мн искам да кърмя успешно ,въпросът ми е следния - болезнено ли е кърменето в началото ,защото мои близки ми казаха че докато се отпушат каналите е болка ?
Болезнено е само ако бебето не засуче правилно.

# 32
И първите няколко дни, докато свикнат зърната - после не се усеща

# 33
  • Пловдив
При мен нямаше болка,успех! Hug

# 34
Здравейте, понеже съм нова майка, бих помолила всички майки с опит да ми дадат бързи и ефективни методи за увеличаване на лактацията. При изцеждане с помпа успявам да изтискам 80-90мл. от двете гърди, но като че ли моята принцеса (която е на почти месец) има нужда от още, понеже постоянно търси, след като е сукала и от двете гърди. Понякога я дохранвам с изцедена преди това кърма, за да не е АМ. Ще съм благодарна на всеки един съвет

# 35
Здравейте, понеже съм нова майка, бих помолила всички майки с опит да ми дадат бързи и ефективни методи за увеличаване на лактацията. При изцеждане с помпа успявам да изтискам 80-90мл. от двете гърди, но като че ли моята принцеса (която е на почти месец) има нужда от още, понеже постоянно търси, след като е сукала и от двете гърди. Понякога я дохранвам с изцедена преди това кърма, за да не е АМ. Ще съм благодарна на всеки един съвет
По колко напишкани и наакани памперса имате в денонощието?

# 36
Почти на всяка смяна има нацапан памперс, понякога по-обилно, понякога сама изцапан. Напишканите не мога много добре все още да преценя, но като че ли са малко по-малко от нааканите.Но мисля, че са в нормите

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 20:24 от ivelina_georgieva

# 37
  • Варна
Болезнено е само ако бебето не засуче правилно.
Не съм напълно съгласна Peace Болезнено може да е и ако зърната не са меки и то доста болезнено, чак стига до кръв. С първото не бях наясно и не се бях мазала предварително, беше някакъв ужас. Така че аз съветвам месец преди това да почнат да се мажат зърната с балсам. Този е БЕЗ отмиване, но затова е и по-скъп т.е. можеш да кърмиш без да се миеш.
http://apteka.framar.bg/30011599/%D0%BC%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B5% … D0%B5%D0%BD%D0%B5

Този е по-евтин (и повече като количество), но трябва да се измива
http://apteka.framar.bg/30000965/%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0% … B-20-%D0%B3%D1%80

Ивелина, до скоро имах подобен "проблем". Ние сме на месец и половина и си мислех, че не му стига та чак дохранвах понякога с АМ (само веднъж през деня - вечер). Хранехме се на поискване, само че поискването беше почти постоянно. Доста често и връщаше. Памперсите ни бяха пак пълни. По принцип в този период има подобни кризи (4-6 седмица), в който детето расте. С големият сме нямали подобни неща и не бях толкова запозната. Почнах да пия лактогенен чай и да не храня постоянно, защото се оказа май, че реве от преяждане, не от глад Thinking Всъщност така и не разбрах защо точно реве, понякога усещах че няма кърма (при това постоянно цокане) и тогава той направо пищеше, че не му пуска #Crazy И при 1 часово кърмене, в чийто край вече пищи, че няма още съм дохранвала с АМ. Изяждаше по 20-30мл до 50, само веднъж беше около 90мл. Като почнах чая и увеличих водата се постарах да въведа що годе някакъв режим, за да може да се събира кърма и всичко се оправи Simple Smile Но като цяло трябват много течности.

П.П. Интересно ще ми е да разбера ако някой има идея за какво точно е ревал - глад или преяждане, при положение, че пълнеше памперсите и ядеше постоянно newsm78 Дано повече не се повтаря Grinning

# 38
а какъв чай си започнала ?

# 39
  • Варна
а какъв чай си започнала ?

Лактогенен. Аз пия обикновен, иначе има и на Хипп. Но в този на Хипп има анасон, а четох не много хубави неща за него и реших да пробвам първо обикновения.

# 40
Най-ефективно е честото сукане. Слагаш на гърда на кратки интервали ок. 2 часа, кърмиш от двете гърди и доизцеждаш с помпа за допълнителна стимулация. Аз лично цедях само след кърмене, не между кърменията. Много течности и ти самата да се храниш добре.

# 41
Почти на всяка смяна има нацапан памперс, понякога по-обилно, понякога сама изцапан. Напишканите не мога много добре все още да преценя, но като че ли са малко по-малко от нааканите.Но мисля, че са в нормите
Бебето получава достатъчно кърма, ако има около 5 напишкани + 2 наакани памперса в денонощието и наддава средно на седмица по около 170гр. в периода от 0 до 3 месеца.
Количеството кърма, което успяваш да изцедиш не е критерии за това колко имаш и колко успява бебето да изцока. Не те съветвам да дохранваш с шише, защото бебетата бързо привикват към него и след това започват да сучат по-малко. Това, че постоянно търси гърда също не е критерии, че е гладна.
За увеличаване на лактацията можеш да използваш различни методи като държиш бебето по продължително на гърда; 1-2 нощни изцеждания в интервала от 2 до 8 часа (тогава най-добре се стимулира лактацията); разни чайчета за кърмачки и т.н.

# 42
Здравейте мами.

Как се приема лецитина, че си направих беля и май имам запушване на едната гърда ?Боли и не се пипа от болка. Всичко друго пробвах и само това не съм.

# 43
Здравейте. Понеже родих преди седмица и утре ще ме изписват, дотук задавах въпроси на всички из отделението и получих малко объркващи отговори. Това, което ме интересува е за цеденето с помпата - имам доста кърма, бебето наддава скорострелно, роди се 3,620 вече е 3,930, на около 3 часа се буди да си хапне, та има моменти, в които от гърдите ми изтича мнооого кърма и след малко бебето се събужда и яде и на следващото кърмене го слагам на другата гърда. Та искам да попитам, понеже съм чела, че задната кърма е по-калорична и начина, по който действам смятам, че тя слиза и бебето си я получава, но понеже ми изтича от гърдите и се чудя дали трябва да се изцеждам, въпреки че не ме боли и не ми се втвърдяват гърдите и 1 акушерка ми каза след всяко хранене да се изцеждам и да хвърлям, понеже ставала стара кърма и вредна за бебето.. отделно съм чела, че така се получава и омагьосан кръг и винаги ще се налага цедене. Много ще съм благодарна за съвет, може и въпроса ми да е глупав, но за мен е много важно да си кърмя бебето, а вече съм объркана.

# 44
  • София
TeditoTodorova  мисля че добре си кърмиш и не е нужно да доизцеждаш щом нямаш напрежение или нужда да си увеличиш лактацията.
А това за старата кърма не го бях чувала и според мен е пълна глупост. НЕка и други си изкажат мнение.
Все пак нали трябва някак си да се регулира кърмата според нуждите на детето. Ако винаги цедиш ще ти е винаги в повече, защото така показваш на организма си, че има нужда от повече кърма.

Общи условия

Активация на акаунт