Проблем с кредити - дали да му вярвам?

• 42 323
  • 292
  •   1
Отговори
# 120
     Family_girl ставаш солидарен длъжник по силата на брака, без значение дали си се подписвала (говоря за потребителски кредити). Уредено е в чл. 32, ал.2 от Семейния кодекс. Лихварите може въобще да не допрат до теб или той да не е стигал до лихвари. Обмисляй възможности, не се самонавивай излишно и не си създавай притеснения без да разполагаш с конкретна информация.

Това не е добре, и никак не ми се струва коректно, щом отговаряме солидарно, трябва и солидарно да сме уведомени. Но се опасявах, че може да е точно така, а и аз не мога докажа, че парите не са влизали в семейството, както и той не би могъл да докаже, че са ползвани за семейството.

Разводът е крачката, която ще те спаси от евентуални бъдещи задължения.
А спасява ли от такива и детето при навършването му на пълнолетие, в случай че към тази дата родителят все още има непогасени кредити, които е в невъзможност да обслужва?
Питам информативно само, защото имам позната, която в подобна ситуация бе посъветвана, заради детето, да направят отказ от наследство.
Разбира се, надявам се случая на авторката да се разреши възможно най-безболезнено и да не се стига до там.

Това също много ме интересува, ако някой има информация. Чувала съм за такова решение - отказ от наследство, дали някой знае нещо повече?.

Hug Благодаря на всички за съветите, информацията, и доброжеланията, които ми отправяте. Също така се радвам и на "стряскащите" коментари, не знам защо, но ми подействаха много отрезвящо.

Laughing И се радвам, че нямаше нападки за това какъв "балък" съм, след толкова време заедно, брак и дете, да не заподозра нищо. И  това очаквах, пък и си го заслужавам.

# 121
Някой питаше - справката в БНБ показва общата сума на кредитите, валидна към края на предходния месец. Обновява след 20-то число с информация за предходния месец. Значи, за декември е моята информация. И беше много лошо - с 6-8 просрочени периода за плащане, непосилна просрочена главница от няколко хиляди, и т.н. Знам, че всички кредитни институции трябва да се отчитат в регистъра на БНБ, надявам се той да не е попаднал на изключенията...
До тук това, което излиза в справката са 6 кредита на обща стойност от около 25 000.

# 122

До тук това, което излиза в справката са 6 кредита на обща стойност от около 25 000.
Изключително сериозна сума, според мен, още повече, че реално нищо за ваше добро не сте направили с парите.
Мисли практично и без емоции и се спасявай. Никога не е късно човек да започне отново, животът продължава

# 123
Някой питаше - справката в БНБ показва общата сума на кредитите, валидна към края на предходния месец. Обновява след 20-то число с информация за предходния месец. Значи, за декември е моята информация. И беше много лошо - с 6-8 просрочени периода за плащане, непосилна просрочена главница от няколко хиляди, и т.н. Знам, че всички кредитни институции трябва да се отчитат в регистъра на БНБ, надявам се той да не е попаднал на изключенията...

Как ги получаваш тези справки?

# 124
А спасява ли от такива и детето при навършването му на пълнолетие, в случай че към тази дата родителят все още има непогасени кредити, които е в невъзможност да обслужва?
      Детето ще наследи задълженията, ако баща му почине и още не са погасени. Няма значение дали е пълнолетно или не. Ако е навършило пълнолетие, може да направи отказ от наследство. Ако не е - наследството се приема по опис (това означава пасивите да не надвишават активите).
      Няма начин задължения да се събират от детето, независимо колко е годишно, ако длъжникът е жив.
      Family_girl, отказ от наследство на жив човек не може да се направи, защото няма наследство.

# 125
Family_girl, отивай спешно на консултация с адвокат; ако нямаш пари в момента за консултация, вземи от майка си.

# 126
  • София
Отказ от наследство се прави след смъртта на наследодателя. Наследниците по принцип наследяват активите И пасивите на умрелия. За да не се окаже, че наследникът ще трябва да плаща повече от размера на активите, има два варианта - отказ от наследство или приемане на наследството по опис.

# 127
Освен ако изрично не е премълчал факта, че има законна съпруга и 100 лева няма да му дадат без нейния подпис.

Небанковите институции за т.нар. "бързи кредити" отпускат без да взимат съгласието на съпруг/съпруга.

Аз имах предвид нормалните банки, защото май беше писано, че има кредит и от такава, не само "бързите кредити". При тях идея си нямам какви са процедурите, честно казано.
Family girl, събирай си багажа, развеждай се и се спасявай докато можеш. Щом не си подписвала нищо, с много добър адвокат току виж си се отървала от задълженията. Имай предвид, че при средната заплата за страната, 25 000 ще ги изплаща около 7 години по 400-500 на месец.

# 128
Добре, това е ясно - докато е здрав и работи, и плаща задълженията - всичко е наред. Но ако той спре да плаща, защото да кажем е загубил работата, или поради болест и прочие няма доход - тогава кой ще плаща?
Ако не сме разведени е ясно, че аз.

Но ако сме разведени? Могат ли да ги изискат от детето? Или от неговите родители?

# 129
  • Бургас
На първо време се развеждай преди да си получила честитка, че тогава ще е малко късно.
Никой нищо не може да иска от детето ти. Ако не дай Боже съпруга ти почине, наследници /на дълговете му/ ставате двамата. Не мисля, че въобще трябва да се обсъжда такава възможност при положение, че човека е жив.

За 7 години да си изплати задълженията  Thinking Друг път. При положение, че постоянно се начисляват луди наказателни лихви и задълженията набъбват с всеки месец, не виждам как ще ги изплати за 7г. освен ако не е на фотосинтеза.

# 130
Могат ли да ги изискат от детето? Или от неговите родители?
Не.

# 131
Освен ако изрично не е премълчал факта, че има законна съпруга и 100 лева няма да му дадат без нейния подпис.
Това изобщо не е вярно, защо заблуждавате момичето допълнително?
Имаме потребителски кредити в няколко от най-големите банки, нито една не е изисквала присъствието или подписа на съпруга/та, при положение, че кредитът се тегли еднолично и не е нужно да се взима под внимание доходът и на другия.

# 132
  • София
Добре, това е ясно - докато е здрав и работи, и плаща задълженията - всичко е наред. Но ако той спре да плаща, защото да кажем е загубил работата, или поради болест и прочие няма доход - тогава кой ще плаща?
Ако не сме разведени е ясно, че аз.

Но ако сме разведени? Могат ли да ги изискат от детето? Или от неговите родители?

Зависи какви са му кредитите.
Ако сте разведени, няма да дължиш нищо по кредитите, които е взел след развода.
От детето няма да искат нищо, докато бащата е жив.

# 133
Това изобщо не е вярно, защо заблуждавате момичето допълнително?
Имаме потребителски кредити в няколко от най-големите банки, нито една не е изисквала присъствието или подписа на съпруга/та, при положение, че кредитът се тегли еднолично и не е нужно да се взима под внимание доходът и на другия.

Това не е вярно! Винаги се гледа семеен доход и смейна задлъжнялост. Това, че някой е засилил процедурата защото е имал да изпълнява таргет или пък ви е познат, не означава, че кредита не обременява семейно. Когато длъжникът спре да плаща, първи по ред е съпруга/ та.

# 134
Family_girl, някои банки задължават, кредитополучателите да си правят застраховки. Не се ли е сетил за нещо такова? Сумата е доста сериозна.
Не съм наясно с тези банкови операции, но съм го чувала от близки.
Намери си юрист, който има опит в тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт